چرا فرزندم تمرکز ندارد؟ (5 دلیل مهم)
چرا فرزندم تمرکز ندارد؟ دلایل مختلفی می تواند باعث عدم تمرکز فرزند شما شود که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
سریع بخوانید
کمبود تمرکز کودکان: اختلال ADHD یا چیز دیگری؟
بسیاری از کودکان دامنه توجه کوتاهی دارند. به راحتی حواسشان پرت میشود و در پیروی از دستورالعملها یا ثابت نشستن مشکل دارند. اینها میتوانند علائم ADHD باشند، اما شرایط دیگری نیز وجود دارد که باعث مشکلات توجه میشود.
مهم است که این شرایط را رد کنیم، در غیر این صورت ممکن است یک کودک به اشتباه ADHD تشخیص داده شود و درمان نادرستی دریافت کند.
اضطراب یکی از مسائلی است که میتواند باعث مشکلات توجه شود. وقتی بچهها خیلی نگران هستند، این میتواند تمرکز در مدرسه را بسیار سخت کند. به عنوان مثال، کودکان مبتلا به اضطراب جدایی ممکن است نگران این باشند که برای والدینشان اتفاقی بیفتد. برخی از بچهها ممکن است تکالیف خود را تحویل ندهند یا به معلمان درست پاسخ ندهند، زیرا آنها بسیار نگران هستند که پاسخهایشان بینقص نباشد.
OCD وضعیت دیگری است که میتواند با ADHD اشتباه گرفته شود. کودکان مبتلا به OCD نگرانیهای وسواسی در مورد اتفاقات بد دارند. و وقتی معلم آنها را صدا میکند، به نظر میرسد که آنها توجه نمیکنند.
تروما نیز میتواند توجه کودکان را سخت کند. کودکانی که تجربههای بسیار ترسناک یا استرسزا را پشت سر گذاشتهاند، میتوانند عصبی، و بی توجه باشند. این رفتارها میتواند به نظر برسد که آنها اختلال ADHD ذارند.
اختلال یادگیری نیز میتواند باعث مشکل توجه شود. این بچهها ممکن است در تحصیل خود مشکل داشته باشند، و اغلب زمانی که نمیتوانند یاد بگیرند، ناامید و خجالتزده میشوند.
نتیجهگیری:
مهم است که شخصا به این نتیجه نرسید که کودک شما ADHD دارد فقط به این دلیل که معلم مشکل بی توجهی را گزارش میکند. یک روانپزشک باید کودک شما را معاینه کند. آن متخصص باید سوالات زیادی بپرسد و رفتار کودک را مشاهده کند.
همچنین آزمایش های کمک تشخیصی مانند نقشه مغزی و تست های توجه و تمرکز می تواند به روانپزشک در تشخیص صحیح بسیار کمک کند. سپس روانپزشک قادر خواهند بود مشکل واقعی را دریابند و درمان مناسب را به فرزند شما ارائه دهند.
آیا بدنبال بهترین مرکز با حرفه ای ترین تیم تشخیصی و درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، کاردمان ها، نوروساینتیست ها و استفاده از روش های نوین درمانی برای کمبود توجه و تمرکز هستید؟ همه شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
مقاله کامل
مشکل تمرکز در کودکان
مشکل توجه و تمرکز اغلب اولین بار توسط معلمی شناسایی میشود که متوجه میشود دانشآموزی حواسش راحتتر از سایر همسنوسالانش پرت میشود. و حتی ممکن است والدین زمانی که با کودک خود در زمینه درسی تمرین می کنند متوجه این مشکل شوند و از خود بپرسند چرا فرزندم تمرکز ندارد؟
این کودک ممکن است:
- زمان زیادی طول بکشد تا تکالیف مدرسه را به پایان برساند.
- وقتی معلم او را صدا میکند، انگار درس را دنبال نکرده است.
- وقتی کاری از او خواسته می شود، به نظر میرسد فراموش میکند که قرار است چه کاری انجام دهد.
در حالی که همه کودکان، به ویژه آنهایی که سن کمتری دارند، نسبت به بزرگسالان دامنه توجه کوتاهتری دارند و حواسشان پرتتر است، برخی از آنها در تمرکز و پایدار ماندن بر روی کار مشکل بیشتری نسبت به بقیه هم سن و سالانشان دارند.
از آنجایی که مشکل توجه اغلب با ADHD مرتبط است، این اولین چیزی است که معلمان، والدین و پزشکان به آن مشکوک هستند. اما تعدادی احتمال دیگر وجود دارد که میتواند به مشکلات توجه کمک کند. برای جلوگیری از تشخیص اشتباه، مهم است که این احتمالات دیگر، که همیشه واضح نیستند، نادیده گرفته نشوند.
در اینجا چک لیستی از برخی از مسائل دیگری که ممکن است کودک را برای توجه در مدرسه دچار مشکل کند آورده شده است:
1. اضطراب
اضطراب در کودکان و مشکلات توجه و تمرکز
کودکی که در مدرسه تمرکز ندارد، ممکن است نگرانیهای مزمنی داشته باشد که معلمان و والدین از آن بیخبرند. انواع مختلفی از اضطراب وجود دارد، اما همه آنها میتوانند تمرکز کودک را مختل کنند.
کودکی که اضطراب جدایی دارد، ممکن است در زمانی که از والدینش جدا میشود، نگران اتفاق بدی باشد و نتواند روی درس تمرکز کند.
