07136476172 - 09172030360 info@danabrain.ir

زمانی نه چندان دور بود که به افراد مبتلا به لوپوس توصیه می شد که باردار نشوند. اما به لطف درمان های جدید و درک بهتر این وضعیت، این دیگر درست نیست. اکنون بسیاری از افراد مبتلا به لوپوس می توانند بارداری ایمن داشته باشند و نوزادان سالمی به دنیا بیاورند.

با این حال، این بدان معنا نیست که خطرات باردار شدن در زمانی که لوپوس دارید دارید کاملاً از بین رفته است. لخته شدن خون، کاهش عملکرد کلیه و زایمان زودرس همچنان در نتیجه باردار شدن در صورت تشخیص لوپوس رخ می دهد.

نظارت دقیق بر وضعیت شما توسط پزشک و تغییراتی در درمان لوپوس شما ممکن است برای ایمن نگه داشتن شما و کودکتان لازم باشد.

در این مقاله، خطرات بالقوه بارداری در صورت ابتلا به لوپوس را توضیح می‌دهیم، تنظیمات درمانی ممکن است لازم باشد و چگونه می‌توانید خود را به بهترین شکل آماده کنید.

 

انواع لوپوس

همه اشکال لوپوس نادر هستند، اما موارد زیر به ویژه چنین هستند:

  • لوپوس جلدی، از جمله لوپوس دیسکوئید.  پوست را تحت تاثیر قرار می دهد. باعث بثورات یا ضایعات می شود.
  • لوپوس ناشی از دارو به عنوان واکنش بیش از حد به برخی داروها رخ می دهد. و اغلب با قطع مصرف دارو از بین می رود.
  • لوپوس نوزادی در هنگام تولد از والدین به فرزند منتقل می شود. بسیاری از علائم در طول ماه ها برطرف می شوند، اما عوارض جدی قلبی ممکن است رخ دهد.

عوامل خطر

لوپوس یک بیماری خودایمنی مزمن است. زمانی که لوپوس به طور موثر مدیریت نشود، به بافت های سالم بدن از جمله اندام ها، خون و مفاصل شما حمله می کند.

شعله ور شدن لوپوس می تواند بر هر سیستم بدن، از جمله اندام های تناسلی شما تأثیر بگذارد. به همین دلیل است که هرکسی که لوپوس دارد و باردار می شود “خطر بالا” در نظر گرفته می شود.

اما پرخطر بودن به این معنی نیست در همه افراد مبتلا به لوپوس  عوارض بارداری ایجاد خواهد کرد. و همه حاملگی هایی که با تشخیص لوپوس همراه هستند در یک دسته خطر قرار نمی گیرند.

ابتلا به لوپوس احتمال بیشتری دارد که بارداری شما را پیچیده کند اگر:

  • در حال حاضر درگیری کلیه (نفریت لوپوس ) دارید
  • سابقه لخته شدن خون عروقی دارید
  • آنتی بادی های خونی نامنظم دارید
  • اخیراً مصرف هیدروکسی کلروکین یا آزاتیوپرین را متوقف کرده‌اید (مصرف هر دو در دوران بارداری بی‌خطر در نظر گرفته می‌شود)

افرادی که لوپوس را به خوبی مدیریت کرده اند و قبل از باردار شدن با پزشک خود برنامه ریزی کرده اند، معمولاً بهترین نتایج از درمان این بیماری را خواهند داشت .

افراد باردار باید علاوه بر پزشک متخصص زنان و زایمان، با یک متخصص طب مادر و جنین و یک روماتولوژیست هماهنگی داشته باشند .

عوارض بالقوه

ابتلا به لوپوس می تواند شما را بیشتر در معرض خطر عوارض زیر کند.

  • فشار خون بالا که می تواند منجر به پره اکلامپسی شود
  • لخته شدن خون
  • زایمان زودرس (تولد قبل از هفته 37 بارداری)
  • سندرم HELLP (همراه با پره اکلامپسی)
  • عفونت های دستگاه ادراری (UTI)
  • دیابت بارداری
  • کم خونی بارداری (فقدان گلبول های قرمز کافی )

در موارد کمتر، عوارض شدیدتری ممکن است رخ دهد. این عوارض کمتر رایج عبارتند از:

  • سقط جنین و مرده زایی
  • تاخیر در رشد جنین
  • لوپوس نوزادی و بلوک قلبی
  • سپسیس
  • بیماری کلیوی

مرحله و شدت لوپوس شما در خطرات خاص شما در دوران بارداری نقش دارد.

