احساس ناراحتی، استرس یا اضطراب می تواند رایج باشد، به خصوص در جامعه پر سرعت ما. طبیعی است که هر چند وقت یکبار چنین احساسی داشته باشید، اما اگر مرتباً چنین احساسی دارید، و از خود می پرسید وقتی حالم خوب نیست چیکار کنم؟ ممکن است زمان آن رسیده باشد که برای بهبود سلامت روان خود اقداماتی انجام دهید.
در این راهنما، به تشریح مواردی میپردازیم که وقتی از نظر خلقی دچار مشکل هستید و احساس ناراحتی میکنید، چه کاری باید انجام دهید.
با کسی که به او اعتماد دارید صحبت کنید
اگر از نظر خلقی دچار مشکل هستید، مهم است که به دنبال کمک باشید. این می تواند یک دوست، یکی از اعضای خانواده، درمانگر یا هر شخص دیگری باشد که با او احساس راحتی می کنید.
باز کردن سر صحبت با کسی در مورد آنچه در زندگی شما می گذرد می تواند سخت باشد. ممکن است احساس کنید که آنها نمی فهمند. اما مهم است که به یاد داشته باشید افرادی که به شما اهمیت می دهند می خواهند کمک کنند. آنها نمی توانند به شما کمک کنند، اگر ندانند چه اتفاقی در حال رخ دادن است.
بنابراین اگر احساس می کنید گم شده اید، می ترسید، یا فقط به کسی نیاز دارید که با او صحبت کنید، با کسی که به او اعتماد دارید تماس بگیرید.
هر کسی را که انتخاب میکنید، مطمئن شوید که او کسی است که با او احساس راحتی میکنید و میدانید بدون قضاوت به شما گوش میدهد.
ممکن است در ابتدا ترسناک به نظر برسد، اما صحبت کردن با یک نفر می تواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید و از هر چیزی که در حال گذراندن آن هستید عبور کنید.
اگر از صحبت کردن با کسی که میشناسید احساس راحتی نمیکنید، مشاوران و درمانگران حرفهای زیادی وجود دارند که میتوانند به شما کمک کنند تا با هر چیزی که در حال وقوع است، مقابله کنید.
ورزش کنید و سالم بخورید
وقتی حالم خوب نیست چیکار کنم؟ شاید سریع ترین روشی که می تواند با آن حال حود را خوب کنید فعالیت فیزیکی است به طوری که ضربان قلب شما افزایش یابد. علم ثابت کرده است که ورزش (حتی کوتاه) آندورفین را در بدن شما افزایش می دهد. آندرفین هورمون شادی است که شما می توانید آن را با دویدن، طناب زدن یا هر ورزش دیگری در بدن خود پمپاژ کنید.
خوردن غذاهای سالم، مغز شما را با مواد مغذی مورد نیاز برای عملکرد صحیح تامین می کند. هم ورزش و هم تغذیه سالم می توانند به کاهش استرس و اضطراب، بهبود خواب و افزایش سطح انرژی کمک کنند. اگر به دنبال راه هایی برای تقویت سلامت روان خود هستید، با اطمینان از ورزش کافی و داشتن یک رژیم غذایی متعادل شروع کنید. ممکن است از تفاوتی که می تواند ایجاد کند شگفت زده شوید!
به دنبال گروه های پشتیبانی باشید
گروههای حمایتی فضایی را برای افراد فراهم میکنند تا تجربیات خود را به اشتراک بگذارند و با دیگران ارتباط برقرار کنند. این گروه ها می توانند برای افرادی که با بیماری روانی، اعتیاد، بیماری مزمن یا سایر چالش های زندگی دست و پنجه نرم می کنند بسیار ارزشمند باشند.
در یک گروه حمایتی، اعضا می توانند به یکدیگر مشاوره، منابع و شانه ای برای گریه کردن ارائه دهند.
همچنین به افراد این امکان را می دهد که کمتر احساس تنهایی کنند و ارتباط بیشتری با دیگران داشته باشند.
اگر با شرایط سختی روبرو هستید، جستجوی یک گروه پشتیبانی میتواند راهی عالی برای یافتن کمک و درک باشد.
چیزی را پیدا کنید که شما را خوشحال کند
وقتی حالم خوب نیست چیکار کنم؟ مهم است که یک قدم به عقب بردارید و چیزی را پیدا کنید که شما را خوشحال کند. همه سزاوار شاد بودن هستند. متأسفانه، زندگی ممکن است دشوار باشد، و به راحتی می توان گرفتار چیزهای منفی شد.
چیزی که شما را شاد می کند لازم نیست چیز بزرگ یا گرانی باشد.
این می تواند به سادگی خواندن کتاب مورد علاقه شما، قدم زدن در طبیعت یا گذراندن وقت با حیوان خانگی شما باشد.
هر چه هست، مطمئن شوید که کاری است که می توانید هر روز انجام دهید.
وقتی برای یافتن خوشبختی وقت می گذارید، برای مقابله با هر چیزی که زندگی سر راهتان قرار می دهد، مجهزتر خواهید بود.
چه زمانی ارزیابی یا درمان لازم است؟
وقتی حالم خوب نیست چیکار کنم؟ اگر فکر می کنید بیش از 1 هفته از این حال شما میگذرد و هنوز بهبود نیافتید ممکن است یک اختلال وجود داشته باشد که نیازمند درمان است.
هر اختلال خلقی علائم و نشانه های خاص خود را دارد. با این حال، به طور کلی، اگر تجربیات زیر را بیش از 1 هفته دارید، ممکن است به کمک حرفه ای نیاز باشد:
- تغییرات مشخص در شخصیت، الگوهای غذا خوردن یا خوابیدن
- ناتوانی در کنار آمدن با مشکلات یا فعالیت های روزانه
- احساس قطع ارتباط یا کناره گیری از فعالیت های عادی
- تفکر غیرمعمول یا “جادویی”.
- اضطراب بیش از حد
- غم و اندوه طولانی مدت، افسردگی یا بی تفاوتی
- افکار یا اظهارات در مورد خودکشی یا آسیب رساندن به دیگران
- سوء استفاده از مواد
- نوسانات خلقی شدید
- خشم بیش از حد، خصومت یا رفتار خشونت آمیز
بسیاری از افرادی که دارای اختلالات سلامت روان هستند، علائم و نشانه های خود را بخشی عادی از زندگی می دانند یا به دلیل شرم یا ترس از درمان اجتناب می کنند. اگر نگران سلامت روان خود هستید، حتما یک قرار ملاقات با روانپزشک بگذارید.
با حمایت مناسب، می توانید شرایط سلامت روان را شناسایی کرده و درمان مناسب مانند داروها یا مشاوره دریافت کنید
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.