توانایی صحبت کردن آنها بخش بزرگی از جذابیت بسیاری از گونه های طوطی است. وقتی طوطی صدای شما را تقلید می کند، یاد می گیرد عبارات احمقانه را بگوید و آهنگ های معروف را سوت بزند، خنده دار و بامزه است. اما در واقع پشت مفهوم طوطی سخنگو چیست؟ طوطی ها چگونه صحبت می کنند و چرا؟
همه چیز را در مورد طوطی های سخنگو و مکانیسم های پشت این تقلید صوتی شگفت انگیز بیابید.
چرا طوطی ها حرف می زنند؟
یادگیری تقلید صداها، به خصوص صداهای پیچیده تر، برای پرندگان معمول نیست. پرندگان آوازخوان می توانند این کار را انجام دهند، با کوروید و سارها به ویژه در آن مهارت دارند. گروه جالب دیگری که می توانند کپی صداها را یاد بگیرند مرغ مگس خوار هستند (چاکرابورتی و همکاران، 2015). و البته، دسته بزرگ دیگری از پرندگانی که در این تقلید صوتی مهارت دارند طوطی هستند.
بنابراین ما می دانیم که آنها می توانند صحبت کردن را یاد بگیرند، و اغلب در واقع به خوبی نیز. اما چرا طوطی ها حرف می زنند؟ دو دلیل اصلی وجود دارد.
پذیرش گله
در طبیعت، برای طوطی بسیار مهم است که بخشی از یک گروه باشد (که به عنوان گله نیز شناخته می شود). گله کردن فواید زیادی دارد: ایمنی در تعداد، جستجوی نقاط جستجو با هم و حتی کمک به پرورش جوجه های یکدیگر در برخی موارد. به همین دلیل، طوطی ها به شدت اجتماعی شده اند و آنها کاملاً هوس شرکت دارند.
در طبیعت، گلههای طوطیهای مختلف در واقع «لهجههای» متفاوتی ایجاد میکنند که میتوانند برای تشخیص اینکه کدام پرندگان بخشی از خانواده آنها هستند، استفاده کنند. در اسارت، انسان بخشی از گله دیده می شود. به این ترتیب، طوطی ممکن است یاد بگیرد که گفتار انسان را تقلید کند تا در آن جا بیفتد.
تقویت مثبت
در مورد طوطی هایی که به طور خاص برای صحبت کردن آموزش دیده اند و در گذشته به خاطر آن مورد تحسین قرار گرفته اند، درک اینکه چرا آنها برای صحبت کردن انگیزه دارند دشوار نیست. آنها تقویت مثبت را در قالب توجه یا درمان دوست دارند. به این ترتیب، آنها ممکن است با کپی کردن گفتار و صداهای انسانی شروع به کار کرده باشند تا در گله جا بیفتند، اما به سرعت متوجه شدند که این رفتار مزیت دیگری نیز دارد: تمجید.
حتی اگر بهعنوان پاداشی برای صحبت کردن، پذیرایی نمیکنید، شور و شوق خودتان اغلب برای خوشحال کردن طوطیتان کافی است. آنها به شدت به هیاهو پاسخ می دهند، مانند زمانی که شما صدای خود را بلند می کنید و زمانی که پرنده کاری را که دوست دارید انجام داده است با هیجان شروع به صحبت می کنید.
آیا می دانستید؟ علیرغم اندازه کوچکشان، طوطی ها در تقلید گفتار انسان بسیار ماهر هستند. طبق کتاب رکوردهای جهانی گینس، پرنده ای که بیشترین دایره لغات را داشت، Puck نام داشت. پاک در سال 1994 درگذشت و در طول زندگی خود حدود 1728 کلمه را آموخت
طوطی ها چگونه صحبت می کنند؟
اکنون که می دانیم چرا آنها برای صحبت کردن انگیزه دارند، یک سوال دیگر مطرح می شود: طوطی ها چگونه صحبت می کنند؟ چگونه آنها توانایی کپی کردن صداهای انسان را دارند و بسیاری از پرندگان دیگر این توانایی را ندارند؟
آیا طوطی ها می فهمند که چه می گویند؟
قبل از اینکه به این موضوع بپردازیم، مهم است که بدانیم طوطیها اغلب نمیفهمند چه میگویند. آنها از گفتار برای بیان خود استفاده نمیکنند، بلکه همانطور که
قبلاً بحث شد، برای تحسین و تمجید استفاده میکنند.
با این حال، اغلب اوقات، به نظر میرسد که طوطیهای ما واقعاً میدانند چه میگویند. این به این دلیل است که آنها گفتار را به شیوه ای مناسب به کار می برند. آنها فقط در زمینه یادگیری بسیار خوب هستند. این که آیا هرگز می تواند فراتر از آن برود، موضوعی است که به شدت مورد بحث است.
