با افزایش سن، تغییرات زیادی در عملکرد بدن خود تجربه می کنید. کاهش شنوایی ممکن است یکی از این تغییرات باشد. کاهش شنوایی به دلیل افزایش سن یک بیماری شایع است که بسیاری از افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهد. تقریباً یک نفر از هر 2 بزرگسال بالای 65 سال درجاتی از کاهش شنوایی را تجربه می کند.
کم شنوایی مرتبط با افزایش سن به عنوان پریربایکوزیس نیز شناخته می شود. اگرچه کم شنوایی مرتبط با افزایش سن یک بیماری تهدید کننده زندگی نیست. اما در صورت عدم درمان می تواند تاثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی شما داشته باشد.
کاهش شنوایی به خودی خود میتواند منجر به بروز تغییراتی در ساختار و در نتیجه عملکرد مغز شود. این یافته بر اساس مطالعات چندین ساله بر روی گروه های زیادی از افراد مسن مبتلا به کم شنوایی با استفاده از اسکنهایMRI مغز انجام شده است. درچندین مطالعه مختلف، آنها دریافتند که افراد کمشنوا نرخ سریعتری از آتروفی مغزی را تجربه کردهاند.
علل کاهش شنوایی مرتبط با افزایش سن
کم شنوایی مرتبط با افزایش سن به تدریج در طول زمان رخ می دهد. تغییرات مختلف در گوش داخلی می تواند باعث این بیماری شود. این شامل:
- تغییرات در ساختار گوش داخلی
- تغییرات در جریان خون به گوش
- اختلال در اعصاب مسئول شنوایی
- در روشی که مغز گفتار و صدا را پردازش می کند، تغییر می کند
- آسیب به مژکهای ریز گوش که مسئول انتقال صدا به مغز هستند
کاهش شنوایی مرتبط با افزایش سن نیز می تواند ناشی از مشکلات دیگری باشد، از جمله:
- دیابت
- گردش ضعیف
- قرار گرفتن در معرض صداهای بلند
- استفاده از داروهای خاص
- سابقه خانوادگی کم شنوایی
- سیگار کشیدن
علائم کم شنوایی مرتبط با افزایش سن
علائم کم شنوایی مرتبط با افزایش سن معمولاً با ناتوانی در شنیدن صداهای با صدای بلند شروع می شود. ممکن است متوجه شوید که در شنیدن صدای زنان یا کودکان مشکل دارید. همچنین ممکن است در شنیدن صداهای پس زمینه مشکل داشته باشید یا در شنیدن واضح صحبت کردن دیگران مشکل داشته باشید.
علائم دیگری که ممکن است رخ دهد عبارتند از:
- صداهای خاصی بیش از حد بلند به نظر می رسند
- مشکل شنوایی در مناطقی که پر سر و صدا هستند
- مشکل در شنیدن تفاوت بین صداهای “س” و “ز”.
- زنگ زدن در گوش
- صدای تلویزیون یا رادیو را بلندتر از حد معمول افزایش دادن
- از مردم بخواهد صحبت خودشان را تکرار کنند
- ناتوانی در درک مکالمات تلفنی
در صورت داشتن هر یک از این علائم، همیشه به پزشک خود اطلاع دهید. آنها می توانند علائم بیماری های دیگر باشند و باید توسط پزشک بررسی شوند.
چگونه تشخیص داده می شود
اگر علائم کم شنوایی مرتبط با افزایش سن را دارید، برای تشخیص بیماری خود به پزشک مراجعه کنید. آنها یک معاینه فیزیکی کامل را برای رد سایر علل کاهش شنوایی انجام می دهند. آنها همچنین ممکن است با استفاده از اتوسکوپ به داخل گوش شما نگاه کنند.
اگر پزشک شما نتواند علت دیگری برای علائم شما پیدا کند، ممکن است شما را با کم شنوایی مرتبط با افزایش سن تشخیص دهد. آنها ممکن است شما را به یک متخصص شنوایی به نام شنوایی سنج ارجاع دهند. شنوایی شناس می تواند یک آزمایش شنوایی برای کمک به تعیین میزان کم شنوایی انجام دهد.
رفتار
هیچ درمانی برای کم شنوایی ناشی از افزایش سن وجود ندارد. در صورت تشخیص این بیماری، پزشک با شما برای بهبود شنوایی و کیفیت زندگی شما همکاری خواهد کرد. پزشک شما ممکن است توصیه کند:
- سمعک برای کمک به شنیدن بهتر
- دستگاه های کمکی مانند تقویت کننده های تلفن
- آموزش زبان اشاره یا لب خوانی (برای کم شنوایی شدید)
در برخی موارد، پزشک ممکن است کاشت حلزون را توصیه کند. این یک دستگاه الکترونیکی کوچک است که با جراحی در گوش شما کاشته می شود. کاشت حلزون می تواند صداها را تا حدودی بلندتر بسازد. اما شنوایی طبیعی را بازیابی نمی کند. این گزینه فقط برای افرادی که به شدت ناشنوا هستند استفاده می شود.
