داروها خط اول درمان اختلال بیش فعالی نقص توجه (ADHD) در بزرگسالان در نظر گرفته می شوند، اما افزودن یک شکل اصلاح شده از درمان شناختی رفتاری (CBT) برای ADHD می تواند کمک کننده باشد. در واقع، درمان شناختی-رفتاری (CBT) یکی از مؤثرترین درمانهای روانشناختی موجود برای ADHD است.
درمان شناختی رفتاری برای درمان ADHD در بزرگسالان: چرا (و چه زمانی) می تواند موثر باشد
درمان شناختی-رفتاری (CBT) با سایر اشکال روان درمانی تفاوت دارد زیرا بر نقش تعاملی رفتارها و شناخت ها – افکار خودکار، تصاویر و سیستم های اعتقادی تأکید دارد. CBT مطمئناً احساسات را نادیده نمی گیرد. بلکه تفکر و الگوهای رفتاری مشکل ساز را هدف قرار می دهد تا به فرد کمک کند تا مسائل مربوط به سلامت روان را درک کند و به آنها رسیدگی کند.
مزایای CBT برای ADHD
اگرچه یک رویکرد ترکیبی که هم شامل دارو و هم تراپی میشود، بهینه است، به نظر میرسد که CBT به تنهایی برای ADHD مؤثر است، بهویژه در موقعیتهای خاص مانند:
مقاومت دارویی
برای افرادی که با وجود دارو، همچنان اثرات ADHD را تجربه میکنند، CBT میتواند یک درمان کمکی مفید باشد که مستقیماً به آسیبها و مشکلات مقابله با ADHD بزرگسالان میپردازد.
موارد منع مصرف دارو
CBT زمانی که مسائلی مانند عوارض جانبی غیرقابل تحمل، عدم پاسخگویی یا عدم انطباق مانع از مصرف دارو شود، جایگزین موثری است.
معایب CBT برای ADHD
علیرغم وعدهاش، CBT با توجه به درمان ADHD دارای چند مشکل است:
- اگرچه بسیاری از راه حل های مقابله ای CBT ساده به نظر می رسند – از یک برنامه ریز روزانه استفاده کنید، کار را زودتر از موعد مقرر شروع کنید، وظایف بزرگ را به کارهای کوچکتر تقسیم کنید – اجرای آنها ممکن است دشوار باشد.
- مواجهه با چالشهای طولانی مدت میتواند باعث ایجاد افکار منفی، انتقاد از خود و ناامیدی شود که موانع بیشتری برای پیگیری ایجاد میکند.
تحقیقات همچنان به کشف تمایلات ADHD ناشناخته (و اغلب تشخیص داده نشده) مانند خلق افسرده، اضطراب، مصرف مواد و اعتماد به نفس پایین ادامه می دهد. بزرگسالان مبتلا به این علائم معمولاً به کمک بیشتری برای رسیدگی به این مسائل نیاز دارند.
CBT و زندگی روزانه با ADHD
یک مثال رایج، بیماری است که دیر به جلسه اول می رسد و به این دلیل است که پرداختن به “مدیریت ضعیف زمان” یکی از اهداف CBT است. چنین رویدادهایی برای “مهندسی معکوس” اجزای مختلف مشکل استفاده می شود تا درک بیشتری از چگونگی کمک به ADHD (و سایر عوامل) در توسعه و حفظ مشکلات عملکردی آنها فراهم کند، در این مورد، “مدیریت زمان ضعیف” و ارائه چند ایده اولیه برای راهبردهای مقابله ای.
این نوع مرور همچنین اجازه می دهد تا درمان با شرایط فرد شخصی سازی شود و در نتیجه آن را به فرصتی مناسب و برجسته برای ایجاد استراتژی برای اجرای مهارت های مقابله ای تبدیل می کند.
در ادامه با مثال فوق، موضوع «مدیریت زمان» مربوط به تأخیر در قرار ملاقات میتواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله:
- برنامه ریزی ضعیف (مثلاً نداشتن برنامه ریزی روزانه و یادداشت قرار ملاقات)
- بی نظمی (به عنوان مثال، پیدا نکردن تکه کاغذ تاریخ و زمان قرار ملاقات)
- حل مشکل ضعیف (مثلاً فکر نکردن به گزینههایی برای به دست آوردن زمان قرار ملاقات، مانند تحقیق در مورد شماره دفتر و تماس برای تأیید)
- برنامه ریزی ضعیف (به عنوان مثال، عدم تعیین یک چارچوب زمانی واقعی برای رفتن به قرار ملاقات، در نظر گرفتن سفر، جای پارک ماشین و غیره)،
- تمرکز بیش از حد روی کارهای مزاحم (مانند کار با کامپیوتر)
- همچنین ممکن است مسائل مربوط به پیش بینی قرار ملاقات وجود داشته باشد که موانعی برای پیگیری ایجاد کند. احساس اضطراب می تواند پرت کننده حواس باشد و منجر به رفتارهای اجتنابی شود. شناختهای تداخلکننده کار، یا منفی (مثلاً «این دکتر چیز جدیدی برای گفتن ندارد») یا مثبت نیز می تواند بر روند پیگیری تأثیر بگذارد.
هر یک از این مؤلفه های «مدیریت ضعیف زمان» فرصتی برای تغییر ارائه می دهد. همانطور که مشکلات مختلف مرتبط با ADHD شناسایی می شوند، مضامین تکرار شونده ای ظاهر می شوند و مهارت های مختلف مقابله ای مورد بحث را می توان در موقعیت های مختلف برای بهبود عملکرد کلی به کار برد.
