07136476172 - 09172030360 [email protected]

با افزایش ابزار ها و شبکه های ارتباطی، خبر های جعلی، شایعه ها و اخبار ضد و نقیض بیشتر از قبل شده اند و گاهی حتی تشخیص درست و غلط از هم سخت می شود. محققان احیرا دست به پژوهشی جالب زده اند که شخصیت افرادی که چنین خبر هایی را منتشر می کنند، چگونه بوده است؟

مطالعه نشان می‌دهد کسانی که امتیاز پایینی در وظیفه ‌شناسی دارند، بیشتر احتمال دارد اطلاعات نادرست یا اخبار جعلی را به اشتراک بگذارند.

 

منبع: دانشگاه دوک

 

از شایعاتی که درباره عوارض واکسن گفته می شود تا سوء استفاده کشنده از ایورمکتین، اطلاعات نادرست موانع مهمی در نبرد با کووید-19 ایجاد کرده است.

 

اگرچه ثابت شده است که برچسب‌های هشداردهنده روی محتوا، مردم را از اشتراک‌گذاری به اصطلاح «اخبار جعلی» منصرف می‌کند، اما این برای همه صادق نیست. تحقیقات جدید دانشکده بازرگانی فوکوا دانشگاه دوک، تیپ شخصیتی خاصی را شناسایی می‌کند که نه تنها بیشتر احتمال دارد اطلاعات نادرست را به اشتراک بگذارد، و حتی پس از هشدارهایی که ممکن است نادرست باشد، از اشتراک‌گذاری آن منصرف نمی‌شود.

 

این مطالعه که در مجله تجربی روانشناسی: عمومی منتشر شد، نشان داد شرکت‌کنندگانی که دارای اعتقادات سیاسی لیبرال و محافظه‌کار بودند، هر دو تا حدی اخبار اشتباهی را به اشتراک گذاشتند.

 

اما این تحقیق نشان می‌دهد محافظه‌کارانی که از لحاظ وظیفه‌شناسی نیز امتیاز پایینی داشتند، به میزان بیشتری درگیر چنین رفتاری بودند – احتمال بیشتری نسبت به لیبرال‌ها یا محافظه‌کاران وظیفه‌شناس‌تر برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات گمراه‌کننده بودند.

 

تعریف وظیفه شناسی

 

نویسنده ارشد همنت کاکار گفت: وظیفه شناسی به تمایل افراد به کوشا بودن، قابل اعتماد بودن، وظیفه شناس بودن، محتاط بودن، کنترل تکانه های خود و پیروی از هنجارهای اجتماعی اشاره دارد.

 

کاکار گفت، هدف این تحقیق ارائه درک عمیق‌تر و تفاوت‌های ظریف‌تر در پرتو بیش از ده‌ها مطالعه از سال 2018 است که به این نتیجه رسیده‌اند که به طور کلی، محافظه‌کاران بیش از لیبرال‌ها احتمال دارد اطلاعات نادرست را باور کنند و به اشتراک بگذارند.

 

آیا سیاست تاثیرگذار است؟

 

قطبی شدن سیاسی در حال حاضر بسیار زیاد است، بنابراین تحقیقات موجود یک تعمیم مشکل ساز را ارائه می دهد. «اگر ما هر محافظه‌کاری را با همان قلم‌روی گسترده ترسیم کنیم، فقط قطب‌بندی سیاسی را بیشتر می‌کنیم. در این تحقیق، ما استدلال می‌کنیم که اثرات بسیار ظریف‌تر و محدود به زیرمجموعه کوچکی از افراد با ارزش‌های محافظه‌کار هستند.»

 

در سراسر هشت مطالعه با بیش از 4600 شرکت‌کننده، کاکار و نویسنده مشترک اشر لاوسون، دکترای فوکوا. عوامل متعددی را بررسی کرد که ممکن است باعث شود افراد اطلاعات نادرست را به اشتراک بگذارند، حتی پس از اینکه به آنها هشدار داده شد که ممکن است نادرست باشد. این تحقیق نشان داد که وظیفه شناسی نقش مهمی دارد.

 

بر اساس نظریه معروف «پنج بزرگ» در روانشناسی که در دهه 1980 به وجود آمد، وظیفه شناسی یکی از پنج ویژگی است که شخصیت را شامل می شود. Big Five برای بررسی موضوعاتی از نحوه عملکرد افراد در تیم های کاری گرفته تا حساسیت افراد به بیماری آلزایمر مورد استفاده قرار گرفته است. برای تعیین وظیفه شناسی، شرکت کنندگان یک پرسشنامه 60 سوالی را تکمیل کردند که این ویژگی را در مقیاس هفت درجه ای اندازه گیری می کرد.

 

در کمال تعجب محققان، داده‌ها نشان داد محافظه‌کارانی که اطلاعات نادرست را به اشتراک می‌گذاشتند، صرف‌نظر از مدت زمانی که در رسانه‌های اجتماعی صرف کرده‌اند، این کار را انجام می‌دهند، آیا از ایده‌های موجود در داستان جعلی حمایت می‌کنند یا حتی به این دلیل که می‌کوشند حمایت خود را با یک مطلب خاص شخصیتی سیاسی هماهنگ کنند. او گفت که این تجزیه و تحلیل نشان داد شرکت کنندگانی که گزارش های اشتباهی را به اشتراک می گذارند تمایل به ایجاد هرج و مرج را برانگیخته اند.

