07136476172 - 09172030360 [email protected]

چگونه با بچه ای که حرف گوش نمیکنه رفتار کنیم با هم بشنویم:

یکی از سوالاتی که مراجعین به کلینیک سلامت مغز بیان میکنند این است که چگونه با بچه ای که حرف گوش نمیکنه رفتار کنیم؟! یادگیری اینکه چگونه با بچه خود رفتار کنید که به شما گوش دهد می تواند برای والدین چالش برانگیز باشد. اما وقتی بچه شما گوش نمی دهند، فریاد زدن یا تنبیه آنها کمکی نمی کند. آنچه فرزند شما واقعاً به آن نیاز دارد، شفقت و احترام است. اگر به آنها احترام بگذارید و به آنها گوش دهید، به شما گوش میدهند.

فهمیدن اینکه چگونه می توان کودکان را وادار به گوش دادن – بدون فریاد زدن بر سر آنها کرد – برای رابطه والدین و فرزند بسیار مهم است. بیایید نگاهی بیندازیم که چه چیزی به والدین و فرزندان در ارتباط و گوش دادن کمک کند.

موارد کلیدی

  • برقراری ارتباط آرام برای اینکه کودک یا نوجوانتان به حرف شما گوش دهد بسیار مهم است. اگر فریاد بزنید و وارد جنگ قدرت شوید، بچه به شما گوش نمی دهد و شما ناراحت و عصبانی خواهید شد.
  • تعیین انتظارات و مرزهای روشن برای کودک و نوجوانتان به آنها کمک می کند تا بفهمند شما می خواهید چه کاری انجام دهند.
  • انضباط با تنبیه یکسان نیست. انضباط مثبت به نوجوان شما کمک می کند بدون اینکه او را از طریق تنبیه رنج دهید، به شما گوش کند.
  • برخی از راه‌های تشویق کودکان به گوش دادن، این است که آرام بمانید، با نوجوان خود صادق باشید و سعی کنید چیزها را از منظر آنها ببینید.

چرا بچه ها به حرف والدین خود گوش نمی دهند؟

اگر فرزندان شما به طور گزینشی گوش می دهند یا اصلاً گوش نمی دهند، این می تواند برای شما دشوار باشد که بدانید چه کاری باید انجام دهید. درک رفتار فرزندتان برای قرار دادن هر دوی شما در یک صفحه مفید است.

دلایل زیادی وجود دارد که چرا بچه ها گوش نمی دهند. گاهی اوقات آنها از طرف والدین خود احساس احترام نمی کنند و بنابراین این احترام را بر نمی گردانند. در طول مراحل ایده آلیسم نوجوانی و خودمحوری نوجوان، نوجوانان گوش نمی دهند. زیرا آنها فکر می کنند که بهتر از بزرگسالان می دانند.

علاوه بر این، اغلب نوجوانان به صحبت‌های والدین گوش نمی‌دهند، زیرا بیشتر بر برقراری ارتباط با همسالان خود متمرکز هستند. در واقع، یک مطالعه در سال 2022 نشان داد که مغز نوجوان به صدا های نا آشنا بیشتر دقت می کند تا والدین خود. این طبیعی است و بخشی از توسعه اجتماعی و ایجاد ارتباط با افراد خارج از خانواده است. بنابراین اگر نوجوان شما به حرف شما گوش نمی دهد، ممکن است تا حدی به دلیل تغییرات رشدی و عصبی در دوران نوجوانی باشد.

علاوه بر این، نوجوانان برای استقلال و خودمختاری تلاش می کنند. در نتیجه، آنها ممکن است توصیه ها و دستورالعمل های شما را نادیده بگیرند. برای اینکه یک نوجوان مستقل تر شود، باید احساس کند زندگی خود را تحت کنترل دارد و بتواند تصمیمات خود را بگیرد. اگر برای انجام این کار به آنها اعتماد کنید، آنها می توانند شروع به شکل دادن به هویت خود کنند و به عنوان فردی جدا از والدین خود یاد بگیرند که چه کسی هستند.

