آیا غذایی که می خوریم با حس و حال ما ارتباط داره؟
میدانیم که الگوهای غذایی ناسالم می تواند باعث نوسانات خلقی شود. نوسانات قند خون و عدم تعادل تغذیه اغلب با هم مرتبط هستند. بدون منبع ثابت سوخت از غذاهایی که می خوریم، ذهن و بدن ما به خوبی کار نمی کند. در اینجا می گوییم که چگونه برخی از عادات غذایی ناسالم می توانند خلق و خوی و رفاه عاطفی شما را تغییر دهند. و به این سوال پاسخ می دهیم که آیا غذایی که می خوریم با حس و حال ما ارتباط داره؟
به این موارد توجه کنید:
حذف وعده های غذایی.
از دست دادن یک وعده غذایی به خصوص صبحانه می تواند منجر به کاهش قند خون شود. خب این احتمالا باعث می شود احساس ضعف و خستگی کنید.
حذف کل گروه های غذایی
اگر تنوع غذاها را در رژیم غذایی خود کاهش دهید، دریافت تمام مواد مغذی ضروری که نیاز دارید دشوارتر می شود. سطوح پایین روی، آهن، ویتامین های گروه B، منیزیم، ویتامین D و اسیدهای چرب امگا 3 با بدتر شدن خلق و خو و کاهش انرژی همراه است.
خوردن بیش از حد کربوهیدرات های تصفیه شده
مصرف زیاد کربوهیدرات های ناسالم و فرآوری شده، مانند نان سفید و شیرینی، باعث افزایش و کاهش سریع قند خون می شود. این مورد می تواند منجر به کاهش انرژی و تحریک پذیری شود.
فراتر از خلق و خو و رفاه عمومی، نقش رژیم غذایی و تغذیه بر سلامت روان بسیار پیچیده است و هنوز به طور کامل درک نشده است. با این حال، تحقیقات مرتبط با این دو به سرعت در حال رشد است. در سالهای اخیر، شواهد نشان میدهد که غذا میتواند به توسعه، پیشگیری و مدیریت شرایط سلامت روان، از جمله افسردگی و اختلالات اضطرابی کمک کند.
تمرکز محققان در این زمینه:
محققان همچنین در حال بررسی دقیق این موضوع هستند که چرا رژیم غذایی ممکن است بر سلامت روان تأثیر بگذارد.
مطالعات در حال بررسی
- اثرات رژیم غذایی بر میکروبیوتای روده (ارگانیسمهای موجود در مجرای روده)
- نوروپلاستیسیته (توانایی مغز برای اصلاح ساختار، سیمکشی و عملکرد)
- استرس اکسیداتیو (آسیب سلولی)
- التهاب مزمن
هنوز چیزهای زیادی برای یادگیری در مورد اثرات الگوهای غذایی بر مسائل سلامت روان داریم. شواهد نشان می دهد که خوردن یک رژیم غذایی سالم می تواند یک اثر محافظتی داشته باشد.
در واقع، بسیاری بر این باورند که تغذیه خوب به همان اندازه که برای سلامت جسمی مهم است، برای سلامت روان نیز مهم است. در اینجا تغییرات مثبتی وجود دارد که می توانید برای بهبود تغذیه خود برای حمایت از سلامت روان خود ایجاد کنید. خب آیا غذایی که می خوریم با حس و حال ما ارتباط داره؟
ارتباط تغذیه و سلامت روان
- در طول روز در فواصل زمانی مشخص غذا بخورید
- قندهای تصفیه شده کمتری انتخاب کنید و بیشتر غلات کامل مصرف کنید
- در هر وعده غذایی از پروتئین استفاده کنید
- غذاهای متنوع بخورید
- غذاهای غنی از امگا 3 مانند ماهی های چرب را در رژیم غذایی خود بگنجانید
- به وزن سالم برسید و آن را حفظ کنید
- مایعات به خصوص آب زیاد بنوشید
- ورزش منظم داشته باشید
پیروی از یک برنامه غذایی سالم می تواند شما را پرانرژی نگه دارد. به شما کمک کند تا بهترین احساس را داشته باشید. در حالی که تغذیه خوب جزء مهمی از رفاه عاطفی شماست، جایگزینی برای مراقبت و درمان مناسب پزشکی نیست.
