خواب یک عنصر اساسی برای سلامتی بهینه است. اما اصطلاحات مربوط به خواب می تواند درک نحوه عملکرد خواب و نحوه بهتر خوابیدن را دشوار کند. مانند بسیاری از زمینه های علمی و پزشکی، علم خواب از اصطلاحات فنی متعددی استفاده می کند. در برخی موارد، آنها به شدت برای استاندارد کردن اصطلاحات مورد استفاده توسط محققان و متخصصان بهداشت تعریف می شوند. در موارد دیگر، اصطلاحات به صورت محاوره ای استفاده می شوند. و بنابراین، آنها ضعیف تر تعریف می شوند. علاوه بر این، بسیاری از اصطلاحات خواب در این فرهنگ لغت به طور متفاوت توسط متخصصان خواب و عموم مردم استفاده می شود.
در این مقاله فرهنگ لغت خواب، اصطلاحات کلیدی را مرور میکند. معانی مربوطه را توضیح میدهد، و زمینهای را درباره نحوه استفاده از آنها ارائه میدهد. هدف ما این است که مطمئن شویم با درک بهتر مسائل کلیدی که بر خواب شما تأثیر میگذارند. بیشترین بهره را از منابع مبتنی بر شواهد ما ببرید.
به دلیل پیچیدگی، اختلالات خواب در این فرهنگ لغت خواب پوشش داده نشده است. خوانندگانی که به دنبال اطلاعاتی در مورد اختلالات خواب هستند. می توانید یک نمای کلی و همچنین پیوندهایی به منابع عمیق در مورد شرایط خاص سایر مقالات انیستیتو سلامت مغز دانا پیدا کنید.
- اکتیوگرافی:
- حاد
- برانگیختگی
- نور مصنوعی
- رایحه درمانی
- آتونیا
- بیداری
- خواب بد
- دستگاه فشار مثبت راه هوایی دو سطحی (BPAP)
- خواب دو فازی
- نور آبی
- مزمن
- سیستم هشدار شبانه روزی
- پیس میکر شبانه روزی
- ریتم شبانه روزی
- کرونوبیولوژی
- کرونوتیپ
- درمان شناختی-رفتاری برای بی خوابی (CBT-I)
- اختلال شناختی
- دستگاه فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP)
- اختلال در روز
- خواب عمیق
- خواب دلتا
- خواب N1
- خواب N2
- خواب N3
- رویا
- یادآوری رویا
- الکتروانسفالوگرافی (EEG)
اکتیوگرافی:
ردیابی حرکت بدن در طول زمان. اکتی گرافی، مانند دستگاه های پوشیدنی، می تواند برای اندازه گیری مدت زمانی که فرد صرف انجام انواع مختلف فعالیت ها از جمله خواب می کند، استفاده شود.
حاد
کوتاه مدت، ناگهانی یا شدید. هنگامی که برای توصیف مشکلات یا اختلالات خواب استفاده می شود، حاد اغلب برای افتراق از شرایط مزمن استفاده می شود.
برانگیختگی
تغییر ناگهانی از مرحله خواب عمیق تر به مرحله سبک تر یا از خواب به سمت بیدار شدن. در یک مطالعه خواب، برانگیختگی ممکن است با تغییر در ضربان قلب، تنفس یا فعالیت ماهیچه ای تشخیص داده شود.
نور مصنوعی
نوری که از منبعی غیر از خورشید می آید.
رایحه درمانی
استفاده از بوهای خاص برای تأثیرگذاری بر جنبه های سلامت جسمی یا روانی. در زمینه خواب، رایحه درمانی معمولاً شامل پخش عطرهایی است که به منظور ایجاد آرامش در شب یا هوشیاری در روز انجام می شود.
آتونیا
فلج موقت اکثر عضلات بدن. آتونیا در طول خواب با حرکات سریع چشم (REM) رخ می دهد و فعالیت ماهیچه ها را متوقف می کند. به جز عضلاتی که تنفس، نبض و حرکت چشم را کنترل می کنند.
بیداری
عمل بیدار شدن از هر مرحله از خواب. در یک مطالعه خواب، بیداری ممکن است با تغییر در سطح فعالیت قلب، ریه ها، مغز و ماهیچه ها تشخیص داده شود.
داده شود.
خواب بد
یک دوره رویایی که حاوی مطالب منفی یا آزاردهنده است اما باعث نمی شود که فرد از خواب بیدار شود.
دستگاه فشار مثبت راه هوایی دو سطحی (BPAP)
دستگاهی که از هوای تحت فشار پمپاژ شده از طریق دهان یا بینی برای باز نگه داشتن راه هوایی و جلوگیری از وقفه در تنفس استفاده می کند. اغلب برای درمان آپنه انسدادی خواب استفاده می شود. در دستگاه BPAP سطح فشار هوا برای دم و بازدم متفاوت است.
خواب دو فازی
یک الگوی خواب که در آن کل خواب روزانه فرد به دو بخش تقسیم می شود. رایج ترین الگوی خواب دو فازی شامل یک دوره خواب در شب و یک چرت در طول روز است.