برخی از کودکان به شدت نگران این هستند که اشتباه کنند یا خجالت بکشند. آنها ممکن است سعی کنند در کلاس مخفی شوند، به پایین نگاه کنند، یا شروع به نوشتن چیزی کنند، حتی اگر واقعاً چیزی نمینویسند. آنها سعی میکنند ارتباط خود را با معلم قطع کنند تا از چیزی که آنها را مضطرب میکند جلوگیری کنند.
گاهی اوقات وقتی کودک به طور غیرمعمول زمان زیادی میبرد تا کار خود را در کلاس به پایان برساند، به این دلیل نیست که او خیالپردازی میکند، بلکه به این دلیل است که با کمالگرایی دست و پنجه نرم میکند و میخواهد کارها را دقیقاً به روش درست انجام دهد.
یا اگر او تکالیف خود را تحویل نمیدهد، ممکن است به این دلیل نباشد که آن را انجام نداده است، بلکه به این دلیل است که نگران است که به اندازه کافی خوب نیست.
2. اختلال وسواس فکری عملی
کودکان مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی (OCD)
کودکان مبتلا به OCD، که اغلب در سالهای دبستان شروع میشود، ممکن است دچار حواسپرتی شوند. آنها نه تنها افکار وسواسی دارند، بلکه احساس میکنند باید برای جلوگیری از اتفاقات بد، کاری انجام دهند.
یک کودک مبتلا به OCD ممکن است به طور اجباری وسایل را روی میزش ردیف کند یا به سرش ضربه بزند یا بشمارد. یا ممکن است روی نیاز به رفتن به دستشویی برای شستن دست هایش متمرکز باشد.
دکتر زهرا مغفوری، روانشناس بالینی در مؤسسه سلامت مغز که متخصص در اضطراب و OCD است، میگوید: «کودکی ممکن است در کلاس نشسته باشد و وسواس این را داشته باشد که باید چیزی را اصلاح کند، تا از اتفاق وحشتناکی جلوگیری کند. سپس معلم او را صدا میکند. وقتی او پاسخ سوال را نمیداند، به نظر میرسد که توجه نکرده است، اما در واقع به این دلیل است که او وسواس دارد.
از آنجایی که کودکان مبتلا به OCD اغلب از علائم خود خجالت میکشند، ممکن است تا زمانی که در مدرسه هستند برای پنهان کردن اجبارهای خود تلاش زیادی کنند. برای معلمی که از علائم OCD آگاه نیست، حواس پرتی ممکن است مانند ADHD به نظر برسد، اما واقعا اینطور نیست.
3. استرس یا تروما در کودکان
کودکانی که تجربههای آسیبزا مانند خشونت یا سایر تجارب آزاردهنده را داشتهاند، ممکن است دچار مشکلات توجه شوند. آنها ممکن است احساس ناامنی مداومی داشته باشند که به آن بیشهوشیاری میگویند.
کودکانی که در خانهای با استرس حاد زندگی میکنند نیز ممکن است دچار این علائم یا حتی اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) شوند.
دکتر ساره شریعتی، روانپزشک پزشک متخصص در مؤسسه سلامت مغز که در زمینه تروما و ADHD تخصص دارد، میگوید: «بسیاری از علائم PTSD شبیه ADHD هستند. علائم رایج در PTSD مانند مشکل در تمرکز، واکنش مبالغهآمیز به عوامل تحریککننده، و هوشیاری بیش از حد میتواند باعث شود که کودک بی توجه و تمرکز به نظر برسد.»
4. اختلالات یادگیری
یکی دیگر از پاسخ ها به این سوال که چرا فرزندم تمرکز ندارد؟ اختلال یادگیری است.
اختلالات یادگیری و حواسپرتی
کودکانی که به نظر میرسد در مدرسه حواسپرت هستند، ممکن است دچار اختلال یادگیری باشند.
کودکان مبتلا به نارساخوانی ممکن است از اینکه نتوانند به اندازه سایر کودکان درست بخوانند، ناامید یا شرمنده شوند. آنها ممکن است سعی کنند این واقعیت را پنهان کنند.
کودکان مبتلا به اختلالات پردازش شنوایی ممکن است برخی از آنچه معلم میگوید را نشنوند، حتی اگر در حال گوش دادن باشند. این میتواند باعث حواسپرتی شود.
برخی از کودکان میتوانند با سختکوشی، ناتوانیهای یادگیری خود را جبران کنند. آنها ممکن است تا زمانی که کار بسیار چالشبرانگیز نشود، موفق باشند.
دکتر محمد نامی، استاد دانشکده کانادایی دبی و عضو تیم سلامت مغز دانا، میگوید: «این کودکان ممکن است تا زمانی که بزرگتر شوند و کارهه دشوار شود، ضعف خود را پنهان کنند. آنها اغلب مبتلا به ADHD یا افسردگی تشخیص داده میشوند، مگر اینکه کسی مشکل یادگیری را پیدا کند.»
5. آیا واقعا ADHD است؟
تشخیص ADHD
بیتوجهی یکی از سه علامت کلیدی ADHD است. برخی از کودکان فقط علائم بیتوجهی را نشان میدهند. اما تشخیص ADHD نباید فقط بر اساس گزارش معلم یا یک مراجعه سریع به پزشک اطفال انجام شود.
برای تشخیص باید به روانپزشک مراجعه کنید تا جزئیات دقیقی را در مورد کودک شما ارزیابی کند همچنین آزمایش های کمک تشخیصی مانند نقشه برداری از مغز و تست های شناختی می توانند بسیار کمک کننده باشند.
همچنین مهم است که توانایی کودک در توجه کردن با سایر همسن و سالهای خودش مقایسه شود، این نشان میدهد که نابالغی نیز ممکن است با ADHD اشتباه گرفته شود.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.