07136476172 - 09172030360 [email protected]

ODD مخفف چیست؟

همه بچه ها گاهی اوقات می توانند ناآرام و پرخاشگر باشند. اما، اختلال نافرمانی مقابله جویی یا ODD به الگوی دائمی از خشم، بدخلقی، بحث و لجبازی در برابر والدین و افراد اشاره دارد. همچنین شامل کینه توزی و انتقام جویی می شود.

این مشکلات عاطفی و رفتاری می توانند روابط خانوادگی، فعالیت های اجتماعی، مدرسه و کار را به شدت تحت تاثیر قرار دهند. ولی به عنوان والدین، لازم نیست به تنهایی با ODD فرزندتان دست و پنجه نرم کنید. پزشک، متخصص سلامت روان (روانپزشک) می توانند به شما کمک کنند.

اگر بدنبال بهترین مرکز با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، کاردمان ها، نوروساینتیست ها و استفاده از روش های نوین درمانی هستید؟ همه شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.

07136476172-09172030360

آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز

ایمیل: [email protected]

اینستاگرام: danabrain.ir@

درمان ODD چطور انجام می شود؟

درمان ODD شامل آموزش مهارت هایی برای ایجاد تعاملات مثبت خانوادگی و کنترل رفتارهای مشکل ساز فرزند است. همچنین ممکن است درمان های دیگر و احتمالاً دارو برای درمان مشکلات مرتبط مورد نیاز باشد. درمان های غیر دارویی مانند نوروفیدبک و تحریک مغز نیز می توانند جهت کاهش مصرف دارو بسیار کمک کننده باشند.

نشانه های اختلال ODD

تشخیص تفاوت بین یک کودک سرسخت یا عاطفی و کودکی با ODD سخت است. در برخی مراحل رشد، رفتار مقابله جویی در کودکان طبیعی است.

علایم ODD معمولاً در سنین پیش دبستانی شروع می شود. گاهی اوقات ممکن است ODD دیرتر ایجاد شود، اما تقریباً همیشه قبل از نوجوانی اولیه است. رفتارهای مقابله جویی و لجبازی دائمی هستند و باعث مشکلات جدی در روابط، فعالیت های اجتماعی، مدرسه و کار برای هم کودک و هم خانواده می شوند.

علایم عاطفی و رفتاری ODD معمولاً حداقل شش ماه طول می کشد. این علایم شامل:

  • خلق عصبانی و بدخلق: به راحتی و اغلب عصبانی می شود، به راحتی از دیگران رنجیده و آزرده می شود و اغلب خشمگین و ناراحت است.
  • رفتار بحثی و لجباز: اغلب با بزرگسالان یا افراد با اقتدار بحث می کند، از درخواست ها یا قوانین بزرگسالان سرپیچی می کند، دیگران را به عمد اذیت می کند و اغلب دیگران را مقصر اشتباهات یا بدرفتاری های خود می داند.
  • رفتار توهین آمیز و انتقام جویانه: حرف های بد و زشت می زند، سعی می کند احساسات دیگران را جریحه دار کند و انتقام بگیرد.

شدت اختلال ODD

ODD می تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد:

  • خفیف: علایم فقط در یک محیط مانند خانه، مدرسه، کار یا با همسالان بروز می کنند.
  • متوسط: برخی علایم در حداقل دو محیط دیده می شوند.
  • شدید: برخی علایم در سه محیط یا بیشتر مشاهده می شوند.

برای برخی کودکان، علایم ممکن است ابتدا فقط در خانه دیده شود. اما با گذشت زمان، رفتار مشکل ساز ممکن است در محیط های دیگر مانند مدرسه، فعالیت های اجتماعی و با دوستان نیز رخ دهد.

کی به پزشک مراجعه کنید؟

احتمالاً کودک شما رفتار خود را به عنوان مشکل نمی بیند و ممکن است از خواسته های غیر منطقی شکایت کند یا دیگران را مقصر مشکلات بداند.

