علائم فرد معتاد: نشانه های کسی که اعتیاد دارد چیست؟ با هم بشنویم:
اعتیاد میتواند از طرق مختلف بر روی علائم فرد معتاد تأثیر بگذارد و علائم یا نشانههایی بر جای بگذارد که نشان دهد ممکن است مشکلی وجود داشته باشد. این علائم ممکن است به صورت انجام برخی رفتارها ظاهر شوند، برخی علائم یا نشانه های فیزیکی هستند و برخی دیگر در حالات عاطفی یا روانی فرد وجود دارند.
در این مطلب برخی از رایج ترین علائم رفتاری، فیزیکی و روانی اعتیاد را مورد بررسی قرار می دهیم که اگر نگرانی وجود دارد که یکی از عزیزان ممکن است با اعتیاد مواجه شود، باید مراقب آنها بود. ما همچنین برخی از انواع مختلف اعتیاد و علائم یا نشانه هایی را که ممکن است در هر کدام وجود داشته باشد را بررسی می کنیم.
علائم فرد معتاد و نشانه های اعتیاد
علائم و نشانه های مختلفی از اعتیاد وجود دارد. نشانه ها چیزهایی هستند که می توانند توسط دیگران مشاهده شوند در حالی که علائم همان چیزی است که فرد مبتلا به اعتیاد تجربه می کند. تجربه هر فرد با اعتیاد منحصر به فرد است، بنابراین برخی از اینها ممکن است وجود داشته باشند در حالی که برخی دیگر وجود ندارند.
علائم رفتاری
گاهی اوقات این رفتارهای یک فرد است که ما را نگران می کند که آیا ممکن است با اعتیاد به مواد مخدر یا الکل مواجه باشد یا خبر. یا ممکن است رفتارهایی داشته باشند که احتمال اعتیاد به اعمال خاصی مانند اعتیاد به قمار، خرید یا رابطه جنسی را نشان دهد.
علائم رفتاری اعتیاد عبارتند از:
- تغییرات در گروه های اجتماعی، دوستان جدید و غیرعادی، یا مکالمات تلفنی عجیب و غریب
- دروغگویی یا پنهان کاری مکرر
- افزایش تحمل یا نیاز به درگیر شدن بیشتر و بیشتر در اعتیاد برای رسیدن به اثر مطلوب
- صرف زمان زیاد برای برنامه ریزی، درگیر شدن و بهبودی از رفتار اعتیاد آور
- بیرون رفتن های غیر قابل توضیح مکرر، اغلب با عجله
- استفاده مکرر از یک ماده یا شرکت در یک فعالیت حتی اگر بر سلامت، روابط، مدرسه یا کار فرد تأثیر منفی بگذارد.
- دزدی
- مشکل در انجام تعهدات یا رسیدگی به مسئولیت ها
علائم فرد معتاد: نشانه های فیزیکی
اعتیاد همچنین می تواند بدن فرد را تحت تاثیر قرار دهد و علائم فیزیکی را به جا بگذارد.
علائم فیزیکی یا نشانه های اعتیاد عبارتند از:
- تغییرات در انرژی، مانند خستگی غیرمنتظره و شدید یا خیلی پرانرژی بودن
- تغییرات در وزن
- بیماری های مکرر
- خوابیدن خیلی بیشتر یا کمتر از حد معمول یا در ساعات مختلف شبانه روز
- علائم ترک وقتی رفتار اعتیادآور متوقف شود، مانند درد عضلانی، تعریق، و لرزش
علائم فرد معتاد: علائم روانی
اگر فردی ویژگیهای ذهنی یا عاطفی خاصی را نشان دهد، میتواند به معنای وجود اعتیاد نیز باشد. علائم یا نشانه های روانشناختی اعتیاد که باید مراقب آنها بود عبارتند از:
- میل به ماده یا فعالیت
- مشکل در کاهش یا کنترل رفتار اعتیاد آور
- تغییرات خلقی شدید
- تمرکز شدید یا اشتغال ذهنی به ماده یا عمل اعتیاد آور
- تحریک پذیری یا اضطراب در صورت توقف ماده یا رفتار
دیگر علائم فرد معتاد
موارد دیگری که می تواند نشان دهنده وجود اعتیاد باشد عبارتند از:
- پیدا کردن لوازم مصرف مواد، مانند پیپ های غیر معمول، کاغذ سیگار، ترازوهای کوچک توزین و غیره.
