مقدمه
هر فردی در مقطعی از زندگی خود از دست دادن را تجربه می کند. ممکن است از دست دادن یکی از اعضای خانواده، یک رابطه یا حتی یک شغل باشد. مردم به طرق مختلف برای این از دست دادن غمگین می شوند. به منظور درک فرآیند سوگواری، محققان تلاش کرده اند تا غم و اندوه را در مراحل مختلف تعریف کنند.
به خاطر داشته باشید: هر کس غم و اندوه را متفاوت تجربه می کند. نه همه افراد تمام مراحل از غم و اندوه را تجربه خواهند کرد و نه مراحل را به ترتیب خاصی طی خواهند کرد. در عوض، مراحل سوگ ابزاری برای درک فرآیند سوگواری و احساساتی است که شما یا شخص دیگری تجربه می کنید. هیچ راه درست یا غلطی برای غم از دست دادن کسی یا چیزی که برای شما مهم است وجود ندارد.
مهم است که توجه داشته باشید هفت مرحله غم به شما کمک می کند تا احساسات خود را بهتر درک کنید. به این معنی نیست که چگونه باید غمگین شوید یا چه احساسی باید داشته باشید. اگر میخواهید درباره فرآیند سوگواری فردی خود اطلاعات بیشتری کسب کنید، ایده خوبی است که با یک متخصص سلامت روان مورد اعتماد تماس بگیرید. او به شما کمک کند تا غم خود را درک کنید و راهبردهای مقابله ای مناسب را ایجاد کنید.
شوکه شدن
غم و اندوه می تواند فرآیندی دشوار باشد. هنگامی که یک ضرر و زیانی رخ می دهد، یکی از اولین چیزهایی که ممکن است تجربه کنید یک شوک است. حتی زمانی که پیشبینی فقدانی را میبینید – مانند مرگ یکی از عزیزان مبتلا به یک بیماری لاعلاج – باز هم میتواند غافلگیرکننده و ناراحتکننده باشد. این به این دلیل است که هیچ کس نمی تواند واقعاً برای باختی به این بزرگی آماده باشد.
در نتیجه، وقتی بعد از باخت در شوک هستید، ممکن است رفتاری عادی داشته باشید یا انگار هیچ اتفاقی نیفتاده است. بیشتر اوقات، این به این دلیل است که بدن شما هنوز از دست دادن را پردازش نکرده است. ممکن است احساس کنید که وضعیت هنوز “غرق” نشده است. همچنین ممکن است بی حسی یا احساس جدایی از آنچه اتفاق افتاده است را تجربه کنید. این احساسات و تجربیات مکانیسمهای محافظتکنندهای هستند که بهعنوان یک بافرعمل میکنند تا به یکباره غرق نشوید.
انکار
از آنجا که مرگ یکی از عزیزان می تواند تأثیر مهمی بر فرد بگذارد، ممکن است انکار را تجربه کند. در طول این مرحله از غم و اندوه، درک اینکه یکی از اعضای خانواده، دوست یا سایر عزیزان او از بین رفته است برای مغز بسیار سخت است.
انکار روشی است که مغز برای از بین بردن احساس غم و اندوه، به فرد امکان می دهد فقط آنچه را که می تواند در آن لحظه تحمل کند، بپذیرد و تجربه کند. همانطور که به آرامی شروع به پذیرش فقدان می کند و معنای آن برای او در حال حاضر چیست، انکار شروع به کاهش می کند. هنگامی که انکار از بین می رود، ممکن است طیف وسیع تری از احساسات و عواطف داشته باشد.
ممکن است دورههایی داشته باشد که احساس ناراحتی میکند. اینها میتواند با یادآوری فرد مورد علاقه اش ایجاد شود. همچنین ممکن است احساس کند از نظر عاطفی از اطرافیان خود دور شده است. در برخی موارد، این یک احساس طبیعی است که بخواهد از دیگران دوری کند. بنابراین مجبور نیست از دست دادن خود را بپذیرد یا در مورد آن صحبت کند. مواقعی وجود دارد که در مرحله دوم غم و اندوه احساس فراموشی می کند. به راحتی حواسش پرت می شود. یا ممکن است سعی کند همیشه مشغول بماند یا از نظر عاطفی خاموش شود.
