مقابله با اضطراب در عید دیدنی یا مهمانی ها با تصمیم گیری در مورد اینکه آیا حضور شما منطقی است یا خیر شروع می شود. توجه داشته باشید که بیش از حد خود را مجبور نکنید. اگر از قبل چیزی برای روز مهمانی برنامه ریزی کرده اید، اشکالی ندارد که دعوت دیگری را رد کنید، به خصوص اگر فکر می کنید بیشتر از آن چیزی است که می توانید تحمل کنید.
در مورد تصمیم گیری لحظه آخری برای نرفتن چطور؟ اگر راههای کافی برای کنار آمدن با اضطراب خود را پیدا نکردهاید یا احساس میکنید که در میانه یک بحران هستید، احتمالاً بهتر است در خانه بمانید و عهد کنید که دفعه بعد آمادگی بهتری داشته باشید. در صورت امکان، با میزبان تماس بگیرید تا متوجه شوند که چیزی پیش آمده و شما آنجا نخواهید بود.
1-برای مهمانی آماده شوید
زود به این فکر کنید که قبل از مهمانی چگونه وقت خود را برای استراحت سپری می کنید. در صورت امکان، مطمئن شوید که حداقل چند ساعت استراحت برای آماده سازی دارید. سعی کنید برای خودتان وقت بگذارید.
برخی از ایده ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- حمام اسطوخودوس
- خواندن کتاب خوب
- انجام سرگرمی مورد علاقه
- ورزش کردن
از قبل به خوبی برنامه ریزی کنید که در این مراسم چه لباسی می پوشید. لباسی را انتخاب کنید که هم به نظر شما خوب باشد و هم راحت باشد.
2-انتخاب کنید چه چیزی قرار است ببرید
اگرچه همیشه نیازی به آوردن هدیه به مهمانی ندارید، اما مواردی وجود دارد که مناسب باشد. همانند انتخاب لباس، خرید هدایا نیز باید تا حد امکان از قبل انجام شود.
این به شما زمان میدهد تا در مورد انتخابهای خود فکر کنید و اگر مطمئن نیستید چه چیزی باید بیاورید، از دیگران راهنمایی بخواهید.
هدایای معمول برای میزبان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- شیرینی
- گل یا گلدان گیاه
- لوازم جانبی یا ظروف آشپزخانه
3-تصمیم بگیرید که چه زمانی می خواهید بروید
اگر از اضطراب اجتماعی رنج می برید، بهتر است به موقع یا کمی زودتر به مهمانی برسید تا اینکه دیر بروید. زود رسیدن به شما این امکان را می دهد که در هنگام ورود مهمانان را ملاقات کنید، نه اینکه در یک گروه بزرگ قدم بزنید و با یک لیست طولانی از معرفی ها روبرو شوید.
اگر نمی توانید نام همه افرادی را که ملاقات می کنید به خاطر بسپارید، خیلی به خودتان سخت نگیرید. خوب است که برای بار دوم بپرسید – و حتی ممکن است به شما کمک کند تا علاقه خود را برای پیدا کردن یک دوست جدید نشان دهید.
4-به نحوه برخورد با افراد فکر کنید
اگر خودتان را در مراسمی میبینید که در آن کسی را نمیشناسید، اولین مانع این است که کسی را پیدا کنید که بتوانید با او صحبت کنید. در میان جمعیت به دنبال چهره ای دوستانه باشید. شاید کسی باشد که به نظر تنها باشد.
یک نظر کلی در مورد محیط اطراف خود بدهید مانند:
- “غذا واقعا خوب به نظر می رسد”
- “آب و هوای عالی برای یک مهمانی در فضای باز”
اگر فرد متقابلاً جواب نداد، دوباره با شخص دیگری تلاش کنید. اگر می بینید که فردی از گروه جدا می شود، سعی کنید به صورت انفرادی به آن شخص نزدیک شوید.
علاوه بر آنچه می گویید، از زبان بدن خود نیز آگاه باشید. دستان خود را روی هم نگذارید و حتما لبخند بزنید. در حالت ایده آل، آن شخص شما را با بقیه اعضای گروه آشنا می کند.
5-در نظر بگیرید که در مورد چه چیزی صحبت کنید
اگر تجربه کمی در صحبت کردن با دیگران دارید، ممکن است سخت باشد که بدانید در یک مهمانی درباره چه چیزی صحبت کنید. مواردی وجود دارد که می توانید از قبل تهیه کنید، مانند جوک های خنده دار یا داستان های جالب. بهتر است در مورد موضوعاتی صحبت کنید که جریان اصلی هستند.
