07136476172 - 09172030360 [email protected]

سرطان زمانی رخ می دهد که سلول ها به طور غیر طبیعی رشد می کنند و به بافت های دیگر بدن حمله می کنند. این یک بیماری منحصر به فرد نیست. در عوض، انواع مختلف سرطان می‌توانند علل، علائم و اثرات متمایز بر سلامتی داشته باشند. با افزایش دانش در مورد نقش اساسی خواب در سلامت کلی، بسیاری از دانشمندان علوم خواب توجه خود را به نحوه ارتباط خواب و سرطان معطوف کرده اند.

ابتلا به سرطان می تواند اختلالات عمده ای در خواب ایجاد کند و بر توانایی به خواب رفتن و خواب ماندن در طول شب تأثیر بگذارد.  سرطان یا درمان سرطان ممکن است علائم سایر اختلالات خواب را نیز ایجاد کند. در یک نظرسنجی از بیش از 1000 نفر مبتلا به سرطان، تعداد قابل توجهی گزارش کردند که پاهای بی قراری دارند. که این نیاز به حرکت دادن پاها هنگام دراز کشیدن است.

در قسمت اول این مقاله به اثرات خواب بر احتمال ایجاد سرطان و همچنین اثرات کمیت و کیفیت خواب بر سرطان اشاره کردیم. در این قسمت با ما در خصوص سایر عوامل موثر بر سرطان که با خواب ارتباط دارند، همراه باشید.

ریتم شبانه روزی

ریتم شبانه روزی ساعت درونی بدن است که در یک شبانه روز 24 ساعت طول می کشد. توسط بخش خاصی از مغز به نام هسته سوپراکیاسماتیک (SCN) کنترل می‌شود. که سیگنال‌هایی را در سراسر بدن برای بهینه‌سازی فعالیت بر اساس زمان روز ارسال می‌کند.

نور محرک اصلی ریتم شبانه روزی است. به همین دلیل است که وقتی افراد در معرض نور مصنوعی قرار نمی گیرند، به سرعت خود را با برنامه بیدار بودن در ساعات روشنایی روز و خواب در هنگام تاریکی تنظیم می کنند. با این حال، در جامعه مدرن، نور مصنوعی ثابت، شیفت های شب در محل کار، و سفر سریع در مناطق زمانی می تواند باعث شود که ریتم شبانه روزی فرد با ساعات نور طبیعی روز مطابقت نداشته باشد.

تعداد فزاینده ای از شواهد نشان می دهد که اختلال شبانه روزی می تواند در ایجاد سرطان نقش داشته باشد. سیگنال‌های شبانه‌روزی در چگونگی رشد و تقسیم سلول‌ها با پیامدهایی برای چگونگی جهش و آسیب DNA نقش دارند. تولید هورمون و متابولیسم و همچنین عملکرد سیستم ایمنی در معرض تأثیر شبانه روزی است. و می تواند توسط ریتم شبانه روزی ناهماهنگ مختل شود.

تأثیر گسترده ریتم شبانه روزی بر این سیستم های بدن به این معنی است که اختلال شبانه روزی شامل پیوندهای بالقوه متعددی با ایجاد سرطان ها از جمله سرطان سینه و همچنین سرطان کبد، روده بزرگ، ریه، پانکراس و تخمدان است.

نوبتکاری و سرطان

کار در شب که به عنوان نوبت کاری شناخته می شود، اغلب یکی از دلایل ناهماهنگی شبانه روزی است. و مشخص شده است که کارگران شیفتی در معرض خطر ابتلا به سرطان هستند. آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان (IARC) شواهد موجود را بررسی کرده و تشخیص داده است که نوبت کاری «احتمالاً سرطان‌زا» است .

برخی از محققان پیشنهاد کرده‌اند که ممکن است بین ریتم شبانه‌روزی و قرار گرفتن در معرض مواد سرطان‌زا برهم‌کنش‌هایی وجود داشته باشد. با این احتمال که اختلال در زمان‌بندی شبانه‌روزی می‌تواند حساسیت به سایر عوامل خطر را افزایش دهد.

آپنه انسدادی خواب

تجزیه و تحلیل رابطه بین اختلالات خواب و سرطان در درجه اول بر آپنه انسدادی خواب (OSA) متمرکز شده است. OSA شامل مکث های مکرر در تنفس است. که باعث ایجاد خواب تکه تکه شده و کاهش میزان اکسیژن در خون می شود. وضعیتی که به عنوان هیپوکسی شناخته می شود.

در تحقیقات حیوانی، وقفه های مداوم خواب و هیپوکسی ناشی از آپنه خواب رشد سریع تومور ایجاد می کند. در انسان نیز، اعتقاد بر این است که چندین اثر آپنه خواب باعث ایجاد محیطی مناسب برای سرطان می شود .

