پیشرفت در مطالعه رفتارهای اجتماعی انسان ممکن است منجر به درک بهتر فرایندهای عادی مانند همدلی و نظریه ذهن و همچنین شرایطی از جمله اختلال طیف اوتیسم شود. این یافته ها در Neuroscience 2019، نشست سالانه انجمن علوم اعصاب و بزرگترین منبع خبری جهان در مورد علم و سلامت مغز ارائه شده است.
انسانها موجودات فوق العاده اجتماعی هستند و مغز ما برای حمایت از مجموعه گسترده ای از رفتارهای اجتماعی پیچیده تکامل یافته است. تجربیات روزمره، مانند همدلی با دیگران و یافتن جریان کار در تیم، توسط مدارهای عصبی پیچیده ای پشتیبانی می شوند که محققان تازه شروع به ترسیم آن کرده اند.
درک بهتر فرآیندهای عصبی رفتارهای اجتماعی، همچنین می تواند در شرایطی مانند اختلال طیف اوتیسم یا اضطراب اجتماعی که توانایی های اجتماعی در آن ها پررنگ می شود، تأثیر بگذارد.
یافته های جدید امروز نشان می دهد:
- مردم زبان لمسی و بصری و دنیایی از لمس اجتماعی دارند که شامل یک مجموعه اصلی از حرکات است که می تواند برای برقراری ارتباط عشق، توجه، خوشبختی، غم، قدردانی و آرامش استفاده شود (سارا مک اینتایر، دانشگاه Linköping ، سوئد).
- یک تجربه دردناک همراه با یک شریک عشقی، هماهنگی موج مغز بین افراد را افزایش می دهد و درک درد را کاهش می دهد، یک پایه عصبی برای درک همدلی فراهم می کند (سیمون شمای-تسوری، دانشگاه حیفا، اسرائیل).
- “جریان تیمی”، هنگامی اتفاق می افتد که گروهی از افراد ضمن رسیدن به هدف مشترک، به هدف خود نیز دست می یابند، که با یک وضعیت متمایز مغز و هماهنگ سازی نورونهای هم تیمی همراه است (محمد شهاتا، موسسه فناوری کالیفرنیا).
- یک نوع نورون قبلاً ناشناخته در آمیگدال میمون ها فرآیندهای تصمیم گیری ذهنی یک شریک اجتماعی را شبیه سازی می کند، به یک فرد امکان می دهد اهداف و گزینه های شریک زندگی خود را پیش بینی کند (فابیان گرابنورشت ، دانشگاه کمبریج).
نورونها در قشر جلوی مغز انسان که منعکس کننده افکار و عقاید افراد دیگر است، ممکن است از تئوری ذهن پشتیبانی کنند.
مایکل پلات، استاد دانشگاه پنسیلوانیا که در مورد فرآیندهای تصمیم گیری تحقیق می کند، اظهار می کند: “پیشرفت های علوم اعصاب ارائه شده، امروزه درک ما را در مورد چگونگی پردازش اطلاعات اجتماعی در مغز، در جامعه پیچیده بیشتر می کند.” “این پیشرفت ها راه های جدید بالقوه ای را برای تحقیقات همدلی، تئوری ذهن و حتی شرایطی مانند اختلال طیف اوتیسم فراهم می کند.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.