بیماری آلزایمر
هیچ آزمایش تشخیصی واحدی وجود ندارد که بتواند تشخیص دهد که آیا فرد مبتلا به آلزایمر است یا خیر. پزشکان اغلب با کمک متخصصانی مانند متخصصان علوم اعصاب، مغز و اعصاب، روانشناسان اعصاب، متخصصین سالمندان و روانپزشکان سالمندان از روش ها و ابزارهای مختلفی برای کمک به تشخیص استفاده می کنند. اگرچه پزشکان تقریباً همیشه می توانند تشخیص دهند که آیا فرد مبتلا به زوال عقل است یا خیر. ممکن است تشخیص علت دقیق آن دشوار باشد.
تاریخچه پزشکی
در طول کار پزشکی، ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی، سابقه پزشکی فرد، از جمله سابقه روانپزشکی و تاریخچه تغییرات شناختی و رفتاری را بررسی میکند. او می خواهد در مورد مشکلات و نگرانی های پزشکی فعلی و گذشته و همچنین داروهایی که فرد مصرف می کند بداند. پزشک همچنین در مورد شرایط پزشکی کلیدی که سایر اعضای خانواده را تحت تأثیر قرار می دهد، از جمله اینکه آیا آنها ممکن است به بیماری آلزایمر یا سایر زوال عقل مبتلا بوده اند، سؤال کند.
معاینه فیزیکی و تست های تشخیصی در طول یک کار پزشکی
پزشک به احتمال زیاد:
- در مورد رژیم غذایی، تغذیه و مصرف الکل بپرسد. ت
- مام داروها را مرور کند. (فهرست یا ظروف تمام داروهایی که در حال حاضر مصرف می شوند، از جمله داروهای بدون نسخه و مکمل ها را همراه داشته باشید.)
- فشار خون، دما و نبض را بررسی کند.
- به قلب و ریه ها گوش دهد.
- روش های دیگری را برای ارزیابی سلامت کلی انجام دهد.
- نمونه خون یا ادرار را برای آزمایشات آزمایشگاهی جمع آوری کند.
اطلاعات حاصل از معاینه فیزیکی و آزمایشهای آزمایشگاهی میتواند به شناسایی مشکلات سلامتی که میتواند باعث علائم زوال عقل شود کمک کند. علل شایع علائم شبه زوال عقل عبارتند از:
- افسردگی
- آپنه خواب درمان نشده
- هذیان
- عوارض جانبی داروها
- مشکلات تیروئید
- کمبود برخی ویتامین ها و مصرف زیاد الکل.
بر خلاف آلزایمر و سایر دمانس ها، این شرایط اغلب ممکن است با درمان معکوس شوند.
از پزشک خود بپرسد:
- چه نوع علائمی را متوجه شده اید؟
- علائم از چه زمانی شروع شدند؟
- هر چند وقت یک بار اتفاق می افتد؟
- آیا آنها بدتر شده اند؟
- همچنین ممکن است پزشک از یکی از اعضای خانواده بخواهد که در مورد تغییرات در مهارت های فکری و رفتار شما اطلاعاتی ارائه دهد.
اگر تشخیص آلزایمر یا سایر زوال عقل باشد، شما یا عزیزتان تنها نیستید. ما در مرکز سلامت مغز دانا در کنارتان هستیم.
معاینه عصبی
در طول یک معاینه عصبی، پزشک از نزدیک فرد را برای مشکلاتی که ممکن است نشانه اختلالات مغزی غیر از آلزایمر باشد، ارزیابی می کند. پزشک به دنبال علائم سکته مغزی خواهد بود. فرد را از نظر بیماری پارکینسون، تومورهای مغزی، تجمع مایع در مغز و سایر شرایطی است که ممکن است حافظه یا تفکر را مختل کند بررسی می کند.
مواردی که توسط پزشک در بیمار مشکوک به آلزایمر بررسی می شود:
- رفلکس ها هماهنگی، تون عضلانی و قدرت.
- حرکت چشم.
- سخن، گفتار.
- احساس.
