اختلالات عصبی رشدی به گروهی از شرایطی اطلاق میشود که در بدو تولد وجود دارند و بر تواناییهای فکری، تواناییهای فیزیکی، گفتار و رفتار تأثیر میگذارند. این ناتوانیها معمولاً در دوران کودکی شناسایی میشوند و فرد را در طول زندگی تحت تأثیر قرار میدهند. نمونههایی از اختلالات عصبی رشدی عبارتند از ADHD، اوتیسم، ناتوانیهای یادگیری و فلج مغزی. ناتوانی های رشدی شایع هستند و از هر 6 کودک 1 کودک را تحت تاثیر قرار می دهد.
در اینجا، ما به شایعترین اختلالات عصبی رشدی، علل ایجاد آنها، نحوه تشخیص و نحوه درمان آنها نگاه میکنیم.
شایع ترین اختلالات عصبی رشدی
انواع مختلفی از اختلالات عصبی رشدی وجود دارد. این اختلالات به طرق مختلف و به میزان های متفاوتی بر فرد تأثیر می گذارد. برخی از اختلالات عصبی رشدی شایع تر از سایرین هستند.
یک مطالعه در سال 2019 منتشر شده در Pediatrics به بررسی شیوع اختلالات مختلف در بین کودکان 3 تا 17 ساله بین سال های 2015-2017 پرداخت. آنها دریافتند که به طور کلی، 17.8 درصد از کودکان دارای اختلال رشدی هستند.
بر اساس این مطالعه، ده ناتوانی رشدی شایع به ترتیب شیوع عبارتند از:
- بیش فعالی
- ناتوانی های یادگیری
- تأخیرهای رشدی مختلف دیگر
- اوتیسم
- اختلالات گفتاری مانند لکنت زبان
- ناتوانی های ذهنی
- اختلالات تشنجی
- کم شنوایی (متوسط و عمیق)
- فلج مغزی
- کوری
اختلال رشدی در مقابل ناتوانی فکری
بسیاری از مردم به طور قابل درک در مورد تفاوت بین اختلال رشدی و ناتوانی ذهنی سردرگم هستند. بیایید این مساله را باز کنیم.
ناتوانی های ذهنی شامل هر گونه ناتوانی است که بر عملکرد یا هوش مغز تأثیر می گذارد، از جمله توانایی شما در یادگیری مفاهیم جدید، استفاده از استدلال منطقی، حل مسئله و استفاده از سایر مهارت های ذهنی. آنها همچنین به مهارتهای زندگی اجتماعی و سازگارانه اشاره میکنند که نیاز به قابلیتهای ذهنی و فکری دارد.
ناتوانیهای ذهنی زیر چتر اختلالات رشدی قرار میگیرند، اما همه اختلالات رشدی ناتوانیهای ذهنی نیستند. به عنوان مثال، ناتوانی های جسمی به تنهایی، مانند نابینایی و کم شنوایی، ناتوانی ذهنی نیستند.
علل اختلالات رشدی
علت هر اختلال رشدی خاص به خود ناتوانی بستگی دارد. هر اختلال رشدی علل مختلفی دارد و برخی از ناتوانی ها بیش از یک علت دارند. علاوه بر این، علل ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
بیایید به برخی از شایع ترین اختلالات رشدی و علل منحصر به فرد و عوامل خطرساز آنها نگاه کنیم.
بیش فعالی یا ADHD
علت دقیق ADHD هنوز مشخص نیست، اما کارشناسان معتقدند ژنتیک احتمالاً در این زمینه نقش دارد. عوامل دیگری که ممکن است خطر ابتلا به ADHD را افزایش دهند عبارتند از: سابقه آسیب مغزی، قرار گرفتن در معرض سرب در دوران بارداری یا اوایل دوران کودکی، تولد نارس یا با وزن کم هنگام تولد، و داشتن والدینی که در دوران بارداری الکل مصرف کرده یا سیگار می کشیدند.
اوتیسم
تصور میشود که اوتیسم بیش از یک علت دارد و اگر چندین عامل خطر داشته باشید، احتمال بیشتری دارد. برخی از عوامل خطر ابتلا به اوتیسم عبارتند از داشتن خواهر یا برادر مبتلا به اوتیسم، استعدادهای ژنتیکی، تجربه آسیب هنگام تولد، و تولد از والدین با سن بالا.
اختلالات یادگیری
محققان هنوز در حال کشف علل ناتوانی های یادگیری مختلف هستند. ژنتیک ممکن است نقش داشته باشد، زیرا بسیاری از کودکان دارای اختلال یادگیری والدینی نیز دارند که دارای اختلالات یادگیری هستند. عوامل دیگر ممکن است شامل سوء مصرف الکل یا مواد در دوران بارداری، تغذیه ناکافی در اوایل دوران کودکی و قرار گرفتن در معرض سرب باشد.
ناتوانی های ذهنی
ناتوانی های ذهنی دلایل مختلفی دارند، زیرا در اثر شرایط مختلف ایجاد می شوند. شرایطی که ممکن است باعث ناتوانی ذهنی شوند عبارتند از سندرم الکل جنینی، سندرم داون و سندرم X شکننده. سایر عوامل خطر احتمالی عبارتند از بیماری های ژنتیکی مختلف و عفونت در دوران بارداری
از دست دادن شنوایی
حدود نیمی از کاهش شنوایی در نوزادان ژنتیکی است. برخی از نوزادان ممکن است شرایطی داشته باشند که شامل کم شنوایی است، مانند سندرم داون یا سندرم آشر. سایر موارد ممکن است به دلیل عفونت های به دست آمده در دوران بارداری یا پس از تولد، آسیب های سر، تفاوت های صورت یا سر، و شرایط عصبی باشد.
