مقدمه
وقتی از خواب بیدار میشوید و حس میکنید گلودرد و سرفه دارید میفهمید حالتان بد است و شک میکنید نکند کرونا هست؟انفولانزا؟؟سرماخوردگی؟ به هر حال با ادامه پیدا کردن این علائم میروید سراغ درمان-به دکتر مراجعه میکنید تست میدهید سوپ و آب پرتقال و دارو میخورید. چون میخواهید حالتان بهتر شود! نمیخواهید با این علائم ادامه بدهید! اما وقتی به علائمی میرسیم که نشان از شروع مشکلات روانی هست انگار مشابه مشکلات جسمیمان اقدام نمیکنیم! چرا افراد برای بیماری های روانی اشان دنبال درمان نمیروند؟ از قضاوت میترسند. از تغییر و اینکه نمیدانند در پروسه درمان قرار است با چه چیزی مواجه شوند. علاوه بر این غرورشان اجازه نمیدهد قبول کنند نیاز به کمک دارند.
مردم خیلی سخت اقرار میکنند که در سلامت روان خود مشکل دارند.
صفحات اینستاگرام همه پر از تفریحات جالب و موقعیت هایی هست که در آن خوشحال هستند. یک ترس غریزی برای به اشتراک گذاشتن احساسات واقعی خودمان وجود دارد. شاید چون فکر میکنیم آسیب پذیرتر میشویم. به همین علت است که افراد به جای اینکه به متخصص برای درمان مراجعه کنند سعی میکنند خودشان حال خودشان را خوب کنند. و البته اکثرا راه خوبی را در پیش نمیگیرند. مثالش میتواند صحبت با افراد غیر متخصص و مصرف الکل و مواد مخدر باشد. با این وجود، اگر علائم بیماری های روانی را تجربه می کنید، باید قبل از غیرقابل کنترل شدن علائم، اراده و راهی را برای کمک و درمان پیدا کنید.
چرا نمیتوانیم درمانمان را خودمان با استفاده از مطالبی که در اینترنت جمع آوری میکنیم پیش ببریم؟
اینترنت ابزار بسیار خوبیست و خوشحالم که از آن برای صحبت با شما استفاده میکنم. اینترنت جواب خیلی از سوال های ما را میدهد. ولی! مساله این هست که از خصوصیت بیماری های روانی این است که درک ما را از شرایط تغییر میدهد. برای مثال در افسردگی یکی از اتفاقاتی که میافتد نادیده گرفتن واقعیتهاست!
دسترسی به اطلاعات در مورد علائم احتمالی یک بیماری قطعا مهم و همچنین سودمند است.
اطلاعاتی که به خوبی جمعآوری شده است به ما این امکان را می دهد که علائم خود را درک کنیم. بتوانیم با یک متخصص ارتباط بگیریم و به مداخله اولیه دسترسی پیدا کنیم. با این حال، نقطه ضعف این موضوع این است که ما اغلب علائم خود را زیرمجموعه علائم بیماری ای که ممکن است نداشته باشیم، می بینیم. دچار هراس میشویم یا خود درمانی می کنیم. احتمالاً به همین دلیل است که ما سریعاً نتیجه می گیریم که درد قفسه سینه بعد از یک شام مفصل ممکن است یک حمله قلبی باشد. یا اینکه احساس دلتنگی در بعضی روزهای بارانی افسردگی است. اگر در مورد سلامتی خود احساس نگرانی می کنید، بهتر است در صورت مشاهده علائمی که شما را نگران می کند، با یک متخصص مشورت کنید. این امر در مورد مسائل مربوط به سلامت روان بسیار مهم است.
شایع ترین علائم بیماری های روانی
اولین قدم برای درمان این است که احساس نیاز کنیم. در ادامه به شایع ترین علائم بیماری های روانی میپردازیم.
با این حال، اگر به دنبال تشخیص مناسب هستید، اکیداً پیشنهاد میکنم برای تشخیص جامعتر و قطعیتر، قرار ملاقاتی با یک متخصص آموزش دیده داشته باشید. مشابه سرطان، تشخیص زودهنگام و درمان میتواند به طور موثری روند بهبودی شما را تسریع کند.
- احساس غم
- تفکر آشفته یا کاهش توانایی تمرکز
- ترس یا نگرانی بیش از حد، یا احساس گناه شدید
- تغییرات خلقی شدید
- کناره گیری از جمع دوستان
- خستگی شدید، کم انرژی بودن یا مشکلات خواب
- هذیان، پارانویا یا توهم
- ناتوانی در کنار آمدن با مشکلات یا استرس های روزانه
- مشکل در درک و ارتباط با افراد
- مشکلات مصرف الکل یا مواد مخدر
- تغییرات عمده در عادات غذایی
- تغییر میل جنسی
- خشونت بیش از حد
- فکر کردن به خودکشی
گاهی اوقات علائم یک اختلال در سلامت روان به صورت مشکلات جسمی مانند درد معده، کمر درد، سردرد یا سایر دردهای غیر قابل توضیح ظاهر می شود.
با طرز تفکر غلط دیگران راجع به بیماری های روانی چه کنیم؟
متأسفانه، نگرش ها و باورهای منفی نسبت به افرادی که دارای بیماری روانی هستند، رایج است.این طرز تفکر غلط می تواند منجر به تبعیض شود. تبعیض میتواند آشکار و مستقیم باشد، مانند شخصی که در مورد بیماری روانی یا درمان شما اظهار نظر منفی می کند. یا ممکن است ناخواسته یا نامحسوس باشد، مثلاً کسی که از شما دوری میکند زیرا تصور میکند به دلیل بیماری روانیتان ممکن است خشن یا خطرناک باشید. حتی ممکن است خودتان در مورد خودتان بد قضاوت کنید!
