بیماری آلزایمر یک بیماری مغزی است که بر حافظه، تفکر و رفتار تأثیر می گذارد. یک نوع پیشرونده و غیرقابل برگشت از زوال عقل است که پنجمین علت اصلی مرگ برای بزرگسالان بالای 65 سال است. همچنین هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد، به همین دلیل است که مردم اغلب از خود میپرسند که آیا راهی برای پیشگیری از آلزایمر وجود دارد یا خیر.
تاکنون تحقیقات راه قطعی برای پیشگیری یا حتی به تاخیر انداختن این بیماری پیدا نکرده است. با این حال، محققان چند استراتژی مختلف را کشف کردهاند که در پیشگیری از این بیماری نویدبخش است، اگرچه مطالعات بیشتری برای یادگیری بیشتر مورد نیاز است.
این مقاله بررسی میکند که آیا میتوان از آلزایمر پیشگیری کرد، از جمله برخی از عواملی که محققان معتقدند بر شروع این بیماری تأثیر میگذارند.
- چه چیزی ممکن است به پیشگیری از آلزایمر کمک کند
- نوروفیدبک برای درمان آلزایمر و زوال عقل
- استراتژی های دیگری که برای پیشگیری از آلزایمر باید در نظر بگیرید
- درمان مشکلات خواب در کلینیک سلامت مغز دانا
- چگونه ریسک ابتلا به آلزایمر را کاهش دهیم
- اهمیت تشخیص زودهنگام آلزایمر
- خلاصه
- حرف آخر
- در مرکز سلامت مغز دانا، چه کمکی به فرد مبتلا به مشکلات حافظه می شود؟
چه چیزی ممکن است به پیشگیری از آلزایمر کمک کند
طبق گزارش آکادمی ملی علوم، سه حوزه اصلی به عنوان مداخلات بالقوه برای کند کردن یا جلوگیری از شروع زوال عقل مرتبط با آلزایمر، بیشترین امید را نشان میدهند:
- افزایش فعالیت بدنی
- کنترل فشار خون
- آموزش شناختی
افزایش فعالیت بدنی
ورزش با طیف گسترده ای از فواید سلامت جسمی و روانی مرتبط است، بنابراین منطقی است که تحقیقات ممکن است آن را به عنوان یک ابزار پیشگیرانه احتمالی برای آلزایمر مطرح کنند. ورزش همچنین می تواند خطر ابتلا به سایر بیماری ها را که اغلب با افزایش سن افراد را تحت تاثیر قرار می دهد، کاهش دهد، از جمله افسردگی، زمین خوردن، دیابت و فشار خون بالا.
در حالی که این روش نویدبخش ترین روش های پیشگیری را نشان می دهد که محققان کشف کرده اند، کارشناسان هشدار می دهند که شواهد کافی وجود ندارد که نشان دهد ورزش می تواند از اختلال شناختی خفیف با افزایش سن افراد جلوگیری کند.
مؤسسه ملی پیری آمریکا، اختلال شناختی خفیف را بهعنوان مشکلات تفکر و حافظه تعریف میکند که جدیتر از کاهش حافظه معمولی مرتبط با روند پیری است. افراد مبتلا به اختلال شناختی خفیف ممکن است متوجه شوند که اغلب چیزهای خود را از دست میدهند، قرار ملاقاتها را فراموش میکنند و برای آمدن مشکل بیشتری دارند. با کلمات نسبت به سایر افراد در گروه سنی خود.
اختلال شناختی خفیف نیز اغلب پیش درآمدی برای شروع بیماری آلزایمر است. افراد بالای 65 سال که دارای اختلال شناختی خفیف هستند، 7.5 درصد شانس ابتلا به آلزایمر در یک سال پس از تشخیص دارند. در عرض سه سال، این خطر به 20% می رسد.