- یافتن مواد مخدر، اغلب در بسته های کوچک پلاستیکی، کاغذی یا فویل
ما همیشه نمی دانیم کسی چه چیزی را تجربه می کند مگر اینکه به ما بگوید. این باعث میشود اگر نگران وجود اعتیاد هستیم، بدانیم چه چیزی را باید انتظار داشته باشیم.
علائم فرد معتاد: نشانه های خاص اعتیاد
در حالی که علائم و نشانه هایی با ماهیت کلی وجود دارد، برخی از مواد و رفتارها می توانند با مجموعه ای از علائم همراه باشند.
رفتارها (قمار، ورزش، رابطه جنسی، خرید):
اعتیادهای رفتاری با رفتارهای اجباری مشخص می شوند که علیرغم پیامدهای منفی ادامه می یابند.
داروهای افسردگی (الکل، باربیتورات ها، بنزودیازپین ها):
داروهای افسردگی فعالیت سیستم عصبی مرکزی را کاهش می دهند و می توانند منجر به کند شدن ضربان قلب و تنفس، گیجی، کما و مرگ شوند.
مواد افیونی (مسکن، هروئین، مورفین):
این مواد حساسیت به درد را کاهش می دهند و میل شدید به مواد افیونی ایجاد می کنند.
محرک ها (کافئین، نیکوتین، آمفتامین ها، مت آمفتامین، کوکائین):
مواد محرک منجر به افزایش سطح انرژی می شود.
عوارض اعتیاد و بیماریهای همراه
اعتیاد طیف گسترده ای از عوارض جدی دارد که بسیاری از آنها می توانند زندگی را محدود کنند و بالقوه خطرناک باشند. این باعث میشود در صورت مشکوک شدن به اعتیاد به مواردی توجه شود.
عوارض اعتیاد عبارتند از:
- تصادفات
- مشکلات خانوادگی
- مشکلات مالی
- مشکلات سلامتی
- مسائل حقوقی
- مشکلات در رابطه
- مشکلات مدرسه
- افکار یا تلاش برای خودکشی
- مشکلات کاری
مواد مختلف می توانند مجموعه ای از خطرات برای سلامتی و عوارض بالقوه خاص خود را داشته باشند. به عنوان مثال، مواد غیرقانونی خطراتی برای سلامتی علاوه بر مسائل حقوقی احتمالی ایجاد می کنند. برخی از مواد همچنین خطر مصرف بیش از حد یا اوردوز، آسیب مغزی و عواقب طولانی مدت برای سلامتی را به همراه دارند.
اختلالات سلامت روان
اعتیاد اغلب در کنار سایر اختلالات سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی رخ می دهد. برآوردها حاکی از آن است که تقریباً نیمی از افراد مبتلا به یک اختلال روانی در مقطعی از زندگی خود دچار اختلال مصرف مواد نیز خواهند شد.
اعتیاد نوجوانان
برخی از نشانههای اعتیاد شبیه به رفتار عادی نوجوانان است، اما نوجوانان نیز یکی از گروههایی هستند که در برابر اعتیاد آسیبپذیرتر هستند. والدینی که نگران این هستند که فرزندشان ممکن است مواد مصرف کند، میتوانند برای تعیین بهترین نحوه مدیریت این موضوع و به دست آوردن آن، از کمک حرفهای استفاده کنند.
تجربیات زندگی
افرادی که تجربه های خاصی از زندگی دارند یا داشته اند نیز بیشتر در معرض ابتلا به اعتیاد هستند. اینها عبارتند از فقر، تبعیض جنسیتی، مشکلات مدرسه، و تجربه بی عدالتی های اجتماعی. افرادی که تروما یا سوء استفاده را تجربه کرده اند نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اعتیاد هستند.
