طبق یک مطالعه جدید تصویربرداری از مغز در ژورنال بیماری آلزایمر، با افزایش وزن یک فرد، فعالیت و گردش خون در تمام مناطق مغز کاهش می یابد.
برای یکی از بزرگترین مطالعات مرتبط با چاقی و اختلال عملکرد مغز، دانشمندان بیش از 35000 اسکن تصویربرداری عصبی را از بیش از 17000 فرد برای اندازه گیری جریان خون و فعالیت مغز مورد بررسی قرار دادند. جریان خون پایین مغز پیش بینی کننده شماره یک است که فرد به بیماری آلزایمر مبتلا خواهد شد. همچنین با افسردگی، ADHD، اختلال دو قطبی، اسکیزوفرنی، آسیب دیدگی مغز، اعتیاد، خودکشی و سایر شرایط همراه است.
این مطالعه نشان می دهد که اضافه وزن یا چاقی بر فعالیت مغز تأثیر می گذارد و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و همچنین بسیاری از شرایط روانشناختی را افزایش می دهد. ”
الگوهای قابل توجه جریان خون کاهش یافته مغز، در میان دسته های کم وزن، وزن طبیعی، اضافه وزن، چاقی و اختلال چاقی مشاهده شد. این موارد در حالی که شرکت کنندگان در حالت استراحت و همچنین هنگام انجام تمرکز بر روی انجام یک تسک، انجام شد. به ویژه، نواحی مغز که در معرض ابتلا به بیماری آلزایمر قرار گرفته اند، مانند لوب های تمپورال و هیپوکامپ.
با توجه به آخرین آمار نشان داده شده 72٪ آمریکایی ها دارای اضافه وزن هستند که 42٪ از آنها چاق هستند، این خبر ناراحت کننده ای از نظر سلامت روانشناختی است.
دانشمندان شواهد قانع کننده ای ارائه می دهند که نشان می دهد چاقی باعث کاهش جریان خون در مغز می شود که به نوبه خود منجر به کوچک شدن مغز و ترویج بیماری آلزایمر می شود. این یک پیشرفت بزرگ است زیرا مستقیماً نحوه واکنش مغز به بدن ما را نشان می دهد. ”
این مطالعه نیاز به پرداختن به چاقی را به عنوان هدف مداخلات طراحی شده برای بهبود عملکرد مغز، از جمله ابتکارات پیشگیری از بیماری آلزایمر یا تلاش برای بهینه سازی شناخت در جوامع جوان تر نشان می دهد. چنین کارهایی در بهبود نتایج در همه گروههای سنی بسیار مهم خواهد بود.
اگرچه نتایج این مطالعه بسیار نگران کننده است، اما امیدواری وجود دارد. دکتر آمین افزود: یکی از مهمترین درسی که ما طی 30 سال انجام مطالعات تصویربرداری عملکردی مغز آموخته ایم این است که با اتخاذ عادات سالم زندگی برای سلامت مغز مانند حفظ کالری سالم (رژیم غذایی سالم و ورزش منظم) می توان عملکرد مغز را بهبود بخشید.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
Amen, D.G., et al. (2020) Patterns of Regional Cerebral Blood Flow as a Function of Obesity in Adults. Journal of Alzheimer’s Disease
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.