در حالی که تحقیقات هنوز در مورد اینکه آیا ورزش ممکن است مزایای تجویزی برای پیشگیری از آلزایمر داشته باشد، ادامه دارد، شواهدی در مورد عواقب عدم فعالیت بدنی منظم وجود دارد. افرادی که فعالیت کمتری دارند بیشتر در معرض ابتلا به بیماری آلزایمر هستند.
بر اساس یک مطالعه منتشر شده در ژورنال بیماری آلزایمر، بی تحرکی به اندازه عوامل ژنتیکی خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می دهد. به عبارت دیگر، ورزش نکردن هرگونه مزیت ژنتیکی که ممکن است داشته باشید را از بین می برد.
کنترل فشار خون
مدیریت فشار خون بالا برای کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی و سکته مغزی مهم است، اما ممکن است به پیشگیری از بیماری آلزایمر نیز کمک کند. مطالعات گذشته ارتباطی بین فشار خون بالا و زوال عقل پیدا کرده است.
در حالی که تحقیقات هنوز در حال انجام است، برخی تحقیقات موجود نشان می دهد که کنترل فشار خون به تنهایی یک روش پیشگیری مطمئن نیست. در یک کارآزمایی بالینی، کاهش فشار خون تأثیر قابل توجهی بر خطر زوال عقل نداشت.
با این حال، مانند مطالعات روی ورزش، این کارآزمایی نشان داد که کاهش فشار خون خطر ابتلا به اختلال شناختی خفیف را کاهش می دهد.
آموزش شناختی برای پیشگیری از آلزایمر
آموزش شناختی که به آن آموزش مغز نیز گفته می شود، شامل استراتژی هایی است که برای حفظ یا بهبود توانایی های شناختی از جمله حافظه، سرعت پردازش و مهارت های استدلال طراحی شده اند. این نوع تمرین برای بهبود مهارت های ذهنی مورد بررسی قرار گرفته است، اما در پیشگیری از بیماری آلزایمر نیز نویدبخش است.
یک مطالعه نشان داد که آموزش شناختی متمرکز بر بهبود سرعت پردازش ده سال بعد با کاهش زوال عقل همراه بود.
فعالیتهای روزانه منظم که از مهارتهای شناختی استفاده میکنند نیز مفید به نظر میرسند. در یک مطالعه بر روی 2000 بزرگسال بالای 70 سال، شرکت در فعالیت هایی مانند استفاده از رایانه، بازی کردن، و معاشرت با افراد دیگر با خطر کمتر اختلال شناختی خفیف در چهار سال بعد مرتبط بود.
صرف نظر از پتانسیل آن در پیشگیری از آلزایمر، تحقیقات از استفاده از چنین مداخلاتی برای کمک به افراد مسن برای حفظ مهارت های ذهنی حمایت می کند.
در مطالعه ای که توسط مؤسسه ملی بهداشت آمریکا حمایت شد، شرکت کنندگان بالای 65 سال در آموزش متمرکز بر بهبود سرعت پردازش، حافظه و مهارت های استدلال شرکت کردند.
همه شرکت کنندگان بهبودهایی را در توانایی خود برای انجام فعالیت های روزانه تا 10 سال پس از این آموزش گزارش کردند. این آموزش به افراد مسن کمک کرد تا مهارتهای عملی مانند یادآوری مصرف داروهای خود را بهبود بخشند.
اثر نوروفیدبک بر حافظه و عملکردهای شناختی
اگر شما یا یکی از عزیزانتان در حافظه، توجه، برقراری ارتباط، استدلال یا قضاوت مشکل دارید و احساس افسردگی می کنید، آموزش نوروفیدبک می تواند به بهبود این علائم کمک کند. آموزش نوروفیدبک متکی بر انعطاف پذیری عصبی مغز و توانایی شگفت انگیز آن در یادگیری و سیم کشی مجدد خود برای جبران مناطقی است که در اثر بیماری یا ضربه آسیب دیده اند. یک مطالعه روی بیماران مبتلا به آلزایمر که آموزش نوروفیدبک را دریافت کردند، بهبود در حافظه، یادآوری و تشخیص را نشان داد.
