اگر افسردگی بالینی، که به عنوان اختلال افسردگی اساسی (MDD) نیز شناخته می شود در شما تشخیص داده شده است، مطمئن باشید که گزینه های درمانی زیادی وجود دارد. اما افسردگی چگونه درمان میشود؟ در این مطلب جامع تمام روش های دارویی و غیر دارویی، از استفاده از نوروتکنولوژی جدید تا درمان های خانگی را آورده ایم و مزایا و معایب هر یک را مقایسه کرده ایم.
برخی از افراد تنها یک دوره افسردگی را در زندگی خود تجربه می کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در طول زندگی خود افسردگی داشته باشند و نیاز به درمان مداوم داشته باشند.
درمان افسردگی اغلب شامل ترکیبی از داروهای تجویزی و روان درمانی است. برخی تغییرات در سبک زندگی نیز وجود دارد که می توانید برای مدیریت علائم افسردگی ایجاد کنید. در حالی که برخی از روشهای درمانی تنها در کوتاهمدت کمک میکنند، برخی دیگر میتوانند به شما در ایجاد مهارتهای مقابلهای کمک کنند که مزایای مادامالعمر ارائه میدهد.
درمان با داروهای افسردگی
پزشک شما ممکن است داروهای ضد افسردگی را برای کمک به کاهش علائم و جلوگیری از عود پیشنهاد کند. انواع مختلف داروهای ضد افسردگی اثرات متفاوتی بر مواد شیمیایی موجود در مغز دارند که مسئول مدیریت خلق و خو هستند، اما به طور کلی به شما کمک می کنند از نظر عاطفی احساس خوبی داشته باشید و توانایی خود را برای عملکرد در زندگی روزمره بازیابی کنید. آنها همچنین برای کاهش موثر اضطراب، بی قراری، مشکلات خواب و تفکر خودکشی استفاده می شوند.
تحقیقات نشان داده است که در طی چند هفته، داروهای تجویزی میتوانند در درمان علائم مربوط به افسردگی متوسط، شدید و مزمن مؤثر باشند، اما در موارد خفیف، کمتر این کار را انجام میدهند. بنابراین مهم است که در مورد مزایا و معایب داروهای ضد افسردگی با پزشک خود صحبت کنید.
مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)
SSRI ها رایج ترین داروهای ضد افسردگی هستند. آنها اغلب به عنوان خط اول درمان افسردگی استفاده می شوند زیرا عوارض جانبی کمتری نسبت به سایر داروهای ضد افسردگی ایجاد می کنند. مطالعات نشان داده اند که SSRI ها در پیشگیری از عود افسردگی شدید نیز موثر هستند.
سروتونین با تنظیم خلق و خوی مرتبط است و SSRI ها از بازجذب سروتونین به سلول های عصبی جلوگیری می کنند که باعث افزایش سطح این انتقال دهنده عصبی در مغز می شود. افزایش سطح سروتونین میتواند علائم را بهبود بخشد و افراد را در سایر درمانها مانند رواندرمانی با احتمال موفقیت بیشتری همراهی کند.
SSRI هایی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان افسردگی تایید شده اند عبارتند از:
- سلکسا (سیتالوپرام)
- Lexapro (اسیتالوپرام)
- لووکس (فلووکسامین)
- پاکسیل (پاروکستین)
- پروزاک (فلوکستین)
- زولافت (سرترالین)
SSRI ها با افزایش خطرات خاصی در زنان باردار یا شیرده و همچنین کودکان، نوجوانان و بزرگسالان جوان همراه هستند، زیرا خطر عوارض جانبی جدی در این جمعیت ها افزایش می یابد. SSRI ها همچنین باید با احتیاط مورد استفاده قرار گیرند، در صورتی که فرد دچار بیمار زمینه ای خاصی مانند دیابت، صرع یا بیماری کلیوی باشد.
بسیاری از افرادی که SSRI مصرف می کنند در ابتدای درمان عوارض جانبی خفیفی را تجربه می کنند که با گذشت زمان بهبود می یابد. SSRI ها می توانند با سایر داروها، از جمله برخی مسکن های بدون نسخه و داروهای گیاهی، مانند خار مریم، تداخل داشته باشند.
مهارکننده های بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین (SNRIs)
SNRI ها دسته دیگری از داروهایی هستند که معمولاً برای درمان افسردگی تجویز می شوند. آنها با جلوگیری یا مسدود کردن بازجذب سروتونین و نورآدرنالین عمل می کنند و سطح این انتقال دهنده های عصبی را در مغز افزایش می دهند تا به تنظیم خلق و خو و تسکین افسردگی کمک کنند.
