بهترین رنگ برای اتاق خواب با هم بشنویم:
بهترین رنگ برای اتاق خواب، رنگی است که هنگام آماده شدن برای خواب، شما را آرام کند. اگرچه ترجیحات رنگ از فردی به فرد دیگر متفاوت است، تحقیقات نشان میدهد که رنگهای خاصی مانند آبی و سبز تمایل بیشتری به ایجاد احساسات و تداعیهای مثبت دارند. از سوی دیگر، برخی از رنگ ها مانند قرمز ممکن است تاثیر منفی داشته باشند.
آیا رنگ اتاق خواب بر خواب تاثیر می گذارد؟
اگرچه تحقیقات کمی به طور مستقیم ارتباط بین رنگ برای اتاق خواب و خواب را بررسی می کند، رنگ اتاق خواب ممکن است از طریق تغییرات احساسی بر خواب تأثیر بگذارد. روانشناسان مدتهاست به تأثیر رنگ بر حالات عاطفی افراد علاقه مند بوده اند و دریافته اند که انرژی و خلق و خوی هر دو تحت تأثیر رنگ هستند.
برخی از مطالعات نشان داده اند که خلق و خوی ضعیف می تواند بر کیفیت خواب تأثیر منفی بگذارد. به همین ترتیب، احساس تنش یا تمرکز قبل از خواب ممکن است از خواب جلوگیری کند، به همین دلیل است که متخصصان خواب توصیه می کنند یک روال خواب ایجاد کنید تا به شما در آرامش قبل از خواب کمک کند. بهینه سازی محیط خواب با رنگ آمیزی اتاق خواب خود به رنگی آرامش بخش می تواند یک گام مفید برای استراحت شبانه باشد.
چرا رنگ بر احساسات تأثیر می گذارد؟
چرا رنگ برای اتاق خواب مهم است؟ رنگ ها می توانند اطلاعات مهمی را در مورد محیط اطراف ما منتقل کنند، مانند آب آبی , تمیز یا علامت توقف قرمز. علاوه بر این، واکنشهای احساسی ما به این رنگها به ما کمک میکند تا یک اقدام یا واکنش مناسب را هدایت کنیم. روانشناسان نظریه های مختلفی را برای توضیح منشأ تداعی رنگ ما ارائه کرده اند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد پاسخهای روانشناختی به رنگها هم غریزی هستند و هم از طریق هنجارهای فرهنگی آموخته میشوند.
بهترین رنگ برای اتاق خواب
در حالی که بهترین محیط خواب، تاریک است، برخی از رنگ ها به تقویت آرامش و مثبت بودن قبل از خواب کمک می کنند.
اگرچه واکنشهای احساسی به رنگها بین مردم ممکن است متفاوت باشد، ترجیحات رنگ نیز میتواند در طول زمان بر اساس تجربیات زندگی و یادگیری تغییر کند . مهمترین نکته این است که رنگ برای اتاق خواب به رنگی رنگ آمیزی شده است که به بهترین وجه به آرامش شما قبل از خواب کمک کند.
آبی
به طور کلی، مردم تمایل دارند آبی را به آرامش مرتبط بدانند که آن را به عنوان بهترین رنگ برای اتاق خواب تبدیل می کند. بیشتر مردم تمایل دارند رنگهایی با طیف سرد که طول موج کوتاهی دارند مانند آبی را برای فضاهای داخلی استفاده کنند.
آبی ممکن است به دلیل ارتباط آن با آرامش یک آسمان صاف یا یک دریای آرام، آرامش را افزایش دهد. مطالعات رنگ و زبان نشان داده است که رنگ آبی به شدت با کلماتی مانند “آرام”، “ایمن”، “راضی” و “امن” مرتبط است. برخی تحقیقات حتی نشان می دهد که رنگ آبی می تواند ضربان قلب و فشار خون را کاهش دهد
در حالی که تحقیقات کمی ارتباط مستقیم بین رنگ اتاق خواب و کیفیت خواب را بررسی کرده اند، یک نظرسنجی نشان داد که افرادی که اتاق خواب های آبی دارند، در مقایسه با افرادی که اتاق خواب هایی با رنگ های مختلف دارند، بیشترین میزان خواب را در شب داشتند.
با این حال، رنگ آبی تیره، گاهی اوقات می تواند احساسات منفی را برانگیزد مانند غم، تنهایی و شکست. این نشان می دهد که چگونه روشنی یا تیرگی یک رنگ می تواند واکنش عاطفی فرد را به رنگ تغییر دهد.
سبز
مانند آبی، سبز نیز ممکن است انتخاب خوبی برای رنگ اتاق خواب باشد. سبز به دلیل طول موج کوتاهش رنگ سردی محسوب می شود. مردم گزارش می دهند که رنگ سبز اثر آرامش بخشی دارد و احساس راحتی، آرامش، وسعت، امید و شادی را برمی انگیزد.
سبز ممکن است به دلیل ارتباط با طبیعت و گیاهان باعث آرامش شود. کلمات مثبت رایجی که مردم با رنگ سبز تداعی می کنند عبارتند از: « فضای باز»، «قدردان» و «شاد».