اختلالات رشدی چگونه تشخیص داده می شوند؟
هر کودکی به روش خود و در زمان خود رشد می کند، اما برخی از الگوها و مسیرهای اساسی وجود دارد که می توانید انتظار داشته باشید که در زمان رشد کودکان از بدو تولد تا اوایل کودکی مشاهده کنید. هنگامی که برخی نقاط عطف آنطور که انتظار میرود محقق نمیشوند، ممکن است والدین، مراقبان، یا پزشکان کودک فکر کنند که آیا ممکن است دچار اختلال رشدی باشد یا خیر.
به این ترتیب، کودکان در طول دوران کودکی برای علائم اختلالات رشدی غربالگری می شوند. آکادمی اطفال آمریکا (AAP) یک جدول زمانی برای این غربالگری ها پیشنهاد کرده است – در 9 ماهگی، 18 ماهگی و 30 ماهگی. علاوه بر این، AAP غربالگری اوتیسم را در 18 ماهگی و 24 ماهگی توصیه می کند.
تست های غربالگری نمی توانند اختلال در کودک شما را تشخیص دهند. اگر در این آزمایشها هشدار ظاهر شود، احتمالاً برای معاینه و تشخیص دقیقتر به یک متخصص رشد ارجاع داده میشوید.
همچنین به خاطر داشته باشید که لازم نیست منتظر آزمایش غربالگری باشید تا هر گونه نگرانی را با پزشک اطفال خود مطرح کنید. علاوه بر این، ممکن است تاخیرهای رشدی در کودکان از سنی که در آن غربالگری می شوند، مشاهده شود. تو بچه ات را بهتر میشناسی. همیشه هر گونه نگرانی که ممکن است داشته باشید با پزشکان اطفال، معلمان، یا یک کودک-درمانگر در میان بگذارید.
درمان اختلالات رشدی
درمانهای مؤثر بسیاری برای اختلالات رشدی وجود دارد، و این درمانها میتوانند فرزند شما را قادر به عملکرد بهتر در زندگی روزمره خود کرده و به رشد و شکوفایی او کمک کنند. به طور کلی، هر چه درمان اختلالات رشدی زودتر شروع شود، بهتر است.
خدمات مداخله زودهنگام به عنوان موثرترین راه برای رسیدگی به این شرایط شناخته شده است. بسیاری از این خدمات در صورتی که فرزند شما واجد شرایط باشد و توسط سازمان های ایالتی و محلی اداره می شوند رایگان هستند.
ناتوانی های مختلف به برنامه های درمانی متفاوتی نیاز دارند.
درمان ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- فیزیوتراپی
- کاردرمانی
- گفتار درمانی
- رفتار درمانی
- تمرین هایی برای مهارت های حرکتی ظریف و درشت
- خدمات آموزش ویژه برای اختلالات یادگیری
- جراحی، مانند جراحی قلب برای سندرم داون
- رژیم های غذایی خاص، مانند رژیم مخصوص کودکان مبتلا به فنیل کتونوری (PKU)
حرف آخر
هر انسانی مجهز به مجموعه ای منحصر به فرد از نقاط قوت و ضعف است. همه ما قادریم برخی از کارها را بدون زحمت انجام دهیم اما در زمینه های دیگر با مشکلاتی مواجهیم.
مهم است که بدانیم در حالی که افراد دارای اختلالات عصبی رشدی با چالش هایی روبرو هستند، آنها به هیچ وجه از هیچ کس پایین تر نیستند. آموزش ویژه، درمان، حمایت، مهربانی و صبر می تواند به موفقیت آنها کمک کند.
درمان اختلالات رشدی در شیراز در مرکز سلامت مغز دانا
مدرسه و دانشگاه میتواند مکان هیجانانگیزی باشد، اما اگر اختلال رشدی داشته باشید، میتواند مملو از اضطراب باشد. در مرکز سلامت مغز دانا، ما برای دانش آموزان و دانشجویان ارزیابی جامعی از نارساخوانی، اختلال کمبود توجه/بیش فعالی و سایر علل بالقوه مشکلات تحصیلی ارائه می دهیم. متخصصان اختلالات عصبی رشدی در مرکز سلامت مغز دانا می توانند به شناسایی نقاط قوت و ضعف شناختی شما کمک کند تا بهترین مسیر درمانی را تعیین کنید تا بتوانید در یک محیط تحصیلی پیشرفت کنید.
بر اساس یک ارزیابی جامع عصب روانشناختی، ممکن است روان درمانی، درمان روان دارویی، کمک تحصیلی یا ترکیبی از این رویکردها را توصیه کنیم. هدف ما کمک به افراد مبتلا به اختلال رشدی است تا در مدرسه، محل کار و خانه به پتانسیل کامل خود دست یابند.
اگر کودک شما مبتلا به اختلال رشدی است یا فکر میکنید به تشخیص نیاز دارد، می توانید از متخصصان انستیتو سلامت مغز دانا کمک بگیرید. در مرکز سلامت مغز دانا، ما در کمک به افرادی که با مسائل مربوط به مغز دست و پنجه نرم می کنند، تخصص داریم. ما به شما کمک می کنیم مناسب ترین نوع درمان را برای خود پیدا کنید، و برای ایجاد یک پروتکل درمانی خاص برای نیازهای فردی هر شخص تلاش می کنیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر سایت ما را ببینید یا با کارشناسان مرکز تماس بگیرید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.