بیماری آلزایمر
یک بیماری مغزی پیشرونده و غیرقابل برگشت است. دو علامت شایع این بیماری گیجی و از دست دادن حافظه است. بیماری آلزایمر به آرامی باعث می شود که تفکر و حافظه بدتر شود تا جایی که حتی کارهای ساده دشوار یا غیرممکن می شوند. آیا پیش بینی دقیق آلزایمر ممکن است؟
بیماری آلزایمر در نهایت میتواند باعث شود که فرد توانایی خود را در واکنش به محیط خود از دست بدهد، از جمله ناتوانی در انجام مکالمه. همچنین شایع ترین علت زوال عقل در افراد مسن است. انجمن آلزایمر پیشنهاد می کند که چیزی بین 60 تا 80 درصد از زوال عقل ناشی از بیماری آلزایمر است.
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، بیماری آلزایمر پنجمین عامل مرگ و میر در بزرگسالان بالای 65 سال است.
برای متوقف کردن روند بیماری آلزایمر می توانید با کلینیک سلامت مغز دانا تماس بگیرید. تیم چند تخصصی کلینیک با به روز ترین ابزارها در کنار شماست.
علائم/آیا پیش بینی دقیق آلزایمر ممکن است؟
رایج ترین علامتی که مردم متوجه آن می شوند مشکل در به خاطر سپردن اطلاعات جدید است. این علائم ممکن است در ابتدا خفیف باشد. افراد ممکن است در ابتدا آن را به عنوان فراموشی طبیعی یا کاهش حافظه مرتبط با افزایش سن نادیده بگیرند.
به دلیل ماهیت پیشرونده بیماری آلزایمر، این فراموشی در نهایت آشکارتر می شود. افراد همچنین ممکن است مشکلات حافظه شدیدتر و همچنین علائم دیگری از جمله:
- تغییرات رفتاری و شخصیتی
- گیجی
- مشکل در صحبت کردن
- مشکل در انجام وظایف چند مرحله ای
- سرگردانی
- تغییرات خلق و خوی
- مشکلات در یادآوری وقایع، زمان و مکان ها
- شبهات بی اساس
- سوالات تکراری
- مشکلات خواب
- مشکلات بلع
- مشکل در شناخت خانواده و دوستان
- مشکل در راه رفتن
- سرگردانی یا گم شدن
مراحل
در حالی که علائم ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، پیشرفت بیماری معمولاً از الگویی پیروی می کند که می توان آن را به سه مرحله کلی تقسیم کرد.
مرحله اولیه
در مرحله اولیه بیماری، افراد شروع به تجربه علائم خفیف می کنند اما اغلب هنوز به طور مستقل عمل می کنند و زندگی می کنند. در حالی که آنها به زندگی خود، از جمله انجام کارهایی مانند معاشرت و کار کردن ادامه می دهند، ممکن است دچار نقص های حافظه شوند که به خاطر سپردن کلمات، نام ها و مکان کارهای روزمره را دشوار می کند.
برخی از علائمی که ممکن است فرد در این مرحله تجربه کند عبارتند از:
- مشکل در سازماندهی و برنامه ریزی
- مشکل در به خاطر سپردن قرار ملاقات ها
- فراموش کردن توالی مراحل لازم برای تکمیل یک کار
- فراموش کردن مکالمات اخیر یا اطلاعات اخیر
- گم کردن یا جا گذاشتن اشیا
- مشکل در به خاطر سپردن کلمه مناسب برای توصیف چیزی
- مشکل در قضاوت کردن اینکه چقدر زمان برای اتمام یک کار لازم است
مرحله میانی
این مرحله بیماری معمولا طولانی ترین است. در طول زمان، علائم به تدریج بدتر می شوند. خاطرات، از جمله خاطرات بلند مدت، شروع به کاهش می کنند.
تغییرات رفتاری و عاطفی نیز رایج است. افراد ممکن است ناامیدی، اضطراب و آشفتگی را تجربه کنند. کار کردن برای افراد به طور فزاینده ای دشوار می شود و آنها برای کمک به کارهای روزانه به دیگران وابسته می شوند.
افرادی که در مرحله متوسط بیماری آلزایمر قرار دارند علائمی مانند:
- مشکل در برخی فعالیت های عادی روزانه از جمله مراقبت از خود
افزایش سردرگمی
- افزایش از دست دادن حافظه
- ممکن است سوء ظن به دوستان و خانواده یا توهمات را نشان دهد
- قضاوت ضعیف
مرحله آخر
در مراحل پایانی بیماری، عملکرد ذهنی تا حدی کاهش مییابد که تأثیر جدی بر عملکرد فیزیکی دارد. در نقطه ای دیگر، افراد توانایی مکالمه و انجام حرکات را از دست می دهند. آنها نیاز به مراقبت و کمک شبانه روزی دارند.
علائم در این مرحله عبارتند از:
- مشکل یا ناتوانی در راه رفتن بدون کمک
- مشکل یا ناتوانی در بلع
- از دست دادن آگاهی از اطراف خود
- ممکن است بدون کمک نتوانند بنشینند یا سر خود را بالا نگه دارند
- قادر به کنترل عملکرد مثانه و روده نیست
آیا پیش بینی دقیق آلزایمر ممکن است؟
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، حدود 55 میلیون نفر در سراسر جهان با زوال عقل زندگی می کنند. شایع ترین شکل بیماری آلزایمر است، یک بیماری غیر قابل درمان که باعث بدتر شدن عملکرد مغز می شود.
