- مقدمه
- احساسات
- مغز در کسری از ثانیه تصمیم می گیرد
- استفاده از MRI برای مطالعه مغز
- تغییرات اکسیژن رسانی متناسب با فعالیت مغزی
- مغز هنگام پردازش و تنظیم احساسات چگونه است؟ احساسات و مغز!
- استفاده از دوربین های MRI برای بررسی رابطه احساسات و مغز!
- وقتی پردازش احساسات با شکست مواجه می شود در مغز چه اتفاقی می افتد؟
- پردازش و تنظیم احساسات
- درباره نویسنده
مقدمه
تصور کنید که در سالن مدرسه قدم می زنید و به درس بعدی خود فکر می کنید. ناگهان، بهترین دوست شما از گوشه ای تاریک، درست در مقابل شما، می پرد و ماسکی احمقانه به چشم می زند و شما را می ترساند. این ترفندی که روی شما اجرا شد بلافاصله منجر به واکنش بدن شما شد. می توانید ضربان قلب خود را احساس کنید و شاید فقط با صدای بلند فریاد زدید. با این حال، چند ثانیه بعد، دوست خود را می شناسید و متوجه می شوید که هیچ تهدید واقعی وجود ندارد. احساسات و مغز!
حتی ممکن است در مورد این جوک شروع به خندیدن کنید. این نمونه ای از واکنش یک فرد به یک موقعیت عاطفی است. همچنین نشان می دهد که چگونه ذهن ما یک موقعیت را با استفاده از سرنخ های مختلف پردازش می کند.
احساسات
شادی، غم، ترس، خشم یا شادی احساساتی هستند که ناشی از موقعیت هایی هستند که برای شما معنادار یا مهم هستند. چیزی که شما از طریق زبان بدن خود احساس می کنید یا نشان می دهید. ممکن است با چیزهای مهم دیگر رقابت کنند.
در مثال ما، شوخی ترسناک به شما این حس را داد که مورد حمله قرار گرفته اید، و برای شما مهم است که آسیبی نبینید. تپش قلب و فریاد شما واکنش بدن شماست. در حالی که ترسیده اید و اولین قصد شما ممکن است فرار سریع باشد. همچنین متوجه شده اید که این دوست شما صرفاً با شما شوخی می کند.
ترسیدن و اینکه کسی دوست شماست دو سرنخ متفاوت هستند که ممکن است در مغز شما با یکدیگر رقابت کنند. یک سرنخ به شما می گوید که فرار کنید تا آسیبی نبینید. و دیگری به شما می گوید که با کسی که دوست دارید بمانید (واکنش های رقابتی).
مغز در کسری از ثانیه تصمیم می گیرد
در کسری از ثانیه، تصمیم می گیرید که کدام احساس را مهم می دانید و کدام احساس را برای کنترل یا سرکوب کامل انتخاب می کنید. به طور کلی، افراد تمایل دارند احساسات منفی (خشم، غم یا ترس) را کاهش دهند. احساسات مثبت (شادی، عشق و شادی) را افزایش دهند.
تغییر یا کنترل احساسات، اقدامی است که ما آن را “تنظیم احساسات، کنترل و تطبیق احساسات خود بسته به پسزمینه یک موقعیت…” مینامیم. روشی که شما احساسات خود را کنترل و تغییر میدهد، “استراتژی تنظیم هیجان” نامیده میشود.
با نگاهی به دادههای بسیاری از افراد، دانشمندان توانستند نشان دهند که نحوه تنظیم احساسات بر احساس شما تأثیر میگذارد، اما بر افراد اطرافتان نیز تأثیر میگذارد.
برای مثال، اگر هنگام عصبانیت در کنترل احساسات خود مشکل دارید، ممکن است در نهایت به افراد اطرافتان فحش دهید. مشت بزنید یا حتی قلدری کنید. این برای آنها هم جالب نیست. بنابراین پردازش و تنظیم موفق هیجان برای انسان بسیار مهم است. در واقع، مشکلات تنظیم هیجان بخشی از بسیاری از مسائل بهداشت روانی در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان است.
استفاده از MRI برای مطالعه مغز
نحوه پردازش و تنظیم احساسات توسط مغز را می توان با استفاده از تکنیک MRI مطالعه کرد. یک اسکنر MRI شبیه یک تونل بزرگ است. در واقع، این فقط یک دوربین بسیار فانتزی است که می تواند از تمام قسمت های داخل بدن شما عکس بگیرد.
به عنوان مثال، یک دوربین MRI دستگاهی که به محققان و پزشکان اجازه می دهد از داخل بدن یک فرد مانند استخوان ها، اندام ها یا مغز عکس بگیرند.
می تواند تصویری از استخوان های پای شما، قلب تپنده شما، یا از اندامی که به آن علاقه مندیم یعنی مغز بگیرد. ما می توانیم از دوربین MRI برای بررسی ساختار (شکل و اندازه) مغز استفاده کنیم.
