07136476172 - 09172030360 [email protected]

اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD) اختلالی است که از دوران کودکی شروع می شود. و علائم بی توجهی، بیش فعالی و تکانشگری را در بر می گیرد. این علائم با عملکرد در مدرسه، محل کار و موقعیت های اجتماعی تداخل دارد. ADHD تقریباً در 5 درصد از کودکان وجود دارد و در پسران شایع تر است. برای اکثر افراد این اختلال تا بزرگسالی ادامه دارد. اگرچه مدیریت دقیق می تواند کیفیت زندگی افراد مبتلا به ADHD را تا حد زیادی بهبود بخشد.

تخمین زده می شود که 25 تا 50 درصد از افراد مبتلا به ADHD مشکلات خواب را تجربه می کنند. از بی خوابی تا شرایط خواب ثانویه.

ارتباط بین ADHD و خواب چیست؟

با شروع دوران بلوغ، افراد مبتلا به ADHD بیشتر احتمال دارد که زمان خواب کوتاه‌تری را تجربه کنند. مشکلات به خواب رفتن و به خواب رفتن را تجربه کنند. و خطر ابتلا به اختلال خواب را افزایش دهند. کابوس‌های شبانه در کودکان مبتلا به ADHD، به‌ویژه آنهایی که بی‌خوابی دارند، رایج است. مشکلات خواب در ADHD با افزایش سن بیشتر می شود. اگرچه مشکلات خواب در اوایل کودکی یک عامل خطر برای بروز علائم ADHD در آینده است.

حتی کسانی که به ندرت در طول روز بیش فعال هستند، ممکن است افکار مسابقه ای و انفجار انرژی در شب را تجربه کنند. که خواب را مختل می کند. برای برخی، شب فرصتی عالی برای “فوق تمرکز” روی یک پروژه است. زیرا حواس پرتی کمتری وجود دارد. متأسفانه، این امر باعث می‌شود که به خواب نروید و می‌تواند منجر به اختلال در برنامه خواب و بیداری شود. با گذشت زمان، بی خوابی ممکن است بدتر شود زیرا افراد احساس استرس مربوط به زمان خواب را ایجاد می کنند.

بسیاری از افراد مبتلا به ADHD در طول روز به دلیل خواب ضعیف دچار خواب آلودگی و مشکل در بیدار شدن می شوند. برخی دیگر خواب بی قرار و بدون طراوت را با بیداری های متعدد شبانه تجربه می کنند.

به نظر می رسد مشکلات خواب در ADHD بسته به نوع ADHD متفاوت است. افرادی که علائم عمدتاً بی توجهی دارند بیشتر احتمال دارد که دیرتر به خواب بخوابند. در حالی که آنهایی که عمدتاً علائم بیش فعالی- تکانشی دارند بیشتر از بی خوابی رنج می برند. افرادی که دارای ADHD ترکیبی بیش فعال- تکانشی و بی توجه هستند. هم کیفیت خواب ضعیف و هم زمان خواب دیرتر را تجربه می کنند.

زیست شناسی در پس ارتباط ADHD-خواب چیست؟

مشکلات خواب ADHD ممکن است یکی از عوارض جانبی اختلال در برانگیختگی، هوشیاری و مدارهای تنظیمی در مغز باشد. سایر محققان بر این باورند که مشکلات خواب ADHD را می توان در ریتم شبانه روزی تاخیری با شروع دیرتر تولید ملاتونین ردیابی کرد.

برخی از افراد با اثرات آرام بخش داروهای محرک که معمولاً برای ADHD تجویز می شوند، راحت تر می خوابند. با این حال، برای بسیاری از افراد، داروهای محرک به خودی خود باعث ایجاد تعدادی از مشکلات خواب می شوند. اختلالات همزمان مانند اضطراب، افسردگی یا سوء مصرف مواد و همچنین بهداشت نامناسب خواب نیز احتمالاً در مشکلات خواب نقش دارند.

