07136476172 - 09172030360 [email protected]

با تمام شدن تابستان و آغاز بازگشت به مدرسه، مشکلات مدرسه رفتن کودکان می تواند موجی از احساسات مثبت و منفی را برای دانش آموزان ایجاد کند. به عنوان مثال، آنها ممکن است از دیدن دوستان خود هیجان زده باشند، اما همچنین نگران نمرات خود یا مورد آزار و اذیت قرار گرفتن که از عوامل استرس زاست باشند.

با توجه به گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، سلامت روان در بین دانش آموزان به طور کلی بدتر می شود. در این راهنما، توضیح خواهیم داد که چرا سلامت روان اهمیت دارد و راهبردهای عملی برای کمک به کودکان و مراقبان برای داشتن یک سال تحصیلی موفق ارائه خواهیم داد.

مشکلات مدرسه رفتن کودکان: چرا سلامت روان مهم است

بر اساس مقاله ای که در مجله Child Psychiatry & Human Development منتشر شده است، سلامت روان پیش بینی کننده موفقیت در مدرسه و بعد از آن در زندگی است. نتایج نشان داد که سلامت روان تأثیر زیادی بر عملکرد تحصیلی دارد. در ادامه این مقاله آمده است که کودکان مبتلا به مشکلات روانی بیشتر احتمال دارد که نتایج تحصیلی نامطلوبی مانند نمرات ضعیف، تأخیر در مطالعه و ترک تحصیل داشته باشند.

مشکلات سلامت روان دانش آموزان و علائم آنها

پیش‌بینی می‌شود که هنگام بازگشت به مدرسه اخساس عصبی بودن شایع باشد، اما CDC هشدار می‌دهد که احساسات شدید ترس و غم ممکن است یک بیماری قابل تشخیص باشد. اگر نگران اضطراب، اضطراب اجتماعی یا افسردگی فرزندتان هستید، از یک مشاور مدرسه یا متخصص سلامت روان برای تشخیص دقیق کمک بگیرید.

خواندن این مطلب را از دست ندهید: بهترین روانپزشک کودک در شیراز

اضطراب

به گفته CDC، کودکان مدرسه‌ای که نمی توانند به ترسی که تعاملات اجتماعی و کارهای مدرسه آنها را مختل می کند غلبه کنند، ممکن است دچار اضطراب تشخیص داده شوند.

به دنبال علائمی مانند موارد زیر باید باشید:

  • تنفس کم عمق و سریع
  • سرگیجه
  • تپش قلب
  • لرزش
  • تعریق
  • اضطراب اجتماعی

بر اساس مقاله ای که در مجله روانپزشکی و علوم مرتبط منتشر شده است، اضطراب اجتماعی می تواند در کودکانی که از موقعیت های جدید می ترسند ظاهر شود. آنها ممکن است خجالت شدید داشته باشند یا از همسالان خود دوری کنند. در موارد شدید، آنها ممکن است کلا صحبت نکنند که به آن لالی انتخابی می گویند. سایر علائم اضطراب اجتماعی شامل سردرد، حالت تهوع و معده درد است.

افسردگی

به گفته CDC، افسردگی بیش از غم و اندوهی است که گاه به گاه پیش می آید. وقتی بچه ها دائماً احساس درماندگی یا ناامیدی می کنند، ممکن است افسردگی داشته باشد.

علائم دیگر شامل موارد زیر است:

  • بی علاقگی به انجام کارهای سرگرم کننده یا لذت نبردن از آنها
  • تحریک پذیری
  • انرژی کم و احساس سستی
  • انرژی بالا و احساس بی قراری
  • خوردن زیاد یا کم
  • عدم توانایی در حفظ توجه در طول مدرسه
  • غمگینی
  • رفتار آسیب زننده به خود
  • خوابیدن زیاد یا کم
  • ترس از مدرسه

با توجه به استنفورد مدیسین، ترس شدید از مدرسه، به نام مدرسه هراسی، می تواند برخی از کودکان را به ترک مدرسه سوق دهد. مهاجرت، تغییر مدرسه، مرگ یکی از اعضای خانواده یا طلاق ممکن است برخی از کودکان را تحت فشار قرار دهد. برخی دیگر ممکن است بر اساس نگرانی ایمنی ترسی از مدرسه داشته باشند.

