خروپف در خواب نشانه چیست؟ خروپف صدای خشنی است که هنگام عبور هوا از بافتهای شل شده در گلو ایجاد میشود و باعث میشود بافتها در حین نفس کشیده شده و به ارتعاش درآیند. تقریباً همه گهگاهی خروپف می کنند، اما برای برخی از افراد می تواند یک مشکل جدی و مزمن باشد. خروپف گاهی اوقات ممکن است نشان دهنده یک وضعیت سلامت جدی باشد. علاوه بر این، خروپف می تواند برای شریک زندگی شما آزاردهنده باشد.
علائم خروپف
خروپف اغلب با یک اختلال جدی خواب به نام آپنه انسدادی خواب (OSA) همراه است. البته همه خروپفکنندگان آپنه خواب ندارند، اما اگر خروپف با هر یک از علائم زیر همراه باشد، نشانهای است برای مراجعه به متخصص اختلالات خواب:
1.قطع یا توقف تنفس در هنگام خواب
2. خوابآلودگی مفرط در طول روز
3. مشکل در تمرکز
4. سردردهای صبحگاهی
5. گلو درد هنگام بیدار شدن
6. بی قرار در خواب
7. نفس نفس زدن یا خفگی در شب
8. فشار خون بالا
9. درد قفسه سینه در شب
10. خروپف شما آنقدر بلند است که خواب همسرتان را مختل می کند
11. در کودکان، ضعف در توجه و تمرکز، مشکلات رفتاری یا عملکرد ضعیف در مدرسه
خروپف در خواب نشانه چیست؟ مهمترین پاسخ به این سوال می تواند آپنه خواب باشد. آپنه خواب وضعیتی خطرناک ات که اغلب با خروپف بلند و به دنبال آن قطع تنفس در خواب مشخص میشود.
این کاهش یا مکث در تنفس ممکن است باعث شود با یک خراس بلند از خواب بیدار شوید یا با صدای نفس نفس زدن از خواب بیدار شوید.
آپنه خواب باعث اختلال در خواب، می شود اگر آپنه خواب دارید معمولا نمی توانید خواب عمیق را تجربه کنید و در روز بعد احساس خواب آلوگی دارید. این الگوی مکث های تنفسی ممکن است بارها در طول شب تکرار شود.
افراد مبتلا به آپنه انسدادی خواب معمولاً در طول هر ساعت خواب، حداقل پنج بار تنفسشان قطع می شود.
خروپف در خواب نشانه خطر مرگ در خواب!
مطالعات زیادی نشان داده اند، افرادی که خروپف های شدید دارند معمولا آپنه خواب نیز دارند. و در افراد مبتلا به آپنه خواب احتمال سکته های قلبی و مغزی تا 3 برابر افزایش می یابد.
بعلاوه آپنه خواب می تواند باعث ایجاد فشار خون بالا، مشکلات حافظه، افزایش وزن و دیابت شود.
نشان داده شده که این قطع تنفس در خواب می تواند بارها باعث کاهش اکسیژن خون در خواب شود. این کاهش اکسیژن به مرور سلول ای مغزی را تخریب کرده و احتمال اینکه فرد در آینده مبتلا به زوال عقل از نوع آلزایمر شود افزایش می یابد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
در صورت داشتن هر یک از علائم بالا به پزشک متخصص اختلالات خواب مراجعه کنید. اینها ممکن است نشان دهند که خروپف شما با آپنه انسدادی خواب (OSA) مرتبط است.
اگر کودک شما خروپف می کند، در این مورد از پزشک اطفال خود سوال کنید. کودکان نیز می توانند آپنه داشته باشند. مشکلات بینی و گلو – مانند بزرگ شدن لوزه ها – و چاقی اغلب می تواند راه هوایی کودک را تنگ کند که می تواند منجر به ایجاد OSA در کودک شما شود.
چه مواردی احتمال خروپف را افزایش می دهد
مرد بودن احتمال خروپف کردن یا آپنه خواب در مردان بیشتر از زنان است.
اضافه وزن داشتن. افرادی که دارای اضافه وزن یا چاق هستند بیشتر در معرض خروپف یا آپنه انسدادی خواب هستند.
داشتن راه هوایی باریک برخی از افراد ممکن است کام نرم بلند یا لوزه های بزرگ یا آدنوئید داشته باشند که می تواند راه هوایی را باریک کرده و باعث خروپف شود.
نوشیدن الکل. الکل ماهیچه های گلو را شل می کند و خطر خروپف را افزایش می دهد.
داشتن مشکلات بینی اگر یک نقص ساختاری در راه هوایی خود دارید، مانند انحراف سپتوم، یا بینی شما به طور مزمن گرفتگی دارد، خطر خروپف در شما بیشتر است.
داشتن سابقه خانوادگی خروپف یا آپنه انسدادی خواب. وراثت یک عامل خطر بالقوه برای OSA است.
عوارض خروپف
خروپف در خواب نشانه چیزی بیش از یک صدا است. به غیر از ایجاد اختلال در خواب خودتان، شریک زندگیتان نیز تحت تاثیر قرار می گیرد، اگر خروپف با آپنه همراه باشد، ممکن است در معرض خطر عوارض جدی دیگری نیز باشید، از جمله:
خواب آلودگی در طول روز
ناامیدی یا عصبانیت مکرر
مشکل در تمرکز
خطر بیشتر فشار خون بالا، بیماری های قلبی و سکته مغزی
افزایش خطر مشکلات رفتاری، مانند پرخاشگری یا مشکلات یادگیری، در کودکان مبتلا به OSA
افزایش خطر تصادفات وسایل نقلیه موتوری به دلیل کمبود خواب
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.