محققان دریافته اند که زندگی با یک فرد خوش بین ممکن است به شما کمک کند با افزایش سن، از افت شناختی جلوگیری کنید.
افراد خوش بین تمایل دارند رفتارهای سالم تری به نمایش بگذارند که با عملکرد شناختی خوب مرتبط است.
خوش بینی ویژگی است که می توان آموخت.
به گفته گروهی از محققان دانشگاه ایالتی میشیگان، راز داشتن یک ذهن تیز تر در طول مسن تر شدن ممکن است در داشتن شریک زندگی خوش بین، نهفته باشد.
تحقیقات قبلی نشان دهنده عملکرد شناختی سالمتر در افراد خوش بین بوده است. با این حال، تیم تحقیقاتی برای این مطالعه می خواستند ببینند که آیا داشتن شریک زندگی با نگرش خوش بینانه نیز می تواند به حفظ عملکرد شناختی فرد در سنین بالا کمک کند.
برای تحقیق خود، این تیم از مطالعه افراد بازنشسته 4،457 زوج استفاده کردند.
افرادی که در این مطالعه شرکت کرده اند آمریکایی های 50 ساله و بالاتر بودند. این گروه بزرگ و متنوع قلمداد می شدند که نماینده این جمعیت بود.
در آغاز مطالعه، شرکت کنندگان از طریق پرسشنامه برای خوش بینی مورد ارزیابی قرار گرفتند. توانایی شناختی هر 2 سال طی یک دوره 8 ساله پیگیری انجام می شود و افراد تا 5 بار آزمایش می شوند.
ارزیابی شناخت شامل آزمون حافظه کوتاه مدت و حافظه محاسباتی بود. همچنین از مردم خواسته شد تا کیفیت حافظه خود را در زندگی روزمره ارزیابی کنند.
هنگامی که این تیم داده ها را تجزیه و تحلیل کردند، دریافتند که افراد خوش بین تر از لحاظ شناختی بهتر عمل می کنند.
ازدواج با یک خوش بین نیز به عملکرد بهتر شناختی مرتبط بود.
نویسنده اصلی ویلیام جی چوپیک، استادیار روانشناسی در دانشگاه ایالتی میشیگان، توضیح داد که چندین عامل خطر شناخته شده برای کاهش شناختی وجود دارد. اینها شامل استعداد ژنتیکی، نشانگرهای بیولوژیکی و عوامل سبک زندگی است.
عوامل سبک زندگی شامل فعالیت بدنی، رژیم غذایی سالم، وزن سالم و پر تحرک بودن در طی زمان هستند.
چوپیک اظهار داشت، خوشبینان تمایل دارند که رفتارهای سالم تری داشته باشند، مانند غذا خوردن بهتر، فعال تر بودن و احتمالا انجام اقدامات درمانی پیشگیرانه.
به احتمال زیاد به همین دلیل است که خوش بینی با خطر کمتری برای کاهش شناختی مرتبط است.
این مطالعه شواهدی را ارائه می دهد که در یک رابطه عاشقانه با یک خوش بین نیز می تواند مزایای مشابهی را ارائه دهد.
چوپیک و تیمش فرض می کنند که یک شریک خوش بین ممکن است نمونه ای از رفتار سالم برای همسر خود داشته باشد.
آنها همچنین ممکن است درگیر “خاطره مشترک” با شریک زندگی خود شوند و به آنها اجازه دهند تا تجربیات زندگی خود را با جزئیات بیشتری به یاد آورند.
چوپیک اظهار داشت که کار تیم وی نشان می دهد که خوش بینی ممکن است در جلوگیری از کاهش شناختی مرتبط با آلزایمر و سایر اشکال زوال عقل مفید باشد.
آیا می توانیم یاد بگیریم که خوش بین تر باشیم؟
“اگرچه حدود 25 درصد از خوش بینی وراثتی است، این ویژگی را می توان یاد گرفت.”
چوپیک خاطرنشان کرد: بسیاری از کارهای مربوط به ایجاد تغییر شخصیت به این واقعیت مربوط می شود که آیا افراد واقعاً خواهان تغییر هستند و همچنین اینکه چه گام هایی می توانند در زندگی خود بردارند تا آن تغییر را ایجاد کنند.
“با خوش بینی، نه تنها باید فکر خود را به یک ذهنیت مثبت تر تغییر دهید. همچنین لازم است که احساس خوبی از انجام کارها داشته باشید و در آینده قادر خواهید بود که آنها را به خوبی انجام دهید.”
چوپیک پیشنهاد کرد که مردم همچنین می توانند نحوه مشاهده موفقیت و شکست را تغییر دهند.
“خوش بینان فکر می کنند که موفقیت هایشان از درون حاصل می شود. اما شکستهای آنها ناشی از چیزهای خارج از کنترل آنها است. وی گفت: “این موضع گیری کاملاً مغرضانه است، اما اغلب منجر می شود که آنها با گذشت زمان شادتر و موفق باشند.”
برای تیز نگه داشتن ذهنمان چه اقدامات دیگری می توانیم انجام دهیم؟
“یک مسیر موفق درگیر فعالیت بیشتر است.” “آمادگی جسمانی و فعالیت با افزایش سن پیش بینی مثبت از حفظ عملکرد شناختی است.”
“علاوه بر این، همانطور که توسط نویسندگان ذکر شد، نشان داده شده است که تعامل اجتماعی برای حفظ عملکرد شناختی ارزشمند است.” بنابراین ، ماندن با دوستان و خانواده خود مفید خواهد بود.”
“هر عاملی که سلامت جسمی را تقویت می کند و فاکتورهای خطری را که در مورد آنها صحبت کردیم آهش دهد، می تواند کمک کننده باشد. خوش بینی ها (و شرکای خوش بین) تمایل دارند بسیاری از این موارد را به درستی انجام دهند”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.