افسردگی واقعاً می تواند روی انگیزه و سطح انرژی شما تأثیر بگذارد. گاهی اوقات، همگام شدن با کارهای روزمره در خانه دشوار است. با این حال، اغلب اوقات خانه درهم و برهم حال ما را بدتر می کند و می تواند بسیار دلسرد کننده باشد. اگر حوصله کارای خونه رو ندارید و از انجام آن سر باز می زنید، با ما در این مطلب همراه شوید.
این شگفت انگیز است که چگونه جارو زدن، تمیز کردن آشپزخانه و مرتب کردن آشغال ها می تواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد. اگر چه زمانی که افسرده هستید تمایلی به انجام هیچ کاری ندارید، اما گاهی اوقات این که به هر حال به خودتان فشار بیاورید تا فعال شوید مفید است. انجام چند کار ساده در خانه ممکن است در زمانی که احساس افسردگی می کنید، خلق و خوی شما را تقویت کند.
- 1- شروع کنید و فقط ادامه دهید!
- 2- اهداف قابل دستیابی تعیین کنید تا کم کم حوصله کارای خونه رو پیدا کنید
- 4- اگر حوصله کارای خونه رو ندارید در جهت شکستن چرخه اهمال کاری تلاش کنید
- 5- به خودتان خیلی سخت نگیرید
- 6- به تنهایی حوصله کارای خونه رو ندارید؟ در صورت امکان بقیه را هم به کار بگیرید!
- 7- کسی را برای کمک استخدام کنید
- حرف آخر
- منابع:
1- شروع کنید و فقط ادامه دهید!
هر چه کار بزرگتر باشد، انجامش دشوارتر است. با این حال، کارهای کوچکی که میتوانند به سرعت انجام شوند، میتوانند به شما کمک کنند تا خانه تمیزی داشته باشید.
ظروف را بشویید و فوراً در ماشین ظرفشویی قرار دهید نه اینکه بگذارید ظروف روی هم چیده شوند.
عادت کنید هر چیز را سر جای خودش بگذارید.
ساده ترین چیزها هستند که تفاوت را ایجاد می کنند. با مراقبت فوری از چیزها، خانه شما تمیز و بدون به هم ریختگی خواهد ماند.
2- اهداف قابل دستیابی تعیین کنید تا کم کم حوصله کارای خونه رو پیدا کنید
وظیفه ای را به خود محول کنید تا هر روز آن را انجام دهید. در طول یک هفته، خانه تمیزتر می شود.
به عنوان مثال، پنج شنبه ها حمام را تمیز کنید، یا جمعه ها لباس بشورید.
هر کار ممکن است سی دقیقه طول بکشد، اما این کار می تواند مفیدتر از اختصاص یک روز کامل برای تمیز کردن همه چیز باشد.
بهعلاوه، اگر حوصله تمیز کردن ندارید، انجام کارهایی که زمان کمتری میبرد آسانتر از یک فهرست طولانی و به ظاهر بیپایان است.
3- یاد بگیرید کارآمد عمل کنید
زمانی که شما خسته هستید، کارهایی که می توانند سریعتر انجام شوند، قابل انجام تر هستند. چند ترفند برای کاهش زمان صرف کردن تمیز کردن ارائه دهید.
این می تواند به سادگی در نظر گرفتن یک رویکرد از بالا به پایین برای زیباتر کردن اتاق نشیمن باشد. با از بین بردن آشغالها شروع کنید، سپس مبلمان را قبل از خارج شدن از مرحله جارو کشیدن سریع گردگیری کنید.
اگر همه چیزهایی که مربوط به یک مکان خاص هست را یکجا ببرید، دیگر نمی خواهد هر لحظه در رفت و آمد باشید. مثلا لباس ها را تک تک به کمد نبرید، آنها را یکجا بذارید و سپس همه را با هم منتقل کنید.
4- اگر حوصله کارای خونه رو ندارید در جهت شکستن چرخه اهمال کاری تلاش کنید
وقتی احساس بدی داریم خیلی راحت می گوییم “ولش کن، فردا انجامش میدم.” تکنیک هایی را برای شکستن میل به به تعویق انداختن کارها بیاموزید. این می تواند شما را از انباشته شدن تمام کارهای کوچک و تبدیل شدنشان به یک معضل بزرگ نجات دهد.
ممکن است با نوشتن کارهای روزانه در تقویم و تعیین زمان مشخصی در هر روز برای انجام آن شروع کنید.
برخی افراد افزودن سرگرمی به روال تمیز کردن را مفید می دانند.، موسیقی را بلند کنید و در هنگام انجام کارهایتان برقصید. هیچ کس شما را تماشا نمی کند و زمان خیلی سریعتر می گذرد.
5- به خودتان خیلی سخت نگیرید
انتظار کمال یعنی آماده کردن خود برای ناامیدی و استرس. خود را به خاطر انسان بودن خودتان ببخشید و استانداردهای معقولی را تعیین کنید که شما را راحت و سالم نگه می دارد.