اگر کسی مشکوک به اعتیاد باشد…
توجه به این نکته ضروری است که بیشتر نشانه های اعتیاد می توانند توضیحات دیگری نیز داشته باشند. افراد ممکن است به دلایل دیگر، از جمله دلایل مربوط به سلامت، تغییراتی در خلق و خو، رفتار و سطح انرژی خود داشته باشند. در نتیجه گیری سریع محتاط باشید.
تشخیص اینکه آیا فردی ممکن است اعتیاد داشته باشد، دشوار است، حتی اگر برخی از علائم آشکار مشاهده شود. یک پزشک یا متخصص سلامت روان میتواند به شناسایی وجود اعتیاد کمک کند و همچنین راهنماییهایی برای گزینههای درمانی ارائه میکند.
سوالات متداول
آیا اعتیاد یک بیماری است؟
انجمن پزشکی اعتیاد آمریکا (ASAM) اعتیاد را به عنوان یک بیماری مزمن تعریف می کند. نسخه فعلی راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) اعتیاد به الکل و مواد مخدر را به عنوان اختلالات روانی تعریف می کند.
چه چیزی باعث اعتیاد می شود؟
اعتیاد در اثر عوامل مختلفی ایجاد می شود. هر کسی می تواند به اعتیاد مبتلا شود. با این حال، برخی از تأثیرات ممکن است خطر ابتلای یک فرد به اعتیاد را افزایش دهد. عواملی که در ایجاد اعتیاد نقش دارند عبارتند از ژنتیک، سابقه خانوادگی، مصرف مواد مخدر و اختلالات سلامت روان. عوامل محیطی مانند فقر، تروما، تجاوز، استرس و مصرف اولیه مواد نیز میتوانند خطر ابتلا به اعتیاد را افزایش دهند.
چگونه بر اعتیاد غلبه می کنید؟
بسیاری از گزینههای درمانی مؤثر میتوانند به افراد کمک کنند تا از اعتیاد رها شوند. پزشکان میتوانند داروهایی را تجویز کنند که به کاهش میل به مواد خاص و به حداقل رساندن اثرات ناخوشایند ترک کمک کند. روان درمانی، مراکز توانبخشی، برنامه های 12 مرحله ای و گروه های حمایتی نیز می توانند به بهبودی از اعتیاد کمک کنند. گزینه های آنلاین نیز در دسترس هستند، از جمله وب سایت ها و برنامه هایی که برای کمک به افراد برای غلبه بر اعتیاد طراحی شده اند.
چگونه اعتیاد را ترک کنیم؟ اینجا جایی است که کلینیک سلامت مغز دانا وارد عمل می شود:
کلینیک سلامت مغز دانا یک رویکرد جامع و دلسوزانه برای درمان اعتیاد ارائه می دهد. تیم کارشناسان ما پیچیدگی های اعتیاد را درک می کنند و خدمات مختلفی را برای حمایت از بهبودی شما ارائه می دهند:
درمان فردی:
از یک درمانگر کمک میگیرید تا دلایل اصلی اعتیاد خود را کشف کنید و مکانیسمهای مقابله سالم را ایجاد کنید.
گروه های پشتیبانی:
با دیگران در مسیرهای مشابه در یک محیط امن و قابل درک ارتباط برقرار کنید.
برنامه های ترک:
علائم ترک را تحت نظارت پزشکی (در صورت نیاز) ایمن مدیریت کنید.
برنامه ریزی پیشگیری از عود:
استراتژی هایی برای شناسایی و مدیریت محرک ها برای جلوگیری از عود ایجاد کنید.
اولین قدم را بردارید:
برداشتن اولین قدم اغلب سخت ترین است. مرکز سلامت مغز آن را ساده کرده است.
همین حالا می توانید نوبت خود را از طریق لینک زیر رزرو کنید!
شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
به یاد داشته باشید، شما در این مبارزه تنها نیستید. با حمایت مناسب و تعهد به تغییر، می توانید از اعتیاد رها شوید و زندگی خود را دوباره به دست آورید. بگذارید کلینیک سلامت مغز دانا کنار شما در مسیر آینده ای روشن تر باشد.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.