07136476172 - 09172030360 [email protected]

مقدمه

به احتمال زیاد، آلزایمر و سایر دمانس‌ها خطر ابتلا به کرونا را افزایش نمی‌دهند. بیماری تنفسی ناشی از کروناویروس جدید هم درست مانند زوال عقل، خطر ابتلا به آنفولانزا را افزایش نمی‌دهد. با این حال، رفتارهای مرتبط با زوال عقل مانند افزایش سن و شرایط سلامت رایج که اغلب همراه با زوال عقل هستند. اینها ممکن است خطر را افزایش دهند. مثلا، افراد مبتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل های دیگر ممکن است فراموش کنند دست های خود را بشویند. یا ممکن است فراموش کنند سایر اقدامات احتیاطی توصیه شده را برای جلوگیری از بیماری انجام دهند. علاوه بر این، بیماری هایی مانند کرونا و آنفولانزا ممکن است اختلال شناختی را به دلیل زوال عقل بدتر کنند. با شروع بازگشایی جوامع، این خطرات مهم اند و باید اقدامات احتیاطی برای افراد مبتلا به زوال عقل انجام شود.

کرونا

کرونا ویروس 2، ویروس تازه کشف شده ای که باعث بیماری تنفسی در سراسر دنیا شد. ویروسی که باعث ایجاد بیماری کووید-19 گردید. از آغاز همه گیری کرونا، اطلاعات زیادی به آموخته های قبلی ما افزوده شده است. با این حال، هنوز سوالاتی در مورد تاثیر طولانی مدت ویروس کرونا بر بدن و مغز ما وجود دارد. تحقیقات جدید ارتباط بین کرونا و مشکلات شناختی مداوم را نشان داده است. از جمله این مشکلات می توان به تسریع آسیب شناسی و علائم بیماری آلزایمر اشاره کرد. تحقیقات اخیر نشان دهنده ارتباط بیماری کرونا و آلزایمر هستند. اخیرا در مطالعه ای 300 شرکت کننده 3 تا 6 ماه پس از ابتلا به کرونا مورد ارزیابی قرار گرفتند. محققان دریافتند که بیش از 50 درصد از شرکت کنندگان، مشکلات مربوط به حافظه داشتند. حدود 25 درصد نیز، دچار اختلال عملکرد اجرایی و مشکلات زبانی بودند.

تحقیقات جدید در زمینه ارتباط کرونا و آلزایمر

تحقیقات جدید و گسترده ای روی افرادی که به مدت طولانی به کرونا مبتلا بودند انجام شد. محققان به ارتباط بین مسائل شناختی و از دست دادن بویایی اشاره کردند. اما در مورد ارتباط مشکلات شناختی و شدت ابتلا به این عفونت تنفسی اشاره ای نکردند. علائم تنفسی و گوارشی به عنوان معمول ترین علائم با کرونا همراه اند. بسیاری از افراد مبتلا به کرونا، علائم کوتاه مدت و/یا بلندمدت عصبی روانی دارند. از جمله این مشکلات، از دست دادن بویایی و چشایی و نقص های شناختی و توجهی است. اینها تحت عنوان “مه مغزی” یا brain fog شناخته می شوند.

برای برخی از بیماران، این علائم عصبی همچنان ادامه دارد. محققان در تلاش هستند تا مکانیسم هایی را که این اختلال عملکرد مغزی را ایجاد می کند، درک کنند. همچنین مشخص کنند این مشکل، در دراز مدت چه ارتباطی با سلامت شناختی دارد.

 

انجمن جهانی آلزایمر

محققان علوم اعصاب در انجمن جهانی آلزایمر و نمایندگان 40 کشور، با راهنمایی سازمان بهداشت جهانی یا (WHO)، بخشی از یک کنسرسیوم بین المللی چند رشته ای اند. هدف این کنسرسیوم، جمع آوری و ارزیابی پیامدهای طولانی مدت بیماری کرونا در این مرکز است.

تفاوت هایی در  سیستم عصبی افراد یک کشور و همچنین بین افراد در کشورهای مختلف وجود دارد. یافته های اولیه این کنسرسیوم در انجمن جهانی آلزایمر از یونان و آرژانتین ارائه شده است. نشان می دهد که افراد مسن، اغلب پس از بهبودی از عفونت کرونا، از اختلالات شناختی مداوم رنج می برند.

نتایج گزارش های کنسرسیوم جهانی آلزایمر

نتایج کلیدی این کنسرسیوم در 2021 گزارش شده است. نشانگرهای بیولوژیکی آسیب مغزی، التهاب عصبی و آلزایمر در خون بیماران وجود دارد. این موارد به شدت با وجود علائم عصبی در بیماران مبتلا به کرونا ارتباط دارد. افراد پس از بیماری کرونا، دچار افت شناختی می شوند. این بیماران به دنبال فعالیت بدنی کوتاه مدت و همچنین وضعیت کلی بد بدنی، اکسیژن خون کمتری دارند.

“این داده های جدید به روندهای نگران کننده ای اشاره می کند. اینها نشان می دهد عفونت های کرونا منجر به اختلال شناختی پایدار و حتی علائم آلزایمر می شود”. بیماری کرونا با بیش از 190 میلیون مورد و نزدیک به 5 میلیون مرگ، کل جهان را ویران کرده است. ضروری است که اثرات این ویروس بر بدن و مغز با دقت بررسی شود. در این زمینه اما تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

نکته قابل توجه این است که اختلال شناختی، با از دست دادن مداوم بو در بیماران بهبود یافته از کرونا ارتباط دارد.

