07136476172 - 09172030360 [email protected]

انواع دلبستگی! چیست؟

نظریه دلبستگی

این نظریه مبتنی بر این ایده است که انواع روابط ما با مراقبان اصلی خود در دوران کودکی بر شخصیت و روابط آینده ما تأثیر می گذارد. محققان انواع دلبستگی را به این صورت توصیف کرده‌اند: دلبستگی ایمن، دلبستگی اجتنابی، دلبستگی اضطرابی و دلبستگی ناسازگار.

جان بولبی، روانپزشک، نظریه دلبستگی را مطرح کرد. تئوری او این بود که کودکان باید احساس دلبستگی ایمن به مراقبان اصلی خود داشته باشند و زمانی که این اتفاق نیفتد، ممکن است در نظم عاطفی اختلال  رخ دهد. نظریه‌های بولبی توسط روان‌شناس مری آینزورث و محققان مری مین و جودیت سولومون، که با هم به چهار سبک دلبستگی دست یافتند، توسعه یافت. سبک‌های دلبستگی بین سنین 6 ماهگی تا 2 سالگی توسعه می‌یابند.

در اینجا نگاهی دقیق‌تر به هر یک از انواع دلبستگی و اینکه چگونه می‌توانند بر رفاه عاطفی، سلامت روانی و روابط ما با دیگران تأثیر بگذارند، می‌پردازیم.

دلبستگی ایمن

دلبستگی ایمن به عنوان یکی از انواع دلبستگی و سالم ترین سبک دلبستگی در نظر گرفته می شود. و یکی از انواع دلبستگی است به طوری که افراد با دلبستگی ایمن ایجاد می‌کنند احتمالاً توسط والدینی بزرگ شده‌اند که به نیازهای آن‌ها پاسخ می‌دهند. مراقبت‌شان را ثابت می‌کنند و ایمنی و امنیت ارائه می‌دهند. این نوعی از دلبستگی است که محققان معتقدند والدین باید به دنبال آن باشند و کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که این کودکان به بزرگسالانی تبدیل می شوند که از نظر عاطفی پایدار هستند. درواقع قادر به وارد شدن به روابط مثبت با دیگران اند.

تأثیر سلامت عاطفی و روانی

سبک دلبستگی ایمن با ثبات عاطفی، امنیت و اطمینان از خود مرتبط است. افرادی که دارای وابستگی های ایمن هستند اغلب دارای شخصیت های گرم و دلسوز هستند. آن‌ها معمولاً از نظر عاطفی بالغ، خودتنظیم هستند و سطح اعتماد به نفس سالمی دارند. افرادی که نشانه های دلبستگی ایمن را نشان می دهند در معرض کاهش خطر افسردگی قرار دارند. معمولاً دارای توانایی بیشتری برای مدیریت موقعیت های چالش برانگیز می باشند.

چگونه سبک دلبستگی ایمن بر روابط تأثیر می گذارد

تحقیقات نشان داده است که دلبستگی ایمن با روابط سالم و شاد مرتبط است. افرادی که با این سبک دلبستگی بزرگ شده‌اند، احتمالاً روابط عاشقانه طولانی‌مدت را تجربه می‌کنند. افراد وابسته ایمن به احتمال زیاد رضایت و تعهد را در روابط تجربه می کنند. روابط آنها معمولاً تعارضات کمتری دارد و ممکن است کمتر به طلاق ختم شود.

دلبستگی اجتنابی

دلبستگی اجتنابی نوعی دلبستگی ناایمن است که در آن نوزاد یا کودک احساس امنیت نمی کند و نسبت به والدین خود واکنش کمتری نشان می دهد. تصور می‌شود که این رفتار زمانی رخ می‌دهد که نوزاد این پیام را از مراقب خود دریافت می‌کند که احساساتش مهم نیستند یا ارزش درگیر شدن با آنها را ندارند.

همچنین می تواند در نتیجه عدم پاسخگویی مراقب به نیازهای اولیه کودک مانند غذا و سرپناه ایجاد شود. در پاسخ، واکنش نوزاد این است که از نظر عاطفی خاموش شود و از مراقب خود دوری کند. این یک مکانیسم دفاعی است: نوزاد از نظر احساسی بسته می شود تا از طرد شدن بیشتر جلوگیری کند.

پیامد سلامت عاطفی و روانی

افرادی که نشانه‌های دلبستگی اجتنابی دارند اغلب از نظر عاطفی بی‌تفاوت هستند. به نظر می‌رسد به دیگران اهمیت چندانی نمی‌دهند و ممکن است احساس کنند نمی‌توانند برای حمایت به کسی جز خودشان تکیه کنند. آنها ممکن است فاقد صمیمیت یا مهربانی باشند و به طور کلی سطح سلامت عاطفی پایینی دارند. این افراد اغلب به دیگران به خوبی نگاه نمی کنند. اگرچه ممکن است خودشان اعتماد به نفس مثبتی داشته باشند. آنها غالباً ضد اجتماعی هستند.