اگر فکر می کنید فرزندتان ODD یا مشکل رفتاری دیگری دارد، یا نگران توانایی خود برای ـعامل با این کودک هستید، به دنبال کمک از روانشناس یا روانپزشک کودک با تخصص در مشکلات رفتاری باشید.

علل و پیشگیری از اختلال نافرمانی مقابله جویی (ODD)

علت مشخصی برای ODD وجود ندارد, اما احتمالا ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی باعث ایجاد آن می شود:

ژنتیک: شخصیت ذاتی یا خلق و خوی کودک می تواند در ابتلا به ODD نقش داشته باشد. تفاوت در عملکرد اعصاب و مغز نیز ممکن است تاثیرگذار باشد.

محیط: مشکلات تربیتی مانند کمبود نظارت، تنبیه های غیرقابل پیش بینی یا خشن، یا سوء استفاده یا غفلت می توانند به بروز ODD کمک کنند.

عوامل خطر

ODD یک مشکل پیچیده است. برخی از عوامل خطر احتمالی برای ODD عبارتند از:

  • شخصیت: کودکی که در مدیریت احساسات مشکل دارد، مثلاً نسبت به موقعیت ها واکنش های شدید عاطفی نشان می دهد یا در تحمل ناکامی مشکل دارد.
  • مشکلات تربیتی: کودکی که مورد سوء استفاده یا غفلت قرار می گیرد، تنبیه های خشن یا غیرقابل پیش بینی تجربه می کند و یا نظارت مناسبی از او نمی شود.
  • مشکلات دیگر خانوادگی: کودکی که با روابط بی ثبات والدین یا خانواده زندگی می کند و یا یکی از والدین او دچار اختلال روانی یا اختلال مصرف مواد است.
  • محیط: رفتارهای مشکل ساز که با توجه همسالان و تنبیه های غیرقابل پیش بینی افراد با اقتدار دیگر مانند معلمان تقویت می شوند.

عوارض

کودکان و نوجوانان مبتلا به ODD ممکن است در خانه با والدین و خواهر و برادر، در مدرسه با معلمان و در محل کار با سرپرستان و سایر افراد مشکل داشته باشند. این کودکان و نوجوانان در ایجاد و حفظ دوستی و روابط نیز دچار مشکل می شوند.

ODD همچنین ممکن است به مشکلات دیگری مانند موارد زیر منجر شود:

  • عملکرد ضعیف در مدرسه و کار
  • رفتارهای ضداجتماعی
  • مشکلات قانونی
  • مشکلات کنترل تکانه
  • اختلال مصرف مواد
  • خودکشی

بسیاری از کودکان و نوجوانان مبتلا به ODD همچنین دچار سایر مشکلات روانی هستند، مانند:

  • اختلال کمبود توجه / بیش فعالی (ADHD)
  • اختلال سلوک
  • افسردگی
  • اختلالات اضطرابی
  • اختلالات یادگیری و ارتباط

درمان این مشکلات روانی دیگر ممکن است به کاهش علائم ODD کمک کند. اگر این شرایط ارزیابی و به درستی درمان نشوند، درمان ODD ممکن است دشوار باشد.

پیشگیری

هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از ODD وجود ندارد. اما والدگری مثبت و درمان زودهنگام می تواند به بهبود رفتار و جلوگیری از بدتر شدن وضعیت کمک کند. هر چه زودتر به ODD رسیدگی شود، بهتر است.

درمان می تواند به بازگرداندن عزت نفس فرزندتان و بازسازی رابطه مثبت بین شما و او کمک کند. روابط فرزندتان با سایر افراد مهم زندگی اش، مانند معلمان و مراقبان نیز از درمان زودهنگام بهره مند می شوند.

بهترین روانپزشک کودک در شیراز

5/5 - (1 امتیاز)