همه می خواهند کارهای بیشتری را در طول یک روز انجام دهند، اما گاهی اوقات احساس انگیزه برای انجام وظایف سخت است. عوامل متعددی بر انگیزه تأثیر می گذارند، اما چیزهای زیادی در مورد فیزیولوژی پشت انگیزه وجود دارد که کارشناسان کاملاً آن را درک نمی کنند.
مطالعه اخیرا منتشر شده در eLife نشان داد که سطوح آنتی اکسیدان گلوتاتیون در قسمت خاصی از مغز احتمالاً نقش کلیدی در سطح انگیزه دارد.
می توان سطح گلوتاتیون را از طریق منابع غذایی افزایش داد، به عنوان مثال، با خوردن غذاهای غنی از گوگرد مانند گوشت، تخم مرغ و غلات، و مصرف بیشتر لبنیات و پروتئین آب پنیر.
این تحقیق توسط Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) و Nestle انجام شد.
عوامل موثر بر انگیزه
انگیزه شامل انرژی و پشتکار افراد برای دستیابی به وظایف و اهداف است. انگیزه به افراد کمک می کند تا در محیط کار و سایر حوزه های زندگی موفق شوند و به آنها امکان می دهد نیازهای خود را برآورده کنند.
عوامل متعددی بر انگیزه تأثیر می گذارند، از جمله محیط، سرگذشت و سلامت جسمانی افراد.
کارشناسان چندین نظریه ارائه کرده اند که تلاش می کند توضیح دهد که چه چیزی باعث انگیزه می شود. با این حال، چیزهای زیادی در مورد مکانیسم های اساسی انگیزه وجود دارد که کارشناسان هنوز به طور کامل آن را درک نمی کنند.
آنتی اکسیدان گلوتاتیون و انگیزه
محققان این مطالعه به بررسی چگونگی تاثیر استرس اکسیداتیو و سطوح آنتی اکسیدان بر انگیزه پرداختند. استرس اکسیداتیو مربوط به مولکول های مضر (رادیکال های آزاد) است که بدن به عنوان محصول جانبی متابولیسم تولید می کند. آنتی اکسیدان ها به خنثی کردن این رادیکال های آزاد کمک می کنند.
یکی از رایج ترین آنتی اکسیدان ها در مغز گلوتاتیون (GSH) است.
یکی از راه هایی که بدن شما استرس اکسیداتیو را از بین می برد، آنتی اکسیدان ها است و گلوتاتیون یکی از آنتی اکسیدان های اصلی است. گلوتاتیون آنتی اکسیدان داخلی بدن شما است و در کبد از اسیدهای آمینه سیستئین، گلوتامات و گلیسین ساخته می شود.
گلوتاتیون، بر خلاف اکثر آنتی اکسیدان هایی که از گیاهان مشتق شده اند، می تواند به طور طبیعی توسط کبد تولید شود. با این حال، سطح این آنتی اکسیدان به طور طبیعی با افزایش سن کاهش می یابد. بنابراین، دریافت گلوتاتیون بیشتر از طریق غذا می تواند مهم باشد.
محققان به بررسی این موضوع پرداختند که چگونه سطوح این آنتی اکسیدان در ناحیه خاصی از مغز، یعنی هسته اکومبنس، بر انگیزه تأثیر می گذارد. ابتدا، محققان از طیفسنجی رزونانس مغناطیسی پروتون برای بررسی سطوح GSH در مغز موش و انسان استفاده کردند.
خواندن این مطلب جالب را از دست ندهید:
آنها دریافتند که سطوح بالاتر گلوتاتیون با عملکرد سازگارتر و بهتر در کارهایی که نیاز به تلاش دارند مرتبط است.
آنها سپس توانستند از طریق آزمایشهایی که با موشها انجام دادند، بیشتر به بررسی علیت این موضوع بپردازند. آنها دریافتند که کاهش سطح گلوتاتیون یا GSH تلاش موش ها برای تکمیل وظایف مبتنی بر تلاش را کاهش می دهد.
هنگامی که به موشها پیشساز گلوتاتیون برای افزایش سطح GSH مغز داده شد، عملکرد آنها بهبود یافت.