چگونه مشکلات خواب ADHD بر زندگی روزمره تأثیر می گذارد؟

تحقیقات کمی در مورد ADHD همراه با اختلالات خواب وجود دارد. کودکان و بزرگسالان مبتلا به ADHD به علاوه اختلال خواب اغلب علائم ADHD شدیدتر و کیفیت زندگی پایین‌تری را گزارش می‌کنند. آنها همچنین ممکن است بیشتر از افسردگی، اضطراب، بیش فعالی، بی توجهی، مشکل در پردازش اطلاعات و BMI بالاتر رنج ببرند. در دراز مدت، محرومیت مزمن از خواب ، افراد را در برابر مشکلات جسمانی آسیب پذیر می کند.

خواب آلودگی در طول روز می تواند اثرات جدی بر مدرسه و محل کار داشته باشد. افراد ممکن است فرد مبتلا به ADHD را به دلیل خوابیدن در زمان های نامناسب قضاوت کنند. بدون اینکه متوجه شوند که این بخشی از وضعیت آنها است و اجتناب از آن بسیار دشوار است. حملات ناگهانی خواب‌آلودگی ممکن است هنگام رانندگی یا انجام سایر فعالیت‌هایی که نیاز به تمرکز دارند نیز خطرناک باشد.

خوب نخوابیدن در شب نیز می تواند باعث خستگی روز شود. افراد مبتلا به کم خوابی مرتبط با ADHD ممکن است احساس بدخلقی، تحریک پذیری، بی قراری یا خستگی داشته باشند. یا ممکن است در مدرسه یا محل کار مشکل توجه داشته باشند. گاهی اوقات، این علائم ممکن است با یک اختلال خلقی اشتباه گرفته شود. به نوبه خود، اضطراب و مشکلات رفتاری با بروز بیشتر مشکلات خواب در کودکان مبتلا به ADHD مرتبط است.

چه اختلالات خواب معمولاً در افراد مبتلا به ADHD رخ می دهد؟

علاوه بر بی خوابی عمومی، افراد مبتلا به ADHD دارای نرخ بالاتر از حد طبیعی اختلالات خواب هستند. علائم ADHD اغلب شبیه علائم این اختلالات خواب است. اختلالات خواب ممکن است تشخیص داده نشوند. به ویژه کودکان ممکن است در انتقال احساسات خود مشکل داشته باشند. که منجر به تشخیص نادرست ADHD می شود در حالی که در واقع مشکلات آنها ناشی از اختلال خواب است. یا ممکن است ADHD به علاوه اختلال خواب داشته باشند.

اختلال ریتم شبانه روزی خواب

  • اکثر افراد مبتلا به ADHD، به ویژه نوجوانان، در هنگام عصر هوشیارتر هستند. این برنامه غیرمعمول می تواند انجام تعهدات کاری یا مدرسه را دشوار کند. یک غده صنوبری کوچکتر، بی نظمی در ژن های ساعت و ترشح ملاتونین بعدی ممکن است مسئول اختلالات ریتم شبانه روزی خواب در افراد مبتلا به ADHD باشد. مصرف مکمل های ملاتونین در زمان های هدفمند یا استفاده از نور درمانی روشن ممکن است به تنظیم برنامه شما کمک کند.

تنفس اختلال خواب

  • تنفس اختلال خواب (SDB)، از جمله خروپف و آپنه خواب، تا یک سوم از بیماران مبتلا به ADHD را تحت تاثیر قرار می دهد. SDB منجر به اختلال در خواب و خواب آلودگی در طول روز می شود و اغلب باعث ایجاد علائم معمول ADHD می شود. خبر دلگرم کننده این است که درمان SDB ممکن است نیاز به محرک ها را در کودکانی که تصور می شود دارای ADHD هستند کاهش دهد. مطالعات نشان می دهد که برداشتن لوزه ها ممکن است به علائم ADHD و آپنه خواب در کودکان کمک کند. در حالی که دستگاه های CPAP انتخاب بهتری برای بزرگسالان هستند.

سندرم پاهای بیقرار

  • افراد مبتلا به سندرم پای بیقرار (RLS) دچار احساس گزگز در پاها می شوند که خوابیدن را سخت می کند. RLS یا انواع دیگر اختلالات حرکتی دوره ای اندام ممکن است در تقریبا 50 درصد از افراد مبتلا به ADHD رخ دهد. به نظر می رسد کودکان مبتلا به ADHD و RLS مدت زمان بیشتری را در مرحله اول خواب سبک می گذرانند.  که چندان ترمیم کننده نیست. محققان معتقدند RLS ناشی از کمبود آهن و دوپامین است که در ADHD نیز نقش دارد. RLS ممکن است با مکمل های آهن یا عوامل دوپامینرژیک درمان شود.

