دلم شور میزنه چیکار کنم (دلایل و راهکار) با هم بشنویم:
برخی از مراجعین ما این سوال را دارند که همیشه دلم شور میزنه چیکار کنم؟ مضطرب هستم!… احساس گاه به گاه اضطراب بخشی طبیعی از زندگی است، اما افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی، اضطراب، دلشوره، ترس، وحشت و هراس مکرر و بیش از حد را در موقعیت های روزمره تجربه می کنند. این احساسات در صورتی که بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارند و از عملکرد طبیعی شما جلوگیری کنند، ناسالم هستند.
علائم رایج اختلالات اضطرابی عبارتند از:
- احساس عصبانیت
- دلشوره
- احساس درماندگی
- حس وحشت، خطر یا نابودی قریب الوقوع
- افزایش ضربان قلب
- تندنفسی
- تعریق
- لرزش
- فکر وسواسی به عامل وحشتناک
- این احساسات دلشوره و وحشت می توانند در فعالیت های روزانه اختلال ایجاد کنند و کنترل آنها دشوار باشد. معمولا اکثر افرادی که می گویند دلم شور میزنه چیکار کنم، دلشوره آنها با خطر واقعی تناسب ندارند و می توانند باعث شوند از مکان ها یا موقعیت های خاصی اجتناب کنند.
اگر دلشوره بر زندگی و روابط شما تأثیر می گذارد، باید به روانپزشک مراجعه کنید.
در حالی که اکثر افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی برای کنترل دلشوره به روان درمانی یا دارو نیاز دارند، تغییرات سبک زندگی و راهکارهای مقابله نیز می توانند مؤثر باشند.
در اینجا ۱۱ راهکار برای مقابله با اختلال اضطرابی (دلشوره) آورده شده است:
- فعال باشید.
- برنامه ای تنظیم کنید تا در اکثر روزهای هفته فعالیت بدنی داشته باشید. ورزش یک کاهنده قدرتمند استرس است. این می تواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد و به شما کمک کند تا سالم بمانید. به آرامی شروع کنید و به تدریج بر میزان و شدت فعالیت های خود بیفزایید.
- از الکل و مواد مخدر خودداری کنید.
- این مواد می توانند باعث ایجاد یا تشدید اضطراب شوند. اگر نمی توانید به تنهایی ترک کنید، به پزشک خود مراجعه کنید یا برای کمک گرفتن یک گروه حمایتی پیدا کنید.
- سیگار را ترک کنید و مصرف نوشیدنی های کافئین دار را کاهش دهید یا قطع کنید.
- نیکوتین و کافئین می توانند اضطراب را بدتر کنند.
- از تکنیک های مدیریت استرس و آرامش استفاده کنید.
- تکنیک های تجسم، مدیتیشن و یوگا نمونه هایی از تکنیک های آرامش هستند که می توانند اضطراب را کاهش دهند.
- خواب را در اولویت قرار دهید.
- هر کاری که می توانید انجام دهید تا مطمئن شوید به اندازه کافی می خوابید و احساس سرحستگی ندارید. اگر به خوبی نمی خوابید، با پزشک خود صحبت کنید.
- غذاهای سالم بخورید.
- یک رژیم غذایی سالم که شامل سبزیجات، میوه ها، غلات کامل و ماهی باشد ممکن است با کاهش اضطراب مرتبط باشد، اما تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.
- در مورد اختلال خود اطلاعات کسب کنید.
- با پزشک خود صحبت کنید تا بفهمید چه چیزی ممکن است باعث وضعیت خاص شما شود و چه درمان هایی برای شما بهتر است. خانواده و دوستان خود را درگیر کنید و برای حمایت از آنها درخواست کنید.
- به برنامه درمانی خود پایبند باشید.
- داروها را طبق دستور مصرف کنید. قرارهای درمانی را حفظ کنید و هر کاری را که درمانگر شما به شما می دهد به طور کامل انجام دهید. ثبات به خصوص در مورد مصرف دارو می تواند تأثیر زیادی داشته باشد.
- عوامل محرک را شناسایی کنید.
- بیاموزید که چه موقعیت ها یا اقداماتی باعث استرس یا افزایش اضطراب شما می شوند. استراتژی هایی را که با متخصص سلامت روان خود توسعه داده اید تمرین کنید تا برای مقابله با احساسات اضطرابی در این موقعیت ها آماده باشید.
- دفترچه یادداشت روزانه داشته باشید.
- پیگیری زندگی شخصی می تواند به شما و متخصص سلامت روان کمک کند تا شناسایی کنید چه چیزی باعث استرس شما می شود و چه چیزی به نظر می رسد به شما احساس بهتری می دهد.
- روابط اجتماعی داشته باشید.
- اجازه ندهید نگرانی ها شما را از عزیزان یا فعالیت ها دور کنند.
دلم شور میزنه چیکار کنم؟ ممکن است دل شوره های شما به خودی خود برطرف نشوند و در صورت عدم مراجعه به روانپزشک، ممکن است با گذشت زمان بدتر شوند. قبل از اینکه اضطراب شما بدتر شود، به پزشک یا متخصص سلامت روان مراجعه کنید. درمان زودهنگام آسان تر است.
اگر در شیراز هستید برای در مان می توانید که کلینیک سلامت مغز دانا مراجه کنید یا اینجا نوبت خود را ثبت کنید.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.