وقتی می خواهیم ببینیم مغز چگونه کار می کند، می توانیم از دوربین MRI برای بررسی عملکرد مغز استفاده کنیم. همانطور که هنگام ورزش به غذای بیشتری نیاز دارید، مغز شما نیز زمانی که فعال می شود به انرژی بیشتری نیاز دارد. اما به جای غذا به اکسیژن نیاز دارد.
تغییرات اکسیژن رسانی متناسب با فعالیت مغزی
هنگامی که یک منطقه خاص در مغز به سختی کار می کند، اکسیژن بیشتری از طریق جریان خون به آن منتقل می شود. ما این خون را غنی از اکسیژن می نامیم. خون غنی از اکسیژن در مقایسه با خونی که اکسیژن کمتری دارد، سیگنال های متفاوتی به دوربین MRI می دهد.
با استفاده از این دانش، محققان می توانند تصویری از ساختار و عملکرد مغز ایجاد کنند. با برنامه های کامپیوتری خاص می توانیم تصاویری مانند شکل زیر بسازیم. یکی از شگفت انگیزترین چیزها این است که دوربین MRI می تواند از مغز شما در حین کار عکس بگیرد بدون اینکه حتی شما را لمس کند!
اما برای افرادی که در مطالعات تحقیقاتی با استفاده از MRI شرکت می کنند، چالش هایی وجود دارد. دو تا از بزرگترین چالشها این است که باید در حین گرفتن عکسها بیحرکت بمانید و باید از گوشهای خود در برابر نویز محافظت کنید.
دوربین های بزرگ مانند MRI می توانند صدای بلندی داشته باشند. به همین دلیل است که باید از هدفون های مخصوص استفاده کنید. بی حرکت ماندن را می توان با بازی های سرگرم کننده تمرین کرد. مانند بازی انجماد، که در آن باید مانند یک مجسمه یخی ثابت بمانید.
مغز هنگام پردازش و تنظیم احساسات چگونه است؟ احساسات و مغز!
اکنون، در بخش اول، شما با احساساتی آشنا شدید که دانشمندان آن را احساسات می نامند. شنیده اید که احساسات می توانند منجر به واکنش در بدن شما شوند. شما همچنین می دانید که گاهی اوقات ما چندین احساس را به طور همزمان تجربه می کنیم. گاهی اوقات لازم است یک احساس را کنترل کنیم و به آن عمل نکنیم. این فرآیند تنظیم هیجان نامیده می شود. در بخش دوم، نحوه عملکرد دوربین MRI و نحوه استفاده از آن برای گرفتن تصاویر از ساختار و عملکرد مغز را یاد گرفتید. در قسمت بعدی می خواهیم این دو مورد را با هم ترکیب کنیم و در مورد قسمت هایی از مغز که وظیفه پردازش و تنظیم احساسات را بر عهده دارند صحبت کنیم.
استفاده از دوربین های MRI برای بررسی رابطه احساسات و مغز!
دانشمندان نشان داده اند که احساسات توسط بسیاری از مناطق مختلف مغز پردازش می شوند. فقط یک مکان وجود ندارد که مسئول پردازش یک احساس باشد. چندین ناحیه مغز به عنوان یک تیم با هم کار می کنند.
به همین دلیل است که دانشمندان می گویند که احساسات توسط شبکه ای از مناطق مغز پردازش می شوند. شبکهای از نواحی مغز که احساسات را پردازش میکند، شبکه پردازش احساسات نامیده میشود.
همه مناطق مغز که توسط احساسات فعال میشوند. اجازه دهید برخی از آن مناطق مغز را که توسط احساسات فعال می شوند نام ببریم. آنها آمیگدال، قشر جلوی مغز، قشر سینگولیت، هیپوکامپ و عقده های قاعده ای هستند. نامهای فانتزی، اما این نامها نیستند که باید به خاطر بسپارید.
آنچه درک کردنش مهم است این است که در طول پردازش احساسات، نواحی مغزی زیادی وجود دارد. همه مناطق مختلف شغل خود را دارند و همه با هم برای شناسایی و کنترل یک احساس کار می کنند.
بخش های مختلف پردازش احساسات در مغز
برای مثال آمیگدال بخش کوچکی از مغز است (شکل و اندازه بادام دارد) و مسئول رسیدگی به اطلاعات مثبت و منفی است. آمیگدال به ویژه هنگامی که ما احساس ترس را تجربه می کنیم اهمیت دارد.
ناحیه دیگری از شبکه پردازش احساسات، قشر جلوی مغز است که به دلیل محل آن نامگذاری شده است: در جلوی مغز. قشر جلوی مغز مانند یک مرکز کنترل است که به هدایت اعمال ما کمک می کند. بنابراین، این ناحیه در تنظیم احساسات نیز درگیر می شود.
آمیگدال و قشر جلوی مغز هر دو بخشی از شبکه احساسات هستند. درست مانند دوستان خوب. این مناطق مختلف مغز در تماس هستند و به طور مکرر با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.
