چند ترفند روزانه و مفید برای تقویت حافظه! چطور ذهنمو فعال نگه دارم؟ با هم بشنویم:
آیا راهی هست که بتونم حافظم را تقویت کنم؟
طبق چیزی که در جاهای مختلف ذکر می شود، برخی از محبوب ترین راهکارها این است که کمتر غذا بخورید، بیشتر ورزش کنید. یک کار داوطلبانه را شروع کنید یا شغل جدیدی پیدا کنید. اما ما می گوییم اولین قدم برای حفظ تصمیمات شما، به خاطر سپردن آنهاست. چرا تلاش نمی کنید که حافظه خود را تقویت کنید؟ راهکارهای تقویت حافظه را در ادامه بخوانید.
اگر سوال یا مشکلی دارید، همین حالا با ما در کلینیک سلامت مغز دانا تماس بگیرید. توجه کنید که این مطالب آموزشی بوده و برای درمان باید با متخصص مربوطه مشورت کنید.
در واقع انبوهی از تحقیقات در مورد اینکه چه چیزی برای تمرین دادن به مغز شما کار می کند، انجام شده است. در اینجا چند قدم ساده وجود دارد که می توانید برای تقویت حافظه خود هر روز انجام دهید.
فونت خود را تغییر دهید
بر اساس یک مطالعه، سختتر کردن متن برای خواندن در واقع برای مغز مفید است. میتوانید این کار را با تغییر فونت در رایانهتان، اضافه کردن حروف برجسته یا مورب، یا دور کردن یک صفحه از صورت خود انجام دهید تا متن کوچکتر به نظر برسد.
محققان می گویند: در واقع، راه های مختلفی برای دستیابی به این اثر وجود دارد. آنها هشدار می دهند، که کار را خیلی سخت نکنید.
رقص یاد بگیرید
یادگیری چیزی جدید، خواه یک زبان جدید باشد یا شرکت در کلاس آشپزی، به طور کلی برای مغز شما مفید است. اما، به نظر می رسد، یادگیری رقص بسیار خوب است. “این نه تنها فیزیکی است، بلکه حرکات رقص را نیز باید یاد گرفت”. “شما باید در حین حرکت فکر کنید، موقعیت خود را تغییر دهید و انعطاف پذیر باشید. اگر بدنتان را همزمان بکشید، این یک امتیاز است.”
دست غالب خود را تغییر دهید
بسیاری از بازماندگان سکته مغزی که از فلج رنج می برند، باید یاد بگیرند که چگونه از قسمتی که قبلاً قسمت غیر غالب بدنشان بود برای کارهای روزمره مانند نوشتن استفاده کنند. این درواقع به ایجاد شبکه های عصبی جدید کمک می کند. اما حتی کسانی که سکته مغزی نکردهاند نیز میتوانند از این تمرین بهره ببرند. دانشمندان میگویند: «اگر دست راستتان غالب است، دندانهایتان را با دست چپ مسواک بزنید. با دست چپ کمربندتان را ببندید و غذا بخورید». این فعالیتهای جدید بخشهای جدیدی از مغز را تحریک میکنند.»
استراحت کنید
راهی وجود دارد که دیگر هرگز مشکل به هم نزنید و همچنان آنچه را که آموخته اید به خاطر بسپارید. محققان به این نتیجه رسیده اند که افرادی که زمان مطالعه خود را به چند قسمت تقسیم می کنند، در واقع بهتر از افرادی که ساعت ها مطالعه می کنند، یاد می گیرند. برای تقویت حافظه، فاصله گذاشتن و دادن زمان برای فراموشی در بین جلسات مطالعه میتواند توانایی شما در به خاطر سپردن اطلاعات و ارتقای توانایی شما برای یادگیری مفاهیم افزایش دهد.
با دست بنویسید
بر اساس مطالعهای در مجله علوم اعصاب شناختی، نادیده گرفتن صفحه کلید در مقابل قلم و کاغذ ممکن است در واقع برای مغز بهتر باشد. این مطالعه نشان داد که افراد اگر به جای تایپ کردن روی صفحه کلید کامپیوتر، با دست بنویسند، جهت گیری یک شخصیت جدید را بهتر به خاطر می آورند. تحقیقات روی کودکان نشان داده است که نوشتن با قلم و کاغذ، مناطق بیشتری از مغز را نسبت به ضربه زدن ساده روی صفحه کلید فعال می کند.