اگر در مورد سلامت روان خود نگرانی دارید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید. می توانید در اسرع وقت از مشاوره رایگان حرفه تیم چند تخصصی انستیتو سلامت مغز دانا بهره مند شوید.
قند چگونه بر خلق و خوی شما تأثیر می گذارد؟
غذا می تواند تاثیرات زیادی بر خلق و خو و احساسات شما داشته باشد. وقتی گرسنه هستید و غذا می خواهید، می توانید بدخلق، ناراحت یا حتی عصبانی باشید.
وقتی یک غذای خوشمزه می خورید، ممکن است احساس شادی و سرخوشی کنید. غذایی که می خورید نیز می تواند پیامدهای بلندمدتی برای سلامتی شما داشته باشد.
به طور خاص، خوردن بیش از حد قند ممکن است خطر ابتلا به اختلالات خلقی، از جمله افسردگی را افزایش دهد.
قند به طور طبیعی در کربوهیدرات های پیچیده مانند میوه ها، سبزیجات و غلات وجود دارد. همچنین در غذاهای ساده و تصفیه شده مانند پاستا، کیک، محصولات پخته شده، نان، نوشابه و آب نبات وجود دارد.
رژیم غذایی معمولی آمریکایی به شدت به این کربوهیدراتهای آسان هضم متکی است. و کربوهیدراتهای پیچیدهای که از منابع سالمتر به دست میآیند بسیار کم است.
خوردن بیش از حد قندهای ساده ممکن است خطر ابتلا به افسردگی، اختلالات خلقی و چندین مشکل مزمن سلامتی را افزایش دهد. برای اطلاع از ارتباط بین قند و افسردگی به ادامه مطلب توجه کنید.
1. کربوهیدرات های تصفیه شده مرتبط با افسردگی
محققان لندنی دریافتند که رژیم غذایی سرشار از غذاهای کامل مانند میوه ها، سبزیجات و ماهی می تواند خطر ابتلا به افسردگی را در میانسالی کاهش دهد.
طبق مطالعه آنها، افرادی که غذاهای فرآوری شده مانند دسرهای شیرین، غذاهای سرخ شده و گوشت های فرآوری شده مصرف می کردند، نسبت به افرادی که عمدتاً به غذاهای کامل و فرآوری نشده تکیه می کردند، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی بودند.
شما می دانید که برای سلامت قلب و مغز و جلوگیری از بیماری های مزمن باید مقدار زیادی میوه، سبزیجات و ماهی مصرف کنید. اکنون می توانید بشقاب خود را با گیاهان پر کنید تا از افسردگی جلوگیری کنید.
جمع بندی
قندهای کربوهیدرات های ساده با بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله افسردگی مرتبط هستند. با پزشک خود یا یک متخصص تغذیه کار کنید تا به آرامی مصرف قند خود را کاهش دهید.
نکته کلیدی در مورد شکر این است که آن را به طور کامل قطع نکنید. در عوض، باید نسبت قند اضافه شده به قندهای طبیعی را بهبود بخشید.
با این حال، مصرف کربوهیدرات های پیچیده، مانند آنهایی که در میوه ها و سبزیجات یافت می شود، ممکن است در واقع خطر ابتلا به این شرایط را کاهش دهد.
بنابراین توانستیم به این سوال پاسخ دهیم که غذایی که می خوریم با حس و حال ما ارتباط داره یا خیر!
در صورتی که از هرنوع اختلال روان رنج می برید در اسرع وقت با تیم چند تخصصی انستیتو سلامت مغز دانا تماس بگیرید. کمک فوری در دسترس شماست.
خجسته رحیمی جابری
پژوهشگر دکتری تخصصی علوم اعصاب
منبع:What is the Relationship Between Food and Mood? – Mental Health First Aid
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.