برخی از بچه ها از آسیب جسمی در اتوبوس به مدرسه و بازگشت به مدرسه یا حمله در طول روز مدرسه می ترسند. طبق گزارش مرکز ملی آمار آموزش آمریکا، تقریباً 5 درصد از دانش‌آموزان 12 تا 18 ساله گزارش داده‌اند که از خطر در مدرسه می‌ترسند.

بچه‌ها همچنین ممکن است از آسیب‌های عاطفی، مانند احساسشان نسبت به معلم، قلدری و اضطراب اجتماعی در مورد تعامل با همسالان خود، ترس داشته باشند.

مسائل سلامت روان بازگشت به مدرسه در خانواده

داشتن بچه مدرسه ای می تواند باعث ایجاد تنش در خانواده شما شود. همانطور که در مقاله منتشر شده در سپتامبر 2022 در Frontiers of Psychology اشاره شد، انتظارات تحصیلی بیش از حد والدین و معلمان می تواند خطر درگیری کودک و والدین را افزایش دهد و به طور بالقوه رفتار مشکل ساز دانش آموز را افزایش دهد.

یافتن رویکرد مناسب برای کمک به موفقیت فرزندتان در کلاس درس و خارج از آن یک اقدام متعادل کننده است. چک کردن منظم فرزندتان برای دیدن وضعیت تحصیلی، اجتماعی و عاطفی او مفید است.

دکتر Ketan Parmar، روانپزشک و متخصص سلامت روان در ClinicSpots در بمبئی، هند، نحوه انجام این مکالمات با فرزندتان را توضیح می دهد.

مهم است که به کودک خود کمک کنید تا با احساسات خود به روش های سالم کنار بیاید. شما می توانید این کار را با گوش دادن به احساسات آنها و اعتبار بخشیدن به آنها انجام دهید، آنها را تشویق کنید تا احساسات خود را از طریق کلمات، هنر، موسیقی یا سایر ابزارهای خلاقانه بیان کنند.

عادات سالمی که از سلامت روان حمایت می کنند

علاوه بر چک‌کردن های منظم فرزندتان، انجام برخی عادت‌های سالم می‌تواند به خانواده‌تان کمک کند تا در روال بازگشت به مدرسه راحت‌تر باشید. و تداوم در انجام آنها می تواند سلامتی شما را در طول سال بهبود بخشد.

تغذیه

خوردن یک رژیم غذایی متعادل و هیدراته ماندن برای موفقیت دانش آموز شما مهم است.

دستورالعمل‌های رژیم غذایی 2015 تا 2020 که توسط وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده تهیه شده است، انتخاب‌های غذایی سالم را برای اطمینان از داشتن یک رژیم غذایی کامل برای دانش‌آموزان مشخص می‌کند، مانند:

  • میوه ها و سبزیجات متنوع
  • شیر بدون چربی یا کم چرب و آب فراوان
  • انواع دانه ها، آجیل و لوبیا
  • نان آرد کامل نان سبوس دار نانی که با آرد سبوس نگرفته پخته باشند

کافئین ممکن است به دانش آموزان انرژی موقت بدهد، اما اگر اصلاً بخواهد مصرف شود، باید با احتیاط مصرف شود. به گفته آکادمی آمریکایی روانپزشکی کودکان ونوجوانان، متخصصان اطفال برای کودکان زیر 12 سال توصیه می کنند که به طور کلی از کافئین اجتناب کنند. برای کودکان 12 تا 18 ساله، پزشکان اطفال توصیه می کنند مصرف کافئین را به حداکثر 100 میلی گرم در روز محدود کنند.