نوروفیدبک برای درمان آلزایمر و زوال عقل
نوروفیدبک میتواند از دست دادن حافظه از طریق زوال عقل را کند یا متوقف کند. با این حال، با آموزش نوروفیدبک میتوان عملکرد بخشهای سالم مغز را به حداکثر رساند، خودتنظیمی فیزیولوژیکی را حفظ کرد و شروع برخی علائم را به تأخیر انداخت. البته باید توجه داشت که در زوال عقل، نوروفیدبک باید به طور مکرر برای حفظ بهبود و جلوگیری از عود اعمال شود. بسیار محتمل است که نوروفیدبک در آینده به بخشی منظم از مراقبت از سالمندان تبدیل شود تا با زوال قوای ذهنی مبارزه کند و افزایش طول عمر مغز در انسان را رقم بزند.
پیشگیری از آلزایمر با نوروفیدبک در کلینیک سلامت مغز دانا
اگر شما یا یکی از عزیزانتان در حافظه خود مشکل دارید، علائم زوال عقل دارید یا در مراحل اولیه تشخیص آلزایمر هستید، آموزش نوروفیدبک میتواند به بهبود عملکرد کمک کند. آموزش نوروفیدبک غیر تهاجمی و بدون درد است و شامل آموزش مجدد مغز برای عملکرد بهینه تر است.
انستیتو سلامت مغز دانا، شاخه انجمن علوم اعصاب ایران در استان فارس، با بهرهگیری از بهروزترین و موثرترین تکنیک های درمانی به افرادی که از مشکلی در سلامت روان خود رنج میبرند یا میخواهند تواناییهای خود را ارتقا دهند کمک میکند. از جمله خدماتی که در این مرکز ارائه میشود نوروفیدبک است. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان تماس بگیرید یا واحد نوروفیدبک را در سایت ما ببینید.
خواندن این مطلب را از دست ندهید: درمان جدید آلزایمر: اثر نوروفیدبک بر حافظه و عملکردهای شناختی
استراتژی های دیگری که برای پیشگیری از آلزایمر باید در نظر بگیرید
علاوه بر ورزش کافی، کنترل فشار خون و فعال نگه داشتن مغز، برخی شواهد نشان می دهد که چند عامل دیگر نیز ممکن است در پیشگیری از زوال عقل مرتبط با آلزایمر نقش داشته باشند.
برای پیشگیری از آلزایمر چی بخوریم
برخی شواهد نشان می دهد که پیروی از رژیم غذایی مدیترانه ای ممکن است از آلزایمر پیشگیری کند. رژیم غذایی همچنین ممکن است به کند کردن پیشرفت بیماری کمک کند.
رژیم MIND
رژیم غذایی مدیترانه ای سرشار از میوه های تازه، سبزیجات تازه، آجیل، حبوبات، غلات کامل، ماهی و روغن های سالم است. همچنین شامل مقادیر متوسطی از لبنیات و تخم مرغ است.
رژیم غذایی MIND (مداخله مدیترانه-DASH برای تاخیر عصبی) عناصر رژیم مدیترانه ای را با رژیم DASH ترکیب می کند. DASH (رویکردهای غذایی برای توقف فشار خون بالا) رویکردی برای تغذیه است که می تواند به کاهش فشار خون کمک کند. رژیم غذایی MIND ممکن است مفید باشد زیرا به کاهش فشار خون نیز کمک می کند، که ممکن است به پیشگیری از بیماری آلزایمر نیز کمک کند.