به عنوان مثال، آمیگدال (مرکز ترس) می تواند یک رویداد ترسناک مهم را تشخیص دهد و آن اطلاعات را به قشر جلوی مغز (مرکز کنترل) منتقل کند. قشر جلوی مغز این پیام را دریافت می کند که چیزی ترسناک در حال وقوع است. در صورت لزوم، این مرکز کنترل در جلوی سر شما دستوراتی را به سایر مناطق مغز می فرستد. درواقع به آنها می گوید که بدن خود را حرکت داده و فرار کنید. به طور خلاصه، بسیاری از مناطق مغز با هم کار می کنند تا یک موقعیت عاطفی را پردازش کنند و به آن واکنش نشان دهند.
وقتی پردازش احساسات با شکست مواجه می شود در مغز چه اتفاقی می افتد؟
در حال حاضر، متوجه شده اید که احساسات پیچیده هستند. و توسط بسیاری از مناطق مغز بازنمایی و پردازش می شوند. همچنین به یاد داشته باشید که تنظیم موفق هیجان برای بهزیستی افراد مهم است و برای اطرافیانشان هم کلیدی است.
همانطور که قبلاً ذکر شد، بودن در کنار افرادی که دائماً به اطرافیانشان فحش می دهند، کتک می زنند یا قلدری می کنند واقعاً دشوار است. زیرا نمی توانند احساسات منفی خود را کنترل کنند.
متأسفانه برخی از کودکان بیشتر از دیگران با احساسات خود مبارزه می کنند. تصور کنید همکلاسی به نام جیمی دارید که در تنظیم احساسات به خصوص خشم و ترس مشکل دارد. حالا تصور کنید که با جیمی شوخی احمقانه ای می کنید. اما به جای خندیدن، جیمی خیلی ناراحت می شود و شاید حتی شروع به دعوا با شما کند.
این نمونه ای از فردی است که در تنظیم احساسات مشکل دارد. چنین مشکلاتی در مدیریت احساسات اغلب می تواند در نوجوانان بسیار پرخاشگر (مکرراً دعوا و قلدری) و ضد اجتماعی (شکن کردن قوانین) مشاهده شود.
مطالعات تحقیقاتی نشان داده است که:
این نوجوانان همیشه نمی توانند با موفقیت احساسات خود را شناسایی کنند. همچنین کنترل احساسات برای این کودکان بسیار سخت است، مانند مورد جیمی. این برای شما جالب نیست، اگر زمانی که جیمی می خواهد با شما بجنگد قربانی جیمی شوید. برای جیمی که ممکن است به خاطر رفتارش از مدرسه اخراج شود، هم جالب نیست. درواقع نه برای والدینش و نه برای اطرافیانش جالب نیست. میتوانید ببینید که بسیاری از افراد تحت تأثیر مشکلات جیمی در کنترل احساساتش هستند.
پردازش و تنظیم احساسات
از آنجایی که ما به نحوه پردازش و تنظیم احساسات توسط مغز علاقه مندیم، کارهای زیادی با کودکانی که می توانند با موفقیت احساسات خود را کنترل کنند انجام می دهیم.
همچنین از کودکانی دعوت میکنیم که با پردازش و تنظیم احساسات مبارزه میکنند تا ببینند آیا ساختار و عملکرد مغز آنها با کودکانی که در پردازش احساسات مشکلی ندارند متفاوت است یا خیر.
تاکنون چندین مطالعه کوچک انجام شده است که نشان می دهد تفاوت هایی در عملکرد و ساختار مغز در کودکان دارای رفتار پرخاشگرانه وجود دارد. اما، همانطور که بخش MRI ما توضیح می دهد، هنگام انجام مطالعات تحقیقاتی با شرکت کنندگان جوان تر، چالش هایی وجود دارد.
به عنوان مثال:
برای کودکان بسیار سخت است که در هنگام عکسبرداری MRI بسیار ساکن بمانند. به همین دلیل، اکثر مطالعات تعداد بسیار کمی از شرکت کنندگان دارند و نتایج آنقدر واضح نیست.
روشی به نام “فراتحلیل” این مطالعه ای است که نتایج چندین مطالعه در مورد یک موضوع خاص را می گیرد و نتایج را بر اساس همه این مطالعات در کنار هم محاسبه می کند.
به خلاصه کردن اطلاعات حاصل از همه این مطالعات بسیار مهم کمک می کند. متاآنالیز نتایج بسیاری از مطالعات را می گیرد و آنها را در یک یافته بزرگ ترکیب می کند. به عنوان مثال، ما تمام مطالعات کوچکی که تاکنون در کودکان و نوجوانان انجام شده است را با رفتار پرخاشگرانه ترکیب کرده ایم.
در حالی که هر مطالعه حداکثر اندازه حدود 40 شرکتکننده داشت، ترکیب همه آنها در یک متاآنالیز به ما امکان میداد تا بیش از 500 کودک را همزمان بررسی کنیم. با انجام این کار، ما توانستیم تغییراتی را در ساختار مغز و فعالیت مغز (عملکرد) در شبکه پردازش احساسات در نوجوانان پرخاشگر نشان دهیم.
برای اطلاعات بیشتر با ما در انستیتو سلامت مغز دانا در تماس باشید.
منبع: Emotions and the Brain – Or How to Master “The Force” · Frontiers for Young Minds (frontiersin.org)
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.