برخی از اثرات مضر این نوع نگرش شامل موارد زیر است:
- بی میلی به دریافت کمک یا درمان
- عدم درک خانواده، دوستان، همکاران یا دیگر افراد جامعه
- فرصت های کمتر برای کار، آموزش در مدرسه یا فعالیت های اجتماعی یا مشکل در یافتن مسکن
- خشونت فیزیکی یا آزار و اذیت جسمی
- بیمهای که به اندازه کافی هزینه درمان بیماریهای روانی را پوشش نمی دهد
- این باور که هرگز در چالش های خاصی موفق نخواهید شد یا اینکه نمی توانید وضعیت خود را بهبود بخشید
نکاتی در مورد طرز تفکر غلط راجع به بیماری های روانی
- شاید به اشتباه فکر کنید که بیماری شما نشانه ضعف شخصی است یا اینکه باید بتوانید بدون کمک آن را کنترل کنید.مشاوره با متخصصان، آگاهی بیشتر از بیماریتان و ارتباط با دیگرانی که مشکل مشابه با شما را دارند می تواند به شما کمک کند عزت نفس به دست آورید و بر قضاوت مخرب علیه خود غلبه کنید.
- ممکن است تمایلی به اعتراف به اینکه نیاز به درمان دارید نداشته باشید. اجازه ندهید ترس از برچسب خوردن مانع از کمک گرفتن شما شود. درمان می تواند با شناسایی مشکل و کاهش علائمی که در کار و زندگی شخصی شما تداخل دارد،نجات دهنده باشد.
- ممکن است تمایلی به صحبت راجع به بیماریتان با کسی نداشته باشید. خانواده و دوستان شما میتوانند در صورت اطلاع از بیماریتان، از شما حمایت کنند. برای همدردی، حمایت و درک شدن با افرادی که به آنها اعتماد دارید ارتباط بگیرید.
- شما یک بیماری نیستید. بنابراین مثلا به جای گفتن «من دوقطبی هستم» بگویید «من اختلال دوقطبی دارم».
- اگر شما یا فرزندتان نوعی بیماری روانی دارید که بر یادگیری تأثیر می گذارد، ببینید که چه طرح ها و برنامه هایی میتواند به شما کمک کند. تبعیض علیه دانش آموزان به دلیل بیماری روانی خلاف قانون است و معلمین در مقاطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان موظفند تا جایی که می توانند برای یادگیری دانش آموزان تلاش کنند. در مورد بهترین رویکرد و منابع با معلمان، اساتید یا مدیران صحبت کنید. اگر معلمی از ناتوانی دانش آموز اطلاعی نداشته باشد، می تواند منجر به تبعیض، ایجاد موانع یادگیری و نمرات ضعیف شود.
نظرات خود را در اینترنت بیان کنید. این موضوع می تواند با ایجاد احساس شجاعت در دیگرانی که با چالش های مشابه شما روبرو هستند کمک کننده باشد و به مردم در مورد بیماری های روانی آموزش دهد.
به طور خلاصه
قضاوت دیگران تقریباً همیشه ناشی از عدم درک مناسب است تا اطلاعات مبتنی بر واقعیت. یادگیری پذیرش شرایط خود و تشخیص اینکه برای درمان آن چه کاری باید انجام دهید و کمک به آموزش دیگران می تواند تغییرات بزرگی ایجاد کند.
شاید نتوانید علائم بیماری خود را کنترل کنید، اما می توانید نحوه واکنش خود را به علائمتان کنترل کنید. این ساده و آسان نیست (مانند هر چیز دیگری که در مورد بیماری روانی وجود دارد)، اما یادگیری، تمرین و به کار گیری تکنیک های موثر برای مقابله می تواند به شما کمک کند احساس بهتری از لحاظ عاطفی، روانی و جسمی داشته باشید. بهبودی از بیماری روانی به پشتکار نیاز دارد.
در انستیتو سلامت مغز دانا مفتخریم با ارائه تکنیکهای علمی به بهبود عملکرد مغز شما کمک کنیم.مغز ما تا حد زیادی تعیین می کند که چه کسی هستیم، چه کاری انجام می دهیم و چگونه رفتار میکنیم. برنامه های جامع ما می تواند به شما کمک کند تا سلامت روان خود را ارتقا بخشید. اگر میخواهید درباره روشهایی که میتوانید مغز خود را به سلامت بهینه برگردانید، بیشتر بدانید، با ما تماس بگیرید.
(درباره واحدهای انستیتو سلامت مغز دانا بیشتر بدانید)
منابع
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mental-illness/in-depth/mental-health/art-20046477https://www.whiteswanfoundation.org/mental-health-matters/understanding-mental-health/self-diagnosing-of-mental-illnesshttps://www.lifehack.org/906009/mental-illnesshttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mental-illness/symptoms-causes/syc-20374968#:~:text=Excessive%20fears%20or%20worries%2C%20or,low%20energy%20or%20problems%20sleepinghttps://www.nami.org/Blogs/NAMI-Blog/january-2019/self-help-techniques-for-coping-with-mental-illness
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.