آلزایمر علاوه بر اثرات فیزیکی، پیامدهای روانی، اجتماعی و اقتصادی را نه تنها برای افرادی که با این بیماری زندگی می کنند، بلکه برای کسانی که آنها را دوست دارند و از آنها مراقبت می کنند نیز به دنبال دارد.
از آنجایی که علائم آن با گذشت زمان بدتر می شود، هم برای بیماران و هم برای مراقبان آنها مهم است که برای نیاز نهایی به افزایش میزان حمایت با پیشرفت بیماری آماده شوند.
تا به امروز، محققان دانشگاه تگزاس در آرلینگتون چارچوب جدیدی مبتنی بر یادگیری ایجاد کردهاند که به بیماران آلزایمر کمک میکند تا به دقت مشخص کنند که بیماری آنها در حال پیشرفت است یا خیر! این به آنها امکان می دهد تا زمان مراحل بعدی را به بهترین شکل پیش بینی کنند و برنامه ریزی برای مراقبت های آینده را با پیشرفت بیماری آسان تر می کند.
«برای دههها، انواع رویکردهای پیشبینیکننده از نظر قابلیت پیشبینی بیماری آلزایمر و پیشساز آن، اختلال شناختی خفیف، پیشنهاد و ارزیابی شدهاند.
پیش بینی آلزایمر
“بسیاری از ابزارهای پیشبینی قبلی، ماهیت پیوسته چگونگی توسعه بیماری آلزایمر و مراحل انتقال بیماری را نادیده میگرفتند.”
در این روش با حمایت بیش از 2 میلیون دلار کمک مالی از مؤسسه ملی بهداشت و مؤسسه ملی پیری، آزمایشگاه تحقیقاتی تصویربرداری پزشکی و کشف عصبشناسی ژو و لی وانگ، دانشیار ریاضیات UTA، یک چارچوب جدید تعبیهشده مبتنی بر یادگیری را توسعه دادند. مراحل مختلف توسعه بیماری آلزایمر را در فرآیندی که “درخت جاسازی کننده بیماری” یا DETree می نامند، رمزگذاری می کند.
با استفاده از این چارچوب، DETree نه تنها میتواند هر یک از پنج گروه بالینی دقیق توسعه بیماری آلزایمر را بهطور مؤثر و دقیق پیشبینی کند، بلکه میتواند با پیشبینی اینکه بیمار با پیشرفت بیماری در کجا قرار میگیرد، اطلاعات وضعیت عمیقتری را ارائه دهد.
برای آزمایش چارچوب DETree، محققان از دادههای 266 فرد مبتلا به بیماری آلزایمر از ابتکار تصویربرداری عصبی چند مرکزی بیماری آلزایمر استفاده کردند. نتایج استراتژی DETree با سایر روشهای پرکاربرد برای پیشبینی پیشرفت بیماری آلزایمر مقایسه شد. آزمایش چندین بار با استفاده از روشهای یادگیری ماشین برای اعتبارسنجی این تکنیک تکرار شد. واقعا آیا پیش بینی دقیق آلزایمر ممکن است؟
ما می دانیم که افراد مبتلا به بیماری آلزایمر اغلب علائم بدتر را با سرعت های بسیار متفاوت نشان می دهند.
ما خوشحالیم که چارچوب جدید ما دقیقتر از سایر مدلهای پیشبینی در دسترس است. که امیدواریم به بیماران و خانوادههایشان کمک کند تا برای عدم قطعیتهای این بیماری پیچیده و ویرانگر بهتر برنامهریزی کنند.»
او و تیمش بر این باورند که چارچوب DETree این پتانسیل را دارد که به پیشبینی پیشرفت سایر بیماریهایی که دارای مراحل بالینی متعدد توسعه هستند، مانند بیماری پارکینسون، بیماری هانتینگتون و بیماری کروتسفلد-جاکوب کمک کند.
در این کار، ما یک چارچوب جدید تعبیه مبتنی بر یادگیری را برای رمزگذاری روابط ذاتی بین مراحل بالینی مرتبط با AD توسط مجموعه ای از بردارهای جاسازی معنادار در فضای نهفته (Disease2Vec) توسعه دادیم.
ما این فرآیند را به عنوان جاسازی بیماری نامیدیم. به وسیله Disease2Vec، چارچوب ما یک درخت تعبیهکننده بیماری (DETree) تولید میکند که به طور موثر مراحل بالینی مختلف را به عنوان یک مسیر درختی که منعکسکننده پیشرفت AD است، نشان میدهد. بنابراین میتواند برای پیشبینی وضعیت بالینی با پیشبینی افراد بر روی مسیر ناپیوسته استفاده شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان تخصصی با ما در تماس باشید.
منبع: https://neurosciencenews.com/alzheimers-prediction-detree-25531/
https://www.verywellmind.com/what-is-alzheimers-disease-5075247
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.