تغییر در عملکرد سیستم ایمنی، التهاب مزمن، استرس اکسیداتیو، و خواب تکه تکه شده، توسط هیپوکسی تشدید می شوند. که مشکوک به برنامه ریزی مجدد برخی از سلول های سیستم ایمنی بدن به روش هایی است که آنها را در حمله به سلول های سرطانی کمتر می کند. مناطقی با اکسیژن کم  در بسیاری از انواع تومورها یافت می شود. که ممکن است به این معنی باشد که هیپوکسی ناشی از آپنه خواب می تواند به خطر سرطان کمک کند.

علیرغم این مکانیسم‌های بیولوژیکی برای ارتباط بین OSA و سرطان، مطالعات نتایج ثابت جهانی در مورد OSA به عنوان یک عامل خطر پیدا نکرده‌اند.

خطر مرگ ناشی از سرطان را در افراد مبتلا به OSA

چندین مطالعه بزرگ و طولانی مدت بر روی افراد مبتلا به OSA  خطر مرگ ناشی از سرطان را در افراد مبتلا به OSA متوسط ​​و شدید تشخیص داده است. مطالعات کوچکتر ارتباط بین OSA و سرطان سینه را کشف کرده است . OSA شدید با افزایش خطر ابتلا به سرطان های پروستات، رحم، ریه، تیروئید و کلیه و همچنین ملانوم بدخیم مرتبط است .

محققان الگوهای یکسانی از خطر ابتلا به سرطان یا مرگ و میر را در افراد مبتلا به OSA شناسایی نکرده‌اند. و برخی مطالعات حتی موارد کمتری از سرطان را در افراد مبتلا به OSA پیدا کرده‌اند. اختلافات در تحقیقات ممکن است به روش‌های متفاوت اندازه‌گیری OSA، داده‌های محدود در مورد بیماران تحت درمان OSA مرتبط باشد. و این واقعیت که OSA با سایر بیماری‌ها مانند مشکلات قلبی، چاقی و دیابت ارتباط دارد که ممکن است خطر سرطان را نیز تغییر دهد. .

خواب و پیشرفت سرطان

خواب ممکن است در پیشرفت سرطان و رشد آن در طول زمان نقش داشته باشد. برخی از عوامل مرتبط  مانند تأثیر خواب بر هورمون‌ها، متابولیسم و ​​التهاب، ممکن است بر پرخاشگری تأثیر بگذارد. اما تحقیقات بیشتری برای روشن شدن این ارتباط بالقوه ضروری است.

در زنان مبتلا به سرطان سینه، یک مطالعه نشان داد که خواب بیش از 9 ساعت در شب با خطر بالاتر مرگ ناشی از سرطان سینه و سایر علل مرتبط است. مطالعه دیگری نشان داد که خوابی که با ریتم شبانه روزی هماهنگ نیست با عود سریعتر سرطان سینه پس از درمان اولیه مرتبط است .

مطالعه‌ای که روی خواب و سرطان کولورکتال انجام شد نشان داد افرادی که قبل از تشخیص مدت خواب کوتاهی داشتند  خطر مرگ و میر ناشی از سرطان را افزایش می‌دادند.  اما این، مانند بسیاری از مطالعات، تنها یک همبستگی و نه علت را نشان داد.

همچنین اعتقاد بر این است که آپنه انسدادی خواب نقش بالقوه ای در پیشرفت سرطان دارد.  زیرا هیپوکسی و تکه تکه شدن خواب ممکن است تومورها را به راحتی به سایر قسمت های بدن متاستاز کنند.

مراقبان خواب و سرطان

ممکن است افراد بر سلامتی یکی از عزیزان تمرکز کنند. مراقبان افراد مبتلا به سرطان اغلب با چالش های خواب مواجه می شوند. در یک مطالعه، 89 درصد از مراقبان بیماران مبتلا به سرطان پستان مشکلات خواب را گزارش کردند .

خواب پراکنده ناشی از وقفه های شبانه برای ارائه مراقبت، استرس و اضطراب در خواب ضعیف مراقبین نقش داشته دارد. متأسفانه، این کمبود خواب می تواند خطراتی را برای سلامتی خود ایجاد کند.  افسردگی را بدتر کند و مانع از توانایی آنها در ارائه مراقبت های با کیفیت موثر شود.

مراقبین باید برای خودمراقبتی، از جمله تلاش برای ایجاد یک برنامه خواب که تا حد امکان پایدار باشد، وقت بگذارند. سایر اعضای خانواده، دوستان، یا سازمان‌های محلی ممکن است خدماتی را برای کمک به جنبه‌های خاصی از مراقبت ارائه دهند. و به مراقب این امکان را می‌دهند که زمانی را برای اختصاص دادن به سلامت جسمی و عاطفی خود بیابند. سلامت جسمی و عاطفی مراقبین افراد مبتلا به سرطان  بسیار مهم است.

سرطان و خواب (قسمت اول)

 

واحد خواب (اختلالات خواب-سلامت خواب)

سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) و خواب (قسمت اول)

 

به این مقاله امتیاز دهید