نکاتی در مورد اختلال وسواس که شما را غافلگیر می کند! درمان وسواس در شیراز! با هم بشنویم:
- اختلال وسواس چیست و چگونه می توان با آن کنار آمد؟
- علائم وسواس
- چگونه می توان با وسواس کنار آمد؟
- چگونه می توان با دیگران در مورد مشکل وسواس صحبت کرد؟
- اختلال وسواس یک جوک نیست
- وسواس چیزی بیش از ترس از میکروب است
- این فقط شستن دست نیست
- اثرات وسواس بر کودکان و بزرگسالان
- رویدادهای زندگی می توانند باعث تشدید وسواس شوند
- بسیاری از افراد مبتلا به وسواس آن را به خوبی پنهان می کنند
- وسواس می تواند ارثی باشد
- درمان وسواس در شیراز
- درباره نویسنده
اختلال وسواس چیست و چگونه می توان با آن کنار آمد؟
اختلال وسواس نوعی اختلال اضطرابی است که با افکار مزاحم (وسواس) و رفتارهای تکراری (اجبار) مشخص می شود. این افکار و رفتارها می توانند زندگی روزمره را مختل کنند و باعث ناراحتی شوند. درمان وسواس در شیراز!
علائم وسواس
علائم OCD می توانند متنوع باشند و از فردی به فرد دیگر متفاوت باشند. برخی از شایع ترین علائم عبارتند از:
– افکار مزاحم و ناخواسته در مورد آلودگی، خطر، یا اتفاقات ناخوشایند
– نیاز به انجام رفتارهای تکراری مانند شستن دست ها، چک کردن قفل ها، یا مرتب کردن اشیا
– اضطراب و ناراحتی شدید هنگام مقاومت در برابر این افکار و رفتارها
– صرف زمان زیاد برای انجام این افکار و رفتارها که زندگی روزمره را مختل می کند
چگونه می توان با وسواس کنار آمد؟
درمان OCD معمولاً شامل ترکیبی از دارودرمانی و روان درمانی است. داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب می توانند به کاهش علائم کمک کنند. روان درمانی شناختی-رفتاری (CBT) نیز می تواند موثر باشد و به افراد کمک کند تا افکار و رفتارهای ناسازگار را تغییر دهند.
چگونه می توان با دیگران در مورد مشکل وسواس صحبت کرد؟
صحبت کردن در مورد وسواس می تواند دشوار باشد. اما مهم است که افراد مبتلا بدانند که تنها نیستند و کمک در دسترس است. به دوستان و خانواده توضیح دهید که وسواس چیست و چگونه می تواند زندگی را مختل کند. از آنها بخواهید که صبور و حمایتگر باشند و سعی نکنند که شما را قانع کنند که نگران نباشید. در صورت نیاز، به یک متخصص اعصاب و روان مراجعه کنید.
وسواس یک اختلال واقعی و جدی است که می تواند تاثیر عمیقی بر زندگی افراد داشته باشد. اما با درمان مناسب و حمایت، افراد مبتلا می توانند راه هایی پیدا کنند تا با این چالش ها کنار بیایند و زندگی پربار و رضایت بخشی داشته باشند.
اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) یک اختلال روانی جدی است که با افکار مزاحم و رفتارهای تکراری مشخص میشود.
این افکار و رفتارها میتوانند زندگی روزمره را به شدت مختل کنند و باعث ناراحتی و اضطراب شوند.
افراد مبتلا به وسواس افکار، ایدهها یا احساسات مکرر و ناخواسته (وسواسها) را تجربه میکنند که آنها را به انجام کارهای تکراری (اجبار) سوق میدهد. این رفتارهای تکراری میتوانند به طور قابل توجهی در فعالیتهای روزانه و تعاملات اجتماعی فرد اختلال ایجاد کنند.
وسواس فکری، امیال یا تکانههای مداومی است که افراد سعی میکنند نادیده بگیرند یا سرکوب کنند، اما اغلب شکست میخورند. اجبارها رفتارها یا اعمال ذهنی تکراری هستند که افراد مبتلا به OCD احساس میکنند مجبور به انجام آن هستند. و اگر آنها را اجرا نکنند، منجر به احساسات شدیدی از اضطراب و ترس می شوند.
به عنوان مثال، فردی که مبتلا به وسواس است ممکن است ساعتها در حال بررسی قفل درها باشد و سؤال کند که آیا درب را قفل کردهاند یا نه. همین باعث میشود بیشتر روزها دیرشان شود. در یک حالت شدید، آنها ممکن است هرگز خانه را ترک نکنند.
اختلال وسواس یک جوک نیست
به نظر می رسد برخی از افراد فکر می کنند اختلال وسواس یک ویژگی شخصیتی است. آنها ممکن است فردی با مشکل وسواس فکری (OCD) را به عنوان یک فرد دمدمی مزاج در نظر بگیرند که دیگران را ناراحت می کند.
” این یک اختلال است و برای افرادی که به آن مبتلا هستند بسیار ناراحت کننده است.»
وسواس چیزی بیش از ترس از میکروب است
به گفته APA، افراد مبتلا به OCD وسواس های مختلفی دارند. برخی از افراد از میکروب ها و مایعات بدن بیزار هستند. بنابراین ممکن است احساس کنند مجبور به شستن دست ها یا حمام کردن بیش از حد می شوند. دیگران در مورد از دست دادن کنترل، آسیب رساندن به افراد دیگر یا ابتلا به یک بیماری نشخوار فکری می کنند.