چگونه دلبستگی اجتنابی بر روابط تأثیر می گذارد

برای افرادی که وابستگی های اجتنابی دارند، وارد شدن به روابط محبت آمیز و ایمن می تواند دشوار باشد. آنها اغلب به دیگران اعتماد ندارند و ترجیح می دهند تا حد امکان مستقل بمانند. آنها همچنین اغلب از طرد عاطفی دیگران می ترسند و بنابراین از اشتراک گذاری بخش های آسیب پذیر خود جلوگیری می کنند. ممکن است گرمی یا شفقت نشان ندهند، که می تواند روابط را چالش برانگیز کند.

دلبستگی مضطرب

دلبستگی مضطرب یکی از انواع دلبستگی و شکل دیگری از دلبستگی ناایمن است. مشابه دلبستگی اجتنابی، کودکانی که دلبستگی مضطرب نشان می‌دهند معمولاً مراقبانی دارند که از نظر عاطفی در دسترس آنها نبوده و به نشانه‌های پریشانی آنها با دلسوزی پاسخ نمی‌دهند.

همچنین می تواند در نتیجه بی توجهی یا سوء استفاده از یک مراقب ایجاد شود. با این حال، بر خلاف افراد با دلبستگی اجتنابی، افرادی که دلبستگی مضطرب دارند با نشان دادن سطوح بالایی از ترس یا اضطراب به دلبستگی ناایمن پاسخ می دهند. آنها ممکن است بیشتر از حد به مراقبان خود وابسته باشند و با ترس دائمی از طرد شدن زندگی کنند.

تأثیر سلامت عاطفی و روانی

دلبستگی مضطرب می تواند تأثیر زیادی بر سلامت روان داشته باشد. افرادی که وابستگی مضطرب دارند ممکن است سطوح بالایی از روان رنجوری را نشان دهند: اضطراب، عزت نفس پایین و سطح بالایی از شک و تردید. آنها ممکن است شخصیت‌های درون‌گرایی داشته باشند و در صحبت کردن با دیگران مشکل داشته باشند. همچنین در مدیریت موقعیت های چالش برانگیز متکی به خود مشکل داشته باشند.

دلبستگی مضطرب چگونه بر روابط تأثیر می گذارد

روابط می تواند برای افرادی که به شدت دلبسته هستند چالش برانگیز باشد. آنها ممکن است تمایل به تجربه روابط نزدیک و صمیمی داشته باشند. اما همچنین دائماً در ترس رها شدن هستند و نیاز به مراقبت و اطمینان بالایی در روابط دارند. ممکن است بیش از حد وابسته باشند و فاقد مرزهای مناسب باشند. مستعد این هستند که فکر کنند چیزی در رابطه اشتباه است و ممکن است درک کنند که درگیری وجود ندارد.

دلبستگی آشفته

دلبستگی آشفته یکی ازانواع دلبستگی و سومین نوع دلبستگی ناایمن است. در این نوع دلبستگی، یک نوزاد عدم پاسخگویی عاطفی را از سوی مراقبین خود تجربه می کند. اما به جای نشان دادن رفتارهای اجتنابی یا اضطرابی، رفتارهای ناسازگار یا نامنظم از خود نشان می دهد.

تصور می شود که دلبستگی آشفته ممکن است ناشی از تربیت شدن توسط والدینی باشد که دارای ترومای حل نشده یا سابقه ای از دلبستگی است که می تواند باعث ایجاد ترومای ناسازگار یا سابقه دلبستگی ناسازگار شود. همچنین می تواند نتیجه ضربه، غفلت یا سوء استفاده باشد.

تأثیر دلبستگی آشفته بر سلامت عاطفی و روانی

دلبستگی آشفته با بی ثباتی عاطفی و شخصیت کنترل کننده یا سفت و سخت همراه است. گاهی اوقات نوع دلبستگی به اختلال شخصیت مرزی (BPD) مرتبط می شود که با سطح بالایی از تکانشگری، چالش های هویتی و مشکل در ایجاد روابط عاطفی پایدار با دیگران مشخص می شود.

دلبستگی آشفته چگونه بر روابط تأثیر می گذارد؟

افرادی که نشانه‌هایی از دلبستگی آشفته نشان می‌دهند ممکن است با چالش‌های جدی درگیر شدن در روابط معنادار و پایدار مواجه شوند. به همین ترتیب، برقراری رابطه با فردی که سبک دلبستگی آشفته دارد، می تواند بسیار دشوار باشد.

به این دلیل است که افراد دارای دلبستگی آشفته می توانند کنترل گر باشند و حتی ممکن است به دنبال مجازات کسانی باشند که با آنها موافق نیستند. یا آنچه را که می خواهند انجام می دهند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان چند تخصصی با ما در انستیتو سلامت مغز دانا در تماس باشید.

 

منبع: https://www.health.com/attachment-styles-7497280

چگونه بفهمید که فردی بسیار حساس هستید یا نه؟

 

تریکوتیلومانیا چیست؟

نمیتونم خودمو ببخشم: چگونه خود را ببخشیم؟ 12 راهکار

به این مقاله امتیاز دهید