رژیم MIND میزان شکر، کره، مارگارین، غذای سرخ شده، پنیر و گوشت قرمز مصرفی را محدود می کند. در عوض افراد را تشویق می کند که عمدتاً از گروه های غذایی زیر بخورند:
- سبزیجات سبز برگ (حداقل شش وعده در هفته)
- سبزیجات (حداقل یک وعده در روز)
- انواع توت ها (حداقل دو وعده در هفته)
- غلات کامل (حداقل سه وعده در روز)
- آجیل (حداقل پنج وعده در هفته)
- مرغ (دو وعده در هفته)
- ماهی (یک وعده در هفته)
- لوبیا (سه وعده در هفته)
- روغن زیتون
یک مطالعه نشان می دهد که حتی پیروی متوسط از رژیم غذایی MIND ممکن است به کاهش خطر ابتلا به آلزایمر کمک کند. این مطالعه نشان داد افرادی که به مدت چهار سال و نیم از این رژیم پیروی می کردند، در مقایسه با افرادی که از رژیم غذایی پیروی نمی کردند، 53 درصد کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را تجربه کردند.
خواب
خواب نقش مهمی در سلامت ذهنی و جسمی ایفا می کند و برخی شواهد نشان می دهد که استراحت کافی ممکن است به کاهش خطر ابتلا به آلزایمر کمک کند. خواب تاثیر مهمی بر عملکرد طبیعی حافظه در طول زندگی دارد.
مطالعات همچنین نشان میدهند که کم خوابی خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش میدهد. محققان گمان میکنند که خواب به جلوگیری از رسوب پروتئینهای بتا آمیلوئید در مغز کمک میکند. این پروتئین همان چیزی است که به هم می پیوندد و پلاک هایی را در مغز تشکیل می دهد که مشخصه آلزایمر است. این پروتئین ها در طول روز تشکیل می شوند، اما خواب به این مواد اجازه می دهد تا از مغز خارج شوند.
یک مطالعه نشان داد که خواب بهتر، خطر ابتلا به این بیماری را در میان افرادی که خطر ژنتیکی ابتلا به بیماری آلزایمر دارند، کاهش میدهد.
درمان مشکلات خواب در کلینیک سلامت مغز دانا
واحد سلامت خواب و اختلالات خواب انستیتو سلامت مغز دانا همزمان با واحد ارزیابی و تشخیص این مرکز در چارچوبی دانش بنیان و با همکاری و زیر نظر آزمایشگاه اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به منظور ارزیابی، تشخیص و مداخلات در زمینه اختلالات خواب به ارائه خدمات می پردازد. برای کسب اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید یا با کارشناسان تماس بگیرید.
درباره تست خواب و تشخیص انواع اختلالات خواب بیشتر بدانید: تست خواب چیست + هزینه، عوارض جانبی و انواع آن
آیا مکمل ها نیز کمک می کنند؟
در حالی که علاقه قابل توجهی به این سوال وجود دارد که آیا ویتامین ها یا مکمل ها ممکن است خطر آلزایمر را کاهش دهند، شواهد تا کنون نشان داده است که چنین فایده ای وجود ندارد.
چگونه ریسک ابتلا به آلزایمر را کاهش دهیم
موسسه ملی پیری آمریکا تغییرات سبک زندگی زیر را برای کمک به کاهش خطر ابتلا به مشکلات حافظه و تفکر با افزایش سن توصیه می کند:
- از مصرف زیاد الکل خودداری کنید
- سایر بیماری ها از جمله دیابت، فشار خون بالا و افسردگی را مدیریت کنید
- ورزش منظم داشته باشید
- رژیم غذایی سالم داشته باشید
- ذهن خود را فعال نگه دارید
- با دوستان و خانواده معاشرت کنید
- از سیگار کشیدن خودداری کنید
- هر شب به اندازه کافی بخوابید
اهمیت تشخیص زودهنگام آلزایمر
در حالی که برای درک بهتر کارهایی که می توان برای پیشگیری از آلزایمر انجام داد به تحقیقات بیشتری نیاز است، یکی از کارهای مهمی که می توانید انجام دهید این است که از علائم اولیه این بیماری آگاه باشید. در حالی که تشخیص به طور قابل درک ناراحت کننده است، تشخیص زودهنگام ممکن است به افراد در مدیریت بهتر پیشرفت بیماری کمک کند.
