اولین علائم و نشانه های تومور مغزی با هم بشنویم:
- علائم تومورمغزی
- یکی دیگر از سناریوهای رایج که در آن تومور مغزی برای اولین بار تشخیص داده میشود، این است:
- تومور مغزی چیست؟
- علل شایع تومور مغزی چیست؟
- آیا تومورهای مغزی باعث درد در پشت سر می شوند؟
- اگر فردی تومور مغزی داشته باشد چه حسی در سر خود دارد؟
- آیا تومورهای مغزی که باعث سردرد می شوند معمولاً بدخیم هستند یا خوش خیم؟
- گزینه های درمانی در سرطان های مغز چیست؟
- چه زمانی در مورد سردرد به پزشک مراجعه کنید
- درباره نویسنده
علائم تومورمغزی
علائم به به بزرگی تومور و محل قرارگیری آن در مغز بستگی دارد. برخی از تومورهای با رشد آهسته ممکن است در ابتدا هیچ علامتی ایجاد نکنند. در نهایت، ممکن است به مغز فشار وارد کند که ممکن است علائم و نشانههای زیر را ایجاد کند:
- سردردهای شدید و مداوم که ممکن است به یک بیماری موجود مانند میگرن مرتبط نباشد، یک یافته رایج در بیماران مبتلا به تومور مغزی در نظر گرفته می شود.
- درد ممکن است صبح ها بدتر شود و ممکن است با حالت تهوع یا استفراغ همراه باشد.
- سردردهای ناشی از تومور مغزی معمولاً با سرفه، ورزش یا تغییر وضعیت بدتر می شوند. این نوع سردردها را نمی توان با داروهای بدون نسخه تسکین داد.
یکی دیگر از سناریوهای رایج که در آن تومور مغزی برای اولین بار تشخیص داده میشود، این است:
که فردی که در غیر این صورت سالم است، ناگهان شروع به تشنج کند. سایر علائم و نشانه های رایج عبارتند از:
- تحریک پذیری
- خواب آلودگی
- بی تفاوتی یا فراموشی
- بی حسی یا گزگز در بازوها یا پاها
- سرگیجه
- از دست دادن جزئی بینایی یا شنوایی
- توهم، افسردگی یا نوسانات خلقی
- تغییرات شخصیتی، از جمله رفتار غیرعادی و غیر مشخص
- تغییرات در هوش یا مشکلات حافظه
- حرکات ناهماهنگ، بی ثباتی یا ضعف در یک طرف بدن
- مشکلات گفتاری
- از دست دادن حس بویایی
علائم هشدار دهنده تومور مغزی در زنان شامل ترشح از نوک پستان، موهای زائد بدن و عدم قاعدگی جدا از علائم فوق است.
تومور مغزی چیست؟
رشد سلول های کنترل نشده و غیر طبیعی در مغز را تومور مغزی می گویند که به دو نوع تقسیم می شود:
اولیه: اگر سلول های مغزی به طور غیر طبیعی رشد کرده و تکثیر شوند و باعث ایجاد تومور مغزی شوند، به آن تومور اولیه می گویند. ثانویه: اگر سلولهای غیرطبیعی از قسمت دیگری از بدن به مغز گسترش یافته باشند، تومور ثانویه نامیده میشود. تومورهای مغزی ثانویه یا متاستاتیک شایع ترین نوع هستند. معمولاً از طریق جریان خون پخش می شوند. سرطان های سینه، ریه، کلیه و پوست سرطان هایی هستند که بیشتر به مغز سرایت می کنند.
علل شایع تومور مغزی چیست؟
علل تومورهای مغزی هنوز به وضوح شناخته نشده است. با این حال، عوامل خطر یا محرک های رایجی وجود دارد که ممکن است باعث ایجاد تومور مغزی شود:
- اضافه وزن یا چاقی. خطر ابتلا به انواع خاصی از تومورهای مغزی را افزایش می دهد.
- یک سبک زندگی ناسالم از جمله سیگار کشیدن و مصرف بیش از حد الکل ممکن است باعث رشد غیرطبیعی سلول شود.
- خطر ابتلا به تومورهای مغزی با افزایش سن بیشتر می شود.
- قرار گرفتن مکرر در معرض تشعشعات از طریق پرتوهای یونیزان، اشعه ایکس، و اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)، خطوط برق، نیروگاه های هسته ای، تلفن های همراه و برج های تلفن همراه ممکن است باعث ایجاد تومور شود.
- قرار گرفتن در معرض برخی از مواد شیمیایی مضر ممکن است باعث ایجاد تومور مغزی شود. به عنوان مثال می توان به اگزوز دیزل، مواد فرار قطران زغال سنگ، دود تنباکو، ترکیبات آرسنیک، ترکیبات کادمیوم، ترکیبات نیکل و غیره اشاره کرد.
- افرادی که در دوران کودکی به سرطان هایی مانند لوسمی مبتلا بوده اند، در بزرگسالی بیشتر در معرض خطر ابتلا به تومورهای مغزی هستند.
