علائم سکته مغزی و حمله قلبی به طور ناگهانی رخ می دهد. اگرچه این دو رویداد دارای چند علامت احتمالی مشترک هستند، علائم دیگر آنها متفاوت است. یکی از علائم رایج سکته مغزی، سردرد ناگهانی و قوی است. سکته مغزی گاهی اوقات به عنوان “حمله مغزی” شناخته می شود. از سوی دیگر، حمله قلبی اغلب با درد قفسه سینه رخ می دهد.
شناخت علائم مختلف سکته مغزی و حمله قلبی می تواند تفاوت بزرگی در دریافت نوع کمک مناسب ایجاد کند.
علائم چیست؟
علائم سکته مغزی و حمله قلبی به موارد زیر بستگی دارد:
- شدت اپیزود
- سن
- جنسیت
- سلامت کلی فرد
این علائم می توانند به سرعت و بدون هشدار ظاهر شوند.
علل آن چیست؟
هم سکته مغزی و هم حملات قلبی ممکن است به دلیل انسداد شریان ها رخ دهد.
سکته مغزی باعث می شود که:
شایع ترین نوع سکته مغزی سکته مغزی ایسکمیک است :
- لخته شدن خون در یک سرخرگ درون مغز می تواند گردش خون به مغز را قطع کند. این می تواند باعث سکته شود.
- شریان های کاروتید خون را به مغز می برند. تجمع پلاک در شریان کاروتید می تواند نتیجه مشابهی داشته باشد.
نوع اصلی دیگر سکته مغزی، سکته هموراژیک است. این زمانی اتفاق می افتد که یک رگ خونی در مغز پاره شود و خون به بافت اطراف نشت کند. فشار خون بالا که دیواره رگ های شما را تحت فشار قرار می دهد می تواند باعث سکته مغزی هموراژیک شود .
حمله قلبی باعث می شود که:
حمله قلبی زمانی اتفاق میافتد که یک شریان کرونر مسدود یا باریک شود به طوری که جریان خون متوقف شود یا به شدت محدود شود. شریان کرونر سرخرگی است که خون را به عضله قلب می رساند.
اگر لخته خون جریان خون را متوقف کند، ممکن است انسداد در شریان کرونر اتفاق بیفتد. همچنین اگر پلاک کلسترول بیش از حد در شریان ایجاد شود تا جایی که گردش خون تا حدی کند شود یا به طور کلی متوقف شود، ممکن است اتفاق بیفتد.
عوامل خطر چیست؟
بسیاری از عوامل خطر سکته مغزی و حمله قلبی یکسان هستند. این شامل:
- سیگار کشیدن
- کلسترول بالا
- فشار خون بالا
- سن
- سابقه خانوادگی
فشار خون بالا دیواره رگ های خونی فرد را تحت فشار قرار می دهد. این باعث میشود که آنها سفتتر شوند و در صورت لزوم برای حفظ گردش خون سالم گسترش پیدا کنند. گردش خون ضعیف می تواند خطر سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش دهد.
اگر یک اختلال ریتم قلب به نام فیبریلاسیون دهلیزی (AK) دارید، خطر سکته مغزی نیز افزایش یافته است. از آنجایی که قلب فرد در طول AF با ریتم منظمی نمیتپد، خون میتواند در قلب فرد جمع شود و لخته تشکیل دهد. اگر آن لخته از قلب فرد جدا شود، می تواند به صورت آمبولی به سمت مغز فرد حرکت کند و باعث سکته ایسکمیک شود.
سکته قلبی و مغزی چگونه تشخیص داده می شوند؟
اگر علائم سکته مغزی دارید، پزشک شما خلاصه ای سریع از علائم و سابقه پزشکی را دریافت می کند. احتمالاً سی تی اسکن از مغز دریافت خواهید کرد. این می تواند خونریزی در مغز و مناطقی از مغز را که ممکن است تحت تأثیر جریان خون ضعیف قرار گرفته اند را نشان دهد. پزشک شما همچنین ممکن است دستور MRI را بدهد.
مجموعه آزمایش های متفاوتی برای تشخیص حمله قلبی انجام می شود. پزشک شما همچنان می خواهد علائم و سابقه پزشکی شما را بداند. پس از آن، از الکتروکاردیوگرام برای بررسی سلامت عضله قلب شما استفاده می کنند.
آزمایش خون نیز برای بررسی آنزیم هایی که نشان دهنده حمله قلبی هستند انجام می شود. پزشک شما همچنین ممکن است کاتتریزاسیون قلبی را انجام دهد. این آزمایش شامل هدایت یک لوله بلند و انعطاف پذیر از طریق رگ خونی به داخل قلب برای بررسی انسداد است.
