روز جهانی خواب یک رویداد سالانه است که هدف آن نشان دادن اهمیت خواب و فراخوانی برای اقدام در مورد موضوعات مهم مرتبط با خواب از جمله در حیطه پزشکی، تحصیلی، جنبه های اجتماعی و هنگام رانندگی است.
این رویداد توسط انجمن جهانی خواب (که توسط WASM و WSF تأسیس شده است) سازماندهی شده است و هدف از آن کاهش فشار مشکلات خواب بر جامعه از طریق پیشگیری بهتر و مدیریت اختلالات خواب است. روز جهانی خواب در 13 مارس هر سال برگزار می شود.
موضوع روز جهانی خواب برای سال 2020 “خواب بهتر، زندگی بهتر، سیاره بهتر” است. در این روز، رویدادهای مختلفی در سراسر جهان برگزار می شود. این رویدادها شامل بحث و گفتگو، ارائه مطالب آموزشی و کنگره ها، سمینارهایی است که حول موضوعات مهم در آن سال خاص می چرخد.
روز جهانی خواب: تاریخچه
از سال 2007، روز جهانی خواب سالانه به عنوان یک رویداد آگاهی جهانی معرفی شده که توسط انجمن جهانی خواب برگزار می شود.
می توان گفت که این یک رویداد آگاهی سالانه است که توسط گروهی از ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی اختصاصی و اعضای جامعه پزشکی که در حوزه دارو و تحقیقات خواب کار و تحصیل می کنند، آغاز شده است. هدف اصلی اولین روز جهانی خواب، گرد هم آوردن ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی در مورد اطلاعات مربوط به خواب در سراسر جهان و توزیع اهمیت آن بود.
این اهمیت خواب را که به عنوان یک ستون سلامتی عمل می کند، نشان می دهد و باعث می شود تصمیم گیری بهتری انجام شود و یک درک شناختی ایجاد کند. همچنین بر کیفیت زندگی تمرکز دارد که می تواند با خواب سالم بهبود یابد.
برای بهبود عادات خواب ضعیف که علت کمبود خواب در بزرگسالان است، انجمن جهانی خواب 10 نکته را ارائه داده است. موارد زیر به شرح زیر است:
– یک زمان خواب منظم و زمان بیداری ایجاد کنید.
– خواب روزانه از بیش از 45 دقیقه تجاوز نکند.
– حداقل 4 ساعت قبل از خواب از مصرف زیاد الکل خودداری کنید و همچنین سیگار نکشید.
– 6 ساعت قبل از خواب از مصرف کافئین خودداری کنید. این شامل قهوه، چای، نوشابه و شکلات است.
– قبل از رفتن به رختخواب هنگام شب، یک میان وعده سبک میل کنید. بهتر است 4 ساعت قبل از خواب از خوردن غذاهای سنگین، تند یا قندی خودداری کنید.
– مرتباً ورزش کنید.
– از رختخواب راحت استفاده کنید.
– قبل از خواب، اتاق باید به طور مناسب تهویه شود یا تنظیم دمای مناسب خواب را داشته باشد.
– قبل از خواب همه صداها و تا آنجا که می توانید نور را از بین ببرید.
– وقت بگذارید و شب خود را تنها برای خواب صرف کنید. از کار یا تفریح عمومی خودداری کنید.
روز جهانی خواب توسط چندین شرکت حمایت می شود که بودجه جهانی خواب را برای بازپرداخت هزینه های روز آگاهی از جمله هزینه های انتشارات مطبوعاتی، میزبانی وب سایت و ایجاد محتوای آموزشی تأمین می کنند.
در پایان، اجازه دهید نگاهی به برخی از اختلالات خواب که زندگی را تحت تأثیر قرار می دهد ، بپردازیم.
اختلالات خواب
اختلال خواب شرایطی است که به دلیل خواب نادرست یا نحوه خوابیدن ایجاد می شود. این می تواند بر سلامت، ایمنی و کیفیت زندگی کلی تأثیر بگذارد. سایر مشکلات سلامتی نیز می توانند به دلیل خواب نادرست ایجاد شوند.
علائم و نشانه های اختلالات خواب، خواب آلودگی بیش از حد در روز، تنفس نامنظم یا افزایش حرکات در هنگام خواب است.
اختلالات خواب می تواند از انواع مختلفی باشد و در دسته های مختلفی از جمله رفتار، مشکلات چرخه طبیعی خواب، مشکلات تنفس، مشکل در خواب یا میزان خواب آلودگی در طول روز قرار بگیرد. انواع متداول اختلالات خواب عبارتند از:
– بی خوابی: مشکل در خوابیدن در کل شب.
– آپنه خواب: هنگام خواب شب، در الگوهای تنفس دچار مشکل می شوید. انواع مختلفی از آپنه خواب وجود دارد.
– سندرم پاهای بی قرار (RLS): این یک اختلال حرکتی خواب است.
– نارکولپسی: نوعی بیماری است که با خواب آلودگی شدید و خوابیدن در طول روز مشخص می شود.
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.