هنگامی که آنتی بادی های لوپوس بر عملکرد کلیه های شما تأثیر می گذارد، به آن نفریت لوپوس می گویند. این یکی از جدی ترین عوارض احتمالی لوپوس است. افراد مبتلا به نفریت لوپوس در یک ریسک بالاتر  ابتلا به فشار خون بالا و پره اکلامپسی در دوران بارداری هستند.

افراد مبتلا به لوپوس همچنین می توانند به سندرم آنتی فسفولیپید (APS) مبتلا شوند که به سندرم هیوز نیز معروف است. اگر APS دارید و باردار می شوید، خطر لخته شدن خون در دوران بارداری بیشتر است.

وضعیت لوپوس اگر پیوند کلیه انجام داده اید

با این حال، از آنجایی که پیوند عضو دریافت کرده اید، مشخصات خطر شما به طور قابل توجهی با دیگران متفاوت است. قبل از باردار شدن یا باردار شدن باید با تیم مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.

تغییرات دارویی

مصرف برخی از داروهایی که برای درمان لوپوس استفاده می‌شوند در دوران بارداری بی‌خطر نیستند، زیرا این داروها هستند می تواند باعث ناهنجاری در هنگام تولد شود  .

اگر امیدوارید یا در تلاش هستید که به زودی باردار شوید، ضروری است که با پزشک خود در مورد تنظیم داروهای خود صحبت کنید. تغییر به یک داروی دیگر قبل از بارداری می تواند به شما فرصت دهد تا خود را تنظیم کنید و خطر ابتلا به عوارض بعدی را کاهش دهید.

داروهایی که در دوران بارداری ناامن تلقی می شوند عبارتند از:

  • درمان های سیتوتوکسیک، مانند متوترکسات و سیکلوفسفامید
  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن
  • داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند لفلونوماید
  • رقیق کننده های خون.  مانند وارفارین

کورتیکواستروئیدها.  مانند پردنیزون، که اغلب برای درمان لوپوس تجویز می‌شوند، می‌توانند در دوران بارداری با تأیید پزشک بی‌خطر باشند.

با این حال، این داروها با کمترین دوز توصیه شده در دوران بارداری تجویز می شوند.

داروهای ضد مالاریا، از جمله هیدروکسی کلروکین .  بی خطر در نظر گرفته می شوند و معمولاً می توان آن را در دوران بارداری ادامه داد.

آماده سازی

مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)  توصیه می‌کند تا زمانی که لوپوس خود را مدیریت کرده یا به مدت حداقل 6 ماه بهبود نیابد، از باردار شدن خودداری کنید.

مانند سایر بیماری های خودایمنی، لوپوس شعله ور می شود یا دوره هایی دارد که علائم شما بدتر می شود. اگر در حالی باردار می شوید که در حال ابتلا به بیماری لوپوس فعال هستید فشار وارده بر کلیه ها می تواند عوارض جدی ایجاد کند.

این عوارض میتواند شامل موارد زیر باشد:

  • افزایش فشار خون
  • لخته شدن خون
  • سقط جنین

مصرف ویتامین های دوران بارداری و خوردن یک رژیم غذایی سالم و مغذی در ماه های قبل از بارداری می تواند به جلوگیری از عود لوپوس در حین حمل نوزاد کمک کند.

بیماری لوپوس: انواع، علائم، تشخیص، درمان (قسمت اول)

تشخیص لوپوس

آیا باردار هستید یا به دنبال باردار شدن هستید اما مطمئن نیستید که لوپوس دارید؟

ممکن است لوپوس داشته باشید و ندانید. به همین دلیل، مهم است که علائم جدید یا نگران کننده را پیگیری کنید و با پزشک خود در ارتباط باشید.

لوپوس یک بیماری بسیار دشوار برای تشخیص است زیرا علائم بسیاری با سایر بیماری ها مشترک است. این علائم مشخصه ای دارد، مانند جوش های پروانه ای شکل در سرتاسر صورت، اما همه این ها را تجربه نمی کنند.

در دوران حاملگی

تغییر در داروهای شما و همچنین استرس اضافی بر بدن شما در دوران بارداری می تواند باعث ایجاد شعله ور شدن در هنگام حمل نوزاد شود.

اگر بیماری شما دقیقاً قبل از لقاح و در ماه‌های بعد از زایمان فعال بوده باشد، ممکن است احتمال بروز عود در شما بیشتر باشد.