SNRI هایی که FDA برای درمان افسردگی تایید کرده است عبارتند از:
- سیمبالتا (دولوکستین)
- فتزیما (لوومیلناسیپران)
- پریستیک (دوسونلافاکسین)
- افکسور (ونلافاکسین)
SSRI ها و SNRI ها به طور بالقوه می توانند منجر به سطوح بالا و خطرناک سروتونین شوند، به ویژه زمانی که با داروهای دیگری که سروتونین را تحت تأثیر قرار می دهند، استفاده می شود که منجر به وضعیتی به نام سندرم سروتونین می شود. افراد مبتلا به این بیماری گیجی، بی قراری، تکان های عضلانی، تعریق، لرز، اسهال و دمای بدن بالا را تجربه می کنند.
درباره سندرم سروتونین بیشتر بدانید: سندرم سروتونین چیست؟ عوارض مصرف زیاد سروتونین
مهارکننده های بازجذب نوراپی نفرین-دوپامین (NDRIs)
NDRI ها با مهار بازجذب نوراپی نفرین و دوپامین عمل می کنند و سطح آنها را در مغز افزایش می دهند. نوراپی نفرین به تنظیم هوشیاری و تمرکز کمک می کند، در حالی که دوپامین به تنظیم خلق و خو کمک می کند. این دسته از داروهای ضد افسردگی ممکن است برای ADHD، نارکولپسی یا بیماری پارکینسون نیز تجویز شوند.
محبوب ترین NDRI مورد استفاده برای درمان افسردگی Wellbutrin (بوپروپیون) است. در برخی افراد باعث اضطراب می شود، اما برای برخی دیگر درمان موثری برای اضطراب است. NDRI ها اغلب برای کسانی که به SSRI یا SNRI پاسخ نمی دهند یا افرادی که نمی توانند عوارض جانبی آن داروها را تحمل کنند تجویز می شود.
علائم مصرف بیش از حد NDRI می تواند شامل تشنج، توهم، مشکلات قلبی و از دست دادن هوشیاری باشد. اگر مشکوک هستید که شما یا یکی از نزدیکانتان NDRI بیش از حد مصرف کرده است، فوراً به اورژانس بروید یا با 115 تماس بگیرید.
داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs)
TCA ها یکی از اولین دسته از داروهای ضد افسردگی در بازار بودند، اما به طور کلی در مقایسه با داروهای ضد افسردگی جدیدتر مورد توجه قرار نگرفتند. آنها مانند SSRI ها با جلوگیری از بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین عمل می کنند، اما منجر به عوارض جانبی بیشتری می شوند. یک مطالعه نشان داد که TCA ها در مقایسه با SSRI ها کمتر تحمل می شوند و به طور قابل توجهی تعداد بیشتری از بیمارانی که TCAها را مصرف می کردند، درمان را قطع کردند.
این داروها گاهی اوقات زمانی تجویز می شوند که سایر داروهای ضد افسردگی اثری نداشته باشند. آنها همچنین برای درمان اختلال وسواس فکری-اجباری، اختلالات اضطرابی و دردهای مزمن استفاده می شوند.
TCA هایی که FDA برای درمان افسردگی تایید کرده است عبارتند از:
- آمی تریپتیلین
- آموکساپین
- دزیپرامین (نورپرامین)
- داکسپین
- ایمی پرامین (توفرانیل)
- نورتریپتیلین (Pamelor)
- پروتریپتیلین
- تریمیپرامین
مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs)
امروزه MAOIها کمتر برای اختلال افسردگی اساسی تجویز می شوند زیرا داروهای جدیدتر با عوارض جانبی کمتر در حال حاضر در دسترس هستند. MAOI ها با مهار مونوآمین اکسیداز، آنزیمی که سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین را تجزیه می کند، کار می کنند و در نتیجه سطوح بالاتری از این مواد شیمیایی در مغز ایجاد می شود که به بهبود خلق و خو و کاهش اضطراب کمک می کند.
این داروها معمولاً تنها زمانی تجویز میشوند که سایر داروهای ضد افسردگی شکست خورده باشند، زیرا خطر تداخل دارویی بالایی دارند و میتوانند با غذاهای خاصی از جمله پنیر کهنه، گوشت دودی و آبجو تداخل داشته باشند. آنها هرگز نباید همراه با SSRI ها استفاده شوند.