یک بازی کامپیوتری انجام دهید
صفحه کلیدهای کامپیوتر را به طور کامل حذف نکنید. در یک مطالعه، دختران نوجوانی که مرتباً بازی رایانهای انجام میدادند، تغییراتی در بخشهایی از مغز داشتند که در تفکر انتقادی، استدلال، زبان و پردازش و سایر موارد دخیل بودند. آن بازی به خصوص از بازیکنان میخواهد که شکلها را هنگام سقوط دستکاری کنند تا ردیفی از کاشیهای مرتب ایجاد شود. در حالی که بازی تتریس ممکن است قدمته 25 ساله داشته باشد، اما هنوز در همه انواع ابزارها موجود است.
حواس خود را پرت کنید
مطالعهای که توسط محققان دانشگاه آمستردام انجام شد نشان داد افرادی که در معرض صدای مزاحم پسزمینه (صدای کلمات تصادفی) بودند، نسبت به افرادی که حواسپرتی نداشتند، مسائل تحلیلی بیشتری را حل کردند. در آن مسائل کلمات جدیدی را با حروف یک کلمه موجود تشکیل می دهند، که برای تحریک مغز مفید هستند.
مدیتیشن یا ذهن آگاهی
شواهد در حال ظهور نشان می دهد افرادی که به طور معمول مدیتیشن می کنند می توانند تغییرات فیزیکی در مغز ایجاد کنند که تصور می شود نتیجه شکل گیری شبکه های سیناپسی جدید باشد. این نه تنها توجه، بلکه خودآگاهی و همدلی را نیز افزایش می دهد. با این کار تقویت حافظه هیچ هزینه ای ندارد و می تواند در هر مکان و در هر زمان انجام شود.
بلند خواندن
خواندن یک کتاب یا روزنامه با صدای بلند بخشهای مختلف مغز را تحریک میکند. اثرگذاری بیشتری دارد تا اینکه بیصدا برای خودتان بخوانید. دانشمندان میگویند: «این کلید همه اینها است، سالم و فعال نگه داشتن بخشهای مختلف مغز و جریان خون در آنها به جای از بین بردن ارتباطات. برای امنیت عمومی هم خوب است. مثلا خلبانان خطوط هوایی اگر چک لیست های خود را با صدای بلند بخوانند، حتی بدون شخص دیگری در کابین خلبان آن را بهتر به خاطر می آورند.
مغز خود را آموزش دهید
تمرین مهارت های شناختی با انجام بازی های فکری یک راه سرگرم کننده و موثر برای تقویت حافظه است. جدول کلمات متقاطع، بازی های یادآوری کلمات، اپلیکیشن های موبایلی که به آموزش حافظه اختصاص داده شده اند، راه های بسیار خوبی برای تقویت حافظه هستند.
مطالعهای که شامل 42 بزرگسال مبتلا به اختلال شناختی خفیف بود نشان داد که انجام بازیها در یک برنامه تمرینی مغز به مدت 8 ساعت در یک دوره 4 هفتهای عملکرد تستهای حافظه را بهبود میبخشد.
مطالعه دیگری روی 4715 نفر نشان داد که وقتی 15 دقیقه برنامه تمرین آنلاین مغز را حداقل 5 روز در هفته انجام می دادند، حافظه کوتاه مدت، حافظه کاری، تمرکز و حل مسئله آنها به طور قابل توجهی در مقایسه با گروه کنترل بهبود یافت.
بعلاوه، نشان داده شده است که بازی های آموزشی مغز به کاهش خطر زوال عقل در افراد مسن کمک می کند.
نکته پایانی
راه های سرگرم کننده، ساده و حتی جذاب زیادی برای بهبود حافظه وجود دارد. ورزش ذهن و بدن، لذت بردن از یک تکه شکلات با کیفیت، و کاهش میزان قند اضافه شده در رژیم غذایی، همگی تکنیک های بسیار خوبی هستند.
سعی کنید چند مورد از این نکات علمی را به برنامه روزانه خود اضافه کنید تا سلامت مغز خود را تقویت کرده و حافظه خود را در بهترین حالت نگه دارید.
برای دریافت مشاوره رایگان چند تخصصی و آشنایی با جدیدترین روش های تقویت حافظه، با ما در کلینیک سلامت مغز دانا در تماس باشید.
منبع: https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-memory#TOC_TITLE_HDR_16
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.