یک تکنیک جدید برای تشخیص اختلال حافظه میتواند راه را برای تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر، که علت اصلی حدود 60 درصد موارد زوال عقل است، هموار کند. این رویکرد از الکتروانسفالوگرافی (EEG) برای اندازه گیری فعالیت مغز استفاده می کند در حالی که شرکت کنندگان تصاویر چشمک زن را روی صفحه کامپیوتر تماشا می کنند.
- آزمایشهای تشخیصی فعلی برای بیماری آلزایمر در مراحل اولیه آن مؤثر نیستند، به این معنی که آلزایمر معمولاً در اواخر فرآیند بیماری تشخیص داده میشود.
- تشخیص اختلال حافظه با EEG دقیقا چگونه انجام میشود؟
- محققان نتیجه میگیرند که این روش جدید برای ارزیابی حافظه دقیق عمل می کند
- کلام آخر
- درباره نوروفیدبک بیشتر بدانید
آزمایشهای تشخیصی فعلی برای بیماری آلزایمر در مراحل اولیه آن مؤثر نیستند، به این معنی که آلزایمر معمولاً در اواخر فرآیند بیماری تشخیص داده میشود.
به این ترتیب، نیاز واقعی به ابزارهای تشخیص زودهنگام وجود دارد که بتواند شروع به موقع مداخلات را برای کاهش سرعت زوال شناختی فعال کند. چنین ابزاری همچنین میتواند از طریق شناسایی زودهنگام و دقیقتر بیماران مبتلا به زوال عقل در آزمایشهای بالینی به توسعه داروهای جدید کمک کند.
تیم تحقیقاتی که آزمایش جدید مبتنی بر EEG را توسعه میدهند، معتقدند این آزمایش میتواند سن تشخیص را در آینده نزدیک تا پنج سال کاهش دهد.
این تکنیک Fastball EEG نام دارد…
EEG با استفاده از الکترودهای متعدد روی پوست سر (در یک کلاهک EEG) برای ثبت فعالیت الکتریکی مغز عمل می کند. Fastball از روشی به نام تحریک بصری دورهای سریع (FPVS) استفاده میکند که سیگنالهای مغز را هنگام مشاهده مجموعهای از تصاویر به سرعت ارائهشده توسط سوژه اندازهگیری میکند که تعدادی از آنها در فواصل کمتری تکرار میشوند. این تکنیک در ثبت تغییرات جزئی در امواج مغزی که هنگام به خاطر سپردن دیداری اتفاق میافتد بسیار موثر است.
مزیت بزرگ Fastball EEG این است که کاملاً غیرفعال است. به فردی که آزمایش را انجام می دهد، هیچ دستورالعملی قبل از انجام کار داده نمی شود، این مهم است زیرا بیماران مبتلا به زوال عقل ممکن است در پیروی از دستورالعمل های پیچیده مشکل داشته باشند.همچنین از شرکت کننده خواسته نمی شود که به موارد خاصی فکر کند، به آنها پاسخ دهد یا به خاطر بسپارد. این تکنیک همچنین کم هزینه و غیر تهاجمی است و از فناوری هایی استفاده می کند که در حال حاضر موجود است.
Fastball یک روش جدید برای اندازه گیری نحوه عملکرد مغز ارائه می دهد
فردی که مورد ارزیابی قرار می گیرد نیازی به درک تست یا حتی پاسخ دادن ندارد، آنها به سادگی صفحه ای از تصاویر چشمک زن را تماشا می کنند و با روشی که متخصص تصاویر ظاهر شده را دستکاری می کند، می تواند نحوه عملکرد مغز او را درک کند.
تشخیص اختلال حافظه با EEG دقیقا چگونه انجام میشود؟
روش FPVS دو پاسخ فرکانس گسسته را در EEG القا می کند که پاسخ های عصبی دوره ای شرکت کننده به محرک ها را منعکس می کند. اولی پردازش بصری را در فرکانس ارائه تصویر منعکس می کند. دومی پاسخ مغز به تصاویر دیده شده قبلی را منعکس می کند و تشخیص حافظه بیمار را منعکس می کند. تجزیه و تحلیل طیف EEG در این فرکانس کندتر می تواند پاسخ حافظه بیمار را ارزیابی کند.