سفید
از نظر فنی، سفید یک رنگ نیست، بلکه در واقع ترکیبی از همه رنگ ها در سراسر طیف نور مرئی کامل است. رنگ سفید به دلیل ارتباط با کلمات مثبتی مانند “آرامش”، “امن” و “ایمن” ممکن است انتخاب خوبی برای اتاق خواب باشد.
اتاقهای سفید ممکن است به خواب کمک کنند، زیرا آنها مغز را کمتر از اتاقهای رنگارنگ تحریک میکنند. برخی افراد گزارش می دهند که رنگ سفید را با کمبود احساسات و خالی بودن مغز مرتبط می دانند، که نشان می دهد اتاق های سفید به طور بالقوه می توانند به افراد کمک کنند تا ذهن خود را قبل از خواب پاک کنند.
بدترین رنگ برای اتاق خواب
بدترین رنگ برای اتاق خواب احتمالاً آنهایی هستند که هم محرک هستند و هم احساسات منفی را تحریک می کنند، زیرا ممکن است از آرامش جلوگیری کند.
قرمز
قرمز ممکن است بدترین رنگ برای اتاق خواب شما باشد. قرمز یک رنگ گرم است و دارای طولانی ترین طول موج در بین هر رنگ در طیف نور مرئی است. مردم اغلب رنگ قرمز را با ترس، عصبانیت و هیجان و همچنین کلمات استرس زا مانند “هراس”، “آسیب” و “درد” مرتبط می دانند. علاوه بر این، افراد اتاقهای قرمز را محرک میدانند و آنها را کوچکتر از اتاقهایی با همان اندازه که با رنگهای سرد رنگشدهاند، میدانند.
تحقیقات نشان داده است که رنگ قرمز ممکن است باعث پرخاشگری شود و فشار خون و ضربان نبض را افزایش می دهد. واکنشهای احساسی و فیزیکی افراد به رنگ قرمز ممکن است به دلیل ارتباط رنگ قرمز با تهدید، زنگ خطر و خون باشد.
نارنجی و زرد
از آنجایی که رنگهای گرم دیگر مانند نارنجی و زرد نیز محرک هستند، ممکن است مانند رنگهای سردتر مانند آبی یا سبز، خواب را تقویت نکنند.
مشکی
در حالی که تاریکی خواب را تقویت می کند و چرخه خواب و بیداری ما را تنظیم می کند، سیاه ممکن است به دلیل تداعی احساسی منفی، بهترین رنگ برای اتاق خواب نباشد.
سیاه تمام طول موج های نور مرئی را جذب می کند و مانند رنگ سفید نه رنگ سرد است و نه گرم. مشکی نسبت به رنگهای گرمتر یا سردتر ممکن است کمتر تحریککننده باشد و احساسات فعال کمتری در افراد ایجاد کند. با این حال، مردم به شدت رنگ سیاه را با احساسات منفی مانند افسردگی، غم، خشم و ترس مرتبط میدانند. اگر هنوز به رنگ مشکی برای اتاق خواب خود فکر می کنید، به خاطر داشته باشید که صبح در یک اتاق خواب سیاه از خواب بیدار خواهید شد.
افراد همچنین ممکن است بخواهند اتاق خواب خود را با رنگ های تیره دیگر مانند قهوه ای رنگ کنند. اینها اغلب با احساسات دشواری مانند اضطراب و غم همراه است که ممکن است قبل از خواب حالت آرامش بخشی ایجاد نکند.
اهمیت روشنایی
در حالی که رنگ اتاق خواب ممکن است از طریق احساسات افراد بر خواب افراد تأثیر بگذارد، این ممکن است تا حد زیادی به روشنایی رنگ بستگی داشته باشد. رنگ های روشن تر ممکن است احساسات مثبت بیشتری نسبت به رنگ های تیره ایجاد کنند.
به عنوان مثال، زرد اغلب رنگ شادتر از آبی در نظر گرفته می شود. با این حال، هنگامی که روشنایی این رنگ ها تغییر می کند، مردم آبی روشن را شادتر از زرد تیره درک می کنند. به طور مشابه، سایه های خاصی از سبز تیره ممکن است تصاویر منفی را در ذهن تحریک کند، در حالی که سایه های روشن تر سبز افراد را به یاد فضای باز می اندازد.
از سوی دیگر، برخی تحقیقات نشان می دهد که رنگ های روشن تر می توانند تحریک کننده تر باشند. هنگام در نظر گرفتن بهترین رنگ ها برای خواب، روشنایی را در نظر داشته باشید و رنگ و سایه ای را انتخاب کنید که بیشترین احساس آرامش را در شما ایجاد می کند.
کلام آخر
در حالی که رنگ ها برای اتاق خواب می توانند مهم باشند و شما باید به دنبال بهترین رنگ برای اتاق خواب خود باشید. ممکن است باز هم کیفیت خواب لازم را نداشته باشید. حتی ممکن است دچار بی خوابی یا بقیه اختلالات خواب مانند خروپف و کابوس های شبانه باشید. اگر فکر می کنید اختلال خواب شما بر کیفیت زندگیتان تاثیر منفی گذاشته است بهترین راه این است که به متخصص اختلالات خواب مراجعه کنید. برای اطلاعات بیشتر این مطلب را ببینید: دکتر خوب برای اختلالات خواب در شیراز.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.