با تلاش پژوهشگران علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز در راستای حرکت به سمت دانشگاه نسل سوم، مقاله اصیل در حوزه علوم اعصاب ورزشی در یکی از مجله های تراز اول پزشکی به چاپ رسید.
دکتر غلامرضا حاتم رییس دانشکده علوم و فناوری های نوین پزشکی شیراز ضمن اعلام این خبر، گفت: تولید دانش برای استفاده در متن جامعه، کارآفرینی و ارتباط نزدیک دانشگاه با صنعت و جامعه، از مهمترین رسالت های دانشگاه نسل سوم محسوب می شود. دانشکده علوم و فناوری های نوین پزشکی، پیشرو این حرکت در دانشگاه علوم پزشکی شیراز بوده و در همین راستا در پایان نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی این دانشکده مولفه کاربردی بودن دستاوردها در اولیت قرار دارد. به تازگی در گزارشی که توسط گروه علوم اعصاب این دانشکده در ژورنال شاخص PLOS ONE منتشر شده است به نقش و تاثیر مستقیم علم بر جامعه ورزشی پرداخته شده است.
علی محمد کمالی ( پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب و نویسند اول این گزارش) در گفتگو با روابط عمومی دانشکده گفت: بر اساس شواهد موجود کارکردهایی مانند یادگیری حرکتی، افزایش قدرت عضلانی، کاهش درک خستگی یا حتی بالا بردن سرعت یادگیری مهارت های خاص حرکتی را می توان به کمک علوم اعصاب ارتقا داد. علاقه به پرداختن به فصل مشترک ورزش با علوم اعصاب و درعین حال، ارتباط بین محصولات احتمالی برآمده از این نگرش در ارتباط با صنعت و کارآفرینی منجر به طراحی این مطالعه شد.
او افزود: با توجه به نبود مطالعات کافی در زمینه افزایش قدرت عضلانی در ورزشکاران کارآزموده و لزوم درک مدار های مغزی مرتبط با آن به کمک تحریک مغز تصمیم گرفتیم عملکرد ورزشکاران کارآزموده و حرفه ای را از طریق تحریک فراجمجمه ای مغز با جریان مستقیم مورد ارزیابی قرار دهیم .این مطالعه برپایه ارزیابی الکتروانسفالوگرافی کمی (نقشه برداری مغز) و الکترومیوگرافی سطحی و طیف نگاری مادون قرمز عملکردی یا fNIRS طراحی و اجرا شد. ثبت QEEG و fNIRS پس از تحریک، این امکان را فراهم می کند تا مکانیزم های فیزیولوژیک تحریک مستقیم را از طریق مشاهده برانگیختگی قشری بررسی کنیم.
به طور کلی یافته های این مطالعه نشان می دهد که تحریک همزمان قشر حرکتی پا و قشر تمپورال سمت چپ به طور قابل توجه ای عملکرد ورزشی شامل قدرت عضلانی، استقامت، درک خستگی و عملکردهای شناختی (حافظه و تمرکز) را ارتقا می بخشد. درحال حاضر بخشی از نتایج این مطالعه در ژورنال PLOS ONE منتشر شده و دسترس عموم قرار دارد.
باید توجه داشت که ارتقا عملکرد حتی به میزان چند درصد در ورزشکاران حرفه ای بسیار با اهمیت بوده و میتواند در رقابت های جهانی برای کسب مدال موثر باشد. در مطالعه ای دیگر که در مجله CEREBELLUM به چاپ رسید تیم ما نشان داد که به کمک تحریک فراجمجمه ای مغز میتوان عملکرد تیراندازی را در ورزشکاران حرفه این رشته بهبود بخشید.
نویسنده مسِول این مقاله دکتر محمد نامی (معاون پژوهشی دانشکده علوم و فناوری های نوین پزشکی و مدیر گروه علوم اعصاب دانشگاه) خاطر نشان کرد: در پی این دستاورد، درحال حاضر مشغول انجام پروژه کاربردی دیگر و طراحی ابزاری هستیم که می تواند خروجی این مطالعه را به صورت عملیاتی در اختیار عموم ورزشکاران و سیاست گذاران حوزه ورزش حرفه ای قرار دهد.
مجله PLOS ONE با 222484 ارجاع در سه سال گذشته و H-Index=268 در رتبه دوم جهان قبل از مجله Nature قرار دارد (منبع).
برای اطلاعات بیشتر در مورد این مطالعه به لینک زیر مراجعه نمایید:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0220363
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.