اثرات مضر استرس بر مغز و روده ها! با هم بشنویم :
استرس زمانی اتفاق می افتد که با یک چالش یا تقاضا در زندگی آشنا می شوید که منجر به تنش فیزیکی یا عاطفی می شود. اثرات مضر استرس بر مغز و روده ها!
با وجود اینکه همه افراد استرس را تجربه می کنند، اما اگر برای مدت طولانی رخ دهد، می تواند برای سلامتی شما مضر باشد. در اینجا روش هایی وجود دارد که استرس می تواند بر سلامتی شما تأثیر بگذارد – و کارهایی که می توانید در مورد آن انجام دهید.
استرس چیست؟
استرس واکنش عاطفی و فیزیکی شما به یک چالش یا تقاضا است. اگر در خطر هستید، مغز محرک هایی به غده فوق کلیه می فرستد. آدرنال هورمون هایی مانند کورتیزول و آدرنالین را ترشح می کند که می تواند منجر به افزایش موارد زیر شود:
هوشیاری
فشار خون
قند خون
نفس کشیدن
ضربان قلب
تنش عضلانی
تعریق
استرس کوتاه مدت یا حاد به سرعت از بین می رود. مانند زمانی که با کسی بحث می کنید یا از آتش سوزی خانه فرار می کنید. اثرات مضر استرس بر مغز و روده ها!
استرس مزمن با بدن شما چه می کند؟ اثرات مضر استرس بر مغز و روده ها!
اگر استرس شما ثابت باشد و برای هفته ها یا حتی بیشتر ادامه یابد مزمن است. وقتی استرس شما خیلی بیشتر طول می کشد، مانند زمانی که مشکلات مالی دارید، بدن شما همچنان در حالت هوشیاری و واکنشی باقی می ماند و این منجر به علائم روانی و فیزیکی می شود.
شعله ور شدن علائم آسم
استرس و احساسات قوی از عوامل محرک آسم هستند. اگر آسم دارید، ممکن است این احساسات و استرس علائم شما را بدتر کند. این به این دلیل است که استرس بر تنفس شما تأثیر می گذارد حتی اگر آسم نداشته باشید. ماهیچه های شما ممکن است سفت شوند و سرعت تنفس شما افزایش یابد.
تنفس آگاهانه می تواند به کاهش استرس کمک کند. اگر می خواهید تنفس آگاهانه را امتحان کنید، در اینجا مراحل وجود دارد
- از طریق بینی نفس بکشید و به آرامی از دهان خارج کنید.
- هفت ثانیه نفس بکشید، هفت ثانیه نفس خود را نگه دارید، هفت ثانیه بازدم کنید.
- روی تنفس خود تمرکز کنید و افکار دیگر را رها کنید.
- این کار را سه بار تکرار کنید.
مشکلات گوارشی، اثرات مضر استرس بر مغز و روده ها!
وقتی استرس دارید یا مضطرب هستید، هورمونهای آزاد شده میتوانند در فرآیند هضم اختلال ایجاد کنند که میتواند باعث تعدادی از مشکلات گوارشی (GI) شود:
یبوست
اسهال
سوء هاضمه
از دست دادن اشتها
حالت تهوع
زخم معده
گرفتگی معده
به طور خاص، سندرم روده تحریک پذیر یا IBS، که با درد و حملات یبوست و اسهال مشخص می شود. تصور می شود که این مشکل تا حدودی با استرس تقویت می شود.
ریزش مو
ریزش مو می تواند پس از یک دوره استرس زا در زندگی شما رخ دهد. چه طلاق باشد و چه مرگ یکی از عزیزان، ممکن است به دلیل استرس موهای شما ریزش کند. وقتی استرس از بین رفت، ریزش موهای شما متوقف خواهد شد. ممکن است بین شش تا نه ماه طول بکشد تا موهای شما دوباره به حجم طبیعی خود برسند.
استرس و اضطراب همچنین می تواند به اختلالی به نام تریکوتیلومانیا کمک کند که در آن افراد به طور مکرر موهای خود را بیرون می کشند. افراد مبتلا به این بیماری اغلب گزارش می دهند که قبل از کندن موهای خود استرس را تجربه می کنند. درمان تریکوتیلومانیا ممکن است شامل دارودرمانی، درمان شناختی رفتاری و آموزش تغییر عادت باشد. شناسایی عادتها و تلاش برای تغییر آنها از طریق آگاهی و حمایت اجتماعی مهم است.