چشم انداز
کم شنوایی مرتبط با افزایش سن یک بیماری پیشرونده است. این بدان معنی است که با گذشت زمان بدتر می شود. اگر شنوایی خود را از دست بدهید، دائمی خواهد بود. حتی اگر کم شنوایی با گذشت زمان بدتر شود، استفاده از وسایل کمکی مانند سمعک می تواند کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد.
با پزشک خود در مورد گزینه های درمانی خود صحبت کنید. بپرسید چه کاری می توانید انجام دهید تا تاثیر کم شنوایی بر زندگی روزمره خود را به حداقل برسانید. همچنین ممکن است بخواهید برای جلوگیری از افسردگی، اضطراب و انزوای اجتماعی که اغلب در این شرایط رخ می دهد، درمان را در نظر بگیرید.
کاهش شنوایی و کاهش عملکرد شناختی در دوره سالمندی
یکی از مکانیزمهای مفروض که ارتباط میان کاهش شنوایی و زوال قدرت شناختی را توضیح میدهد ایده بار شناختی (cognitive load) می باشد. به عبارت دیگر، هنگامی که شما نمی توانید به خوبی بشنوید، گوش به طور مداوم در حال ارسال سیگنالهای شنوایی درهم و نامفهوم به مغز است. سوالاتی که پیش می آیند عبارتند از اینکه “آیا مغز میبایست به طور مداوم و سخت کار کند تا پردازش آن سیگنالهای ضعیف را انجام دهد؟” . “آیا مغز به تنهایی میتواند با جابه جایی منابع، به طور مداوم به پردازش سیگنالهای آشفته بپردازد. و اینکه آیا سسیستمهای دیگر به کمک مغز میآیند؟”
در طول زمان با افزایش سن، برخی از این منابع را در طی فرآیندهایی همچون زوال سیناپسی در مغز از دست میدهیم. هر روز تصور ما بیشتر و بیشتر به این سمت حرکت می کند که فرآیند کاهش شنوایی نیز به همین گونه است. مغز به طور مداوم باید منابع را جابه جا کند تا بتواند از آن سیگنالهای آشفته سردر آورد و آنها را رمزگشایی کند.
سیستم حسی، به ویژه سیستم شنوایی، اساسا منحصر به فرد است. این سیستم همیشه فعال است. حتی در نیمه های شب، ما در حال پردازش صدا هستیم. ما مدام در حال پردازش محرکهای شنوایی برای درک محیط شنوایی اطرافمان هستیم. این از منظر تکامل انسان سرچشمه میگیرد. ما نمیتوانیم آن را متوقف کنیم.
این کاملا منطقی است که اگر سیگنال ضعیفی از گوشها (بدلیل کاهش شنوایی) به مغز برسد، ما شاهد کاهش فعالیت مرتبط با زبان در مسیرهای شنوایی اولیه خواهیم بود. جالب است که در افراد دارای کم شنوایی ما شاهد افزایش فعالیت جبرانی مرتبط با زبان در بخشهای قشری جلوی پیشانی مغز هستیم. در حالی که بخش قشری جلوی پیشانی مغز به طور معمول در افراد دارای شنوایی طبیعی برای پردازش صدا مورد نیاز نیست.
جلوگیری
ممکن است نتوانید از کاهش شنوایی مرتبط با افزایش سن جلوگیری کنید. با این حال، می توانید اقداماتی را برای جلوگیری از بدتر شدن آن انجام دهید. اگر کم شنوایی مرتبط با افزایش سن را تجربه می کنید، این نکات را امتحان کنید:
- از قرار گرفتن مکرر در معرض صداهای بلند خودداری کنید.
- در جاهایی که صداهای بلند وجود دارد از محافظ گوش استفاده کنید.
- اگر دیابت دارید قند خون خود را کنترل کنید.
در صورت بروز علائم کم شنوایی مرتبط با افزایش سن، از پزشک خود کمک فوری بخواهید. با افزایش کم شنوایی، احتمال از دست دادن توانایی خود در درک گفتار بیشتر می شود. با این حال، اگر به دنبال درمان زودهنگام باشید، ممکن است این توانایی را حفظ کنید یا از دست دادن را به حداقل برسانید.
منبع
- کاهش شنوایی مرتبط با سن (2016).
nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001045.htm - کاهش شنوایی مرتبط با سن (2017).
nidcd.nih.gov/health/hearing/Pages/Age-Related-Hearing-Loss.aspx - کاشت حلزون حلزون. (2017).
nidcd.nih.gov/health/hearing/pages/coch.aspx/ - . از دست دادن شنوایی. (2015)
mayoclinic.org/diseases-conditions/hearing-loss/basics/definition/con-20027684
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.