بسیاری از مشکلات خواب را می توان بدون هیچ گونه استفاده از داروهای خواب برطرف کرد. در واقع، در بسیاری از موارد، رویکردهای غیرپزشکی به عنوان اولین درمان ترجیح داده میشوند. و تنها در صورت تداوم مشکلات خواب، از داروها استفاده میشود. این امر به ویژه در مورد افراد مسن و افرادی که در معرض واکنش های نامطلوب به داروهای خواب باشند، صادق است .
یک جایگزین شناخته شده برای داروهای خواب، درمان شناختی رفتاری برای بی خوابی (CBT-I) است . CBT-I به کشف و تغییر جهت دادن افکار منفی در مورد خواب کمک می کند. و در عین حال بهداشت خواب بهتر را تشویق می کند.
بهبود بهداشت خواب، از جمله محیط خواب و عادات روزانه، اغلب در بهبود کیفیت و ثبات خواب افراد مفید است. تغییرات بهداشتی خواب ممکن است شامل تنظیم یک برنامه خواب استاندارد، کاهش مصرف الکل و کافئین و بهینه سازی محیط اتاق خواب باشد. یک برنامه منظم شبانه برای آماده شدن برای رختخواب، اغلب برای افرادی که برای به خواب رفتن مشکل دارند مفید است .
بسته به وضعیت فرد، این رویکردهای غیرپزشکی ممکن است همراه با داروهای خواب به عنوان شکلی از درمان ترکیبی مورد استفاده قرار گیرند.
فواید و خطرات احتمالی داروهای خواب چیست؟
مزایای بالقوه داروهای خواب بهبود طول مدت خواب، توانایی بهتر خوابیدن در طول شب و برنامه خواب پایدارتر است. بهبود خواب می تواند خواب آلودگی در طول روز را کاهش دهد. کمکهای خواب ممکن است به تنظیم مجدد الگوهای خواب برای فعال کردن عادات سالمتر کمک کنند.
مضرات احتمالی
مضرات احتمالی داروهای خواب بر اساس داروی خاص و شخصی که آنها را مصرف می کند متفاوت است. برخی از خطرات مصرف داروهای خواب آور عبارتند از:
- شکل گیری عادت: فرد ممکن است به دارو وابسته شود حتی اگر برای استفاده طولانی مدت در نظر گرفته نشده باشد. قطع ناگهانی مصرف دارو پس از مصرف طولانی مدت ممکن است منجر به بدتر شدن مشکلات خواب یا علائم ترک شود.
- کاهش اثربخشی: افراد می توانند نسبت به بسیاری از داروها از جمله خواب آورها تحمل کنند. در صورت افزایش دوز، فواید آنها کاهش یابد و عوارض جانبی بالقوه بدتر شود.
- خواب آلودگی بیش از حد: خواب آلودگی ناشی از بسیاری از وسایل کمک خواب می تواند بر تفکر و تعادل فرد تأثیر بگذارد. گیجی بیش از حد ممکن است خطر سقوط یا حوادث دیگر در شب را افزایش دهد. به ویژه برای افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری هایی مانند زوال عقل.
- خوابآلودگی روز بعد: اثرات برخی از قرصهای خوابآور میتواند طولانیمدت باشد و زمانی که فرد روز بعد از خواب بیدار میشود، همچنان بر فرد تأثیر میگذارد. حدود 80 درصد از افرادی که از داروهای خواب آور استفاده میکنند، حداقل یک اثر باقیمانده مانند مشکل در تمرکز یا احساس بیحالی روز بعد را گزارش کردهاند.
- اختلال در کیفیت خواب: بسیاری از داروها با تغییر مواد شیمیایی دخیل در خواب، نه تنها بر میزان خواب فرد، بلکه بر نحوه خواب او نیز تأثیر میگذارند. داروها ممکن است با کیفیت خواب و پیشرفت طبیعی در طی مراحل خواب تداخل داشته باشند. برخی از داروهای آرام بخش می توانند خطر آپنه انسدادی خواب را افزایش دهند. یک اختلال تنفسی که باعث خواب پراکنده می شود.
چه کسانی باید و نباید از داروهای خواب آور استفاده کنند؟
قرص های خواب آور زمانی موثر هستند که تحت راهنمایی یک متخصص پزشکی باشند. که می تواند داروهای خاص و همچنین دوز و زمان مناسب مصرف آنها را توصیه کند استفاده شود.
بزرگسالان سالم اغلب می توانند برای یک دوره کوتاه مدت با اثرات منفی کمی از داروهای خواب آور استفاده کنند. اما این به طور قابل توجهی به نوع کمک خواب و سلامت فردی آنها بستگی دارد.