نکته اصلی: انکار می تواند رفتار فرد را از طرق مختلفی تحت تاثیر قرار دهد. تا زمانی که در آن قرار نگیرید، از نحوه انجام این موقعیت خودداری کنید. اما مهم است که به یاد داشته باشید.
خشم
احساس عصبانیت پس از مرگ یکی از عزیزان یا از دست دادن چیزی مهم برای فرد کاملاً طبیعی است. اما ممکن است از این احساسات سردرگم یا حتی خجالت بکشد. در این موارد، وسوسه انگیز است که احساسات خشمگینانه خود را از بین ببرد، درونی کند یا حتی نادیده بگیرد. اما آنها همچنان وجود دارند و احتمالاً خود را به نوعی نشان می دهند.
همچنین ممکن است تعجب کنید که حتی خشم خود را متوجه شخص یا چیزی که گم کرده اید می کنید. در موقعیتهای خاص، ممکن است به ارائهدهندگان خدمات بهداشتی، دوستان، اعضای خانواده یا حتی خدا یا هر موجود معنوی دیگری که به آن اعتقاد دارید، عصبانیت خود را ابراز می کنید. اگرچه ممکن است عصبانیت ناراحت کننده باشد، اما ساختار بیشتری برای سوگواری فراهم میکند تا بیحس ماندن.
به یاد داشته باشید، خشم مانند هر احساس دیگری است و باید ابراز شود. نکته مهم این است که راهی بی خطر و سالم برای ابراز خشم خود پیدا کنید. مانند کوبیدن یک بالش، دویدن، یا حتی پاره کردن ورق های کاغذ به قطعات کوچک. به خود اجازه می دهید احساسات خود را بیان کنید. به شما کمک می کند تا غم و اندوه خود را پردازش کنید و یاد بگیرید اگر تازه با واقعیت آشنا شده اید، کنار بیایید.
چانه زنی
اگر احساس گناه، شرم یا سرزنش دارید، تجربه شما ممکن است در مرحله چانه زنی غم و اندوه قرار گیرد. در طول این مرحله، افراد اغلب احساس درماندگی و ناامیدی می کنند. از خود سؤالاتی می پرسند که «چه می شود اگر». ممکن است به خاطر اینکه کارهای بیشتری برای جلوگیری از وقوع فقدان انجام نداده اید یا برای اینکه زمان بیشتری را با شخصی که از دست داده اید صرف نکرده اید احساس گناه کنید.
در طول مرحله چانه زنی، معمولا تعجب می کنید یا می گویید، “من باید این کار را انجام می دادم” یا “اگر فقط این کار را انجام می دادم…” در حالی که این نوع شک ها طبیعی هستند. اما در جایی که شما می خواهید نیستند. دوباره فکر می کنم روند باقی می ماند. غیرممکن است که به عقب برگردید و رفتار متفاوتی از خود نشان دهید. یا شرایطی را که در مورد از دست دادنتان وجود دارد را تغییر دهید.
در عوض، سعی کنید به تمام کارهایی که برای کمک به عزیزتان انجام دادید و خاطرات خوبی که با او دارید فکر کنید. گاهی اوقات، انعکاس ساده در مورد این افکار می تواند به شما کمک کند تا از احساس گناه خلاص شوید. همچنین ممکن است انجام یک کار خاص مانند نوشتن نامه به عزیزتان یا صحبت با صدای بلند با او مفید باشد.
افسردگی
هنگامی که با واقعیت از دست دادن کنار آمدید، سطح عمیقتری از غم و اندوه ممکن است شروع به خزش کند. در حالی که این مرحله افسردگی نامیده میشود، مهم است که توجه داشته باشید که این غم (یا افسردگی) با آنها یکسان نیست. با تجربه افسردگی بالینی حتی اگر ممکن است برخی از علائم یک اختلال افسردگی را تجربه کنید. مانند کناره گیری از فعالیت های روزانه یا احساس اینکه در سیاه چاله غم و اندوه هستید. این احساسات افسردگی معمولاً در حین اندوه ظاهر می شوند و می روند.
یکی از راههای تشخیص افسردگی که بخشی از فرآیند غم و اندوه و افسردگی بالینی است، درک علائم و تعداد دفعات تجربه آنها است. زمانی که سوگوار هستید ممکن است برای چند روز خلق و خوی افسرده داشته باشید و روز بعد احساس بهتری داشته باشید. اما در صورت افسردگی بالینی، خلق و خوی افسرده شما مداوم، پایدار و همراه با احساس ناامیدی و بی ارزشی است.