آیا مسائل مربوط به سلامت روان می تواند یک نوجوان را از گوش دادن باز دارد؟

دلیل دیگری وجود دارد که چرا بچه ها گوش نمی دهند: مشکلات اساسی سلامت روان. بسیاری از نوجوانان به دلیل نگرانی بیش از حد، استرس، غلبه بر اضطراب و/یا افسردگی حواسشان پرت می شود. هر یک از این مسائل به تنهایی می تواند چالش برانگیز باشد، اما بسیاری از بچه ها دو یا چند مورد از این مشکلات سلامت روان را تجربه می کنند. چالش‌های سلامت روان می‌تواند مانع از گوش دادن بچه ها به حرف‌های والدینشان شود، زیرا آنها دچار پریشانی، خستگی، سردرگمی، نفرت از خود یا موارد دیگر هستند علائم سلامت روان. در این موارد درست ترین راهکار مراجعه به بهترین روانپزشک در شهر خودتان است.

علاوه بر این، برخی از کودکان و  نوجوانان دارای اختلال نافرمانی مخالف (ODD) هستند. نوجوانان سرکش اغلب قوانین را زیر پا می گذارند، از مرزها فراتر می روند و از محدودیت ها می گذرند. آنها ممکن است بیش از حد تحریک پذیر یا بی ادب باشند، به راحتی وارد مشاجره شوند و با والدین خود صحبت کنند. ODD معمولاً در کودکان خردسال تشخیص داده می شود و یکی از اختلالات رفتاری است که در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی جلد 5 (DSM-5) به آن اشاره شده. اگر بچه شما ODD دارد، واداشتن او به گوش دادن بسیار دشوار است، بنابراین مهم است که با مراقبت، عشق و شفقت بیشتر به این رابطه برخورد کنید. و حتما به روانپزشک مراجعه کنید.

به عنوان والدین، این شما هستید که باید راه مثبتی برای برآوردن نیازهای اولیه فرزندتان پیدا کنید تا او به شما اعتماد کند و به شما گوش دهد. اگر از این واقعیت اطلاع داشته باشید که کودک یا نوجوان شما ممکن است با استرس یا مشکلات سلامت روانی دست و پنجه نرم کند، کنترل بیشتری خواهید داشت. دریافت کمک حرفه ای در زمینه سلامت روان می تواند در یادگیری اینکه چگونه با بچه ای که حرف گوش نمیکنه رفتار کنیم بسیار موثر باشد.

بچه ام به حرفم گوش نمیکنه، چه کار کنم؟

احترام متقابل در طول زمان ایجاد می شود. برای جلب احترام نوجوان خود، باید از سنین پایین وقتی را به ارتباط باز و گوش دادن فعال به فرزندان خود اختصاص دهید. حتی با این وجود، نوجوانان همچنان می توانند بی احترامی کنند. آنها ممکن است گاهی گوش ندهند. اما اگر شما و فرزندتان به یکدیگر احترام متقابل نشان دهید، رابطه شما با فرزندتان در دوران سخت نوجوانی می تواند مثبت تر باشد.

باز هم باید احترام قائل شد. و این یک خیابان دو طرفه است. به نوجوان خود نشان دهید که به آنها احترام می گذارید، با دادن فضا به آنها در صورت نیاز، گوش دادن واقعی به آنها و نشان دادن علاقه به زندگی آنها. در نتیجه، با همان احترامی که برای آنها قائل هستید مواجه خواهید شد – حداقل در بیشتر مواقع.

7 نکته برای اینکه چگونه با بچه ای که حرف گوش نمیکنه رفتار کنیم

با احترام متقابل، این احترام در گفتگو به وجود می آید. اگر می‌خواهید بچه‌هایتان به شما گوش دهند، باید مطمئن شوید که شما هم به حرف‌هایشان گوش می‌دهید. شما می توانید با گوش دادن و دوری از جنگ قدرت و تنبیه ارتباط بهتری با کودک خود داشته باشید.

