یک مطالعه جدید گزارش می دهد که تصویربرداری عصبی از فعالیت منحصر به فرد مغز یک فرد ممکن است به پیش بینی مشکلات سلامت روان در دوران نوجوانی کمک کند. بر اساس مطالعهای که برای اولین بار در جهان توسط محققان دانشگاه Sunshine Coast انجام شد، تصویربرداری پزشکی از وجود امضای منحصربه فرد مغز یک فرد – بسیار شبیه اثر انگشت – که پتانسیل پیشبینی مشکلات سلامت روان در نوجوانان را داراست، پرده برداشت.
در مطالعه ای که در NeuroImage منتشر شد، محققان مؤسسه تامپسون USC منحصر به فرد بودن الگوهای فعالیت مغزی نوجوانان را آزمایش کردند و اینکه آیا تغییرات در شبکه های مغزی آنها با علائم سلامت روان در مقاطع زمانی مختلف مرتبط است یا خیر.
دکتر شان، رئیس بخش، گفت: «ما بررسی کردیم که آیا الگوهای منحصر به فردی از فعالیت عصبی در شبکه های مغز وجود دارد که ممکن است با احساسات نگرانکننده، گیجکننده و ناامیدکنندهای که نوجوانان تجربه میکنند، به ویژه آنهایی که ممکن است در برابر اختلالات سلامت روان آسیب پذیر باشند، مرتبط باشد یا خیر».
یک مطالعه
دکتر شان که نویسنده اصلی این مطالعه بود، گفت که تیم توسعه «شبکههای عملکردی» مغزی مختلف را در نوجوانان از اسکن های مغزی که هر چهار ماه یک بار روی گروهی متشکل از 70 شرکتکننده انجام میشد، از سن 12 تا 15 سالگی مشخص کرد.
هر بار که اسکنها گرفته میشد، شرکتکنندگان همچنین پرسشنامههایی را تکمیل میکردند که در مورد احساساتشان در 30 روز گذشته، بهویژه در مورد سطوح افسردگی و اضطرابشان میپرسیدند.
دکتر شان گفت: یافتهها بر اهمیت تصویربرداری عصبی طولی برای نظارت بر سلامت روان در نوجوانان – در زمانی که مغز در حال رشد است و به طور چشمگیری در ساختار و عملکرد تغییر میکند – و پتانسیل آن برای تشخیص تغییرات قبل از بروز رفتارهای غیرعادی، تاکید میکند.
“با توجه به ماهیت بیماری های روانی در حال ظهور در جوانان، اندازه گیری مستمر پریشانی روانی به احتمال زیاد پیوندهای مهمی را بین اقدامات عصبی و بیماری های روانی آشکار می کند.”
نقشه برداری از تغییرات در مغز در صورت وقوع
این داده ها به عنوان بخشی از مطالعه طولی مغز نوجوانان (LABS) توسط مؤسسه تامپسون جمع آوری شد – مطالعه ای که برای ردیابی تغییرات مغز در دوران نوجوانی و برای به دست آوردن درک عمیق تر از عواملی که بر سلامت روانی نوجوانان تأثیر می گذارد، طراحی شده است.
بیش از نیمی از مشکلات سلامت روان قبل از سن 14 سالگی ایجاد می شود. در استرالیا، از هر چهار جوان 15 تا 19 ساله، یک نفر معیارهای ابتلا به یک بیماری روانی جدی را دارد. امضای مغزی «منحصر به فرد» با شباهت یک فرد به خود در مقاطع زمانی دیگر و همچنین شباهت آنها به همسالان خود (سایر شرکت کنندگان) تعیین می شد.
بینش های کلیدی در مورد تفاوت ها و شباهت های ذهن های جوان
مانند اثر انگشت، مغز هر انسان دارای مشخصات منحصر به فردی از سیگنالها بین مناطق مختلف مغز است که با افزایش سن افراد فردی و تخصصیتر میشوند. دکتر شان گفت: «مغز مانند یک ارکستر سمفونیک کار میکند، با فعالیتهایی از نواحی مختلف مغز که برای تعیین افکار و رفتار ما هماهنگ میشوند.»
وجود همگام سازی منحصر به فرد کل مغز در نوجوانان 12 ساله تایید شد، به طوری که 92 درصد از شرکت کنندگان دارای اتصالات عملکردی یا “اثرانگشت” منحصر به فرد مغز خود بودند. تجزیه و تحلیل بیشتر از 13 شبکه منفرد مغز، منحصر به فرد بودن برخی از شبکه ها را تا سن 12 سالگی کشف کرد، در حالی که برخی دیگر هنوز در حال بلوغ و ایجاد بودند.
نکته مهم این است که شبکه مغزی که «انعطاف پذیری شناختی» فردی و توانایی کنترل تأثیرات منفی را کنترل می کند، که به «شبکه سینگولو-اپرکولار» (یا CON) معروف است، دارای سطوح منحصر به فرد پایینی است. دکتر شان گفت: “این نشان می دهد که هنوز کاملاً به بلوغ نرسیده است و بنابراین توضیحی بیولوژیکی از افزایش آسیب پذیری در جوانان ارائه می دهد.”
نتایج
نتایج به همراه وجود سطح بالایی از منحصربهفرد بودن کل مغز، نشان داد که نوجوانان میتوانند این سیستمها را برای تنظیم رفتار روزانه درگیر کنند. اما آنها هنوز این کار را به شیوه ای کنترل شده، پایدار و قابل اعتماد انجام نمی دهند.”
یک یافته کلیدی این بود که منحصر به فرد بودن CON به طور معنی داری و منفی با سطوح بعدی پریشانی روانی در زمانی که چهار ماه بعد ارزیابی شد، مرتبط بود.
این رابطه اهمیت CON را در سلامت روان نوجوانان منعکس می کند. دکتر شان گفت: در مطالعات آینده، ما در حال برنامه ریزی برای جدا کردن این موضوع هستیم که اگر این منعکس کننده بدتر شدن تجربیات قبلی باشد یا اینکه تاخیر در تشکیل یک سیستم منحصر به فرد باعث افزایش پریشانی روانی شود.
شبکههایی که بیشترین منحصر به فرد بودن را نشان میدهند، «شبکه frontoparietal» است که مسئول پردازش فوری اطلاعات است، و «شبکه حالت پیشفرض» که برای فرآیندهای شناختی داخلی، مانند تفکر درباره خود یا آینده مهم است.
https://neurosciencenews.com/neuroimaging-fingerprint-mental-health-20859/
سید مهدی ساداتی هستم. عاشق مغز! داروساز و دانشجوی دکترای تخصصی علوم اعصاب. عضو تیم مرکز سلامت مغز دانا! از علاقه هام شناسوندن کارایی های هیجان انگیز مغز به زبان ساده به آدمهاست! جست و جو می کنم در افسردگی، داروهای موثر بر مغز و سایر بیماری های حوزه ی روان و البته نوروپلاستیسیتی!