محدودیت های مصرف
به دلیل پتانسیل بالا برای عوارض جانبی، گروه های زیر از افراد معمولاً نباید هیچ نوع قرص خواب آور را بدون مشورت با پزشک خود مصرف کنند:
- افراد مبتلا به مشکلات حرکتی: این شامل بسیاری از افراد مسن می شود که بیشتر در معرض تصادفات و زمین خوردن هستند.
- زنان باردار: تعدادی از داروهای خواب آور می توانند اثرات منفی بر زنان باردار یا نوزادشان داشته باشند .
- کودکان: داروهای خواب برای کودکان اغلب مشابه داروهای بزرگسالان نیستند. بی خطر بودن بسیاری از داروهای خواب برای کودکان ثابت نشده است یا ممکن است برای ایمن بودن به دوز کمتری نیاز داشته باشند.
- افراد مبتلا به سایر بیماریها: داروها و مکملها میتوانند بر سلامت جسمی یا روانی تأثیر بگذارند. بنابراین هر کسی که دارای مشکلات سلامتی است باید در مصرف داروهای خواب جدید محتاط باشد.
- افرادی که داروهای دیگر مصرف می کنند: برای جلوگیری از تداخلات ناخواسته، بهتر است قبل از مصرف هر گونه قرص خواب با پزشک و/یا داروساز صحبت کنید.
چگونه می توانید مطمئن شوید که داروهای خواب به طور ایمن استفاده می شوند؟
مهم نیست که چه نوع داروی خواب مصرف می کنید، اقدامات احتیاطی متعددی وجود دارد. که به شما کمک می کند تا مطمئن شوید که خواب خود را ایمن مصرف می کنید.
مرحله 1:
با پزشک خود در مورد مشکلات خواب خود و اینکه کدام کمک خواب بیشترین مزایا و کمترین معایب را دارد، مشورت کنید. مهم است که در صورت امکان با پزشک مشورت کنید تا منبع مشکل را مشخص کنید. بسیاری از عوامل دیگر از جمله افسردگی، اضطراب، اختلال تیروئید، یائسگی، آپنه انسدادی خواب، آسم، می توانند باعث مشکلات خواب شوند.
مرحله 2:
به یاد داشته باشید که این داروها معمولاً برای استفاده طولانی مدت در نظر گرفته نمی شوند. هدف کمک به بهبود خواب شما در کوتاه مدت است و در عین حال به شما امکان می دهد بهداشت خواب سالمی را ایجاد کنید. که می تواند در طولانی مدت نتیجه دهد.
مرحله 3:
در مورد اینکه آیا دوز برای شما مناسب است یا خیر، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. به عنوان مثال، زنان به طور متفاوتی داروهای خواب آور را حذف می کنند. بنابراین FDA دوز کمتری از برخی از داروهای خواب را به دلیل گیجی بیش از حد در روز بعد توصیه کرده است. دوز را نیز باید بر اساس این که آیا مشکلی در به خواب رفتن یا ماندن در خواب دارید کالیبره شود.
مرحله 4:
تمام دستورالعمل های مصرف داروهای خواب را به دقت دنبال کنید.
در حالی که این مرحله ممکن است بدیهی به نظر برسد. یک مطالعه استفاده نادرست گسترده از داروهای معمول خواب با نسخه را نشان داد. مشخص شد که بسیاری از افراد دوز بسیار بالایی مصرف کردند، قرص را خیلی دیر شب مصرف کردند. و/یا مصرف دارو را برای مدت طولانیتر از آنچه در نظر داشتند ادامه دادند.
مرحله 5:
هنگام مصرف داروی خواب، مراقب علائم هشداردهنده عوارض جانبی باشید و در صورت مشاهده آنها با پزشک خود صحبت کنید. نمونه هایی از این علائم هشدار دهنده عبارتند از:
- خواب آلودگی بیش از حد، عدم تمرکز، یا کندی تفکر در طول روز
- احساس بی ثباتی یا در خطر افتادن
- تغییرات ذهنی یا احساسی غیر قابل توضیح مانند عصبی بودن، گیجی یا سرخوشی
- تغییر تنفس در هنگام خواب، مانند خروپف بلند
- هرگونه علائم ترک در صورت قطع مصرف داروهای خواب آور مانند لرزش، استفراغ یا درد در عضلات
- سایر تغییرات سلامتی غیرقابل توضیح مانند مشکلات گوارشی یا سایر مشکلات
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.