نویسنده این مطالعه، پروفسور کارمن سندی، مدیر آزمایشگاه ژنتیک رفتاری، موسسه ذهن مغز در EPFL در سوئیس، می گوید:
“ما دریافتیم که سطوح واقعی مهمترین آنتی اکسیدان در هسته اکومبنس (بخشی از جسم مخطط شکمی و مرکزی از سیستم انگیزشی مغز) تعیین کننده ظرفیت ادامه تلاش در طول زمان برای به دست آوردن پاداش است. مطالعه ما نشان می دهد که سیستم آنتی اکسیدانی در مرکز مغز برای ایجاد انگیزه برای تعیین ظرفیت ما برای ادامه دادن به کارهایی که نیاز به تلاش دارند، اما بعدا مزایایی را برای ما به ارمغان می آورند، حیاتی است.”
چگونه رژیم غذایی می تواند بر مغز و سطوح آنتی اکسیدان تاثیر بگذارد
تغذیه، از جمله ترکیباتی که به سیستم های آنتی اکسیدانی کمک می کند، راه خوبی برای بهبود تناسب مدارهای مغزی است که پایداری در انجام کار با انگیزه را تنظیم می کند. سایر کارهایی که می تواند مفید باشد، انجام ورزش منظم و پرهیز از استرس بالا یا وعده های غذایی پرچرب و چاقی است.
آیا تغذیه برای ایجاد انگیزه کافی است؟
این مطالعه محدودیت هایی داشت که خواننده باید در نظر بگیرد. اول، بخشی از تحقیقات شامل موشها بود که اطلاعات محدودتری ممکن است ارائه دهند. دوم، در تحقیقاتی که شامل انسانها میشد، محققان فقط شرکت کنندگان مرد را در تجزیه و تحلیل قرار دادند، که فقط دادههایی درباره برخی از اعضای جمعیت ارائه میکرد.
علاوه بر این، مطالعه فقط شامل حجم نمونه کوچکی بود که نشان دهنده نیاز به تحقیقات بیشتر است.
زمینه هایی برای ادامه تحقیقات…
ما باید یک مطالعه در مقیاس بزرگتر انجام دهیم، افراد را برای تفاوت در محتوای گلوتاتیون در هسته اکومبنس طبقه بندی کنیم و مطالعه کنیم که چگونه مداخلات تغذیه ای – یا دارویی – می تواند به بهبود ظرفیت آنها برای ادامه کار و تلاش کمک کند.
تحقیقات آینده باید به سوالات زیر بپردازد:
«آیا همه افراد به یک اندازه سود خواهند برد یا نتایج به طور خاص برای کسانی که سطوح پایین آنتی اکسیدان گلوتاتیون را نشان می دهند مثبت خواهد بود؟ و چه طرحی کارآمدتر خواهد بود؟»
به طور کلی، این مطالعه فرصتهای متعددی را برای تحقیقات آینده باز میکند و بر یک عنصر اساسی بالقوه برای سطوح انگیزه تأکید میکند. از آنجایی که گلوتاتیون در برخی غذاها وجود دارد، رژیم غذایی ممکن است نقش کلیدی در افزایش سطح گلوتاتیون در بدن داشته باشد.
چه غذاهایی آنتی اکسیدان گلوتاتیون را دارند؟
خوردن غذاهای طبیعی سرشار از گلوتاتیون مانند مارچوبه، آووکادوی خام، سیب زمینی، و اسفناج خام می تواند به افزایش سطح گلوتاتیون کمک کند. افراد می توانند با پزشکان و متخصصان تغذیه خود برای ایجاد یک برنامه غذایی متناسب با نیازهایشان از جمله افزایش سطح آنتی اکسیدان مشورت کنند.
حرف آخر
اگر در انجام کارها از انگیزه کافی برخوردار نیستید و آنطور که میخواهید زندگی نمیکنید، از کمک گرفتن دریغ نکنید و بدانید سلامت روان شما مهم ترین چیز است. در انستیتو سلامت مغز دانا مفتخریم با ارائه تکنیکهای علمی به بهبود عملکرد مغز شما کمک کنیم.مغز ما تا حد زیادی تعیین می کند که چه کسی هستیم، چه کاری انجام می دهیم و چگونه رفتار میکنیم. برنامه های جامع ما می تواند به شما کمک کند تا سلامت روان خود را ارتقا بخشید. اگر میخواهید درباره روشهایی که میتوانید مغز خود را به سلامت بهینه برگردانید، بیشتر بدانید، با ما تماس بگیرید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.