درمان شناختی رفتاری یک “راه حل سریع” نیست و مهارت ها باید به شیوه ای ثابت اجرا شوند، اما ترکیبی از افزایش شناخت اثرات ADHD و برنامه ای برای مدیریت آنها الگویی برای درک آنچه قبلاً به عنوان عواملی فراتر از آن تجربه شده بود، فراهم می کند.
تغییر رفتار با درمان شناختی رفتاری
اهمال کاری یکی از شایع ترین مشکلاتی است که بزرگسالان مبتلا به ADHD گزارش می کنند. اگرچه تقریباً هر بیمار مبتلا به ADHD به تعویق انداختن کار به عنوان یک مساله اشاره می کند، مشکل هر فردی منحصر به فرد است.
پس از تعریف اهمال کاری به عنوان یک هدف برای درمان، بیمار تشویق میشود تا نمونههای خاص، ترجیحاً نمونههای اخیر، از اهمالکاری را در زندگی روزمرهاش به اشتراک بگذارد. ما به آرامی و به طور مشترک هدف نهایی کار را بررسی می کنیم، خواه ساده باشد، مانند مرتب کردن یک لیست خرید، یا پیچیده تر، مانند نوشتن مقاله.
سپس رابطه فرد با کار را بررسی می کنیم، چه تجربیات اخیر به تعویق انداختن کار یا چه پیش بینی فعلی کار. ما در مورد طرح تکلیف، اجزای تشکیل دهنده کار بحث می کنیم تا آن را به چند مرحله تقسیم کنیم، شناسایی هر گونه موانع یا عوامل بالقوه ای که می تواند بر روند پیگیری تأثیر بگذارد.
یکی از جنبههای مهم این فرآیند نیز بررسی صریح واکنشهای شناختی و عاطفی فرد در چشمانداز این کار است.
سوالاتی که معمولا می پرسیم عبارتند از:
“چه افکاری در مورد انجام این کار در ذهن شما می گذرد؟”
“وقتی به این کار فکر می کنید متوجه چه احساساتی می شوید؟”
“وقتی با این وظیفه روبهرو میشوی، چه احساسی داری؟”
هدف از این سوالات کشف نقش افکار و احساسات منفی است که ممکن است در به تعویق انداختن کار نقش داشته باشد. همچنین میخواهیم «رفتارهای فرار کردن» و منطقیسازیهای فرد را شناسایی کنیم، مانند «اول ایمیلم را چک میکنم و سپس به سر کار میروم».
مداخلات CBT به گونهای عمل میکنند که عملکردهای اجرایی برای عملیات طراحی شدهاند، تا به افراد کمک کنند تا بتوانند زمان، انرژی و تلاش خود را برنامهریزی، سازماندهی و طراحی کنند تا وظایفی را که ممکن است فوراً پاداشدهنده نباشند (اگرچه پاداشهای کوچکی دارد) انجام دهند. انجام مراحل کوچک با نتایج بزرگتر و با ارزش تر همراه است.
اگر ADHD دارید چگونه فهرست کارهای خود را به انجام برسانید؟
افراد برنامه خاصی را برای اجرای کارهای خاص در یک روز و زمان خاص تشخیص می دهند تا احتمال پیگیری را افزایش دهند.
هدف CBT این است که استراتژی های مقابله ای را تثبیت کند تا فرد مبتلا به ADHD بتواند آنها را به خاطر بسپارد و در زندگی روزمره خود از آنها استفاده کند.
این فرآیند همیشه آسان نیست و معمول است که تغییر به روش “دو قدم به جلو، یک قدم به عقب” رخ دهد، اما این نوع مهارت های ارائه شده در زمینه رابطه با یک درمانگر که ADHD بزرگسالان را درک می کند، می تواند برای بسیاری از مردم مفید باشد.
اینکه بتوانید در مورد مشاهدات خود در مورد ADHD و همچنین سوالاتی که ممکن است از یک متخصص سلامت روان با تجربه داشته باشید صحبت کنید بسیار ارزشمند است.
پیدا کردن یک متخصص درمان شناختی رفتاری
مراکزی هستند که به درمان شناختی رفتاری اختصاص داده شدهاند با این حال، بسیاری از پزشکانی که در درمان شناختی رفتاری کاملاً ماهر هستند ممکن است با مسائلی که بزرگسالان مبتلا به ADHD با آن مواجه هستند آشنا نباشند. به همین ترتیب، مراکزی وجود دارند که به ADHD اختصاص داده شدهاند و نام افرادی را در وبسایتهای خود دارند که شامل انواع متخصصان سلامت روان است، اما این پزشکان ممکن است با رویکردهای درمان با روش شناختی رفتاری آشنا نباشند.
ADHD یک تخصص بالینی است که همه پزشکان لزوما آن را ندارند، ممکن است برخی مکانها بدون درمانگران مجرب وجود داشته باشد.
با این حال، تعداد فزایندهای از کتابهای راهنمای درمانی منتشر شده و کتابهای حرفهای با محوریت بالینی وجود دارد که میتواند منابع مفیدی برای پزشکان باشد.
حرف آخر
امروزه با پیشرفت علم تکنیک های مختلفی برای درمان اختلالات روانی ایجاد شده است که بسته به شرایط شما میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. میتوانید از کارشناسان انستیتو سلامت مغز دانا کمک بگیرید تا بهترین و موثرترین درمان برای خود را بیابید. برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
برداشتن اولین قدم اغلب سخت ترین است. مرکز سلامت مغز آن را ساده کرده است. برای رزرو نوبت و شروع سفر خود به سمت بهبودی، اینجا کلیک کنید.
همین حالا می توانید نوبت خود را از طریق لینک زیر رزرو کنید!
شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.