نور آبی
نوعی نور با طول موج مشخص که بخشی از طیف نور مرئی است. نور آبی اغلب توسط بسیاری از LED ها و دستگاه های الکترونیکی ساطع می شود. و ممکن است تأثیر بیشتری بر ریتم شبانه روزی نسبت به سایر طول موج های نور داشته باشد.
مزمن
طولانی مدت یا مداوم. هنگامی که برای توصیف مشکلات یا اختلالات خواب استفاده می شود. اصطلاح مزمن اغلب برای افتراق از شرایط حاد استفاده می شود.
سیستم هشدار شبانه روزی
فرآیندی از سیگنال های ارسال شده از مغز که بیداری و هوشیاری را تقویت می کند. و به تنظیم الگوهای خواب و بیداری کمک می کند.
پیس میکر شبانه روزی
بخشی از مغز که به عنوان هسته سوپراکیاسماتیک (SCN) شناخته می شود، ریتم شبانه روزی را کنترل می کند. و سیگنال هایی را برای تنظیم عملکرد سیستم های مختلف بدن ارسال می کند. قرار گرفتن در معرض نور یک عامل مرکزی است که بر عملکرد پیس میکر شبانه روزی تأثیر می گذارد.
ریتم شبانه روزی
ساعت داخلی تقریباً 24 ساعته بدن که به هماهنگ کردن زمان بندی طیف وسیعی از عملکردهای فیزیکی و ذهنی از جمله خواب کمک می کند.
کرونوبیولوژی
مطالعه ریتم های طبیعی که بر موجودات زنده تأثیر می گذارد. در علم خواب، کرونوبیولوژی تا حد زیادی بر ریتم شبانه روزی تمرکز دارد.
کرونوتیپ
الگویی از فعالیت روزانه خواب و بیداری که ریتم شبانه روزی فرد را منعکس می کند. نمونههایی از کرونوتایپها عبارتند از “جغد شب” و “چکاوک صبح”
درمان شناختی-رفتاری برای بی خوابی (CBT-I)
نوعی مشاوره که هدف آن تغییر تفکر منفی در مورد خواب و در عین حال تشویق عادات خواب سالم تر است. این یک شکل خاص از درمان شناختی-رفتاری (CBT) است که برای رفع بی خوابی اقتباس شده است.
اختلال شناختی
مشکل مربوط به عملکردهای ذهنی مانند تفکر، توجه، زمان واکنش، حافظه، یادگیری و قضاوت.
دستگاه فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP)
دستگاهی که جریان ثابتی از هوای تحت فشار را از طریق دهان یا بینی برای باز نگه داشتن راه هوایی و کاهش تنفس نابسامان می رساند. این یک درمان رایج برای آپنه انسدادی خواب است. با دستگاهCPAP، سطح فشار در هنگام دم و بازدم ثابت می ماند.
اختلال در روز
اثرات منفی مشکلات خواب که در ساعات بیداری رخ می دهد. اختلالات در طول روز می تواند شامل نقص های شناختی، مشکلات جسمی، و اختلالات عاطفی یا خلقی باشد.
خواب عمیق
آخرین مرحله خواب بدون حرکت سریع چشم (NREM). در این مرحله، تنفس و ضربان قلب به پایینترین سطح خود کاهش مییابد. و فعالیت مغز کند میشود. اما دارای انواع خاصی از امواج مغزی است که به عنوان امواج دلتا شناخته میشوند. خواب عمیق به عنوان مرحله 3، N3، خواب دلتا یا خواب موج آهسته نیز شناخته می شود.
خواب دلتا
مرحله خواب که با امواج مغزی با دامنه بالا مشخص می شود که به عنوان امواج دلتا شناخته می شوند. خواب دلتا آخرین مرحله خواب NREM است که به عنوان مرحله 3، N3، خواب عمیق یا خواب موج آهسته نیز شناخته می شود.
خواب N1
N1 به مرحله اول خواب NREM اشاره دارد و به عنوان مرحله 1 نیز شناخته می شود.
خواب N2
N2 مرحله دوم خواب NREM است که به عنوان مرحله 2 نیز شناخته می شود.
خواب N3
N3 مرحله سوم و آخرین مرحله خواب NREM است. و به عنوان مرحله 3، خواب عمیق، خواب دلتا یا خواب موج آهسته نیز شناخته می شود.
رویا
افکار یا تصاویری که هنگام خواب رخ می دهند. رویاها می توانند در هر مرحله از خواب رخ دهند، اما در خواب REM بسیار رایج و واضح هستند. محتوای رویایی می تواند مثبت، منفی یا گیج کننده باشد. اعتقاد بر این است که ما بیشتر رویاها را به خاطر نمی آوریم.
یادآوری رویا
توانایی به خاطر سپردن محتوای رویا پس از بیدار شدن از خواب.
الکتروانسفالوگرافی (EEG)
آزمایشی که از حسگرهای روی پوست سر برای اندازه گیری فعالیت مغز استفاده می کند. الگوهای امواج مغزی در EEG به شناسایی مراحل چرخه خواب کمک می کند. EEG بخشی طبیعی از پلی سومنوگرام، نوعی مطالعه تخصصی خواب است.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.