در هنگام اندوه، غم و اندوه همچنین ممکن است باعث شود اشتهای خود را از دست بدهید یا نتوانید بخوابید. اگر متوجه شدید که نه تنها این چیزها را تجربه می کنید، بلکه دیگر احساس شادی نمی کنید، انرژی کاهش یافته است، و فکر مرگ یا خودکشی دارید، مهم است که برای حمایت با یک متخصص سلامت روان صحبت کنید. می توانید برای دریافت رایگان مشاوره تخصصی با ما در انستیتو سلامت مغز دانا در تماس باشید.
آزمایش کردن
مرحله آزمایش فرآیند سوگواری اغلب شامل آزمایش چیزهای مختلفی است که به شما کمک می کند تا به جلو بروید. در این مرحله، شما شروع به ساختن شرایط عادی جدید خود و همچنین پردازش احساسات و عواطف ناشی از فقدان می کنید. به دلایل مختلف، ممکن است به داخل و خارج از این فاز جریان یافته یا سایر مراحل فرآیند سوگ با فاز یک همپوشانی داشته باشند.
همانطور که شروع به حرکت به جلو می کنید، شروع به آزمایش راه هایی برای مدیریت بهتر احساسات خود خواهید کرد. به عنوان مثال، ممکن است در مورد پیوستن به یک گروه پشتیبانی فکر کنید. یادداشت برداری را شروع کنید یا سعی کنید چیز جدیدی را امتحان کنید. همه اینها می تواند به شما کمک کند تا یاد بگیرید که با ضرر و زیان خود کنار بیایید. در این مرحله، شما شروع به تصدیق می کنید که در یک واقعیت جدید هستید و راه های عملی برای مقابله پیدا می کنید. این برای همه افراد متفاوت به نظر میرسد. بنابراین آزمایش کردن چیزهای جدید میتواند به شما کمک کند پشتیبانی مورد نیاز خود را پیدا کنید.
پذیرش – پذیرفته شدن
رسیدن به مرحله پذیرش به این معنی نیست که با اتفاقی که افتاده خوب هستید. درعوض، این بخش از فرآیند سوگواری بیشتر در مورد پذیرش این است که زندگی شما در حال حاضر چگونه است. شما همچنان نیاز دارید که به احساسات خود گوش دهید و خود را تطبیق دهید. اما شروع به احساس کامل تر خواهید کرد – حتی اگر متفاوت از قبل به نظر برسد.
به خاطر داشته باشید که غم و اندوه از دست دادن کسی که دوستش دارید اغلب یک فرآیند مادام العمر است، اما با پذیرش، یاد می گیرید که بدون او از لحاظ فیزیکی با شما زندگی کنید. هنوز روزهای خوب و بد وجود خواهد داشت، اما شما احساس راحتی بیشتری در زندگی روزمره خود خواهید داشت. همچنین برای تحمل احساسات ناخوشایند آماده تر خواهید بود – حتی زمانی که آنها شما را غافلگیر می کنند.
یک بررسی سریع
وقتی افراد برای مرگ کسی که دوستش دارند، از دست دادن یک رابطه یا حتی پایان کار غمگین می شوند، گاهی اوقات در مراحل مختلف اندوه را تجربه می کنند. با این حال، توجه به این نکته مهم است که نه همه مراحل را تجربه می کنند و نه مراحل را به یک ترتیب طی می کنند. در عوض، هر کس غم و اندوه را به شیوه خود و با سرعت خود تجربه می کند.
با این اوصاف، دانستن مراحل غم و اندوه می تواند در کمک به افراد در درک آنچه که تجربه می کنند و دلیل آن مفید باشد. اگر در حال حاضر در غم از دست دادن هستید، مهم است که با خودتان صبور باشید و به خودتان فضای لازم برای کنار آمدن با واقعیت جدیدتان را بدهید. اگر مشکوک هستید که بیش از حد معمول در حال مبارزه هستید، با یک ارائهدهنده سلامت روان تماس بگیرید تا در تأیید احساسات خود و ایجاد استراتژیهای مقابله سالم به شما کمک کند.
ما در انستیتو سلامت مغز دانا در کنارتان هستیم. با ما در تماس باشید.
منبع: https://www.health.com/stages-of-grief-7482658
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.