تشخیص زودهنگام آلزایمر می تواند:
- به افراد کمک کند علائم خود را درک کنند
- به افراد در اصلاح عوامل خطر (مانند رژیم غذایی و ورزش) کمک کند، که ممکن است پیشرفت بیماری را کاهش دهد
- به افراد و خانواده ها کمک کند تا برای آینده برنامه ریزی کنند
محققان پیشنهاد میکنند که هر چه افراد زودتر تشخیص داده شوند، بیشتر از درمانهای دارویی و غیردارویی بهرهمند میشوند. هیچ درمانی برای آلزایمر وجود ندارد، اما داروهایی در دسترس هستند که میتوانند حافظه را بهبود بخشند و سردرگمی را کاهش دهند. شرکت در کارآزمایی های بالینی نیز برای برخی افراد یک گزینه است.
خواندن این مطلب مهم را از دست ندهید: آزمایشات پزشکی برای تشخیص آلزایمر
خلاصه
در حالی که در حال حاضر هیچ درمانی برای آلزایمر وجود ندارد، شناخت علائم اولیه به این معنی است که می توانید به موقع از مداخلات استفاده کنید. این بدان معنا نیست که شما می توانید شروع این بیماری را معکوس کنید، اما تغییرات سبک زندگی و داروها ممکن است روند آن را کندتر کند، عملکرد را بهبود بخشد و کیفیت زندگی را افزایش دهد.
حرف آخر
یادآوری این نکته مهم است که هر روش پیشگیرانه ممکن است به برخی افراد بیشتر از دیگران کمک کند. از آنجایی که عوامل خطر متعددی برای بیماری آلزایمر وجود دارد، افراد احتمالاً باید از بیش از یک استراتژی برای کاهش خطر استفاده کنند.
موثرترین راه برای پیشگیری یا به تعویق انداختن بالقوه شروع این وضعیت مخرب مغز، تمرکز بر تغییرات طولانی مدت سبک زندگی، از جمله ورزش منظم، مدیریت فشار خون، فعال نگه داشتن ذهن و پیروی از یک رژیم غذایی سالم است.
در مرکز سلامت مغز دانا، چه کمکی به فرد مبتلا به مشکلات حافظه می شود؟
در این مرکز، ابتدا شاخص های شناختی این افراد بررسی می شود. هدف این است که با استاندارد ترین و به روزترین روش ها، وضعیت حافظه فرد ارزیابی گردد. با ارزیابی دقیق نقایص شناختی فرد و نقاط قوت او، پزشک متخصص برنامه بازتوانی متناسب با همان فرد را برای او تجویز می کند. یعنی برای همه افراد مراجعه کننده یک نسخه واحد وجود نخواهد داشت و هدف درواقع پزشکی شخصی سازی شده است. به این صورت احتمال اینکه برنامه بازتوانی شناختی به نتیجه مطلوب برسد بیشتر خواهد بود.
در مرکز سلامت مغز دانا، ما در کمک به افرادی که با مسائل مربوط به مغز دست و پنجه نرم می کنند، تخصص داریم. ابزار نوروفیدبک ما به شما فرصتی برای بهبود عملکرد شناختی، حافظه و حتی عادات خواب را می دهد. ما به شما کمک می کنیم مناسب ترین نوع درمان را برای خود پیدا کنید، و برای ایجاد یک پروتکل درمانی خاص برای نیازهای فردی هر شخص تلاش می کنیم.
وظیفه ما کمک به مغز شما در یادگیری الگوهای سالم است. همانطور که مغز شما بهبود می یابد، حافظه و عملکرد شناختی شما نیز بهبود می یابد. این بهبودها همچنین مغز شما را برای مدت طولانی تری سالم نگه می دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر واحد نوروفیدبک را در سایت ما ببینید یا با کارشناسان مرکز تماس بگیرید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.