معاینه عصبی ممکن است شامل مطالعه تصویربرداری مغز نیز باشد.
تست های غربالگری خانگی برای زوال عقل
تعدادی از تست های غربالگری زوال عقل مستقیماً برای مردم عرضه شده است. صحت هیچ یک از این تست ها از نظر علمی ثابت نشده است. علاوه بر این، آزمایشها میتوانند نتایج مثبت کاذب داشته باشند. به این معنی که افراد میتوانند نتایجی داشته باشند که میگویند زوال عقل دارند در حالی که در واقع چنین نیستند.
اگر فرد برای جستجوی مراقبت و تشخیص احتمالی به پزشک مراجعه کند، بسیار بعید است که این اتفاق بیفتد. انجمن آلزایمر معتقد است که آزمایش های غربالگری خانگی نمی توانند و نباید جایگزین معاینه کامل توسط پزشک ماهر باشند. کل فرآیند ارزیابی و تشخیص باید در چارچوب یک رابطه مستمر با یک متخصص مراقبت بهداشتی مسئول و واجد شرایط انجام شود.
تست های وضعیت شناختی- ذهنی
اینها، حافظه، تفکر و توانایی های ساده حل مسئله را ارزیابی می کند. برخی از تستها مختصر هستند. در حالی که برخی دیگر میتوانند زمانبرتر و پیچیدهتر باشند. تستهای وضعیت شناختی ذهنی جامعتر اغلب توسط متخصص برای ارزیابی عملکرد اجرایی، قضاوت، توجه و زبان انجام میشود. چنین آزمایشاتی این حس کلی را به فرد می دهد که آیا:
- از علائم آگاه است.
- تاریخ، زمان و محل حضور خود را می داند.
- می تواند لیست کوتاهی از کلمات را به خاطر بسپارد، دستورالعمل ها را دنبال کند و محاسبات ساده را انجام دهد.
آزمون Mini-Mental State Exam (MMSE) و آزمون Mini-Cog آزمون MMSE و Mini-Cog دو ارزیابی رایج هستند.
در طول MMSE، یک متخصص سلامت از بیمار یک سری سوالات می پرسد. این سوالات برای آزمایش طیف وسیعی از مهارت های ذهنی روزمره طراحی شده اند. حداکثر امتیاز MMSE 30 امتیاز است. نمره 20 تا 24 حاکی از زوال عقل خفیف، 13 تا 20 حاکی از زوال عقل متوسط و کمتر از 12 نشان دهنده زوال عقل شدید است. به طور متوسط، نمره MMSE یک فرد مبتلا به آلزایمر هر سال حدود دو تا چهار امتیاز کاهش می یابد.
در طول Mini-Cog، از یک فرد خواسته می شود تا دو کار را انجام دهد:
به خاطر بسپارید و چند دقیقه بعد نام سه شی رایج را تکرار کنید. شکلی از یک ساعت بکشید که تمام 12 عدد را در مکان های مناسب و زمان مشخص شده توسط ممتحن نشان می دهد. نتایج این آزمایش مختصر می تواند به پزشک کمک کند تا تشخیص دهد که آیا ارزیابی بیشتری لازم است یا خیر.
تست های کامپیوتری تایید شده توسط FDA
یک حوزه تحقیقاتی رو به رشد توسعه دستگاه هایی برای اجرای آزمون های مبتنی بر کامپیوتر تفکر، یادگیری و حافظه است. که به آن آزمون های شناختی می گویند. سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) چندین دستگاه تست شناختی کامپیوتری را برای بازاریابی پاک کرده است.
اینها دستگاه های Cantab Mobile، CognICA، Cognigram، Cognivue، Cognision و سنجش خودکار عصب روانشناختی (ANAM) هستند. برخی از پزشکان علاوه بر MMSE و Mini-Cog از آزمایشهای مبتنی بر رایانه مانند اینها استفاده میکنند.
تست های کامپیوتری چندین مزیت دارند. از جمله اینکه هر بار تست ها را دقیقاً یکسان می دهند. استفاده از آزمونهای بالینی و آزمایشهای مبتنی بر رایانه میتواند به پزشکان درک واضحتری از مشکلات شناختی تجربه شده توسط بیماران بدهد.