برخی از وسواسها به کمالگرایی مربوط میشوند. مثلاً همه چیز باید یکنواخت یا دقیق باشد. بنابراین این افراد ممکن است به تقارن حساس باشند. برخی افراد ممکن است عقاید خرافی داشته باشند. دیگران از افکار جنسی ناخواسته یا نگرانیهای مذهبی آزار میدهند.
اسمیت گفت که وسواس های او زمانی شروع شد که او کودک بود و ترس از خفگی داشت. در بزرگسالی، ترس از آسیب رساندن به خود داشت. بنابراین غذاهایی را که به تازگی آماده کرده بود دور میریخت، زیرا میترسید که ممکن است آن را مسموم کرده باشند. حتی او به یاد می آورد که روی دستانش در رختخواب دراز کشیده بود و به معنای واقعی کلمه به اندازه فردی که سرطان مرحله 4 دارد، ضعیف شده بود.
این فقط شستن دست نیست
افراد مبتلا به وسواس احساس می کنند برای مقابله با وسواس های خود مجبور به تکرار افکار یا رفتارهای خاصی هستند. برای مثال، فرد با شستن مکرر دست ها ممکن است به طور موقت از نگرانی های آزاردهنده در مورد تمیز بودن فرار کند. برخی از افراد کارهای دیگری هم انجام می دهند مثلا حرکات تکراری با انگشتشان انجام می دهند. این ها ممکن است چندین مرتبه یک کار را بررسی کنند.
اثرات وسواس بر کودکان و بزرگسالان
وسواس در اکثر افراد تا سن 19 سالگی تشخیص داده می شود. به طور معمول در پسران در سنین کمتر از دختران شروع می شود. «گاهی اوقات زنان در دوران بارداری یا بلافاصله پس از زایمان، به وسواس مبتلا میشوند.»
در حالی که وسواس می تواند کودکان بسیار خردسال را نیز تحت تاثیر قرار دهد، دانشمندان میگویند: «بچهها میتوانند رفتارهای عجیب زیادی داشته باشند و روتینهایی که برایشان بسیار آرامشبخش است، لزوماً به این معنا نیست که مبتلا به OCD هستند.
رویدادهای زندگی می توانند باعث تشدید وسواس شوند
در یک مطالعه در سال 2012 که در مجله تحقیقات روانپزشکی منتشر شد، محققان سه رویداد آسیب زا را شناسایی کردند که با شیوع علائم OCD، به ویژه در زنان مرتبط بود:
- بستری شدن یکی از اعضای خانواده در بیمارستان
- بیماری جسمی بزرگ شخصی
- از دست دادن یک شی با ارزش
با این حال، رویدادهای زندگی کمتر شدید نیز می توانند باعث شعله ور شدن آن شوند. اسمیت در لس آنجلس در حال فیلمبرداری یک فیلم بود که گزارش های خبری از شیوع E. coli را شنید.
اسمیت میگوید: آنقدر می ترسیدم که مریض شوم که در اتاق هتل خود را حبس کردم.
بسیاری از افراد مبتلا به وسواس آن را به خوبی پنهان می کنند
افراد مبتلا به وسواس در مخفی نگه داشتن شرایط خود کاملاً ماهر هستند. بنیاد بینالمللی OCD میگوید از شروع علائم ممکن است 14 تا 17 سال طول بکشد تا افراد مبتلا به OCD درمان مناسب را دریافت کنند.
“آنها از کاری که انجام می دهند احساس خجالت می کنند. فکر می کنند تنها کسانی هستند که این کارها را انجام می دهند و بنابراین تمایل دارند علائم خود را از خانواده خود و از همکاران خود پنهان کنند.”
هر رفتاری که اغراق شده باشد، خواه شستن زیاد دست ها، دوش گرفتن زیاد، یا استفاده بیش از حد از دستمال کاغذی و دستمال توالت، ممکن است نشانه وسواس باشد، به خصوص اگر فرد مضطرب به نظر برسد.
وسواس می تواند ارثی باشد
موسسه ملی سلامت روان می گوید چندین بخش از مغز در داشتن افکار وسواسی، رفتارهای اجباری و ترس نقش دارد. در حالی که دانشمندان به طور قطع نمیدانند چرا برخی افراد به OCD مبتلا میشوند، آنها فکر میکنند ژنها احتمالاً در این زمینه نقش دارند.
دانشمندان خانواده های زیادی را دیده اند که پدربزرگ، مادر و بچه دچار اختلال وسواس هستند.
درمان وسواس در شیراز
اختلال وسواس از جمله چالش های موجود در روانپزشکی است. بیماران اغلب به درمان مقاوم اند و بنابراین به دنبال گزینه های جایگزین یا کمکی کنار دارو هستند. تحریک مغناطیسی مغزی از جمله روش هایی است که در کنار دارو درمانی می تواند به نحو موثری بیماران را درمان کند. این روش در طی چندین جلسه و با پروتوکل استاندارد در کلینیک سلامت مغز دانا انجام می شود.
در صورتی که خود یا عزیزانتان از مشکل وسواس رنج می برند، در اولین فرصت وقت ویزیت خود را رزرو کنید.
منبع: https://www.health.com/condition/ocd/15-things-people-wif-ocd-want-you-to-no
https://www.health.com/condition/ocd
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.