به لطف تحقیقات دانشگاه کوئینزلند، به درک توانایی باورنکردنی ماهی مرکب در استتار فوری خود نزدیک هستیم.
دکتر ون سونگ چونگ و پروفسور جاستین مارشال از انستیتوی مغز کوئینزلند UQ، اولین نقشه برداری MRI مغز ماهی مرکب را در 50 سال به اتمام رسانده و به ایجاد اطلس اتصالات عصبی پرداختند.
“این اولین بار است که از فناوری مدرن برای کشف مغز این حیوان شگفت انگیز استفاده می شود و ما 145 اتصال و مسیر جدید را پیشنهاد کردیم که بیش از 60 درصد از آنها به سیستم بینایی و حرکتی مرتبط هستند.”
“سفالوپودهای مدرن، گروهی از جمله هشت پا، ماهیهای کوچک دریایی و ماهی مرکب دارای مغزهای کاملاً پیچیده ای هستند که به یک سگ نزدیک می شوند و بیش از موشها، حداقل در تعداد نورونها.
“به عنوان مثال، سفالوپودها بیش از 500 میلیون نورون دارند، در مقایسه با 200 میلیون برای موش و 20،000 برای یک mollusc نرمال.”
برخی از نمونه های رفتار پیچیده سفالوپود شامل توانایی استتار خود با وجود رنگ آمیزی، شمارش، تشخیص الگوهای حل مسئله و برقراری ارتباط با استفاده از انواع سیگنال است.
“ما می بینیم که مدارهای عصبی زیادی به استتار و ارتباط بصری اختصاص داده شده است. ماهی مرکب توانایی منحصر به فردی برای فرار از شکارچیان، شکار کردن و ارتباط با تغییرات رنگ دارد.”
“این مطالعه همچنین از فرضیه های نوظهور در مورد تکامل همگرا – هنگامی که ارگانیسم ها به طور مستقل صفات مشابه را تکامل می دهند – سیستم عصبی سفالوپود با بخش هایی از سیستم عصبی مرکزی مهره داران پشتیبانی می کند.”
“شباهت با سیستم عصبی مهره داران با مطالعه بهتر به ما این امکان را می دهد، پیش بینی های جدیدی درباره سیستم عصبی سفالوپود در سطح رفتاری انجام دهیم.”
“به عنوان مثال، این مطالعه چندین شبکه جدید از سلولهای عصبی را که مسئول رفتارهای بینایی مانند حرکت و استتار هستند، پیشنهاد می کند – وقتی ماهی مرکب رنگ های مختلفی را در بالا و پایین بدن خود نمایش می دهد تا به صورت قسمتی از سطحی که بر روی آن است، مشاهده شود.”
پروژه در حال انجام این تیم شامل درک این موضوع است که چرا گونه های مختلف سفالوپود تقسیمات متفاوتی از مغز ایجاد کرده اند.
“یافته های ما امیدوارانه شواهدی برای کمک به ما در درک دلیل رفتارهای متنوع این موجودات جذاب و تعامل بسیار متفاوت ارائه می دهد.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
Toward an MRI-Based Mesoscale Connectome of the Squid Brain. iScience, 2020
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.