طبق مطالعهای که در ژورنال Brain گزارش شد، استوتارت و همکارانش Fastball EEG را بر روی 20 بیمار مبتلا به بیماری آلزایمر، 20 سالمند سالم و 20 بزرگسال جوان سالم آزمایش کردند. شرکت کنندگان تسک Fastball را که کمتر از 3 دقیقه طول کشید، در سه شرایط انجام دادند: تشخیص، تکرار و کنترل. در شرایط تشخیص، هشت تصویر از قبل مشاهده شدند و سپس به طور مکرر در جریانی از تصاویر منحصر به فرد که قبلا دیده نشده بودند نشان داده شدند. در شرایط تکرار، هشت تصویر از قبل دیده نشدند اما در حین تسک Fastball تکرار شدند. در شرایط کنترل، سوژهها فقط جریانی از تصاویر جدید را مشاهده کردند.
برای هر دو شرایط تشخیص و تکرار، Fastball EEG تشخیص قابل توجهی را در بیماران مبتلا به آلزایمر در مقایسه با افراد سالم انجام داد.
هیچ تفاوتی بین دو گروه تحت شرایط کنترل، که در آن تشخیص تصویر گنجانده نشده بود، وجود نداشت. تست Fastball همچنین میتواند بیماران مبتلا به آلزایمر را از افراد سالمند سالم با دقت 86 درصد متمایز کند. هیچ تفاوت عملکردی معنیداری بین گروه کنترل سالمتر و جوانتر مشاهده نشد.
محققان نتیجه میگیرند که این روش جدید برای ارزیابی حافظه دقیق عمل می کند
آزمایشهایی که در حال حاضر برای تشخیص آلزایمر استفاده میشود، 20 سال اول این بیماری را تشخیص نمی دهند، به این معنی که فرصتهای بزرگی برای کمک به بیماران از دست میرود. ابزاری مانند EEG یک ابزار ارزیابی برای زوال عقل است که در میانسالی برای همه، صرف نظر از علائم، به همان روشی که فشار خون بالا را آزمایش می کنیم، می تواند استفاده شود.
این تیم تحقیقاتی اکنون این رویکرد را برای مراحل اولیه زوال عقل تعمیم داده است و افراد مبتلا به اختلال شناختی خفیف را نیز مورد بررسی قرار داده است، که برای برخی افراد (اگرچه نه همه) پیشآزمونی برای بیماری آلزایمر است.
در مرکز سلامت مغز دانا، چه کمکی به فرد مبتلا به زوال عقل و آلزایمر می شود؟
در این مرکز، ابتدا شاخص های شناختی این افراد بررسی می شود. هدف این است که با استاندارد ترین و به روزترین روش ها، وضعیت حافظه فرد ارزیابی گردد. با ارزیابی دقیق نقایص شناختی فرد و نقاط قوت او، پزشک متخصص برنامه بازتوانی متناسب با همان فرد را برای او تجویز می کند. یعنی برای همه افراد مراجعه کننده یک نسخه واحد وجود نخواهد داشت و هدف درواقع پزشکی شخصی سازی شده است. به این صورت احتمال اینکه برنامه بازتوانی شناختی به نتیجه مطلوب برسد بیشتر خواهد بود.
کلام آخر
مهمترین چیزی که در مورد اختلالات حافظه و تست حافظه در شیراز باید به یاد داشته باشید، درخواست کمک است! مشکلات حافظه نشانه ضعف یا تنبلی نیست، اختلالات حافظه نشانه عدم تعادل چیزی در مغز است. خوشبختانه، با درمان مناسب، می توانید دوباره احساس خوبی داشته باشید.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان با مشکلات حافظه دست و پنجه نرم می کنید و به دنبال بهترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست های و سایر متخصصین مرتبط هستید با ما در تماس باشید. شما لایق بهترین ها هستید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نوروفیدبک بیشتر بدانید
اگر شما یا یکی از عزیزانتان در حافظه خود مشکل دارید، علائم زوال عقل دارید یا در مراحل اولیه تشخیص آلزایمر هستید، آموزش نوروفیدبک میتواند به بهبود عملکرد کمک کند. آموزش نوروفیدبک غیر تهاجمی و بدون درد است و شامل آموزش مجدد مغز برای عملکرد بهینه تر است.
اگر تمایل دارید درباره نحوه درمان آلزایمر با نوروفیدبک بیشتر بدانید، خواندن مطلب زیر را از دست ندهید:
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.