تحقیقات جدید نشان می دهد که بازی کردن، استفاده از کامپیوتر و داشتن یک زندگی اجتماعی غنی، می تواند اختلالات شناختی خفیف را در حالت خفیف حفظ کند.
زمانی که سن ما بالاتر می رود مغز ما دچار تغییراتی میشود که ممکن است بر روی حافظه، تفکر یا قضاوت ما تاثیر بگذارد.
اختلال شناختی خفیف (MCI) مرحله ای است که بین کاهش عملکرد های شناختی مرتبط با سن (مانند حافظه، تصمیم گیری، استدلال، تمرکز) و زوال عقل. با این حال MCI به طور قابل توجهی بر زندگی و فعالیت های روزانه تاثیر نمی گذارد.
افراد مبتلا به MCI معمولا چیزها را فراموش میکنند ، تفکر خود را از دست میدهند یا موضوع گفتگوها را از یاد میبرند. با توجه به گزارش مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، بیش از 16 میلیون نفر در ایالات متحده با اختلالات شناختی زندگی می کنند.
MCI ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش دهد، اما نه همه کسانی که مبتلا به MCIهستند. تا به امروز، اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) هیچ درمانی را برای MCI تایید نکرده است.
انتخاب شیوه زندگی مانند ورزش و عملکردهای فکری، اثرات مثبتی بر مغز دارد. در سال های اخیر، محققان مطالعات بیشتری را برای پیدا کردن درمان هایی که ممکن است از کاهش عملکردهای شناختی جلوگیری کنند، انجام داده اند.
فعالیت های مغزی، سلامت مغز را بهبود می بخشد
یک مطالعه جدید نشان داد که استفاده از کامپیوتر، بازی کردن، ساختن و مشارکت در فعالیت های اجتماعی ممکن است خطر MCI را کاهش دهد. این نتایج درمجله پزشکی اعصاب ، مجله پزشکی آکادمی مغز و اعصاب آمریکا (AAN) بچاپ رسید.
“مطالعه ما دقیقا در مورد اینکه چگونه افراد با فعالیت های ذهنی در زمان میانسالی و بعد از آن،عملکرد بهتری دارند، و بررسی اینکه چه فعالیت هایی برای مغز مفید است.” E. Geda، از کلینیک Mayo در اسکاتسدیل، AZ.
محققان 2000 نفر را با سن 70 سال به بالامورد که بدون نشانه های MCI بودند مطالعه قرار دادند. و از آنها خواستند تا پرسشنامه ای را درباره اینکه چه فعالیت های ذهنی انجام میدهند پر کنند.
شرکت کنندگان آزمون های تفکر و حافظه را هر 15 ماه یکبار انجام دادند و محققان آنها را به طور میانگین 5 سال تحت نظارت قرار دادند. در طول این دوره، 532 نفر به سمت اختلال MCI رفتند. از میان این 532 نفر فقط 15 نفر گزارش کردند که از کامپیوتر استفاده می کنند. درحالی که 1468 نفر دیگر که بدون MCI باقی مانده بودند در مراحل زندگی خود تقریبا هر روز از کامپیوتر استفاده کرده بودند.
به طور کلی، هر نوع فعالیت ذهنی تأثیر مثبت بر سلامت مغز دارد:
- استفاده از رایانه در میانسالی و بعد از آن، خطر MCI را 37٪ کاهش داد.
- مشارکت در فعالیت های اجتماعی، انجام کورس ها یا بازی کردن کارت ها در میانسالی و بعد از آن، خطر MCI را 20٪ کاهش داد.
- فعالیت های صنایع دستی، 42٪ خطر MCI را کاهش می دهد.
فعالیت های ذهنی بیشتر، بهتر است
محققان دریافتند که تعداد فعالیتهای ذهنی نیز درکاهش خطر توسعه MCI نقش دارند. در میان افرادی که در این مطالعه شرکت کردند، کسانی که در دو یا چند فعالیت شرکت داشتند مزایای بیشتری را کسب کردند:
کسانی که در دو یا سه فعالیت شرکت کردند 28٪ و 45٪ احتمال MCI را در مقایسه با افرادی که هیچگونه فعالیتی را انجام نداده اند، کمتر کردند.
شرکت در چهار یا پنج فعالیت کاهش خطر ابتلا به MCI را به ترتیب43٪ و 56٪ کاهش داد.
این مطالعه از تعداد زیادی از شرکت کنندگان بهره برد، اما محققان هشدار می دهند که نتایج بر اساس فعالیت های ذهنی که افراد کهن سال در میانسالی داشته اند مورد بررسی قرار گرفته است.
به هرحال باید توجه داشت که مطالعات زیادی نقش فعالیت های ذهنی را در محافظت و سلامت مغز مشخص کرده اند. درحال حاضر روش های نوینی برای بهبود عملکردهای شناختی در مراکز سلامت مغز دنیا وجود دارد.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.