این می تواند گیج کننده و استرس زا باشد، به خصوص به دلیل برخی از علائم معمول بارداری می تواند شبیه علائم بیماری لوپوس باشد.

علائم شعله ور شدن لوپوس معمولاً مشابه علائم معمول این بیماری است اما از نظر شدت بدتر است. حتی ممکن است علائم جدیدی را تجربه کنید.

این علائم شامل:

  • مفاصل دردناک و متورم
  • خستگی
  • سردرد
  • تورم، به ویژه در پاها
  • افزایش ادرار

این جایی است که ارتباط نزدیک با متخصصان مراقبت های بهداشتی در دوران بارداری بسیار مهم است. آنها با شما صحبت خواهند کرد تا یک ایده اولیه از اینکه علائم “طبیعی” برای شما خواهد بود ایجاد کنند.

اگر علائم خود را در دوران بارداری افزایش دهید، پزشک ممکن است نمونه ادرار را برای بررسی علائم پره اکلامپسی، مانند پروتئین در ادرار.  جمع آوری و آزمایش کند.

شما نباید خود را مجبور کنید که در حالت هوشیاری دائمی قرار بگیرید و باعث ایجاد استرس غیر ضروری شود. اما باید فهرستی از علائم خود تهیه کنید و در صورتی که به شما کمک می‌کند ردیابی کنید، آنها را یادداشت کنید.

پره اکلامپسی و کاهش عملکرد کلیه در دوران بارداری برای ایمنی شما و سلامت جنین باید فوراً درمان شوند.

برخی از افراد می توانند در صورت ابتلا به لوپوس، زایمان طبیعی داشته باشند. اما از آنجایی که خطر ابتلا به فشار خون بالا، کم خونی و سپسیس بیشتر است، احتمال نیاز به سزارین (رستمانه!) نیز بیشتر است.

با پزشک خود در مورد گزینه های زایمان خود صحبت کنید و یک برنامه آمادگی برای زایمان در هفته های قبل از موعد زایمان خود ایجاد کنید.

مراقبت های پس از زایمان

اکثر افراد مبتلا به لوپوس قادر به شیر دادن هستند. اما مسیر تغذیه هر نوزاد متفاوت است.

اگر نوزاد شما زود به دنیا آمده است (به دلیل پره اکلامپسی یا سایر عوارض) و وزن کم هنگام تولد دارد، ممکن است به شما توصیه شود شیردهی را با شیر خشک تکمیل کنید..

اگر در دوران بارداری دچار فشار خون شدید هستید، ممکن است لازم باشد تا 6 هفته پس از زایمان به مصرف داروهای فشار خون ادامه دهید.

قبل از زایمان، می توانید با پزشک خود در مورد از سرگیری داروهایی که قبل و در طول بارداری مصرف نکرده اید، برنامه ریزی کنید. مصرف برخی از آنها در دوران شیردهی هنوز ایمن نیست، زیرا می توانند به کودک شما منتقل شوند.

ممکن است نتوانید فوراً رژیم قبلی خود را از سر بگیرید.

خلاصه

نتایج بارداری برای افراد مبتلا به لوپوس بهتر از گذشته است. اما این بدان معنا نیست که خطرات مرتبط با لوپوس و بارداری به طور کامل از بین رفته است.

فشار خون بالا، زایمان زودرس و کم خونی برخی از عوارض احتمالی بارداری در صورت ابتلا به لوپوس هستند.

داشتن برخی علائم از قبل موجود، از جمله درگیری کلیه و آنتی بادی های خون نامنظم، می تواند خطرات بارداری مرتبط با لوپوس را افزایش دهد.

مهم است که هنگام برنامه ریزی بارداری با تیم مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید و متخصصان را در آن مشارکت دهید. ممکن است مجبور شوید داروهای خود را تغییر دهید، که برخی از آنها برای کودک خطرناک نیستند یا ممکن است خطر عوارض جدی را افزایش دهند.

کنترل لوپوس یا بهبودی قبل از بارداری مهم است. به همراه پزشک خود می توانید یک برنامه درمانی بی خطر برای شما و کودکتان ایجاد کنید تا سالم ترین بارداری ممکن را داشته باشید.

 

بیماری لوپوس: انواع، علائم، تشخیص، درمان (قسمت اول)

فیبرومیالژیا و خواب

واحد علوم اعصاب شناختی

به این مقاله امتیاز دهید