MAOI که معمولا برای افسردگی استفاده می شود عبارتند از:
- پارنات (ترانیل سیپرومین سولفات)
- امسام (سلژیلین)
- مارپلان (ایزوکاربوکسازید)
- ناردیل (فنلزین)
آنتاگونیست های گیرنده N-Methyl D-Aspartate (NMDA).
Auvelity (دکسترومتورفان و بوپروپیون) اولین و تنها آنتاگونیست خوراکی گیرنده NMDA است که برای درمان افسردگی شدید تایید شده است. اگرچه نحوه عملکرد Auvelity در درمان افسردگی شدید نامشخص است، اما دارای دو ماده فعال است.
دکسترومتورفان گیرنده های NMDA را مسدود می کند که باعث افزایش سطح گلوتامات در مغز می شود تا به تنظیم خلق و خو و تسکین افسردگی کمک کند. بوپروپیون آنزیمی را که دکسترومتورفان را تجزیه میکند مهار میکند و به دکسترومتورفان اجازه میدهد ماندگاری بیشتری داشته باشد.
سازمان غذا و دارو هشداری صادر کرد که کودکان، نوجوانان و جوانان تحت درمان با SSRI و سایر داروهای ضد افسردگی باید از نظر بدتر شدن علائم، خودکشی و تغییرات غیرعادی در رفتار، به ویژه در چند ماه ابتدایی دوره مصرف دارو یا در زمان های تغییر دوز، به دقت تحت نظر باشند.
انواع روان درمانی ها یا تراپی
بسیاری از گزینه های روان درمانی برای درمان افسردگی در دسترس هستند، اما محققان دریافته اند که موارد زیر نتایج خوبی را برای بیماران مبتلا به افسردگی ارائه می دهد:
درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری (CBT) مبتنی بر شواهد ترین شکل روام درمانی برای بیماران مبتلا به افسردگی است. این روش با هدف قرار دادن و تغییر الگوهای افکار و رفتار منفی، و توانمندسازی بیماران با مهارت های مقابله ای و کاهش احتمال عود افسردگی و استراتژی های مدیریت سبک زندگی برای حمایت از سلامت روانی کلی عمل می کند.
مدت زمان دقیق به شدت افسردگی بستگی دارد. CBT اغلب محدود به زمان است و ممکن است در برخی موارد فقط شامل هشت تا 16 جلسه باشد.
در این مطلب درباره درمان شناختی رفتاری بیشتر توضیح داده ایم: درمان شناختی رفتاری (CBT) چیست: هر آنچه باید بدانید
درمان بین فردی
درمان بین فردی (ITP) مبتنی بر این ایده است که افسردگی تا حدی با روابط اجتماعی ما مرتبط است.
بر ارائه مهارت ها و استراتژی هایی به بیماران برای ایجاد تغییرات سالم در چهار زمینه تمرکز دارد:
- افزایش حمایت اجتماعی
- کاهش استرس بین فردی
- تسهیل پردازش عاطفی
- بهبود مهارت های بین فردی
درمانگران به افراد می آموزند که تعاملات خود را ارزیابی کنند و نحوه ارتباط خود را با دیگران بهبود بخشند. برای افسردگی اساسی حاد، این شکل از درمان معمولاً یک بار در هفته انجام می شود و 12 تا 16 هفته طول می کشد.
روان درمانی سایکوداینامیک
درمان افسردگی با نوروتکنولوژی
نوروفیدبک
علوم اعصاب ثابت کرده است که تمرینات مکرر شبکه های مغزی، مانند تمرینهای مرتبط با نوروفیدبک، توانایی تغییر شکل مغز را دارد. این موضوع به بهینه سازی الگوهای امواج مغزی کمک می کند و در عین حال ارتباطات بین نورون ها و شبکه ها را تقویت می کند.
درمان نوروفیدبک همچنین سیستم عصبی پاراسمپاتیک را بهبود می بخشد و در عین حال فشار خون و ضربان قلب را کاهش می دهد. پس از 20 تا 60 جلسه نوروفیدبک، بسیاری از بیماران کاهش علائم اضطراب و افسردگی خود را تجربه می کنند.
اگر میخواهید از نوروفیدبک و چگونگی انجام آن بیشتر بدانید این مطلب را از دست ندهید:
تحریک مغناطیسی مغز
اگر از افسردگی شدید رنج می برید که به دارو مقاوم بوده است، درمان TMS میتواند یک گزینه مناسب برای شما باشد. درمان با تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) یک درمان غیرتهاجمی است. پالس های انرژی مغناطیسی مکرر را به مناطقی از مغز که در خلق و خوی درگیر هستند هدایت می کند. این پالس های مغناطیسی بدون درد از جمجمه عبور می کنند و سلول های مغزی را تحریک می کنند.این موضوع می تواند ارتباط بین قسمت های مختلف مغز را بهبود ببخشد و علائم افسردگی را کاهش دهد.