- بزرگسالانی که سرطان داشته اند نیز ممکن است شانس ابتلا به تومورهای مغزی را داشته باشند. اما تحقیقات بیشتری برای تایید این یافته مورد نیاز است.
- در برخی موارد نادر، تومورهای مغزی ممکن است به صورت ژنتیکی به ارث برده شوند. اگر تعداد زیادی از افراد در یک خانواده تومور مغزی داشته باشند، ممکن است فردی در معرض خطر ابتلا به این بیماری باشد.
آیا تومورهای مغزی باعث درد در پشت سر می شوند؟
اگر تومور مغزی به اندازهای بزرگ شود که بر اعصاب یا رگهای خونی فشار بیاورد، میتواند باعث درد در پشت سر شود. با این حال، سردرد به تنهایی به ندرت نشان دهنده تومور مغزی است.
اگر فردی تومور مغزی داشته باشد چه حسی در سر خود دارد؟
سردردهای مرتبط با تومورهای مغزی ویژگی های خاصی دارند:
- باعث می شود شب از خواب بیدار شوید.
- ممکن است صبح هنگام بیدار شدن شروع شود.
- با تغییر وضعیت؛ درد تغییر می کند.
- درد به مسکن های OTC پاسخ نمی دهد.
- با سرفه، عطسه یا زور زدن بدتر می شود.
- ممکن است کسل کننده یا تیز یا ضربه زننده باشد.
- تعمیم یا موضعی به یک منطقه خاص ممکن است.
- روزها یا هفته ها ادامه داشته باشد.
- سردرد صبحگاهی، با این حال، میتواند از علائم آپنه انسدادی خواب نیز باشد.
- سردرد مداوم یا شدید و به دنبال آن حساسیت به نور، حالت تهوع یا استفراغ ممکن است نشان دهنده سردردهای میگرنی یا سردردهای تنشی باشد.
- توجه به شروع، الگو و ویژگی های سردرد مراجعه به متخصص همیشه ضروری است. اگر سردرد شما شدید، مداوم و دارای ویژگی ها و علائم همراه ذکر شده در بالا است، با پزشک خود صحبت کنید.
آیا تومورهای مغزی که باعث سردرد می شوند معمولاً بدخیم هستند یا خوش خیم؟
سردردهای مرتبط با تومورهای بدخیم یا خوش خیم می توانند متفاوت باشند. در برخی موارد، تومور بدخیم مغزی ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند. در حالی که تومور خوش خیم مغزی می تواند باعث سردردهای ناتوان کننده شود.
بنابراین، مهم است که توسط یک پزشک تشخیص داده شود. به طور معمول سی تی اسکن یا MRI را برای شناسایی نوع تومور موجود توصیه می کند.
گزینه های درمانی در سرطان های مغز چیست؟
درمان این سرطان ممکن است با توجه به مرحله تومور و نیازهای بیمار سفارشی شود. جراحی معمولا اولین خط درمان تومورهای مغزی است. ممکن است یک یا چند درمان زیر برای درمان سرطان یا کمک به تسکین علائم توصیه شود.
کرانیوتومی: رایج ترین جراحی برای تومورهای مغزی، کرانیوتومی است که شامل باز کردن جمجمه و برداشتن تومور است.
جراحی با استفاده از تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI): هنگامی که یک تومور مغزی در یک مکان چالش برانگیز قرار دارد، جراحان مغز و اعصاب ممکن است از این سیستم نوآورانه MRI باز استفاده کنند که به آنها اجازه می دهد تومور را در طول جراحی مشاهده کنند. این مورد به آنها کمک میکند تا حد ممکن تومور را بدون آسیب رساندن به سایر قسمتهای مغز حذف کنند.
پرتودرمانی و شیمیدرمانی: اینها ممکن است بتوانند رشد تومورهای مغزی را که با جراحی حذف نمیشوند متوقف یا کند کنند. شیمی درمانی به تنهایی ممکن است در درمان تومورهای مغزی بی اثر باشد.
پروتون درمانی: این روش دوزهای پرتوهای بالا را مستقیماً به محل تومور مغزی بدون آسیب به بافت های سالم مجاور می رساند. ممکن است برای درمان سرطان ها در مناطق بسیار حساس، از جمله در پایه جمجمه و در امتداد ستون فقرات استفاده شود.
لیزر درمانی حرارتی بینابینی: این کار با کاشت یک کاتتر لیزری در سرطان و گرم کردن آن تا دمای کافی برای کشتن تومور انجام میشود.
چه زمانی در مورد سردرد به پزشک مراجعه کنید
بیشتر سردردها باید خود به خود یا با کمک مسکن برطرف شوند. اگر سردرد شما بیش از 7 روز طول بکشد و به مسکن ها پاسخ ندهد، می تواند نشان دهنده یک بیماری جدی باشد.
اگر به سرطان مبتلا شده اید یا سابقه سرطان دارید و متوجه سردرد می شوید، با پزشک خود مشورت کنید.
برای اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان تخصصی با ما در انستیتو سلامت مغز دانا در تماس باشید.
منبع: What Were Your First Signs and Symptoms of a Brain Tumor? (medicinenet.com)
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.