حمله قلبی و سکته مغزی چگونه درمان می شوند؟
حمله قلبی
گاهی اوقات درمان انسداد مسئول حمله قلبی به چیزی بیش از دارو و تغییر سبک زندگی نیاز دارد. در این موارد، پیوند عروق کرونر (CAGB) یا آنژیوپلاستی با استنت ممکن است ضروری باشد.
در طول یک CABG، که اغلب به عنوان “جراحی بای پس” شناخته می شود، پزشک یک رگ خونی را از قسمت دیگری از بدن شما می گیرد و آن را به شریان مسدود شده متصل می کند. این جریان خون را در اطراف قسمت مسدود شده رگ خونی تغییر می دهد.
آنژیوپلاستی با استفاده از یک کاتتر با یک بالون کوچک در نوک آن انجام می شود. پزشک شما یک کاتتر را وارد رگ خونی می کند و بالون را در محل انسداد باد می کند. بالون پلاک را روی دیواره های سرخرگ می فشارد تا برای جریان خون بهتر باز شود. اغلب، آنها یک لوله سیمی کوچک به نام استنت را در جای خود میگذارند تا به باز نگه داشتن شریان کمک کند.
پس از حمله قلبی و درمان بعدی، باید در توانبخشی قلبی شرکت کنید. توانبخشی قلبی چندین هفته طول می کشد و شامل جلسات ورزشی تحت نظارت و آموزش در مورد رژیم غذایی، شیوه زندگی و داروها برای سلامت قلب بهتر است.
پس از آن، باید به ورزش و داشتن یک رژیم غذایی سالم برای قلب ادامه دهید و در عین حال از چیزهایی مانند سیگار کشیدن، الکل زیاد و استرس اجتناب کنید.
سکته
همین شیوه زندگی سالم نیز پس از درمان سکته مغزی توصیه می شود. اگر سکته مغزی ایسکمیک داشتید و ظرف چند ساعت پس از شروع علائم به بیمارستان رفتید، پزشک ممکن است دارویی به نام فعال کننده پلاسمینوژن بافتی به شما بدهد که به شکستن لخته کمک می کند. آنها همچنین می توانند از دستگاه های کوچک برای بازیابی لخته از رگ های خونی استفاده کنند.
برای سکته مغزی هموراژیک، ممکن است نیاز به جراحی برای ترمیم رگ خونی آسیب دیده داشته باشید. پزشک ممکن است در برخی موارد از یک گیره مخصوص برای محکم کردن بخشی از رگ خونی که پاره شده است استفاده کند.
چشم انداز چیست؟
چشم انداز شما پس از سکته مغزی یا حمله قلبی تا حد زیادی به شدت رویداد و سرعت درمان شما بستگی دارد.
برخی از افرادی که دچار سکته مغزی می شوند آسیب هایی را تجربه می کنند که راه رفتن یا صحبت کردن را برای مدت طولانی دشوار می کند. برخی دیگر عملکرد مغز را از دست می دهند که هرگز باز نمی گردد. برای بسیاری از کسانی که بلافاصله پس از شروع علائم تحت درمان قرار گرفتند، بهبودی کامل ممکن است امکان پذیر باشد.
پس از حمله قلبی، میتوانید انتظار داشته باشید که بیشتر فعالیتهایی را که قبلاً از آن لذت میبردید، با انجام تمام موارد زیر از سر بگیرید:
- دستورات پزشک خود را دنبال کنید
- شرکت در توانبخشی قلبی
- حفظ یک سبک زندگی سالم
امید به زندگی شما تا حد زیادی به این بستگی دارد که آیا به رفتارهای سلامت قلب پایبند هستید یا خیر. اگر دچار سکته مغزی یا حمله قلبی شده اید، مهم است که روند توانبخشی را جدی بگیرید و به آن پایبند باشید. هر چقدر هم که گاهی اوقات چالش برانگیز باشد، نتیجه آن کیفیت زندگی بسیار بهتری است.
جلوگیری از حمله قلبی و سکته مغزی
بسیاری از همان استراتژیهایی که میتوانند به پیشگیری از سکته مغزی کمک کنند، میتوانند به کاهش احتمال حمله قلبی نیز کمک کنند. این شامل:
- سطح کلسترول و فشار خون خود را در محدوده سالم قرار دهید
- سیگار نکشیدن
- حفظ وزن طبیعی
- محدود کردن مصرف الکل
- قند خون خود را تحت کنترل نگه دارید
- ورزش کردن بیشتر حتی در تمام روزهای هفته
- رژیم غذایی حاوی چربی های اشباع شده، قندهای افزوده شده و سدیم کم باشد
شما نمی توانید برخی از عوامل خطر، مانند سن و سابقه سلامت خانوادگی را کنترل کنید. با این حال، می توانید یک سبک زندگی سالم داشته باشید که ممکن است به کاهش احتمال حمله قلبی یا سکته مغزی کمک کند.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.