حمله خواب

  • افراد مبتلا به حمله خواب تمایل به خواب رفتن به طور ناگهانی در طول روز دارند. و ممکن است مشکل خواب کاملا در شب داشته باشد. بزرگسالان مبتلا به نارکولپسی دو برابر بیشتر از کودکی به ADHD مبتلا هستند. در حالی که ارتباط بین این دو مشخص نیست. محققان بر این باورند که خواب آلودگی ناشی از نارکولپسی ممکن است علائم ADHD را تحریک کند. هر دو اختلال ممکن است از یک علت مشابه، مانند یک ژن معیوب یا مشکل در انتقال دهنده های عصبی، ناشی شوند. نارکولپسی معمولا با دارو درمان می شود.

درمان اختلالات خواب گام مهمی در جهت بهبود خواب افراد مبتلا به ADHD است. از پزشک خود بخواهید که یک مطالعه خواب انجام دهید. تا هرگونه اختلال خواب ثانویه را که ممکن است نیاز به درمان همراه با ADHD شما داشته باشد، رد کند. یک پزشک خوب باید مشکلات خواب بالقوه را به طور مداوم کنترل کند، زیرا این مشکلات در طول زمان ایجاد می شوند.

نکات خواب برای کودکان و بزرگسالان مبتلا به ADHD و مشکلات خواب

مداخلات خواب ممکن است برای بهبود نه تنها خواب، بلکه همچنین برای بهبود علائم  و اثرات داروهای ADHD کلیدی باشد. مداخلات رفتاری خواب باعث بهبود خواب، علائمADHD، کیفیت زندگی، عملکرد روزانه، رفتار و حافظه فعال می شود.

  • شکر، کافئین و الکل را چند ساعت پس از خواب حذف کنید
  • یک ساعت قبل از خواب از تماشای صفحه نمایش خودداری کنید
  • از انجام فعالیت ها و پروژه های محرک که نیاز به تمرکز بیش از حد در عصر دارند، خودداری کنید
  • تخت را به منطقه ای عاری از استرس تبدیل کنید که برای خواب و رابطه جنسی در نظر گرفته شده است
  • در طول روز به اندازه کافی ورزش و نور خورشید داشته باشید
  • یک برنامه روتین قبل از خواب ایجاد کنید که از آن لذت می برید، مانند خواندن مجدد کتاب مورد علاقه، گذراندن وقت با حیوانات خانگی، یا حمام آب گرم
  • اتاق خواب را تاریک، خنک و ساکت نگه دارید. و در صورت لزوم از دستگاه نویز سفید استفاده کنید تا از صداهای مزاحم جلوگیری کنید.
  • هر روز در ساعت مشخصی به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید. و زمانی را انتخاب کنید که واقع بینانه و مناسب سن باشد. تا خواب توصیه شده برای گروه سنی خود را داشته باشید.
  • از یک پتوی وزن دار استفاده کنید

افراد مبتلا به ADHD نیز اغلب در هنگام صبح با بیدار شدن از خواب مشکل دارند. برای کمک به بلند شدن از رختخواب، سعی کنید از نور درمانی استفاده کنید. یا برای زمانی که از رختخواب بیرون می آیید، چیزی لذت بخش، مانند ورزش یا یک صبحانه خوب برنامه ریزی کنید.

داروهای خواب

داروهای خواب ممکن است برای افراد مبتلا به ADHD مناسب نباشد، اما می‌توانید با پزشک خود در مورد افزودن مکمل‌ها یا اصلاح برنامه دارویی خود برای بهینه‌سازی آن برای خواب صحبت کنید. برخی از افراد مبتلا به ADHD دریافتند که مصرف داروهای خود حدود یک ساعت قبل از بیدار شدن به هوشیاری کمک می کند. نوجوانان و بزرگسالان مبتلا به مشکلات خواب ممکن است از درمان شناختی رفتاری برای بی خوابی (CBT-I) بهره مند شوند.

واحد خواب (اختلالات خواب-سلامت خواب)

آیا بی خوابی ژنتیکی است؟

بی خوابی کشنده (قسمت اول)

 

 

به این مقاله امتیاز دهید