برخی از نمونه ها عبارتند از:
- رویدادهای جاری
- فیلم های مورد علاقه
- موسیقی
- رستوران ها
- ورزش
سوال بپرسید و سعی کنید علایق مشترک با دیگران پیدا کنید. اطمینان حاصل کنید که سوالات شما باز هستند و گفتگو را تشویق کنید. به عنوان مثال، بهتر است بپرسید “دوست دارید دامپزشکی را در کدام زمینه ادامه دهید؟” به جای اینکه بگویید “پس، شما دامپزشک هستید؟”
حتماً به جای اینکه منتظر بمانید تا با نظر خود وارد شوید، به پاسخها نیز گوش دهید. یکی از راههای نشان دادن اینکه خوب گوش میدهید، گفتن چیزی است که طرف مقابل در مکالمه ذکر کرده بوده است.
در نهایت، به یاد داشته باشید که به طور کلی، موضوعات بیش از حد شخصی و مسائل سیاسی و مذهبی شروع کننده خوبی برای گفتگو نیستند.
6-انتخاب کنید چه بخورید و بنوشید
خطر اعتیاد به الکل برای کسانی که از اضطراب اجتماعی رنج می برند بسیار زیاد است. اگر مشروب می خورید، این کار را در حد اعتدال انجام دهید و برای جبران اثرات الکل، غذا بخورید. اگر غذا خوردن در جلوی دیگران برای شما یک محرک اضطراب است، حتما قبل از رفتن حداقل کمی چیزی بخورید.
7-کارهایی برای انجام دادن پیدا کنید
شرکت در بازیها و انجام فعالیتهایی با دیگران ممکن است این احساس را در شما ایجاد کند که در کانون توجه هستید. با این حال، مهم است که حداقل سعی کنید شرکت کنید. به یاد داشته باشید که هدف بهترین بودن یا بردن بازی نیست.
هدف این است که افراد حاضر در مهمانی را بشناسید و با آنها احساس راحتی بیشتری کنید. ممکن است بعد از یک بازی هیجانانگیز متوجه شوید که با دوستان جدید خود پیوند برقرار کردهاید.
8-کنار آمدن با اضطراب
در صورتی که دچار اضطراب شدید، راهبردهای مقابله ای داشته باشید. مکانی را مشخص کنید که می توانید برای رفع فشار به آن مراجعه کنید و در صورت نیاز به آنجا بروید.
تنفس عمیق را از قبل تمرین کنید و زمانی که احساس می کنید از کنترل خارج شده اید، آن را عملی کنید. در صورت امکان، فردی را همراه خود بیاورید که از اضطراب شما اطلاع داشته باشد و در صورت نیاز به شما کمک کند تا با آن مقابله کنید.
9-زمان رفتن را تعیین کنید
قبل از رفتن به یک مهمانی محدودیت زمانی تعیین کنید و به برنامه خروج خود پایبند باشید. دانستن اینکه چه مقدار زمانی را از قبل صرف می کنید باید به کاهش اضطراب کمک کند. اگر متوجه شدید که در حال تفریح هستید و می خواهید بیشتر بمانید، عالی است.
از طرف دیگر، اگر فکر میکنید که نمیتوانید تمام مدت را بمانید، بدانید که اشکالی ندارد که زودتر بروید.
حرف آخر
عید دیدنی ها یا مهمانیها میتوانند ترسناک یا هیجانانگیز باشند – همه چیز به نحوه نگاه شما بستگی دارد. البته، اگر اضطراب شدید دارید و هنوز برنامه درمانی مناسبی برای خود انتخاب نکرده اید، شرکت در مهمانی ها ممکن است اقدام مناسبی برای شما نباشد. اما از سوی دیگر، اگر به دنبال راهی برای به چالش کشیدن خود و توسعه مهارت های اجتماعی هستید، عید دیدنی ها می توانند مفید باشند.
اگر فکر می کنید اختلال اضطراب اجتماعی مانع روابط مفید شما می شود، انستیتو سلامت مغز دانا با به روزترین و موثرترین تکنیک ها برای درمان اختلالات اضطرابی میتواند به شما کمک کند. برای اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید یا با کارشناسان تماس بگیرید.
برای مطالعه بیشتر و اطلاع از راه های درمان اضطراب زیر نظر متخصصان میتوانید واحد اضطراب را در سایت ما ببینید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.