نوشیدنی های معمولی ممکن است بیش از آنچه فکر می کنید کافئین داشته باشند.

کتابخانه ملی پزشکی آمریکا (NLM) میانگین تعداد میلی گرم کافئین نوشیدنی های رایج به شرح زیر است:

  • یک فنجان قهوه 95 تا 200 میلی گرم کافئین دارد.
  • یک قوطی 12 اونسی کولا 35 تا 45 میلی گرم کافئین دارد.
  • یک نوشیدنی انرژی زا 8 اونس 70 تا 100 میلی گرم (برخی 200 میلی گرم) کافئین دارد.
  • یک فنجان چای 8 اونسی 14 تا 60 میلی گرم کافئین دارد.

به طور مشابه، شکر می تواند سطح انرژی را افزایش دهد، اما باید به میزان کم مصرف شود. بر اساس مقاله ای که در آگوست 2019 در مجله Neuroscience & Biobehavioral Reviews منتشر شد، رژیم غذایی سرشار از قند با اضطراب و افسردگی مرتبط است. محققان این ارتباط را پس از بررسی بیش از 300 مطالعه در مورد بررسی تعامل بین مصرف قند، استرس و احساسات انجام دادند.

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) توصیه می‌کند که برچسب‌های تغذیه‌ای روی نوشیدنی‌ها را بررسی کنید تا میزان قند آنها را ببینید. اگر مقدار روزانه آن 20 درصد باشد، آن نوشیدنی منبع بالایی از قندهای افزوده است و باید فقط گاهی اوقات مصرف شود. اگر می گوید 5 درصد یا کمتر، شامل کمی قند افزوده است.

فعالیت بدنی

کودکانی که در طول روز، از طریق فعالیت یا ورزش های گروهی جنبش دارند، برای موفقیت در کلاس درس آماده می شوند. در بررسی منتشر شده در ژوئن 2023 در کودکان، 60 درصد از شرکت کنندگان در سنین مدرسه مزایای قابل توجهی از فعالیت بدنی بر عملکرد تحصیلی نشان دادند و 48 درصد بهبود عملکرد شناختی را گزارش کردند.

مقاله دیگری که در ژوئیه 2023 در Frontiers in Physiology منتشر شد، نشان داد که فعالیت بدنی برای کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) مفید است. این مقاله همچنین بیان می‌کند کودکانی که درگیر ورزش‌های ذهنی جذاب، مانند بازی‌های تعاملی بودند، نسبت به زمانی که تمرینات هوازی انجام می‌دادند، امکان بهتری برای تمرکز در کلاس داشتند.

خواب

خواب با کیفیت خوب برای حفظ سلامت روان مهم است. طبق مقاله ای که در فوریه 2023 در مجله تحقیقات خواب منتشر شد، خواب ناکافی می تواند بر خلق و خوی شما تأثیر منفی بگذارد. یک برنامه خواب ثابت به دانش آموزان کمک می کند تا روز شلوغ خود را پشت سر بگذارند. در همین مقاله مشخص شد دانش‌آموزانی که هر روز در زمان مشخصی به خواب می‌روند و بیدار می‌شوند نسبت به دانش‌آموزانی که برنامه خواب ندارند، علائم افسردگی کمتری دارند.

کریسی وایت، درمانگر سلامت روان، مشاور در مطب خصوصی در تگزاس، می‌گوید: «علم نشان می‌دهد که هر چه کمتر بخوابیم، بداخلاق، احساسی‌تر و واکنش‌پذیرتر می‌شویم». او ایجاد یک روال خواب آرام و ثابت را توصیه می کند.

«زمانی که شروع به آماده شدن برای خواب کردید، یک زنگ صبحگاهی تنظیم کنید. بعد از مسواک زدن و انجام روتین پوست، یوگا انجام دهید، کتاب خوب بخوانید یا قبل از خواب مدیتیشن کنید.»

وایت می‌افزاید: این به شما کمک می‌کند ذهنتان را آرام کنید و احساس آرامش کنید.