ارتباط بین اختلالات شناختی و حس بویایی در گروهی از بیماران بزرگسال مسن آرژانتینی مبتلا به کرونا مطالعه شد. شرکت کنندگان بین سه تا شش ماه پس از عفونت کرونا، مورد مطالعه قرار گرفتند.

در این مطالعه نیز، بیش از نیمی از شرکت کنندگان، مشکلات مداوم فراموشی نشان دادند. تقریباً از هر چهار نفر یک نفر با مشکلات شناختی از جمله اختلالات زبانی و اختلال عملکرد اجرایی درگیر بودند. این مشکلات با مشکلات مداوم در عملکرد بویایی همراه بود، اما با شدت بیماری کرونا ارتباطی نداشت. “ما در حال مشاهده ارتباطات واضح بین کرونا و مشکلات شناختی، ماه ها پس از عفونت هستیم”. “ضروری است به مطالعه این جمعیت و سایر افراد در سراسر جهان برای مدت زمان طولانی ادامه دهیم. درنهایت بتوانیم تأثیرات عصبی طولانی مدت کرونا را بیشتر درک کنیم.”

عفونت ناشی از بیماری کرونا با افزایش نشانگرهای زیستی آلزایمر در خون همراه بود

نشانگرهای بیولوژیکی در خون، پروتئین تائو، نوروفیلامنتها و پروتئین اسید فیبریلاری گلیال (GFAP) هیدرولاز L1 Ubiquitin کربوکسیل ترمینال (UCH-L1) بودند. موارد دیگر، گونه های آمیلوئید بتا (Aβ40، Aβ42) ) و tau فسفریله شده   (pTau-181)- بودند. این ها شاخص های آسیب در مغز، التهاب عصبی بیماری آلزایمر هستند که در بیماران مبتلا به کرونا بیشتر بود.

برای بررسی وجود نشانگرهای زیستی بیان شده، در بیماران مسن کرونایی، نمونه های پلاسما را از بیماران تهیه کردند. 310 بیمار بستری در بیمارستان های دانشگاه نیویورک مبتلا به کرونا بودند.  158 مورد با علائم عصبی و 152 نفر بدون علائم عصبی مثبت بودند. شایع ترین علامت عصبی هم سردرگمی ناشی از انسفالوپاتی متابولیک سمی (TME) بود.

خون بیمارانی که از نظر شناختی با و بدون TME مبتلا به عفونت کرونا، بودند، بررسی شد. در این نمونه ها، سطوح بالاتری از t-tau ،NfL ،GFAP ،pTau-181 و UCH-L1 را گزارش کردند.

نتایج مطالعه

در بیماران مبتلا به کرونا و TME در مقایسه با کویید-19 به تنهایی، فاکتورهای التهاب عصبی بیشتر بود. در بیماران بدونTME، تفاوت معنی داری از نظر Aβ1-40  وجود نداشت. اما نسبت pTau/Aβ42 تفاوت معنی داری را در بیماران مبتلا به TME نشان داد. علاوه بر این، t-tau ،NfL ،UCH-L1 و GFAP به طور قابل توجهی با نشانگرهای التهاب مانند پپتید واکنشی C ارتباط دارند. این موارد ممکن است نشان دهنده اختلال سد خونی مغزی مرتبط با التهاب همراه با آسیب عصبی/گلیال باشد. یافته ها نشان می دهد کرونا در این بیماران علائم و آسیب شناسی مربوط به آلزایمر را تسریع کند.  با این حال، تحقیقات بیشتری برای بررسی چگونگی تأثیر نشانگرهای زیستی بر عملکرد شناختی افراد کویید طولانی، مورد نیاز است.

افرادی که از بیماری کرونا بهبود یافته اند با افت عملکرد شناختی روبرو هستند. اینها به احتمال زیاد دارای شرایط بدنی نامناسب و اشباع اکسیژن کم هستند.

نتیجه گیری کلی

اختلال شناختی و اقدامات مربوط به سلامت در 32 بیمار مبتلا به کرونا بررسی شد. کرونا از نوع خفیف تا متوسط بود که دو ماه پس از ترخیص از بیمارستان، مطالعه کردند. در بین آنها، 2/56 درصد دچار افت شناختی شده اند. اختلالات حافظه کوتاه مدت و اختلالات چند حوزه ای بدون نقص حافظه کوتاه مدت، الگوهای غالب اختلال شناختی بودند. ارتباط مثبت نمرات بدتر حافظه به طور مستقل با سطح پایین اشباع اکسیژن در طول 6 دقیقه پیاده روی ثابت شد. که معمولاً برای ارزیابی ظرفیت عملکردی افراد مبتلا به بیماری قلبی ریوی استفاده می شود. “مغز محروم از اکسیژن، سالم نیست و محرومیت مداوم ممکن است به مشکلات شناختی کمک کند”. “این داده ها برخی از مکانیسم های بیولوژیکی رایج بین طیف ناشناخته کرونا و خستگی پس از کرونا  را نشان می دهد.”

منبع: https://www.alz.org/aaic/releases_2021/covid-19-cognitive-impact.asp

بی خوابی و کرونا، یک سوم از بیماران دچار اختلالات عصبی می شوند

یک متخصص پاسخ می دهد : مشکلات خواب و استرس در دوران کرونا

به این مقاله امتیاز دهید