غربالگری افسردگی و ارزیابی خلق بیمار مشکوک به آلزایمر
علاوه بر ارزیابی وضعیت روانی، پزشک حس خوب بودن فرد را برای تشخیص افسردگی یا سایر اختلالات خلقی که میتواند باعث مشکلات حافظه، از دست دادن علاقه به زندگی و سایر علائمی شود که میتواند با زوال عقل همپوشانی داشته باشد، ارزیابی میکند.
آزمایش ژنتیک
محققان ژنهای خاصی را شناسایی کردهاند که خطر ابتلا به آلزایمر و سایر ژنهای نادر «جبرگرا» را که مستقیماً باعث آلزایمر میشوند، افزایش میدهند. اگرچه آزمایشهای ژنتیکی برای برخی از این ژنها در دسترس است. متخصصان سلامت در حال حاضر آزمایشهای ژنتیکی معمول را برای بیماری آلزایمر توصیه نمیکنند.
ژنهای خطر:
در حالی که آزمایش خون برای APOE-e4، قویترین ژن خطر آلزایمر وجود دارد. این آزمایش عمدتاً در آزمایشهای بالینی برای شناسایی افراد در معرض خطر بالاتر ابتلا به آلزایمر استفاده میشود. حمل این جهش ژنی تنها نشان دهنده خطر بیشتر است. این نشان نمی دهد که آیا یک فرد به آلزایمر مبتلا می شود یا اینکه آیا فرد مبتلا به آلزایمر است.
آزمایش ژنتیکی برای APOE-e4 بحث برانگیز است. فقط باید پس از مشورت با پزشک یا مشاور ژنتیک انجام شود.
ژنهای قطعی مرتبط با آلزایمر:
همچنین آزمایشهایی برای ژنهایی که باعث بیماری آلزایمر اتوزومال غالب (ADAD) یا «آلزایمر خانوادگی» میشوند، که شکل نادری از آلزایمر است. این مورد ۱ درصد یا کمتر از همه موارد را تشکیل میدهد. ADAD به شدت در خانواده ها اجرا می شود. و تمایل دارد در زندگی مثلا در اوایل 30 سالگی شروع شود. بسیاری از افراد در این خانواده ها تمایلی به دانستن وضعیت ژنتیکی خود ندارند. اما برخی از آنها آزمایش می شوند تا بدانند که آیا در نهایت به این بیماری مبتلا می شوند یا خیر. برخی از خانواده های ADAD به مطالعات بالینی پیوسته اند تا به محققان در درک بهتر آلزایمر کمک کنند.
نقشه برداری مغزی و کمک به تشخیص آلزایمر
یک کار پزشکی استاندارد برای بیماری آلزایمر اغلب شامل تصویربرداری ساختاری با تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) یا توموگرافی کامپیوتری (CT) است. این آزمایشها عمدتاً برای رد سایر شرایطی که ممکن است علائمی مشابه آلزایمر ایجاد کنند، اما نیاز به درمان متفاوتی دارند، استفاده میشوند. تصویربرداری ساختاری میتواند تومورها، شواهدی از سکتههای کوچک یا بزرگ، آسیبهای ناشی از ضربه شدید سر، یا تجمع مایع در مغز را نشان دهد.
در برخی شرایط، پزشک ممکن است از ابزارهای تصویربرداری مغزی استفاده کند تا بفهمد آیا سطح بالایی از بتا آمیلوئید، یکی از علائم آلزایمر در فرد وجود دارد یا خیر. سطوح طبیعی نشان می دهد که آلزایمر دلیل زوال عقل نیست. فناوری های تصویربرداری درک ما از ساختار و عملکرد مغز زنده را متحول کرده است. محققان در حال مطالعه سایر تکنیک های تصویربرداری مغز هستند تا بتوانند پیشرفت آلزایمر را بهتر تشخیص داده و پیگیری کنند.
منبع: Medical Tests for Diagnosing Alzheimer’s & Dementia | alz.org
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.