متخصص خواب کودکان در شیراز

 

برنامه ریزی

بچه ها زمانی پیشرفت می کنند که بدانند انتظاراتشان در طول روز چیست. نیلوفر اسماعیل پور، بنیانگذار لوتوس تراپی در کانادا، می‌گوید: «داشتن یک برنامه روتین ثابت می‌تواند به شما کمک کند که کنترل بیشتری داشته باشید و استرس کمتری داشته باشید.»

اسماعیل پور توصیه می کند که دانش آموزان از دفتر یا اپلیکیشن برنامه ریزی استفاده کنند تا همه چیز مرتب باشد. کمک به فرزندتان برای ترسیم زمان مطالعه، تکالیف و سایر فعالیت‌ها در طول روز، هفته و ماه می‌تواند پیگیری مسئولیت‌ها را برای او آسان‌تر کند.

سایر متخصصان نیز با این حرف موافق هستند. «ایجاد یک روال ثابت یکی از راهبردهای مؤثر برای حمایت از سلامت روان کودکان با شروع سال تحصیلی جدید است.» استیو کارلتون، درمانگر در دنور، می‌گوید: روال‌ها به کودکان احساس امنیت و شرایط قابل پیش‌بینی را می‌دهند، بنابراین استرس و اضطراب را کاهش می‌دهد.

علاوه بر زمان‌های ثابت برای بیدار شدن، لذت بردن از وعده‌های غذایی، تکمیل تکالیف مدرسه و آماده شدن برای خواب، کارلتون توصیه می‌کند که سرگرمی و آرامش را به برنامه روزانه اضافه کنید – تضمین تعادل بین کار و بازی. روال‌ها نباید محدودکننده باشند، بلکه چارچوبی آرامش‌بخش برای آن روز فراهم می‌کنند و به کودکان اطمینان می‌دهند که بدانند چه انتظاری دارند.

خودمراقبتی

Praveen Guntipalli، پزشک متخصص طب داخلی در دالاس، می‌گوید: «وقت گذاشتن برای خودمراقبتی به همه کمک می‌کند تا در این زمان استرس‌زا از نظر جسمی و روحی سالم بمانند.»

خود مراقبتی می تواند به صورت زیر باشد:

  • خواب کافی
  • خوردن غذاهای سالم
  • مدیریت استرس از طریق تمریناتی مانند یوگا
  • استراحت منظم در طول روز 

یک برنامه جدید طرح کنید

نزدیک شروع سال تحصیلی، روال های جدیدی را که با خانواده تان انجام می شود مرور کنید. فرزند شما ممکن است بخواهد در برنامه ریزی و آمادگی برای شروع سال تحصیلی جدید شرکت کند.

دکتر رافائلو آنتونینو، روانشناس در لندن، این توصیه ها را دارد:

  • زمان خواب را زودتر تنظیم کنید.
  • مطالب آموزشی را بخوانید.
  • برای بازیابی ذهنیت تحصیلی آنها، تکالیف مدرسه ای سبک انجام دهید.

بچه ها مثل هم نیستند و هرکسی روش خودش را برای سازگاری با سال تحصیلی جدید دارد. دکتر کارن رملی، مدیر مرکز ملی نقایص مادرزادی و ناتوانی‌های رشد CDC، در یک پادکست توضیح می‌داد: «کودکان مدرسه‌ای که حساس هستند یا به راحتی نگران می‌شوند، یا کسانی که تاخیر رشدی دارند، ممکن است به زمان بیشتری برای سازگاری نیاز داشته باشند.»

یافتن تعادل مناسب بین تکالیف مدرسه و زندگی ممکن است کمی کار ببرد، اما داشتن ابزار در محل می تواند فرزند شما را برای یک سال فوق العاده آماده کند. از قبل برنامه ریزی کنید و زمانی که برنامه ها آنطور که در نظر گرفته شده عمل نمی کنند، انعطاف پذیر باشید. حمایت خود را از طریق دوستان و خانواده ای که می توانید به آنها تکیه کنید پیدا کنید.

