یک مطالعه از دانشگاه گوتنبرگ نشان می دهد، برخی از بیماران که مراقبت های بیمارستانی را برای عفونت کروناویروس (COVID-19) دریافت می کنند، علائم بالینی و عصبی شیمیایی آسیب مغزی را نشان می دهند. حتی در موارد آلودگی متوسط COVID-19، یافتن و اندازه گیری یک نشانگر بیولوژیکی خون برای آسیب مغزی اثبات شده است.
برخی از افراد آلوده به کروناویروس SARS-CoV-2 فقط علائم خفیف و سرماخوردگی دارند، در حالی که برخی دیگر به شدت بیمار می شوند و نیاز به معالجه در بیمارستان دارند. در میان دسته دوم، مشخص شده است که بیماران گاهی اوقات علائم آشکاری از عملکرد مغز نشان می دهند که آنطور که باید عمل نمی کند. این موارد متداول نیستند، اما اتفاق می افتد.
در یک پروژه در آکادمی Sahlgrenska، دانشگاه گوتنبرگ، از 47 بیمار مبتلا به COVID-19 خفیف، متوسط و شدید در مدت بستری در بیمارستان، نمونه خون گرفته شد. این نمونه ها با استفاده از نشانگرهای بسیار حساس برای آسیب مغزی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج با نتایج یک گروه کنترل سالم که شامل 33 نفر از نظر سن و جنس شبیه بودند، مقایسه شد.
اکنون که این تحقیقات در ژورنال Neurology ارائه شده است، بدیهی است که افزایش یکی از نشانگرهای تجاری حتی با COVID-19 متوسط اتفاق افتاده است – یعنی در بیمارانی که در بیمارستان بستری هستند اما نیازی به پشتیبانی ونتیلاتور ندارند. این نشانگر با نام GFAP (پروتئین اسید فیبریلی گلیال) شناخته می شود، به طور معمول در آستروسیت ها وجود دارد، یک نوع سلول پشتیبانی کننده نورون به شکل ستاره در مغز است، اما در صورت آسیب آستروسیتی یا بیش فعال شدن، از سلول خارج می شود.
دومین نشانگر زیست شناختی مورد بررسی NfL (پروتئین زنجیره ای نور نوروفیلامنت) است که معمولاً در نتایج عصبی مغز یافت می شود، که برای تثبیت آن مفید است، اما در صورت آسیب دیدن به بیرون نشت می کند. غلظت NfL افزایش یافته پلاسما در بیشتر بیمارانی که به درمان ونتیلاتور احتیاج داشتند، یافت شد و بین میزان افزایش و شدت بیماری ارتباط معنی داری وجود دارد.
“افزایش سطح NfL، به ویژه با گذشت زمان، بیشتر از مواردی است که قبلاً در مطالعات مرتبط با مراقبت های ویژه دیده ایم، و این نشان می دهد که COVID-19 می تواند در واقع مستقیماً صدمه ای به مغز وارد کند. این ویروس یا سیستم ایمنی بدن که باعث این امر می شود در حال حاضر نامشخص است و تحقیقات بیشتری لازم است. ”
آزمایش خون برای نشانگرهای زیستی مرتبط با آسیب مغزی می تواند برای نظارت بر بیماران مبتلا به COVID-متوسط تا نسبتا شدید، برای کاهش خطر صدمه مغزی استفاده شود.
“پی بردن به این نکته که آیا افزایش NfL با درمانهای جدید مانند درمان جدید دگزامتازون که اکنون پیشنهاد شده است، کاهش میابد، بسیار جالب خواهد بود.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
“Neurochemical evidence of astrocytic and neuronal injury commonly found in COVID-19”. by Nelly Kanberg, Nicholas J. Ashton, Lars-Magnus Andersson, Aylin Yilmaz, Magnus Lindh, Staffan Nilsson, Richard W Price, Kaj Blennow, Henrik Zetterberg, Magnus Gisslén.
Neurology
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.