مشکلات قلبی
پاسخ اولیه قلبی عروقی بدن شما به استرس افزایش ضربان قلب است. استرس مداوم با افزایش انقباض رگ های خونی، فشار خون شما را افزایش می دهد. این خطر ابتلا به مشکلات قلبی عروقی مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا و حملات قلبی را افزایش می دهد.
به عنوان مثال، 33٪ از این افراد استرس مزمن شدید را تجربه می کنند. افرادی که استرس ناشی از کار را تجربه می کنند بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند.
افرادی که شغل پر استرس دارند 22 درصد بیشتر از افرادی که مشاغل کم استرس دارند در معرض خطر سکته هستند. مشاغل پر استرس به عنوان مشاغلی تعریف می شوند که از نظر روانی سخت هستند. علاوه بر این، افراد زمانی استرس را تجربه می کنند که کنترل کمتری بر شغل خود و میزان سختی کار از آن ها داشته باشند.
رفتارها و عوامل خاصی می توانند خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته را افزایش دهند. استرس می تواند فرد را به سمت این رفتارها سوق دهد، مانند:
- عدم فعالیت بدنی
- عدم مصرف داروها طبق دستور
- پرخوری
- سیگار کشیدن
- رژیم غذایی ناسالم
استرس مزمن می تواند تأثیر منفی بر سلامت روان و فشار خون بالا داشته باشد.
هر دو از عواملی هستند که می توانند منجر به افزایش خطر بیماری قلبی و سکته شوند.
برای جلوگیری از مشکلات قلبی مرتبط با استرس، یک سبک زندگی سالم برای قلب را امتحان کنید که می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مصرف کمتر نمک، چربی اشباع شده و شکر
- خوردن یک رژیم غذایی گیاهی با مقدار زیادی میوه، سبزیجات و غلات کامل
- هر هفته حداقل 150 دقیقه ورزش با شدت متوسط انجام دهید
- اگر سیگاری هستید، سیگار را ترک کنید
- جایگزینی آب به جای نوشیدنی های شیرین
سعی کنید با شناسایی منابع استرس و کار بر روی راه حل هایی برای مدیریت آنها استرس را در زندگی خود کاهش دهید. خواه این به معنای مرخصی گرفتن از محل کار در صورت نیاز باشد یا گذراندن زمان بیشتر با خانواده یا دوستانتان. شما همچنین می توانید ذهن آگاهی و مدیتیشن را تمرین کنید.
قند خون بالا
استرس باعث افزایش قند خون نمی شود، و اگر دیابت نوع 2 دارید، ممکن است متوجه شوید که در زمان استرس، قند خون شما بالاتر است.
استرس می تواند منجر به افزایش سطح کورتیزول و گلوکز و همچنین افزایش مقاومت به انسولین شود. در یک مطالعه، افرادی که سطح استرس بالایی را تجربه کردند، کمتر به تغییرات سبک زندگی، مانند ورزش و تغییرات رژیم غذایی، برای درمان دیابت پایبند بودند.
افزایش اشتها
اگر تجربه استرس دارید که فقط برای مدت کوتاهی طول می کشد، ممکن است اشتهای شما کم شده باشد. با این حال، زمانی که برای مدت طولانی استرس دارید، بدن شما کورتیزول تولید می کند. هورمونی که اشتهای شما را افزایش می دهد و شما را به مصرف غذاهای سرشار از قند و چربی سوق می دهد. .
علاوه بر این، زمانی که احساس میکنید استرس شما بالا است و غذا را به احساسات مثبت مرتبط میکنید، ممکن است بیش از آنچه که تحت استرس نبودید یا انتخابهای غذایی ناسالم انجام میدادید، بیشتر بخورید.
نکته کلیدی این است که بدانید تحریک شده اید و زمانی که احتمال بروز استرس وجود دارد آماده باشید. این به معنای تهیه میان وعده های متعادل و سرشار از پروتئین و چربی های سالم است. از خوردن تنقلات حاوی چربی اشباع شده و قند پرهیز کنید. علاوه بر این، ورزش می تواند به کنترل استرس و بهبود سلامت کلی شما کمک کند.
برای دریافت مشاوره رایگان چند تخصصی با ما در انستیتو سلامت مغز دانا در تماس باشید.
منبع: https://www.health.com/condition/stress/effects-of-stress-on-the-body#citation-21
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.