تحریک ترانس کرانیال (tDCS)
تحریک فرا جمجمه ای ابزار جدیدی است که به کسانی که با افسردگی دست و پنجه نرم می کنند کمک می کند. روش تحریک فراجمجمه ای مغز میتواند به عنوان یک ابزار مفید در یک رویکرد جامع برای بهبودی طولانی مدت و پایدار بیماران مبتلا به افسردگی استفاده شود.
در طول یک جلسه، بیماران میتوانند بهبود خلق و خو و آرامش را احساس کنند. حتی پس از پایان جلسه، مغز میتواند به لطف نورپلاستیسیتی یا توانایی طبیعی خود برای تغییر، به سیم کشی مجدد و بهبود خود ادامه دهد. بیماران میتوانند با جلسات مکرر دستاوردها را تثبیت کنند. و پزشکان می توانند تغییرات طولانی مدت در مغز را با تکنیک های تصویربرداری (مانند fMRI یا qEEG) بررسی کنند.
درباره درمان افسردگی بدون دارو با تحریک الکتریکی مغز tDCS بیشتر بدانید:
لازم به ذکر است تقریبا تمامی خدمات گفته شده در حال حاضر در کلینیک سلامت مغز دانا موجود است.
کلینیک سلامت مغز، یکی از بهترین مراکز درمان افسردگی در شیراز است. ما میدانیم وقتی روز شما با علائم افسردگی خراب میشود، چقدر میتواند در شما احساس بدی ایجاد کند. به همین دلیل است که مجموعه ای از درمان های تخصصی برای افسردگی داریم.
آیا بدنبال بهترین مرکز درمان افسردگی با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست ها و استفاده از روش های نوروتکنولوژی هستید؟ همه شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
درمان های جایگزین
مکمل های غذایی
ورزش
تکنیک های کاهش استرس و حفظ آرامش
تکنیک های محبوبی که موثر نشان داده شده اند عبارتند از:
- تمرینات تنفس عمیق
- مدیتیشن های ذهن آگاهی
- یوگا
- خود هیپنوتیزم
وقتی روی اینجا و اکنون تمرکز می کنید، نمی توانید در مورد چیزی که قبلاً اتفاق افتاده است نشخوار فکری کنید. و نمی توانید نگران چیزی در آینده باشید. مدیتیشن و تمرکز حواس نیاز به تمرین دارند، اما می توانند تفاوت زیادی در سطح کلی استرس شما ایجاد کنند زیرا شما را به زمان حال برمی گرداند.
اگر میخواهید تمرینات مدیتیشن را مبتنی بر پایه دینامیک مغز انجام دهید، میتوانید از انستیتو سلامت مغز دانا کمک بگیرید. برای اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید و روی لینک زیر کلیک کنید:
سبک زندگی
روش های علمی برای بهبود خلق و خوی عبارتند از:
عادات غذایی را بهبود ببخشید:
اجتماعی باشید:
کیفیت خواب را در اولویت قرار دهید:
وقت خود را با حیوانات بگذرانید:
حرف آخر
رفع برخی از اشکال افسردگی دشوارتر است. در مواردی از این قبیل، شما نمی توانید منتظر بمانید که افسردگی از بین برود. درمان برای کمک به کاهش نوع یا شدت افسردگی و اضطراب شما ضروری است.
علاوه بر این، شما شایسته درمان مناسب وشخصی سازی شده برای افسردگی هستید.
هیچ ضرری ندارد یا شرم آور نیست اگر از کسی بخواهید کمک کند تا دوباره احساس بهتری داشته باشید.
لطفا همیشه به خاطر داشته باشید که میتوانید در حال خود تغییر ایجاد کنید و یک زندگی بدون افسردگی داشته باشید،شاید چند روش را امتحان کرده باشید و جواب نگرفته باشید اما بدانید هنوز راه هایی وجود دارند که منتظر شما هستند تا زندگی خود را نجات دهید و آنطور زندگی کنید که لیاقت دارید و دوست دارید.در این راه حمایت دیگران و درمان های جدید را در نظر بگیرید.
اگر بدنبال بهترین کلینیک برای انجام خدمات نوروتکنولوژی مانند tDCS,TMS, VNS و نوروفیدبک زیر نظر متخصصین روانپزشکی، رونشناسی و علوم اعصاب هستید، همه شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172 – 09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.