قرص خواب آور کشنده وجود دارد؟ اوردوز و عوارض داروهای خواب با هم بشنویم:
مرگ و میر ناشی از اوردوز از سال 1999 به طور مداوم افزایش یافته است. قرص های خواب آور، از جمله بنزودیازپین ها و باربیتورات ها، از دلایل اصلی هستند. اما قرص خواب آور کشنده کدام است؟
بنزودیازپینها به تنهایی عامل تقریباً یک مورد از هر هفت مورد از این مرگها بودهاند، اغلب زمانی که با داروهای مخدر مانند OxyContin (اکسیمورفون) و Vicodin (هیدروکودون) ترکیب میشود.
در سال 2020، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) یک هشدار در مورد تمام بنزودیازپین ها اضافه کرد تا به مردم در مورد خطرات جدی اعتیاد، سوء مصرف، تداخلات دارویی و عوارض جانبی احتمالی هشدار دهد.
قرص های خواب آور چیست؟
قرص های خواب آور داروهای دپرسانت هستند. آنها بر روی سیستم عصبی مرکزی عمل می کنند تا عملکرد بدن را کاهش دهند. آنها به عنوان “هیپنوتیزم آرام بخش” طبقه بندی می شوند و برای کاهش اضطراب یا تلقین خواب تجویز می شوند. دو نوع اصلی آرام بخش ها باربیتورات ها و بنزودیازپین ها هستند.
برخی از باربیتوراتهایی که معمولاً تجویز میشوند عبارتند از:
- لومینال (فنوباربیتال)
- نمبوتال (پنتوباربیتال)
بنزودیازپین ها و داروهای Z جایگزین باربیتورات ها به عنوان داروی آرام بخش انتخابی شده اند. Z-drugs دسته ای از غیر بنزودیازپین ها هستند که برای درمان بی خوابی استفاده می شوند.
- آتیوان (لورازپام)
- زولپیدم (Ambien، Edluar، Zolpimist)
- زالپلون (سونات)
- هالسیون (تریازولام)
- کلونوپین (کلونازپام)
- لیبریوم (کلردیازپوکساید)
- ترانگزن (کلورازپات)
- والیوم (دیازپام)
- زاناکس (آلپرازولام)
علائم مصرف بیش از حد قرص خواب
علائم مصرف بیش از حد قرص های خواب آور مشابه علائم مصرف بیش از حد الکل است. کند شدن عملکرد مغز در ابتدا بر عملکردهای ارادی تأثیر می گذارد.
هنگامی که فرد اوردوز می کند، دارو می تواند بر عملکردهای غیر ارادی مانند تنفس و ضربان قلب تأثیر بگذارد. علائم عبارتند از:
- کبودی لب ها، انگشتان دست و پوست (سیانوز)
- دشواری در تنفس
- سرگیجه یا غش کردن
- ناتوانی در فکر کردن یا پاسخگویی عادی
- افزایش سردی پوست
- کند شدن تنفس
- کند شدن ضربان قلب
- لکنت زبان
- بی هوشی
- بی ثباتی
- استفراغ
- شوکه شدن
- کما
اگر مشکوک به مصرف بیش از حد قرص های خواب هستید، فوراً با 115 تماس بگیرید. تا زمان رسیدن کمک، فرد را بیدار نگه دارید و در صورت امکان با او صحبت کنید. اگر فرد بیهوش است، او را در وضعیت بهبودی قرار دهید – به پهلو، با یک پا جلوتر از پای دیگر – و منتظر کمک باشید.
علل اوردوز
از آنجایی که قرص های خواب آور با تضعیف سیستم عصبی مرکزی عمل می کنند، استفاده بیش از حد از داروها می تواند عملکرد بدن را تا حدی کند کند که باعث بیهوشی، نارسایی تنفسی و مرگ شود.
مصرف بیش از حد ممکن است اقدام به خودکشی عمدی باشد. با این حال، همه تلاشهای خودکشی موفق نمیشوند، زیرا استفراغ در صورت مصرف بیش از حد دارو رایج است. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است فرد زنده بماند اما به دلیل کمبود اکسیژن دچار آسیب مغزی شود.