یک سیستم پشتیبانی بسازید

به گفته ایان جکسون، مشاور حرفه ای در تنسی، برای فرزند شما مهم است که احساسات و نیازهای خود را در میان بگذارد. اگر فرزندتان مشکل دارد، این توصیه ها را می‌کند:

با معلم ها صحبت کنید.

اگر از نظر تحصیلی مشکل دارید، به معلمان خود اطلاع دهید. آنها می توانند پشتیبانی ارائه دهند یا شما را به منابعی هدایت کنند که می تواند کمک کند.

با دوستان و خانواده ارتباط برقرار کنید.

به اشتراک گذاشتن احساسات خود با دیگران می تواند باعث تسکین عاطفی شود و آنها می توانند مشاوره یا پشتیبانی ارائه دهند.

روابط مثبت را پرورش دهید

اگر فرزندتان در مورد ملاقات با دوستانش مضطرب است، می‌توانید با پرسیدن از همکلاسی‌ها و معلمانش در مورد خودش، او را تشویق به معاشرت کنید.

همچنین والدین می توانند برخی از موارد زیر را انجام دهند:
  • با همسالان گردشی ترتیب دهید.
  • آنها را در باشگاه ها یا تیم هایی ثبت نام کنید که با علایق و استعدادهای آنها مطابقت دارد.
  • مهارت های اجتماعی مانند احوالپرسی با دیگران، معرفی خود، سوال پرسیدن، تعریف کردن، به اشتراک گذاشتن، نوبت گرفتن و حل تعارض را به آنها بیاموزید.
  • الگوی تعامل مثبت و محترمانه با دیگران.

مرزهای سالم با دوستان یا شرکای عاشقانه بالقوه را برای نوجوانان تشویق کنید تا آنها احساس قدرت کنند که افراد را در مدرسه یا خارج از مدرسه ببینند یا از آنها دوری کنند. قبل از اینکه اتفاق بیفتد، بحث را در مورد فشار همسالان و قلدری باز کنید تا مطمئن شوید که اگر به گونه ای با آنها رفتار شود که باعث ناراحتی آنها شود، راحت به سراغ شما بیایند.

برای استرس تحصیلی از قبل برنامه ریزی کنید

اگر مدیریت زمان برای فرزندتان چالش برانگیز است، «تکنیک پومودورو» – که توسط فرانچسکو سیریلو، مشاور حرفه‌ای از ایتالیا ابداع شده است – را برای انجام تکالیف درسی امتحان کنید. از زمانی که او دانشجوی کالج در دهه 1980 بود شروع شد. او از تایمر آشپزخانه برای انجام کارهای متمرکز ۲۵ دقیقه‌ای استفاده می‌کرد و وقتی تایمر به صدا در می‌آمد، استراحت می‌کرد. شما می توانید با مقدار زمان بازی کنید و ببینید چه چیزی برای خانواده شما بهتر است.

اگر فرزند شما از مدت زمان انجام یک کار یا میزان کلی تکالیف استرس دارد، از مشاور مدرسه و معلمان فرزندتان کمک بگیرید. آنها ممکن است توصیه هایی داشته باشند.

ارتباط بزرگسال و کودک را تمرین کنید

طبق مقاله ای که در مجله توسعه اجتماعی منتشر شده است، بچه ها ممکن است به اندازه آنچه شما انجام می دهید متوجه حرف های شما نشوند، بنابراین مهم است که رفتار مثبتی را که می خواهید فرزندتان اتخاذ کند، مدل کنید. به کودکان اجازه دهید تا تعامل شما را با دیگران، به ویژه در هنگام حل تعارض، با صبر و مهربانی مشاهده کنند.

