امروزه با توجه به برنامه های زندگی روزمره و فشار کاری، اغلب مشاهده می شود که بزرگسالان و نوجوانان از سردرد رنج می برند. گاهی دردها به عنوان یک سردرد ساده تلقی می شوند درحالیکه ممکن است درد سینوسی یا در اثر میگرن باشد.
هرگز نادیده گرفتن چند نشانه که ممکن است تهدید احتمالی برای سلامتی فیزیکی باشد، تصمیم عاقلانه ای نیست. توضیح داده شده است که چگونه شما می توانید تفاوت بین سردرد، سینوس و میگرن را متوجه شوید.
1.Tension Headaches سر درد تنشی
شایع ترین انواع سردرد، سردرد تنشی است که باعث ایجاد درد خفیف، متوسط و شدید می شود. هنگامی که شما احساس می کنید که یک نوار بسیار تنگ و ناراحت کننده در اطراف پیشانی شما قرار داده شده است، آن را یک نشانه سردرد تنشی بدانید.
علائم آن می تواند شامل سردرد خفیف، فشار در اطراف پیشانی می باشد. درد معمولا خفیف یا متوسط است، اما در مواردی شدید نیز میباشد. اختلاف عمده بین سردرد تنشی و میگرن این است که سردرد تنشی، با تهوع و استفراغ همراه نیست.
این نوع سردرد می تواند به دلیل برخی از غذاها، فعالیت ها، استرس های جسمی یا احساسی مانند کار کردن با کامپیوتر در مدت طولانی، خواندن متن در تاریکی، رانندگی به طور مداوم برای دوره های طولانی و یا کاهش ناگهانی در دمای محیط اطراف باشد. می تواند با پاراستامول ساده درمان شود، اما همچنین می توانید از تکنیک های آرام سازی شامل کمپرس آب گرم، دوش آب گرم، ماساژ، مدیتیشن و کشش گردن استفاده کنید.
2.Migraines سردرد میگرنی
در حالی که میگرن تهدید کننده زندگی نیست، ممکن است اگر در طولانی مدت ادامه داشته باشد، کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. میگرن می تواند باعث کاهش هوشیاری ذهنی، مشکل در تفکر، دیدن نورهای چشمک زن، بی حسی در صورت یا دست، حس بویایی، طعم و یا لمس غیر معمول باشد.
نشانه های رایج میگرن عبارتند از تهوع، استفراغ، درد در چشم و گوش،اختلال در عملکرد معده و حساسیت به نور یا صدا هستند. آنها تنها یک طرف سر را تحت تاثیر قرار می دهند اما ممکن است هر دو طرف را تحت تاثیر قرار دهند.
میگرن به علت عوامل مؤثر بر اضطراب عاطفی، استفاده از قرص های پیشگیری از بارداری، مصرف بیش از حد الکل، تغییرات هورمونی یا یائسگی ایجاد می شود. تغییر شیوه زندگی ممکن است به کنترل میگرن کمک کند. شامل، الگوهای خواب سازگار، وعده های غذایی ثابت، استرس کنترل شده و ورزش منظم باشد.
3.Sinus headaches سردرد سینوسی
علت آن اغلب ناشی از سینوزیت رایج یا عفونت سینوسی میباشد. سردرد سینوسی باعث انسداد در سینوس ها یا مجاری بینی می شود. اگر در هنگام خم شدن یا دراز کشیدن سردرد شدیدتر شود، نشانه سردرد سینوسی است.
علائم آن عبارتند از درد، فشار در گونه، پیشانی، بینی، خستگی و درد در قسمت بالایی دندان ها.
همچنین سینوزیت پس از یک عفونت تنفسی یا سرماخوردگی رخ می دهد و سردرد ممکن است چند ساعت یا یک روز طول بکشد.
علل شایع سینوزیت عبارتند از: پولیپ بینی، فیبروز کیستیک، HIV و سایر بیماری های مرتبط با سیستم ایمنی، عفونت های دستگاه تنفسی یا آلرژی هایی مانند تب یونجه باشد. برای درمان سینوس، مراقبت از سلامت بینی و اجتناب از آلودگی هوا و دود ممکن است مفید باشد.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.