در اینجا 7 نکته برای تشویق کودکان به گوش دادن بدون فریاد و تنبیه وجود دارد. این نکات همچنین به شما به‌عنوان والدین کمک می‌کند چگونه به حرف‌های فرزندانتان گوش دهید.

گوش دادن فعال را تمرین کنید

گوش دادن فعال راهی است برای گوش دادن به دیگران در حالی که یک شرکت کننده فعال در مکالمه هستید. به عنوان والدینی که گوش دادن فعال را تمرین می کنند،باید تماس چشمی برقرار کنید و از کلمات کمتری استفاده کنید. به عنوان اولین قدم برای اینکه نوجوانتان به شما گوش دهد، اجازه دهید نوجوانتان صحبت کند و شما بدون وقفه گوش دهید و کار دیگری مثل کار کردن با موبایل یا تماشای تلویزیون انجان ندهید.

در حال گوش دادن فعال، آنچه را که نوجوانتان به شما می گوید بازتاب دهید. بدون جبهه گیری سوالات متفکرانه بپرسید تا مطمئن شوید که به درستی متوجه منظور او شده اید. نشان دهید که به آنچه آنها می گویند علاقه مند هستید. تحقیقات منتشر شده در Journal of Experimental Child Psychology نشان می دهد که استفاده از تماس چشمی، تکان دادن سر و گوش دادن با دقت به نوجوانان کمک می کند تا ارتباط قویتری با والدین خود بگیرند.

انتظارات واضحی را مشخص کنید و به آنها پایبند باشید.

به‌عنوان والدین بچه ای که گوش نمی‌دهد یا احترامی از خود نشان نمی‌دهد، مهم است که انتظارات روشن و مرزهای سالم ایجاد کنید. مطمئن شوید که فرزندتان می داند که از او چه انتظاری می رود و اگر گوش ندهد چه عواقبی در پی خواهد داشت.

اما فقط تنظیم این انتظارات و مرزها کافی نیست. شما باید آنها را اجرا کنید، حتی زمانی که نوجوان شما شروع به مشاجره می کند. در واقع، نوجوانان بیشتر به شما احترام می گذارند، اگر به رعایت مرزها عمل کنید. اگر فرزندتان می‌داند که شما از او چه انتظاری دارید و او آن را انجام نمی‌دهد، وظیفه شما به‌عنوان والدین این است که قوانینی را که وضع کرده‌اید، اجرا کنید.

از نظم و انضباط مثبت استفاده کنید

انضباط در کار والدین ضروری است، به خصوص زمانی که بچه شما نوجوان است. اما این به معنای استفاده از مجازات های سخت نیست. بین تنبیه و انضباط تفاوت وجود دارد. تنبیه باعث می شود کودک به خاطر زیر پا گذاشتن قوانین رنج بکشد. انضباط به فرزند شما می آموزد که چگونه دفعه بعد بهتر عمل کند. نظم و انضباط مثبت می تواند کمک زیادی به فرزند شما کند تا گوش دهد، به مرزها احترام بگذارد، و به توافقاتی که به عنوان خانواده بسته اید پایبند باشد.

آرام بمان

اگر در مورد کاری که نوجوانتان انجام داده (یا انجام نداده است) عصبانی شوید، ممکن است با خصومت مواجه شوید. اگر خونسردی خود را از دست بدهید، این احتمال وجود دارد که نوجوان شما به حرف شما گوش ندهد. اما اگر آرام بمانید و با لحن یکنواخت و رفتاری آرام با فرزندتان صحبت کنید، احتمال بیشتری دارد که او هم به همین شکل پاسخ دهد.

به یاد داشته باشید، وقتی فریاد می زنید، فرزندتان شما هم ممکن است واکنش نشان دهد. زمانی که یکی از طرفین یا هر دو طرف در حال داد و فریاد هستند، برقراری ارتباط موثر بسیار دشوار است. به همین دلیل است که اگر می‌خواهید با فرزندتان ارتباط مؤثری داشته باشید، یاد بگیرید که چگونه با بچه ای که حرف گوش نمیکنه رفتار کنیم.

