چرا یک نفر ممکنه خودکشی کنه؟ با هم بشنویم:
خودکشی
یکی از 10 علت اصلی مرگ و میر در برخی کشورها است. هر 11 دقیقه یک نفر بر اثر خودکشی جان خود را از دست می دهد. درک اینکه چرا افراد دست به خودکشی می زنند می تواند دشوار باشد. با این حال، علل خودکشی شامل سابقه تروما، چالش های زندگی و بیماری روانی است. چرا یک نفر ممکنه خودکشی کنه؟
کارشناسان توصیه می کنند برای صحبت در مورد خودکشی باید احتیاط شود. باید مراقب باشیم تا طوری صحبت نکنیم که به فرد انگ خودکشی بزنیم. نباید بیان ما طوری باشد که باعث شود به نظر برسد که شخص مرتکب جرم شده است.
درک اینکه چرا مردم به خودکشی فکر می کنند و می میرند می تواند به مردم کمک کند تا دلسوزانه نسبت به درد افرادی که افکار خودکشی دارند رفتار کنند و آنها را بهتر درک کنند. این اطلاعات همچنین به مردم کمک می کند تا کسانی را که شخصی را به دلیل خودکشی از دست داده اند، تسلی دهند. با ما همراه باشید تا بدانید چرا مردم بر اثر خودکشی می میرند و چگونه می توان به آنها کمک کرد.
احساسات و افکار مربوط به خودکشی
افکار خودکشی یا داشتن افکار و تمایلات خودکشی بسیار رایج است. تخمین زده می شود که میلیون ها نفر به خودکشی فکر می کنند. افراد زیادی برای اقدام به خودکشی برنامه ریزی می کنند یا اقدام به خودکشی می کنند و البته زنده می مانند.
احساسات متداول خودکشی عبارتند از:
- قربانی بودن
- میل به فرار از درد روانی یا جسمی
- احساس گناه
- درماندگی یا ناامیدی
- تنهایی
- ضرر – زیان
- طرد شدن
- شرمندگی
علل احتمالی خودکشی
اغلب مشخص نیست که چه چیزی منجر به خودکشی می شود. برخی از افرادی که اقدام به خودکشی کرده اند یا افکار خودکشی داشته اند می توانند به ما کمک کنند تا بفهمیم چرا می خواستند به زندگی خود پایان دهند.
مهم است بدانید که مرگ بر اثر خودکشی ناشی از ضعف، نقص شخصیتی یا خودخواهی نیست. اینها توضیحات انگی هستند که چرا خودکشی اتفاق می افتد و می تواند افراد دارای افکار خودکشی را از درخواست کمک منصرف کند.
احساس ناامیدی
افرادی که افکار خودکشی دارند نسبت به آینده احساس ناامیدی و بدبینی می کنند. احساس می کنند سربار زندگی اند یا اینکه به هیچ کجای دنیا تعلق ندارند. اینها دو احساس قدرتمند دیگر هستند که با خودکشی مرتبط اند.
تجربه احساس ناامیدی گاه به گاه معمولی است. اما افرادی که در معرض خطر خودکشی هستند بیشتر احتمال دارد نشخوار فکری را تجربه کنند. این مورد باعث می شود که در احساسات تکراری و منفی گیر کنند یا افکار تکراری در مورد مرگ داشته باشند.
تاریخچه تروما
تجربه تروما می تواند به طور قابل توجهی شما را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد. ترومای دوران کودکی یکی از مهم ترین عوامل خطر درازمدت برای خودکشی است.
نمونه هایی از آسیب های دوران کودکی عبارتند از:
- قلدری
- خلاء عاطفی
- آزار جسمی
- از دست دادن پدر و مادر
- تجاوز جنسی
این عوامل خطر انباشته هستند: هرچه رویدادهای آسیب زای زندگی بیشتر را تجربه کنید، خطر اقدام به خودکشی بیشتر است. تروما می تواند افراد را برای مدت طولانی در بزرگسالی تحت تاثیر قرار دهد. عوارض عبارتند از اضطراب، افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD).
هویت
جنسیت، نژاد، گرایش جنسی و سن بر خطر خودکشی تأثیر می گذارد. زنان بیشتر از مردان اقدام به خودکشی می کنند. اما مردان با میزان بیشتری از طریق خودکشی می میرند. بیشتر خودکشی ها، در تمام جنسیت ها، بین سنین 25 تا 44 سالگی اتفاق می افتد.