کاکار گفت: «از اینکه دیدیم این موضوع حتی با بی اعتمادی به رسانه های جریان اصلی ارتباطی ندارد، شوکه شدیم. “این بیشتر به نارضایتی آنها از نهادهای سیاسی و اجتماعی فعلی و تمایل به شکستن آنها به نفع هرج و مرج مربوط می شود.”

 

«متاسفانه، حتی زمانی که شرکت‌کننده هشداری مبنی بر اینکه داستانی که به اشتراک می‌گذارد ممکن است نادرست باشد، دید، این تمایل تسکین نمی‌یابد. بنابراین یک سوال مهم برای آینده این است که آیا چیزی وجود دارد که بتواند به کاهش این رفتار کمک کند، شاید با پرداختن به تمایل این افراد برای هرج و مرج.

 

محققان امیدوارند که مردم پیام خاصی را از یافته‌ها حذف کنند – که ترکیبی از شخصیت و باورهای سیاسی – نه فقط باورهای سیاسی – بر تداوم اطلاعات نادرست توسط افراد تأثیر می‌گذارد.

 

لاوسون گفت: “به نظر می رسد وظیفه شناسی یک عامل واقعاً مهم است که رابطه بین ایدئولوژی سیاسی افراد و اینکه آیا آنها اطلاعات نادرست را به اشتراک می گذارند، تعیین می کند.” این رفتار تقریباً در افرادی با سطوح بالاتر وظیفه‌شناسی ناپدید شد.»

 

یک پژوهش دیگر

 

در تاریخ طولانی شناسایی عوامل برای پیش بینی عملکرد تحصیلی، وظیفه شناسی، به اصطلاح یک ویژگی شخصیتی “پنج بزرگ” که توصیف کننده خودتنظیمی و رفتار هدفمند است، به عنوان یک پیش بینی کننده پایدار برای این منظور ظاهر شده است.

با این حال، بسترهای عصبی آناتومیکی وجدان بودن صفت و مکانیسم مغزی اساسی که وجدان بودن صفت و عملکرد تحصیلی را به هم مرتبط می‌کند هنوز تا حد زیادی  این ناشناخته است. ما مسائل را در 148 دانش‌آموز دبیرستانی در همان کلاس با تخمین حجم ماده خاکستری قشر مغز (GMV) با استفاده از روش مورفومتری مبتنی بر وکسل بر اساس تصویربرداری تشدید مغناطیسی ساختاری بررسی کردیم.

تجزیه و تحلیل رگرسیون کل مغز نشان داد که وظیفه شناسی صفت به طور مثبت با GMV در لوب جداری فوقانی دو طرفه (SPL) و ارتباط منفی با GMV در شکنج میانی پیشانی راست (MFG) داشت. علاوه بر این، تجزیه و تحلیل میانجی‌گری نشان داد که وظیفه‌شناسی ویژگی تأثیرات حجم SPL و MFG را بر عملکرد تحصیلی واسطه می‌کند.

نکته مهم این است که نتایج ما حتی زمانی که هوش عمومی، وضعیت اجتماعی-اقتصادی خانواده و ویژگی‌های شخصیتی «پنج بزرگ» به غیر از وظیفه‌شناسی را تطبیق می‌دادیم، ادامه داشت.

در مجموع، مطالعه ما نشان می‌دهد که GMV در شبکه frontoparietal یک نشانگر عصبی ساختاری با وجدان بودن نوجوانان است و یک مسیر بالقوه پیشرفت مغزی-شخصیتی را برای پیش‌بینی عملکرد تحصیلی نشان می‌دهد که در آن ساختارهای ماده خاکستری بر عملکرد تحصیلی از طریق وظیفه‌شناسی صفت تأثیر می‌گذارند.

 

وظیفه شناسی از نگاهی دیگر

 

وظیفه شناسی یک ویژگی شخصیتی اساسی است – یکی از پنج بزرگ – که نشان دهنده تمایل به مسئولیت پذیری، سازماندهی، سخت کوشی، هدفمند بودن و پایبندی به هنجارها و قوانین است. مانند سایر عوامل اصلی شخصیت، جنبه های متعددی دارد. وظیفه شناسی شامل خودکنترلی، سخت کوشی، مسئولیت پذیری و قابلیت اطمینان است.

 

یک فرد وظیفه شناس در خودتنظیمی و کنترل تکانه مهارت دارد. این ویژگی بر روی تعیین و حفظ اهداف بلندمدت، تصمیم گیری در مورد انتخاب، رفتار محتاطانه یا تکانشی و جدی گرفتن تعهدات در قبال دیگران تأثیر می گذارد. (دیگر پنج ویژگی شخصیتی بزرگ عبارتند از برون گرایی، موافق بودن، گشاده رویی و روان رنجوری.) وظیفه شناسی به طور کلی یک عنصر کلیدی برای موفقیت است – در عشق و همچنین کار. همچنین یک پیش بینی کننده اصلی سلامت، رفاه و طول عمر است.

https://www.nature.com/articles/s41598-019-48704-1

https://www.psychologytoday.com/us/basics/conscientiousness

افراد با چه خلق و خویی، احتمال دارد بیشتر به آلزایمر مبتلا شوند؟!

 

 

The Role of Personality in Sharing of Fake News

 

 

به این مقاله امتیاز دهید