معتبر و صادق باشید

صداقت و اصالت با فرزندتان بخشی از نشان دادن احترام متقابل است. اگر می خواهید نوجوانتان با شما باز و صادق باشد، باید خود نیز آن رفتار را نشان دهید . لازم نیست همه چیز زندگی خود را به آنها بگویید. اما مواردی وجود دارد که برای اشتراک گذاری مناسب است و می تواند ارتباط شما را تقویت کند. برای اولین بار، صادق باشید که چرا یک مرز تعیین می کنید. به عنوان مثال، ممکن است به دلیل نگرانی از امنیت فرزندتان در دیروقت، منع رفت و آمد تعیین کنید. یا اگر در مدرسه مشکل دارد، ممکن است بخواهید مطمئن شوید که برای انجام تکالیف خود وقت می گذارد.

اگر بتوانید با فرزندتان در مورد اینکه چه چیزی بر تصمیمات شما تأثیر می گذارد صادق باشید – به جای اینکه فقط بگویید “چون من این را گفتم” – آنها بیشتر تمایل دارند با شما روراست و صادق باشند. یک مطالعه نشان داد که نوجوانانی که احساس می‌کردند والدینشان به حرف آن‌ها گوش می‌دهند و درباره تصمیم‌های مهم با آن‌ها صحبت می‌کنند، رضایت بیشتری از زندگی دارند.

سعی کنید چیزها را از دیدگاه آنها ببینید

یکی از بهترین راه ها برای درک فرزندتان این است که با او همدردی کنید. این بدان معنی است که شما احساس آنها را درک می کنید. خودت را جای آنها بگذارید. به یاد بیاورید که در سن آنها که بودید رفتار شما چگونه بود و چه چیز هایی اهمیت داشت. آیا تا به حال فکر کرده‌اید که والدینتان خیلی کنترل‌کننده بودند یا شما را درک نکرده‌اند؟ ممکن است متوجه شوید که هرچه بیشتر با نوجوان خود همدردی کنید و دنیا را از منظر او ببینید، می توانید بهتر درک کنید.

به یاد داشته باشید که نوجوان بودن آسان نیست

نوجوان بودن سخت است. آنها با گذراندن دوران بلوغ و ایجاد روابط خارج از خانواده، تغییرات شدیدی را تجربه می کنند. یافتن اینکه چه کسی هستید و چه کسی می خواهید باشید کار سختی است. این شامل گرایش جنسی و هویت جنسی و همچنین ارزش‌های آن‌ها و آنچه برایشان مهم‌تر نیز می شود.

چگونه کلینیک سلامت مغز، روابط والدین و فرزند را تقویت می کند؟

روابط والدین و فرزند به‌ویژه در دوران شکل‌گیری‌ترین سال‌های نوجوانی بسیار مهم است. درمان نوجوانان در کلینیک سلامت مغز می تواند به نوجوانان و خانواده ها کمک کند تا احساسات دشوار را مدیریت کنند، ارتباطات و مهارت های فرزندپروری را بهبود بخشد و ابزارهای مقابله ای سالم بسازند. در نهایت، تقویت ارتباط و بازگرداندن اعتماد بهترین راه برای وادار کردن نوجوانتان به احترام و گوش دادن به شما است.

کلینیک سلامت مغز با کل سیستم خانواده رفتار می کند، نه فقط نوجوان. این بدان معناست که برنامه‌های درمانی نوجوانان به بازسازی پیوندهای والدین و فرزندی که در نتیجه سلامت روان یا مشکلات سوء مصرف مواد مختل شده‌اند، کمک می‌کند. ما درمان خود را برای هر مراجع منحصر به فرد تنظیم می کنیم و از روش هایی مانند CBT، DBT استفاده می کنیم. و خانواده درمانی برای ارائه بهترین مراقبت ممکن. اگر در شیراز زندگی می کنید با ما تماس بگیرید: 09172030360  07136476172

بهترین روانپزشک کودک در شیراز

به این مقاله امتیاز دهید