خطرات مربوط به سن در قومیت ها متفاوت است. برای مثال، جمعیت سیاهپوست و اسپانیایی تبار نسبت به جمعیت سفیدپوست احتمال بیشتری دارد که در سنین پایینتر بر اثر خودکشی بمیرند.
برخی از جوامع به حاشیه رانده شده، مانند جامعه LGBTQ+، نسبت به سایرین در معرض خطر بیشتری برای خودکشی هستند. بیش از 43 درصد از افراد تراجنسیتی اقدام به خودکشی را گزارش کرده اند. افراد دارای معلولیت سه برابر بیشتر از افراد بدون معلولیت تمایل به خودکشی دارند. کهنه سربازان، افرادی که در مناطق روستایی زندگی می کنند و جوامع بومی نیز به طور نامتناسبی تحت تأثیر خودکشی قرار می گیرند.
توجه به این نکته مهم است که داشتن هویت در بالا به خودی خود یک عامل خطر خودکشی نیست. افراد جوامع به حاشیه رانده ممکن است قلدری، تبعیض، طرد شدن، عدم دسترسی به منابع و انگ را تجربه کنند که همگی می توانند خطر خودکشی را افزایش دهند.
بیماری روانی
بیماری روانی می تواند خطر مرگ بر اثر خودکشی را افزایش دهد، اما رابطه بین این دو همیشه به این سادگی نیست. بررسی اینکه چگونه بیماری روانی بر کیفیت زندگی افراد تأثیر می گذارد می تواند مفید باشد.
برخی از راه هایی که بیماری روانی بر خطر خودکشی تأثیر می گذارد عبارتند از:
- کاهش کیفیت زندگی به دلیل افزایش استرس (به عنوان مثال، ناتوانی در حفظ شغل)
- مشکل در حفظ روابط
- احساس انزوا، تنهایی یا درک نادرست
- افزایش تکانشگری، که ممکن است در افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی (BPD) رخ دهد.
- فقدان حمایت اجتماعی یا احساس اینکه کسی را ندارید که به سراغش بروید
- دسترسی نابرابر به مراقبت و درمان روانی
برخی از شرایط سلامت روان، مانند افسردگی و اختلال مصرف مواد (SUD)، معمولاً با خودکشی مرتبط هستند. سایر بیماری های روانی مانند اختلالات اضطرابی، اختلالات خوردن و اختلالات شخصیت نیز ممکن است خطر خودکشی را افزایش دهند.
عوامل خطر
بخشی از چیزی که خودکشی را بسیار پیچیده می کند این است که هیچ عاملی نمی تواند پیش بینی کند چه کسی بر اثر خودکشی می میرد.
افرادی که بر اثر خودکشی می میرند احتمالاً در معرض عوامل خطر بیولوژیکی، محیطی و اجتماعی هستند که آنها را در برابر افکار خودکشی آسیب پذیر می کند. عوامل خطر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سابقه خانوادگی بیماری روانی، مصرف مواد یا خودکشی
- سن (مثلاً 15 تا 24 سال یا بالاتر از 60)
- دسترسی آسان به مواد و روش هایی که می تواند به زندگی فرد پایان دهد
- خشونت خانوادگی (به عنوان مثال، کودک یا سوء استفاده جنسی)
- بیماری روانی و درد مزمن
- خودآزاری قبلی
- اقدام به خودکشی قبلی
- تجربه زندان
- رویدادهای استرس زا در زندگی
- اختلال مصرف مواد (SUD)
- انگ در مورد سلامت روان و دستیابی به حمایت
علائم هشدار دهنده/چرا یک نفر ممکنه خودکشی کنه؟
یک فرد ممکن است قبل از اقدام به خودکشی علائم هشدار دهنده را نشان دهد، از جمله:
تغییر در عادات غذایی و خواب
یافتن دسترسی به مواد و روش های کشنده
ناامیدی
افزایش مصرف الکل و مواد مخدر
خود را منزوی می کنند
برنامه ریزی و نیاز به سر و سامان دادن به امورشان
نوسانات خلقی شدید
صحبت در مورد درد بودن، احساس باری بودن یا تمایل به مردن
کناره گیری از روابط
تشدید اضطراب
برای اطلاعات بیشتر با ما در کلینیک سلامت مغز دانا تماس بگیرید.
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.