لازم نیست جوری حمام دستشویی را بشورید و بسابید تا بتوانید در آنجا غذا بخورید، درست است؟ اگر لباسها تا شوند و کنار گذاشته شوند، عالی است. استرس نداشته باشید که کشو باید تمیز شود تا بتوان لباس ها را در آن جا داد.
این کار را برای یک روز دیگر بگذارید. این کار هم نیاز است انجام شود، اما نیازی نیست در حال حاضر خود را تحت فشار قرار دهید.
6- به تنهایی حوصله کارای خونه رو ندارید؟ در صورت امکان بقیه را هم به کار بگیرید!
این منطقی است که هرچه با افراد بیشتری زندگی کنید، کار بیشتری ایجاد می شود. با این حال، شما تنها نیستید، بنابراین این بدان معناست که دست های بیشتری برای انجام کار دارید.
همه را وادار به انجام وظایف خود کنید. و به شما کمک کنند خانه را تمیز کنید. کارهای هفتگی یا روزانه را تقسیم کنید تا بار کارها به تنهایی بر دوش شما نیفتد. حتی برخی از خانواده ها زمانی را برای نظافت تعیین می کنند و همه برای یک یا دو ساعت کار می کنند.
بچه ها یا شریک زندگی شما مایل به همکاری نیستند؟ از کارهای خانه لذت ببرید و یک سیستم قرعه کشی ایجاد کنید. تمام کارها را روی تکههای کاغذ بنویسید و از همه بخواهید از یک کاسه شانسی یک کدام را بیرون بکشند. یک هفته ممکن است چیزی آسان به دست آورند و یک هفته دیگر ممکن است چالش برانگیزتر باشد. چه کسی ممکن است این هفته قرعه دستشویی تمیز کردن به او بیفتد؟
وقتی همه کارها تمام شد، یک جایزه ویژه برنامه ریزی کنید. سفارش پیتزای مورد علاقه خانواده یا بیرون رفتن برای بستنی انگیزه خوبی است.
7- کسی را برای کمک استخدام کنید
اگر در بودجه شماست که فردی را برای کمک استخدام کنید، ممکن است بخواهید این کار را انجام دهید. دانستن اینکه شخص دیگری قرار است کمی تمیز کردن را انجام دهد می تواند مقداری از ذهن و انرژی شما را آزاد کند.
این بدان معنا نیست که شما باید برای انجام همه کارها به آنها وابسته باشید. حتی زمانی که احساس افسردگی می کنید، مهم است که بر روی مدیریت برخی از وظایف روزانه خود به تنهایی کار کنید.
حرف آخر
اگر انجام کارها برایتان امکان ندارد و سخت در تلاش برای یافتن انگیزه برای انجام ساده ترین کارها هستید، این نشانه آن است که به درمان افسردگی نیاز دارید یا اینکه درمان فعلی شما به اندازه کافی موثر نیست. اگر در مدیریت کارهای خانه و تمیز و مرتب نگه داشتن آن مشکل دارید، با متخصص سلامت روان صحبت کنید.
احساسات ما شخصیت ما و نحوه تعامل ما با دنیای اطراف را شکل می دهد. به همین دلیل است که احساس قطع ارتباط، یا بدتر از آن، عدم درک احساسات خود، می تواند بسیار دشوار باشد. عوامل مختلفی ممکن است مسئول این حالت باشند، اما صرف نظر از دلیل، روشهایی مانند درمان اختلالات سلامت روان و تنظیم سبک زندگی میتوانند به احساسات ما کمک کنند.
از کمک گرفتن دریغ نکنید و بدانید سلامت روان شما مهم ترین چیز است. در انستیتو سلامت مغز دانا مفتخریم با ارائه تکنیکهای علمی به بهبود عملکرد مغز شما کمک کنیم.مغز ما تا حد زیادی تعیین می کند که چه کسی هستیم، چه کاری انجام می دهیم و چگونه رفتار میکنیم. برنامه های جامع ما می تواند به شما کمک کند تا سلامت روان خود را ارتقا بخشید. اگر میخواهید درباره روشهایی که میتوانید مغز خود را به سلامت بهینه برگردانید، بیشتر بدانید، با ما تماس بگیرید.
منابع:
- Nestler, EJ, Barrot, M, DiLeone, RJ, Eisch, AJ, Gold, SJ, Monteggia, LM. Neurobiology of depression. Neuron. 2002;34(1):13-25. doi:10.1016/S0896-6273(02)00653-0
- Rozental A, Bennett S, Forsström D, et al. Targeting Procrastination Using Psychological Treatments: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Psychol. 2018;9:1588. doi:10.3389/fpsyg.2018.01588
- Oxtoby, C. Managing perfectionism. Veterinary Record. 2018;183:106. doi:10.1136/vr.k3182
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.