در مقابل، اگر فردی به اشتباه بیش از حد یک آرام بخش مصرف کند یا آن را با داروهای دیگری که اثرات افسردگی قرص های خواب را افزایش می دهند ترکیب کند، ممکن است اوردوز تصادفی رخ دهد. از سال 2002 تا 2015، میزان مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از حد داروهای آرامبخش و مواد افیونی دو برابر شده است.
اوردوز تصادفی نیز می تواند اتفاق بیفتد اگر فرد به قرص های خواب وابسته شود اما به مرور زمان کمتر به دارو پاسخ دهد. در یک تلاش ناامیدکننده برای خوابیدن، ممکن است در نهایت مقدار زیادی از آنها را مصرف کنند.
به دلیل کاهش میزان متابولیسم دارو، افراد مسن در معرض خطر بیشتری برای مصرف بیش از حد قرص های خواب هستند.
در برخی موارد، فردی که قرص های خواب آور را به صورت تفریحی مصرف کرده است، ممکن است شروع به تزریق دارو کند. آنها ممکن است دوز را اشتباه محاسبه کنند، که می تواند منجر به مصرف بیش از حد شود.
درمان اورژانسی برای مصرف بیش از حد قرص خواب
افرادی که بیش از حد قرص های خواب آور مصرف کرده اند در بیمارستان بستری می شوند و تحت مراقبت های ویژه قرار می گیرند.
درمان ممکن است شامل برخی یا همه موارد زیر باشد:
شست و شوی معده
- استفاده از زغال فعال برای جذب داروی اضافی
- داروهایی برای شستشوی دارو از طریق روده یا دستگاه ادراری
- تجویز مایعات داخل وریدی برای جلوگیری از کم آبی و تثبیت عملکرد بدن
- اگر تنفس مختل شده باشد، دستگاه تنفس مصنوعی
- دیالیز برای پاکسازی بهتر خون
- داروهایی برای تثبیت عملکرد قلب
- مراقبت های روانپزشکی، از جمله نظارت کوتاه مدت برای به حداقل رساندن خطر خودکشی
در برخی موارد، داروی رومازیکن (فلومازنیل) تجویز می شود. این دارو به عنوان یک آنتاگونیست بنزودیازپین برای کمک به معکوس کردن اتصال بنزودیازپین و مهار فعالیت موادی که بر روی بنزودیازپین اثر می کنند عمل می کند.
فلومازنیل خطراتی دارد، با این حال، استفاده روتین توصیه نمی شود. در مواردی که مصرف بیش از حد مواد ترکیبی/ناشناخته وجود دارد یا فرد دارای فاصله QRS طولانی مدت یا اختلال تشنجی است، نباید استفاده شود. این معمولاً در شرایط محدودی مانند درمان مصرف بیش از حد بنزودیازپین در کودکان یا معکوس کردن اثرات آرامبخشی پس از یک درمان استفاده می شود.
در مواردی که مصرف همزمان مواد افیونی نیز دخیل است، دارویی به نام نالوکسان می تواند برای معکوس کردن مصرف بیش از حد مواد افیونی تجویز شود.
به طور کلی، اگر درمان زودهنگام شروع شود، افراد می توانند پس از مصرف بیش از حد قرص خواب بهبود یابند. تا زمانی که فرد کمبود اکسیژن طولانی مدت را تجربه نکرده باشد، اثرات مصرف بیش از حد تنها تا زمانی باقی می ماند که دارو در سیستم بدن باقی بماند.
وابستگی، اعتیاد و ترک
قرص های خواب آور مانند باربیتورات ها و بنزودیازپین ها نیز می توانند اعتیادآور باشند. این خطر زمانی بیشتر است که فرد بیش از دوز تجویز شده خود مصرف کند یا قرص های خواب آور را با مواد دیگر ترکیب کند.
حتی زمانی که افراد داروهای خود را دقیقاً طبق تجویز مصرف می کنند، وابستگی و ترک نیز ممکن است رخ دهد.
در صورت کاهش دوز یا قطع مصرف دارو، ممکن است افراد علائم ترک را نیز تجربه کنند. حدود 60٪ از افرادی که بنزودیازپین ها را بیش از شش ماه مصرف می کنند، علائم خفیف ترک را تجربه می کنند، در حالی که 40٪ علائم متوسط تا شدید را تجربه می کنند.