به عنوان مثال، اگر همیشه بگویید “آیا کمی سیب می خواهی؟” قبل از اینکه به پرنده خود مقداری سیب بدهید، آنقدر هوشمند است که بفهمید شنیدن «آیا کمی سیب میخواهید» با ظاهر ناگهانی سیب ارتباط دارد. به این ترتیب، وقتی غذا دریافت می کند، ممکن است شروع به گفتن «آیا کمی سیب می خواهی» نیز کند.
همه اینها گفته می شود، به نظر می رسد برای طوطی غیرممکن نیست که مفاهیم انتزاعی را بیاموزد که نشان می دهد معنی را درک می کند. برای مثال، با آموزش، برخی می توانند غذاها را از هم متمایز کنند. اگر به یک سیب اشاره کنید و طوطیتان بگوید «سیب»، اما وقتی به گلابی اشاره میکنید آن را بیان نمیکند، این نشان میدهد که در واقع میداند کلمه سیب به این میوه خاص اشاره دارد.
آیا می دانستید؟ احتمالاً مشهورترین طوطی سخنگو الکس خاکستری آفریقایی بود. صاحب او، ایرنه پپربرگ، ثابت کرد که طوطی ها می توانند مفاهیم انتزاعی مانند معنای کلمات، اعداد (شامل صفر)، مکان و اندازه را یاد بگیرند. قبلاً تصور می شد که این توانایی محدود به حیوانات بزرگتر مانند میمون های بزرگ و دلفین ها است.
طوطی سخنگو: بخش مغز
این حقیقت که طوطیها و پرندگان آوازخوان میتوانند صداها را تقلید کنند و پرندگان دیگر نمیتوانند تقلید کنند، در واقع تا مغز ردیابی شده است. به گفته چاکرابورتی و همکاران. (2015)، همه این زبان آموزان آوازی دارای یک “سیستم آهنگ” ویژه در مغز خود هستند. همانطور که در اینجا، بخشی از مغز آنها به طور خاص به یادگیری صداها و تکرار آنها اختصاص دارد.
طوطی ها “یک سیستم آهنگ خاص” دارند که سیستم آنها را منحصر به فرد می کند. این ممکن است توضیحی برای این باشد که چرا در نحوه صداگذاری آنها و نحوه یادگیری آنها در مقایسه با گونه های دیگر تفاوت وجود دارد.
طوطی های سخنگو: بخش صدا
طوطی ها لب، دندان یا کام ندارند. در واقع، آنها حتی تارهای صوتی ندارند. چگونه طوطیها تقریباً مانند انسانها صحبت میکنند بدون اینکه ابزاری را داشته باشند که ما برای شکل دادن به کلمات خود از آن استفاده میکنیم؟ خیلی خوب وفق می دهند.
پرندگان به جای استفاده از تارهای صوتی واقع در حنجره برای صحبت کردن، مانند انسان ها، اندامی جداگانه به نام سیرینکس دارند. این سیرینکس درست در جایی قرار دارد که نای (نای) به ریه ها می رسد و درست مانند حنجره های ما دارای چین های صوتی است.
دلیل اینکه طوطی ها می توانند صداهایی را تقلید کنند که ما برای ایجاد آن به لب ها یا دندان هایمان نیاز داریم این است که سیرینکس آنها بسیار انعطاف پذیرتر از حنجره ما است. دو طرف syrinx در واقع می توانند به طور جداگانه ارتعاش شوند (Nottebohm، 1976)، به آنها اجازه می دهد تا به طور دقیق از زیر و بم، حجم و شکل گیری کلمه تا جایی که حتی می توانند لهجه های مختلف انسانی را بازتولید کنند، کپی کنند.
پیشنهاد
همچنین پیشنهاد شده است که زبان طوطی در صداسازی نقش دارد (بکرز، نلسون و ساترز، 2004). نویسندگان این را با – gulp کشف کردند! – گرفتن یک دسته از طوطی های کوئکر و جایگزین کردن syrinx آنها با یک بلندگو که صدایی پخش می کند. آنها دریافتند که حرکات زبان طوطی ها باعث ایجاد تغییراتی در صدا می شود.
تفاوت بین گونه های طوطی در میزان مهارت آنها در صداسازی ممکن است به تفاوت در سیریکس آنها مربوط باشد. به عنوان مثال، وارن، پترسون و پپربرگ (1996) پیشنهاد کردند که غضروف سیرینکس طوطی خاکستری آفریقایی متفاوت از سایر طوطیها قرار دارد و احتمالاً کنترل دهانه سیرینکس را افزایش میدهد. موارد فوق ممکن است به توانایی شگفت انگیز خاکستری های آفریقایی در تقلید گفتار انسان کمک کند.
https://www.psittacology.com/how-do-parrots-talk/
سید مهدی ساداتی هستم. عاشق مغز! داروساز و دانشجوی دکترای تخصصی علوم اعصاب. عضو تیم مرکز سلامت مغز دانا! از علاقه هام شناسوندن کارایی های هیجان انگیز مغز به زبان ساده به آدمهاست! جست و جو می کنم در افسردگی، داروهای موثر بر مغز و سایر بیماری های حوزه ی روان و البته نوروپلاستیسیتی!