برخی از بچه ها ممکن است پاسخ مثبت یا منفی به سؤالات مربوط به روز مدرسه خود را قبول نداشته باشند. آنها ممکن است پس از بازگشت به خانه نیاز به استراحت داشته باشند. بعد از این که آنها استراحت کردند یا در طول شام، سؤالات باز بپرسید، “چه چیزی باعث شد امروز بخندی؟” یا “امروز چه احساسی داشتی؟”

اگر کودک متوجه شد که فردی در کلاس او متفاوت از سایر دانش‌آموزان رفتار می‌کند، حتماً از مهربانی الگوبرداری کنید و از زبان خنثی برای توضیح وضعیت کودک استفاده کنید.

تاب آوری را آموزش دهید

به گفته انجمن روانشناسی آمریکا، تاب آوری فرآیند انطباق موفقیت آمیز با تجربیات چالش برانگیز زندگی از طریق انعطاف پذیری ذهنی، عاطفی و رفتاری است.

تکنیک‌هایی مانند تنفس عمیق، مدیتیشن یا یوگا می‌توانند به مدیریت استرس کمک کنند. بر اساس مقاله ای که در مارس 2020 در مجله Frontiers in Pediatrics منتشر شد، یوگا همچنین مزایای قابل توجهی برای کاهش علائم افسردگی و اضطراب نشان می دهد.

ماریسا مور، مشاور حرفه‌ای در میسوری، به بچه‌ها پیشنهاد می‌کند که برای بررسی احساسات پیچیده‌شان در یک دفترچه بنویسند.

حل مشکلات مدرسه رفتن کودکان

اگر متوجه تغییراتی در رفتار، غذا خوردن یا خواب فرزندتان شدید، باید در مورد آنچه او را آزار می دهد با او صحبت کنید. به آنها بگویید که متوجه تغییراتی شده اید و می خواهید برای آنها کمک پیدا کنید. سعی کنید در لحن صدای خود مستقیم اما ملایم باشید.

«سعی کنید حمایتگر، همدل و بدون قضاوت باشید. همچنین می‌توانید برای راهنمایی بیشتر با معلم، مشاور مدرسه یا متخصص اطفال فرزندتان مشورت کنید.»

اگر فرزند شما نیاز به حمایت دارد و ممکن است از روان درمانی بهره مند شود، مشاور مدرسه شما ممکن است افرادی را پیشنهاد کند که می توانید آنها را ببینید.

بر اساس گزارش مرکز ملی آمار آموزش (NCES)، اکثر مدارس دولتی (96 درصد) در ایالات متحده خدمات سلامت روان را در طول سال تحصیلی 2021 تا 2022 ارائه کردند. اما این گزارش اشاره کرد که مدارس برخی از عوامل محدود کننده را دارند:

  • تعداد ناکافی متخصصان سلامت روان برای مدیریت پرونده های مدرسه خود
  • دسترسی ناکافی به متخصصان سلامت روان دارای مجوز
  • بودجه ناکافی

حرف آخر

هر زمانی که احساس کردید که فرزندتان می تواند از حمایت بیشتر بهره ببرد، با معلم، مشاور مدرسه یا متخصص سلامت روان ارتباط بگیرید.

انستیتو سلامت مغز دانا با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته و همکاری با بهترین متخصص روانپزشکی کودکان شیراز، به بررسی رفتارها، بیماری‌ها و عوامل موثر بر شخصیت و روان کودکان، بهترین راهکارهای تشخیصی و درمانی را ارائه می دهد. هدف ما، کمک به تربیت کودکان سالم و با اعتماد به نفس، بهبود روابط خانوادگی و اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی کودکان است.

بدنبال بهترین متخصص روانپزشکی کودکان شیراز با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست ها، کاردرمانگران، گفتاردرمانگران و استفاده از روش های نوروتکنولوژی هستید؟ شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.

07136476172-09172030360

آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز

ایمیل: [email protected]

متخصص روانپزشکی کودکان شیراز

آدرس روانپزشک خوب در شیراز

سلامت روان نوجوانان: چیزی که بیشترین آسیب را به شادی کودک و نوجوان می زند

 

به این مقاله امتیاز دهید