علائم ترک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اضطراب
- مشکلات خواب
- تحریک پذیری
- لرزش
- سردرد
- اسپاسم عضلانی
- هایپرونتیلاسیون
- حالت تهوع یا استفراغ
- تند شدن ضربان قلب
- افسردگی
- هذیان
تشنج
قطع مصرف بنزودیازپین می تواند تهدید کننده زندگی باشد، بنابراین شما باید مصرف بنزودیازپین ها را فقط تحت نظر و نظارت پزشک خود متوقف کنید. ممکن است پزشک شما توصیه کند که دارو را به تدریج کاهش دهید.
درمان طولانی مدت
اگر فکر می کنید به قرص های خواب اعتیاد دارید، درمان هایی در دسترس هستند که می توانند کمک کنند. درمان مناسب برای شما ممکن است به عوامل مختلفی از جمله دلایل زمینهای مشکلات خواب شما بستگی داشته باشد.
درمان اعتیاد به مواد اغلب بر روان درمانی متمرکز است، اما ممکن است داروها نیز برای کمک به مدیریت علائم تجویز شوند. انواع درمانی که پزشک یا درمانگر شما ممکن است توصیه کند شامل درمان شناختی رفتاری (CBT)، درمان تقویت انگیزشی (MET) و گروه درمانی است. گروه های حمایتی و برنامه های 12 مرحله ای نیز می توانند منابع مهم تشویق و اطلاعات در مورد بهبودی باشند.
پزشک شما همچنین ممکن است درمانهایی را برای کمک به مقابله با بیماریهای روانی زمینهای که میتواند به اختلالات خواب، مانند اضطراب و افسردگی کمک کند، توصیه کند. این ممکن است شامل روان درمانی، داروها و اصلاح شیوه زندگی باشد.
درمان مشکلات خواب در کلینیک سلامت مغز دانا
واحد سلامت خواب و اختلالات خواب انستیتو سلامت مغز دانا همزمان با واحد ارزیابی و تشخیص این مرکز در چارچوبی دانش بنیان و با همکاری و زیر نظر آزمایشگاه اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به منظور ارزیابی، تشخیص و مداخلات در زمینه اختلالات خواب به ارائه خدمات می پردازد. برای کسب اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید یا با کارشناسان تماس بگیرید.
واحد خواب کلینیک سلامت مغز، آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – واحد 13 انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
تلفن: 07136476172 09173076279 09172030360
همچنین می توانید به راحتی و از طریق لینک زیر نوبت خود را همین الان رزرو کنید:
زیر نظر متخصصین اختلالات خواب: دکتر محمد نامی – دکترای تخصصی مغز و شناخت، فلوشیپ اختلالات خواب. مدیر واحد اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و بخش عصب شناختی آزمایشگاه اختلالات خواب بیمارستان نمازی. دانش آموخته و عضو کارگروه سلامت روان دانشکده پزشکی هاروارد. و استادیار عصب روانشناسی شناختی و علوم اعصاب در دپارتمان علوم اجتماعی دانشگاه کانادا دبی.
دکتر ساره شریعتی – دکترای تخصصی اعصاب و روان (روانپزشکی) رتبه اول بورد تخصصی روانپزشکی و اختلالات خواب. مدیر واحد عصب روانشناختی کلینیک سلامت مغز دانا.
با همکاری دکتر علی محمد کمالی – دکترای تخصصی علوم اعصاب و مدیر واحد مغز، شناخت و رفتار دانشکده علوم و فناوریهای نوین پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز. با بیش از 50 مقاله پژوهشی در معتبر ترین مجلات علمی. i10-Index: 15 Google Scholar
علم و صداقت مهم است
ما هر خدمتی را که در زمینه اختلالات خواب ارائه می کنیم به دقت مورد بررسی قرار می دهیم، بنابراین می توانید مطمئن باشید که تصمیم شما برای دریافت خدمت در انستیتو سلامت مغز مورد تایید و زیر نظر متخصصین خبره اختلالات خواب می باشد.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.